Adevăr sau întâmplare

Am început prima săptămână din această toamnă magică, alături de George Vintilă, pilot profesionist, pasionat de motorsport și prezentatorul emisiunii ”Good vibes, good coffee”, împreună cu care am demolat la “Adevăr sau… întâmplare” câteva mituri urbane despre condus. Dacă sunteți șoferi, cu siguranță v-ați întrebat și voi care-i treaba cu mașinile Diesel și dacă este adevărat că ar consuma mai puțin. Motorul trebuie încălzit înainte de a porni la drum? Azotul în pneuri reduce consumul de carburant? Oare este adevărat că,la ”punctul mort”, mașina nu consumă carburant? Condusul prin oraș uzează mai puțin anvelopele? Sunt anvelopele late mai sigure pe timp de ploaie? Trebuie înlocuite toate anvelopele în același timp? Mașinile electrice pot lua foc mai ușor? Sunt ele cu adevărat nepoluante? Care este rulajul recomandat pentru consumul de ulei? Condusul sportiv uzează anvelopele de șase ori mai repede? Cu mult umor și multă răbdare, George ne-a răspuns la toate aceste întrebări. Află și tu răspunsurile accesând link-ul de mai jos:

Tot luni ne-am întâlnit cu Anamaria Ciuhuță, expert financiar și trainer de educație financiară, alături de care am deslușit câteva mituri legate de bani. Aduc sau nu banii fericirea? Ei bine, Anamaria ne-a spus simplu și la obiect: banii aduc fericirea, dacă știi ce să faci cu ei. Când trebuie să începem să facem economii? Ce este ”dobânda compusă” și de ce este cunoscută ea drept ”a opta minune a lumii financiare”? Poți avea succes peste noapte? Cu mult umor, Anamaria ne-a spus: ”Poți să ai succes peste noapte, dacă ai muncit multe nopți înainte de acea noapte!”. E bine să facem în așa fel încât copilului nostru să nu-i lipsească nimic? Se pare că nu, pentru că abundența duce la un comportament financiar haotic la maturitate. Este necesar să ai un salariu mare pentru a putea economisi? Poți face investiții dacă nu ai venituri mari? Sunt sigure investițiile în aur și proprietăți? Trebuie să devenim antreprenori pentru a fi independenți financiar? Ei bine, cel mai important este să te plătești pe tine primul. Ce înseamnă asta? Află răspunsul, accesând link-ul de mai jos:

Emisiunea ”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează pe Magic TV, în fiecare luni, de două ori pe zi: de la ora 11 și de la ora 18. Te așteptăm luni, pe 7 septembrie, cu două noi ediții ale emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de invitații noștri: sociologul Gelu Duminică și medicul epidemiolog Adrian Marinescu.

Good vibes, good coffee

Marți am băut o cafea alături de George Vintilă și de invitații săi: Doru Trăscău, solistul formației The Mono Jacks, și scriitoarea Diana Bădică, autoarea romanului ”Părinți”.

Cu siguranță vă amintiți că, în 2000, Doru Trăscău înființa trupa AB4, alături de care a obținut la Edinburgh, trei ani mai târziu, titlul de ”Best Romanian Act”, la MTV Awards. Doru ne-a povestit cu mult umor ce înseamnă să iei contactul cu o industrie muzicală care funcționează, dar și să împarți toaleta cu Justin Timberlake. Succesul rapid nu a reprezentat neapărat garanția continuării poveștii cu AB4, asta și pentru că la acel moment piața muzicală autohtonă nu era pregătită. Așa că Doru a hotărât să-și continue cariera muzicală în Italia. S-a reîntors în țară în 2008 și a înființat trupa The Mono Jacks, alături de care a cunoscut din nou succesul. Descoperă întreaga poveste a lui Doru Trăscău de la postura de artist stradal, care cânta la metrou, până la cea de fondator al unora dintre cele mai de succes trupe românești:

Tot marți ne-am întâlnit cu Diana Bădică, o tânără scriitoare cu care am vorbit despre ingredientele succesului. Așadar, este succesul rezultatul combinației magice dintre talent și muncă? Ei bine, Diana e de părere că un element la fel de important în rețeta reușitei este și curajul. De ce curajul? Pentru că există foarte mulți oameni care scriu impecabil, dar cărora le lipsește încrederea de a arăta lumii ce creează, iar în această ecuație cea mai importantă este validarea. Dacă sunteți curioși cum a început povestea Dianei Bădică, aflați că totul a pornit dela un curs de creative writing, ținut de Marius Chivu și Florin Iaru. Romanul ei (parțial autobiografic) a fost un succes, câștigând a doua ediție a concursului Sofia Nădejde. Un premiu onorant pentru Diana, care a participat la acest concurs literar, alături de nume grele din literatura românească contemporană.

