În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce frica de eșec inhibă, de fapt, atingerea succesului. 
– Ce legătură există între procrastinare, perfecționism și lipsa de productivitate. 


Te întrebi dacă succesul profesional poate să te împingă la depresie? Ei bine, este foarte posibil, și asta depinde de cum alegi să-l definești. 

În calitatea mea de psiholog clinician, sunt specializată în a-i ajuta pe antreprenorii care-și doresc să-și schimbe cursul carierei astfel încât să aibă succesul pe care îl visează. Pentru că, știți ce? Mulți clienți vin la mine și-mi cer sfatul, având în minte o anumită definiție a acestui cuvânt, una care, să fiu sinceră, nu funcționează în cazul fiecăruia. Rezultatul? O continuă stare de dezamăgire, relații tensionate, burnout, afaceri care nu sunt pe atât de profitabile pe cât și-ar dori, o stare de stres care-i apasă permanent și chiar depresie. 

Tu cum stai la acest capitol? Definiția (sau definițiile) pe care le dai tu succesului îți provoacă mai multă suferință decât bucurie și prosperitate? Iată, mai jos, cinci definiții uzuale pe care oamenii le dau succesului: definiții care, în realitate, te pot face nefericit: 

1. Succesul înseamnă să faci din ce în ce mai mulți bani. 

Oamenii se gândesc, adesea, că dacă ar avea milioane de dolari, viața ar fi minunată. Și asta ar însemna că au succes, cu adevărat. În realitate, atunci când factorul tău principal de motivare este reprezentat de bani, tu nu te mai concentrezi pe lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine. Până la urmă, să ai un scop și un sens în viață este un lucru extrem de important pentru starea ta de bine din punct de vedere psihologic. Există un tip de depresie numită depresie existențială, care este cauzată de lipsa unei pasiuni și a unui sens în viața cuiva, iar atunci când te concentrezi doar asupra banilor – în loc să te gândești care e sensul și scopul vieții tale – ai găsit rețeta sigură ca să te simți deprimat și fără vlagă. 

2. Succesul înseamnă să ai o anumită titulatură. 

Mi se întâmplă foarte des să văd oameni urcând pe ceea ce eu numesc „banda de alergare în căutarea valorii de sine”. Iar modul în care aceștia gândesc, de multe ori, este următorul: „dacă voi ajunge manager, atunci înseamnă că voi avea succes”. Însă, odată ce ating acel nivel dorit, caută următoarea etapă care să le determine și să le valideze valoarea de sine: „atunci când voi deveni director executiv, atunci voi avea succes”. Și așa mai departe. În plus, dacă nu e neapărat vorba despre un titlu, cu siguranță este vorba despre un alt criteriu arbitrar ales. 

Ca și când ai fi pe o bandă de alergare, simți nevoia să pui mereu câte un pas înaintea celuilalt, fără oprire, niciodată complet mulțumit cu ce ai reușit să realizezi. Nici bine nu ți-ai atins un obiectiv că ești deja în căutarea următoarei provocări. Atunci când continui să-ți definești succesul și valoarea cu ajutorul unor măsurători superficiale, externe, cu siguranță nu vei ajunge să te simți vreodată pe deplin mulțumit. Și asta poate să-ți strice, instant, buna dispoziție. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Succesul înseamnă să pun anumite lucruri pe „pauză” (cum ar fi relațiile sau propria sănătate) ca să-l ating. 

Dacă aș fi avut câte un dolar pentru fiecare client care mi-a spus „O să am grijă de asta (a se citi relații, sănătate, stres), atunci când lucrurile se vor calma un pic”, aș fi o femeie bogată deja. 

