Adevăr sau… întâmplare

Am început săptămâna alături de sociologul Gelu Duminică, cu care am abordat un subiect incomod, dar mai actual ca niciodată: ura și rasismul. Din păcate, în România anului 2020, cifrele vorbesc de la sine: peste 70% dintre români nu au încredere în romi, iar unul din trei profesori români nu vrea să aibă de-a face cu persoane din rândul minorităților sexuale. Gelu Duminică ne-a explicat cauzele din spatele acestor cifre: lipsa de educație, ignoranța, perpetuarea unor prejudecăți. Contrar a ceea ce credem, rasismul nu se manifestă doar prin ură și agresivitate, ci la fel de bine se manifestă și prin ignoranță. ”Nu i-aș omorî pe cei diferiți, dar nu-i vreau prin preajmă, nu i-aș bate, dar îi consider inferiori pentru că…”. Iar ”educația rasistă” începe încă din copilărie, atunci când copiii sunt disciplinați cu amenințări de genul: ”Dacă nu stai cuminte, vine țiganul și te fură!”. Din păcate, rasismul nu este doar apanajul păturilor sociale mai puțin educate, pentru că istoria (chiar și cea recentă) oferă exemple de mulți intelectuali care au aderat și au propagat idei rasiste. Găsești explicațiile lui Gelu Duminică pe link-ul de mai jos:

Tot luni ne-am întâlnit cu medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București, care ne-a vorbit la ”Adevăr sau… întâmplare” despre cele mai răspândite mituri legate de imunitate și sistemul imunitar. Este adevărat că vaccinarea previne peste 2 milioane de decese pe an, potrivit datelor furnizate de OMS? Vaccinurile pot cauza boli autoimune? Este adevărat că nu trebuie să vaccinăm copiii sub un an, pentru că au imunitate? Zahărul poate slăbi imunitatea? Lactatele sunt nocive, atunci când ești bolnav? Mierea vindecă alergiile? Medicamentele ajută sistemul imunitar? Suplimentele pentru creșterea imunității sunt oare obligatorii? Dacă iau boala, mă imunizez contra ei? Răspunsurile la toate aceste întrebări le veți afla accesând link-ul de mai jos: 

Emisiunea ”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează pe Magic TV, în fiecare luni, de două ori pe zi: de la ora 11 și de la ora 18. Te așteptăm luni, pe 14 septembrie, cu două noi ediții ale emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de invitații noștri: Cristian Roman, de la Taxiul cu bomboane, și cu antreprenorul Dragoș Ștefănescu, alături de care vom vorbi despre schimbările climatice. 

Good vibes, good coffee

Marți am savurat o cafea alături de George Vintilă și de invitații săi, artista Alexandra Ușurelu, și Cristi Hrubaru, DJ Rock FM.

Alexandra Ușurelu și-a început cariera pe scena Teatrului Odeon din București și a devenit în scurt timp de la lansarea albumului său de debut una dintre cele mai de succes artiste independente din România. Deși a absolvit Academia de Studii Economice, a ales să facă muzică, iar sutele de concerte susținute până în prezent arată că a mizat pe cartea potrivită. Așa după cum ea însăși mărturisește, studiile economice au ajutat-o să-și gestioneze singură cariera și să cânte exact muzica sufletului ei, fără presiunea unei case de discuri care să o încorseteze după regulile succesului comercial. Alexandra a făcut un master la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București pentru a studia și a înțelege mai bine efectul terapeutic al muzicii, așa că nu e de mirare că muzica ei pare că este coloana sonoră a unui basm. 

Urmărește povestea Alexandrei Ușurelu aici:

Marți a fost clar ziua muzicii, pentru că și cel de-al doilea invitat al lui Marius Vintilă la emisiunea ”Good vibes, good coffee” are legătură tot cu lumea muzicii:  Cristi Hrubaru este DJ la Rock FM, dar și fondatorul Bikers for Humanity, organizație care de 5 ani se implică în construirea și renovarea locuințelor pentru oameni nevoiași. Povestea lui Cristi începe la liceul de marină din Girugiu, acolo unde a ascultat pentru prima dată muzică rock, a continuat cu zece ani la un post de radio din Focșani, orașul său natal, și apoi cu venirea în București, anii petrecuți la Star FM și Magic FM și cei zece ani de Rock FM, postul de radio în care s-a implicat de zero și care reprezintă un vis împlinit. 