Descoperă povestea Dianei Bădică și a poveștii emoționante care a stat la baza acestui roman, accesând link-ul de mai jos:

Marțea viitoare, pe 8 septembrie, vom savura o cafea și o discuție cu George Vintilă și invitații săi: artista Alexandra Ușurelu și Cristi Hrubaru, una dintre legendele radioului românesc. Așa că nu rata emisiunile difuzate pe Magic TV, de la orele 11 și 18!

Spune pe bune!

Miercuri la emisiunea ”Spune pe bune!”, invitații Lianei Stanciu au fost psihoterapeuta Diana Ioaneș, care ne-a vorbit despre vise, și astronomul Adrian Șonka, cu care am abordat subiectul curiozității.

Diana Ioaneș ne-a explicat distincția dintre vise și visuri, cât de bine este să visezi, care este rolul lor, de ce nu ne amintim ce visăm, ce sunt coșmarurile și cum ne ajută ele. Pe scurt, cele mai multe vise pleacă de la evenimentele din ziua anterioară, evenimente gândite doar în plan mental, dar nu și trăite emoțional. Cu alte cuvinte, suferințele netrăite ies pe undeva, de cele mai multe ori în plan oniric. Trebuie să mai știi că visele apar în stadiul de REM (Rapid Eye Movement) al somnului și că ele au, printre altele, și rolul de a-ți proteja somnul. De cele mai multe ori, ținem minte visele avute de dimineață. Nu în ultimul rând e important, dacă vrei să te cunoști, să ții un jurnal al viselor.

Mai multe despre vise poți afla accesând link-ul de mai jos:

Tot miercuri ne-am întâlnit cu Andrei Șonka, cu care am vorbit despre curiozitate. A fi curios este un defect sau o calitate? Cu siguranță, pentru Adrian a fost un mare atu, în palmaresul său figurând și observarea în premieră a unei găuri negre. Așa că Adrian ne-a vorbit cu pasiune despre fascinația, frumusețea și importanța soarelui, dar și despre efemeritatea problemelor noastre raportate la măreția universului. ”În astronomie, dacă nu ești curios, nu vezi nimic niciodată”, spune Adrian Șonka, așa că vă lăsăm mai jos link-ul către emisiune, sperând că v-am stârnit… curiozitatea:

Ne revedem miercurea viitoare pe Magic TV, de la ora 11 și, în aceeași zi, de la ora 18.00, alături de Liana Stanciu, Mr Curious și de invitații lor: profesoara Cristina Tunegaru, alături de care vom vorbi despre educație și începerea noului an școlar, și Teodora Stoica, de la organizația ”Salvați copiii”, alături de care vom aborda subiectul cyberbulling-ului.

Punct și de la capăt

Joi am cunoscut-o în emisiunea ”Punct și de la capăt” pe Marlene Stanciu, fondatoarea ONG-ului Soxen, al cărui proiect principal este Kraftmade, un proiect de suflet prin care încearcă să arate lumii de ce tehnicile artizanale și meșteșugul tradițional sunt atât de importante pentru viitor. Așa după cum ea însăși spune, Marlene a avut și ”alte vieți în București și în străinătate”, traseul ei profesional începând cu facultatea de sociologie și antropologie din capitală, continuând cu specializări la Berlin și la Londra și apoi cu un post de consilier ministerial la Ministerul Culturii și ulterior la Institutul Cultural Român. Dar cariera de expert în politici culturale nu o mulțumea pe Marlene, așa că într-o vară a venit să se regăsească în Cincu, satul în care își petrecea vacanțele în copilărie. Asta se întâmpla în 2013. De atunci, Marlene nu s-a mai întors în București decât pentru a-și aduce bagajele. În cei șapte ani care au trecut între timp, a pus în legătură zeci de designeri de obiect contemporan și meșteșugari locali, dar a făcut și multă educație pentru studenții din facultățile creative, învățându-i să creeze produse sustenabile cu ajutorul unor unelte și tehnici vechi de sute de ani. Cum arată o zi din viața lui Marlene? Începe cu muncă de birou, continuă cu management de bucătărie și de cămară, management de grădină, îngrijit de animale, apoi muncă în atelier și la război. Iar toate acestea reprezintă pentru Marlene nimic altceva decât luxul adevărat: să te bucuri de natură și de ritmul ei, fără presiunea deadline-urilor și a vieții citadine.

Descoperă povestea fascinantă a lui Marlene Stanciu accesând link-ul de mai jos:

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 10 septembrie, de la ora 11, și în reluare de la ora 18, cu povestea lui Răzvan Vasile, proprietarul Castelului de lut ”Valea Zânelor”.

Până atunci vă doresc să aveți un weekend însorit și o toamnă rodnică!

Citește și:

Sfârșit magic de vară cu emisiunile Thrive!

Reinventează magia cu emisiunile Thrive!

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!