În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce capacitate îți este inhibată de lipsa somnului.
– Ce obicei îți poate îmbunătăți calitatea odihnei.


Se pare că privarea de somn este chiar mai periculoasă decât se credea. În cadrul unuia dintre cele mai complexe studii despre somn derulate vreodată de către Laboratorul de Somn și Învățare al Universității de Stat Michigan, s-a constatat că cercetarea anterioară asupra somnului a subevaluat masiv impactul negativ al privării de somn și faptul că aceasta ne afectează cu mult mai mult decât postulau teoriile anterioare.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Experimental Psychology și nu este numai unul dintre cele mai complexe studii asupra somnului efectuate vreodată, ci și primul care evaluează modul în care odihna insuficientă influențează ”capacitatea de a ține pasul”, adică abilitatea de a duce la bun sfârșit sarcini care presupun o succesiune de pași, fără a fi afectat de întreruperi.

”Privarea de somn dublează riscul de apariție a erorilor în procesul de îndeplinire a sarcinilor primite și triplează riscul de a-ți pierde concentrarea, ceea ce e uluitor”, afirmă Kimberly Fenn, Doctor în Științe, directoarea Laboratorului de Somn și Învățare al M.S.U (Universitatea de Stat Michigan) despre rezultatele studiului. ”Persoanele private de somn trebuie să acționeze cu prudență în absolut orice fac, pentru că nu se pot baza pur și simplu pe faptul că nu vor face greșeli grave. De exemplu, când ești la volan, aceste erori pot avea consecințe tragice.”

Fenn, alături de co-autorii, Michelle Stepan, doctorand al M.S.U, și Erik Altmann, Doctor în Științe și profesor de psihologie, speră ca descoperirile lor să determine oamenii să admită că lipsa somnului le inhibă serios capacitățile și, în consecință, să-i stimuleze să ia mult mai în serios odihna.

”Concluziile studiului nostru răstoarnă teoria comună conform căreia singura funcție cognitivă afectată de lipsa de somn ar fi atenția”, explică Stepan. ”Uneori, persoanele private de somn reușesc să desfășoare eficient sarcini care implică rutina, spre exemplu, un medic obosit nu va întâmpina probleme în evaluarea semnelor vitale ale pacientului. Însă, rezultatele obținute de noi sugerează că activitățile care presupun parcurgerea mai multor etape, cum ar fi, în cazul medicului, parcurgerea unui protocol medical complex, au un grad mult mai mare de risc în condițiile privării de odihnă.”

Din totalul de 138 de participanți la studiul asupra somnului, 77 au rămas treji, iar 61 au mers acasă să doarmă. În acea seara, tuturor celor 138 de participanți li s-a cerut să efectueze două sarcini: una dintre ele evalua timpii de reacție la un stimul, cealaltă le evalua capacitatea de a-și păstra coerența într-o succesiune de pași, fără a omite sau a repeta vreunul, în ciuda unor întreruperi neprevăzute. Apoi, în dimineața următoare, au fost aplicate aceleași metode de evaluare, pentru a evalua impactul pe care l-a avut lipsa odihnei asupra performanțelor participanților.

”După ce au apărut întreruperile, rata de eroare a fost de 15% în timpul serii, iar a doua zi, a crescut la 30% în rândul celor care nu s-au odihnit,” explică Stepan. ”Scorurile subiecților care au avut parte de odihnă au fost similare cu cele din seara anterioară.”

Ce este important de reținut: Acest studiu a constatat că, deși sunt o serie de acțiuni pe care oamenii le pot duce la bun sfârșit în condiții de oboseală, ”pe pilot automat”, privarea de somn ”produce, fără îndoială, deficite majore pe toate palierele existenței”, afectând în mod sever abilitățile cognitive.

Este evident că odihna suficientă este de o importanță capitală pentru fiecare aspect al stării tale de bine, inclusiv pentru productivitatea ta. Așa că, dacă simți că nu te odihnești cât ai avea nevoie, iată câțiva Micropași ușor de pus în practică și care te vor ajuta să-ți îmbunătățești calitatea somnului.

1. Trimite-ți telefonul la culcare, însă nu cu tine în pat

Cu 30 de minute înainte de culcare, îndepărtează orice fel de dispozitiv electronic din dormitor. Deconectarea completă de la acestea îți va îmbunătăți somnul și capacitatea de a-ți încărca bateriile, așa cum trebuie. Ai putea chiar și să-i iei telefonului tău propriul pat.

2. Setează-ți o alarmă pentru ora de culcare

De fapt, programează-o să te avertizeze cu 30 de minute înainte de ora de culcare. Astfel, vei începe să te pregătești pentru somn și vei avea suficient timp să faci tot ce ai de făcut înainte să pui capul pe pernă.

3. Nu consuma cofeină înainte de culcare

Consumul de cofeină înaintea orei de culcare poate avea consecințe serioase  asupra somnului. Încearcă să nu mai bei cafea după ora 2 PM, iar dacă ți se pare nerealist, alege variante decofeinizate.

4. Citește o carte adevărată, cu coperți și pagini de hârtie

Poți citi absolut orice (ficțiune, non-ficțiune, poezie), în măsura în care este vorba despre o carte reală și nu un ecran care emite lumină albastră. Și ar fi bine să alegi una care să n-aibă legătură cu jobul tău din timpul zilei, pentru că obiectivul este acela de a-ți odihni mintea, nu de a te gândi la următoarea zi de lucru!

Citește și:

Somnul și sănătatea noastră

8 experți ne împărtășesc cele mai eficiente sfaturi pentru un somn bun în 2020

Author(s)

  • Danielle Sinay

    editor la Thrive Global

    Danielle Sinay este editor de sănătate și wellness. Este din Los Angeles și locuiește în Brooklyn. O poți citi în Teen Vogue, HuffPost, Man Repeller, Healthline. În prezent este editorialist at Thrive. Urmărește-o pe  Instagram sau trimite-i poze cu animalele tale de companie: [email protected].