Află povestea lui Cristi Hrubaru accesând link-ul de mai jos: 

Marțea viitoare, pe 15 septembrie, vom savura o cafea și o discuție cu George Vintilă și invitații săi: scriitoarea Petronela Rotar și Alexandru Bocunescu, fondatorul Face Keys România. Așa că nu rata emisiunile difuzate pe Magic TV, de la orele 11 și 18!

Spune pe bune!

Invitata Lianei Stanciu de la emisiunea ”Spune pe bune” de miercuri a fost Cristina Tunegaru, profesoară de limba și literatura română și specialistă în educație. S-a spus despre ea cu malițiozitate că este ”profesoara care vorbește neîntrebată”, dar cu siguranță este una dintre vocile sonore din învățământul românesc și un dascăl care încearcă să schimbe mentalități în educația noastră. Din păcate, așa cum ne-au dovedit ultimele luni, învățământul românesc este corigent pe mai multe paliere, iar unul dintre cele mai importante este digitalizarea. După cum spune Cristina, principalele probleme ale educației din România sunt blazarea corpului profesoral și indisponibilitatea lui la schimbare și reformare. La asta se adaugă și alte probleme: frica de profesor și de note, transferul de cunoștințe fără feedback, absența responsabilității în fața eșecului elevului, lipsa comunicării reale între profesori și elevi. Află opiniile asumate ale profesoarei Cristina Tunegaru accesând link-ul de mai jos: 

Tot miercuri am abordat la ”Spune pe bune” o altă problemă spinoasă a societății noastre: cyberbulling-ul, alături de Teodora Stoica, managerul proiectului ”Salvați Copiii” din România. În perioada de izolare, toți copiii au petrecut mai mult timp online, iar asta a venit la pachet cu o mulțime de riscuri: conținut dăunător, hărțuire în mediul virtual, furnizarea datelor personale. Ce forme poate lua cyberbulling-ul? De la împroșcarea unui copil cu mesaje răutăcioase până la excluderea lui dintr-un grup, bulling-ul online poate lua multiple forme, încurajate de anonimatul agresorului și de lipsa de asumare specifică mediului virtual, atunci când consecințele sunt mai greu palpabile sau cuantificabile. Cum și când poate fi oprit cyberbulling-ul, dar și cum să câștigăm încrederea copiilor noștri, ca să putem comunica în mod autentic cu ei, atunci când au nevoie de protecția noastră, află urmărind link-ul de mai jos:

Ne revedem miercurea viitoare pe Magic TV, de la ora 11 și, în aceeași zi, de la ora 18.00, alături de Liana Stanciu, Mr Curious și de invitații lor: politologul Cristian Pârvulescu, alături de care vom vorbi despre lumea de mâine, și de Andrei Dunuță, speaker și antrenor de public speaking.

Punct și de la capăt

Joi l-am cunoscut în emisiunea ”Punct și de la capăt” pe Răzvan Vasile, proprietarul Castelului de lut Valea Zânelor. Povestea lui profesională a început în domeniul publicității: după ce a lucrat mulți ani ca director de producție, și-a dat seama că nu-și dorește ca vârsta pensionării să-l prindă făcând ”șepci și tricouri” și s-a decis să facă altceva: o pensiune într-o zonă montană. Totul a început cu achiziționarea terenului, în 2006, care trebuia ”să fie mare, să aibă deschidere la râu și priveliște la munte”. Cinci arhitecți și opt ani de zile mai târziu, visul lui Răzvan a început să prindă contur. Arhitecta Ileana Mavrodin a înțeles exact ce-și dorește, având ca surse de inspirație crestele munților și casa din ”Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici”. Ce a însemnat pentru Răzvan și familia sa această aventură? În primul rând, au vândut casa din București și au investit toate economiile în ”castelul zânelor”, au petrecut săptămâni întregi departe unul de celălalt și și-au asumat riscul eșecului. Astăzi, putem spune că toate astea au meritat: Castelul de lut Valea Zânelor a devenit o adevărată atracție turistică, iar faima lui a ajuns în toate colțurile lumii. 

Descoperă povestea lui Răzvan Vasile și a proiectului său ce pare desprins din povești accesând link-ul de mai jos: 

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 17 septembrie, de la ora 11, și în reluare de la ora 18, cu povestea lui Carmen Shuster, proprietara casei de oaspeți Cincșor. 

Până atunci, vă doresc să vă bucurați de începerea școlii și să vă păstrați optimismul începuturilor!

Citește și:

Bucură-te de o toamnă magică alături de emisiunile Thrive!

Sfârșit magic de vară cu emisiunile Thrive!

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!