De multe ori, oamenii își pun tot sufletul și toată dedicarea în slujba muncii. În această perioadă, când liniile dintre timpul personal și cel profesional se estompează prea ușor, realizez că o mare parte dintre clienții mei lucrează mult mai multe ore decât ar trebui. Și se justifică spunând că nu pot avea succes decât dacă se concentrează pe propria afacere. Rezultatul? Izolarea socială, sedentarism, privare de somn și obiceiuri alimentare nesănătoase, toate lucrurile care pot contribui la declanșarea unei depresii. 

Adevăratul secret ca să ai succes înseamnă să păstrezi timp pentru tine și pentru relațiile tale. Atleții de talie mondială cunosc foarte bine importanța antrenamentului intens și, pe de altă parte, al odihnei la fel de intensă. Aplică aceste reguli în viața ta și nu trebuie să faci totul perfect. 

N-ai la dispoziție o oră întreagă în care să faci mișcare? Renunță la această gândire de tipul „totul-sau-nimic”, specifică perfecționiștilor. O plimbare prin cartier e mai bună decât ora perfectă de sport, niciodată bifată. 

4. Succesul înseamnă să nu faci nicio greșeală. 

Frica de a da greș poate fi un factor paralizant pentru mulți oameni. Poate duce la ore suplimentare de muncă concentrate asupra unui detaliu mic și insignifiant. Pentru alții, este factorul care declanșează un proces de evitare și procrastinare. Ca să ai succes, ai putea crede că munca ta trebuie să fie perfectă. Așa că mulți își amână publicarea unei cărți, lansarea unui nou produs sau un discurs care încă nu e finisat în detaliu ca să fie perfect. 

Rezultatul? Lipsa productivității și apariția depresiei. În realitate, perfecționismul, care implică judecata de tipul că munca ta (sau tu însuți) este fie perfectă, fie un eșec, este un semnal care prezice depresia. În viața reală, succesul este deseori alimentat de „eșecuri”, mai ales dacă le folosești pe post de oportunități de a învăța. 

5. Succesul înseamnă că ți se cuvin anumite privilegii speciale, experiențe și servicii la care nu au acces alții. 

Gândirea conform căreia tu meriți ceva doar pentru că ești cine ești reprezintă o modalitate sigură de a te simți îngrozitor. Gândește-te la vedete (femei sau bărbați) care sunt mereu în vizorul presei și ajung subiect de știri pentru că țipă la un însoțitor de zbor care-și face jobul sau au accese de furie atunci când lucrurile nu merg așa cum și-au dorit. Acest sentiment că li se cuvin lucruri este aici, în mod ironic, cauzat de o stimă de sine scăzută. Cei care cred că li se cuvin chestii se supără atunci când nu primesc atenția pe care ei cred că o merită; este ca și când cineva le-ar dezumfla ego-ul uriaș pe care îl poartă după ei. Și un astfel de ego, fragil de altfel, este un ingredient de bază pentru o posibilă depresie. 

În loc să-ți închipui că lumea întreagă trebuie să cadă la picioarele tale, concentrează-te mai bine să vezi cum poți tu să fii de folos lumii într-un fel care să te facă să te simți mai bine. Iar asta îți va crește nivelul de fericire și succes. 

Succesul nu este determinat doar de profitul obținut, ci și de scop: să-ți folosești valorile și punctele forte, să te concentrezi pe lucrurile care sunt importante pentru tine.

Așadar, tu cum definești succesul? 

Citește și:

50 de citate inspiraționale care-ți vor schimba viziunea despre succes

Cum să te folosești de propriul succes ca să te simți un om împlinit

Author(s)

  • Elizabeth Lombardo

    psiholog, autor, speaker

    Elizabeth Lombardo, doctor în științe, este „psihologul preferat al celebrităților” și un colaborator obișnuit al emisiunilor Today Show și Good Morning America. Este speaker internațional și autor al volumului Better Than Perfect, dar și coach. Scopul ei este să te ajute să învingi vocea aceea critică interioară și să-ți creezi o viață pe care s-o iubești cu adevărat. Urmărește-o pe Instagram @DrELombardo.