În următoarele 3 minute vei afla:
– Cum se poate îmblânzi anxietatea cu un gând.
– Care este butonul de restart al Cosminei.
Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?
Cosmina Păsărin: Cheful de viață mă face să mă dau jos din pat în fiecare dimineață. Ideea că începe o nouă zi îmi dă o energie tare bună.
TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?
CP: Ordonez întotdeauna lucrurile ținând cont de nivelul lor de dificultate și de importanță. Dacă, de exemplu, trebuie sa mă pregătesc pentru prezentarea unui eveniment, nu las niciodată aceste pregătiri pe ultima sută de metri. În general, indiferent de situație, îmi place să țin lucrurile în ordine, prefer să le fac din timp și aceste aspecte mă ajută să am ordine nu doar în program, ci și în minte.
TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?
CP: Iubesc! Iubesc viața, iubesc oamenii, îi iubesc și mai mult pe acei oameni care trăiesc liber, îmi iubesc job-ul, râd mult și ador momentele vesele.
Și practicarea iubirii de sine este extrem de importantă, iar de acest aspect eu vreau să țin mereu și să mă bucur de beneficiile iubirii de sine. Când te iubești pe tine, ai mai multă grijă de tine, faci ceea ce-ți place, ești mai atent la deciziile pe care le ei, nu ții lângă tine oamenii care n-au o energie bună și înveți să spui ”nu”. Când te iubești pe tine cu adevărat, în mintea și în sufletul tău e mai multă liniște.
TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?
CP: Când sunt agitată, când mă simt încărcată, aleg să mă conectez cu oamenii. Mă bucur de o discuție cu mama mea, care este o persoană foarte veselă, sau îmi sun prietenii. În cazul meu, această abordare nu dă greș niciodată.
TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?
CP: Toate lucrurile și evenimentele sunt trecătoare, totul este într-o continuă schimbare, nimic nu este permanent. Această idee mă ajută să alung gândurile rele și să trec mai ușor peste perioadele dificile.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?
CP: Când muncesc, nu simt deloc că pun presiune pe mine. Până aici, răspunsul meu poate sună banal, dar energia pozitivă pe care ți-o dă faptul că faci ceea ce-ți place chiar te ajută să treci peste oboseală, stres și energii nefaste. Am trăit acest sentiment în repetate rânduri.
Din păcate, nu sunt atât de pricepută precum aș vrea eu la gestionarea unor emoții pe care le experimentez atunci când mă supără tare ceva sau mă rănește cineva. În acele momente, chiar simt că pun presiune pe mine și conștientizez acest fapt în momentul în care simt că nu mai am deloc energie. Îmi piere cheful, nu-mi mai arde să fac prea multe lucruri. Partea bună este aceea că sunt, din fire, o persoană care are în dotare și mult optimism și acest lucru este ca un buton de reset pe care apăs și reușesc să-mi revin.
Bineînțeles, fac mereu tot posibilul să ies din acele stări, să stau cât mai puțin în ele, să accept că felul în care răspund în fața unei situații deranjante îmi aparține în totalitate, însă întâmpin câteodată dificultăți în a manevra cu ușurință acest tip de gândire care, de altfel, este foarte sănătos.
TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?
CP: ”Iubește-te mai mult!”, acesta este sfatul pe care mi l-aș da. Mi-ar fi plăcut ca la 20 de ani să fi știut mai multe despre iubirea de sine și despre importanța ei în viețile noastre. Mă bucur, totuși, că ceva mai târziu în această viață am avut ocazia de a descoperi acest minunat concept și de a simți o parte din puterea lui.
TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.
CP: Încerc să accept realitatea și să-i accept pe oameni așa cum sunt. Nu-mi este tot timpul ușor, dar fac tot posibilul să înțeleg și realitățile celor din jurul meu, chiar dacă nu sunt de acord cu felul în care ei acționează în relația cu mine, cu ce zic sau cu ce gândesc.
TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?
CP: Așa cum spuneam, îmi place să-mi țin gândurile, lucrurile și viața in ordine. Ordinea din minte, din program, chiar și ordinea din casă mă ajută să mențin nivelul de concentrare ridicat.
TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?
CP: Sunt multe cărți care au avut un rol important în viața mea, dar există o carte care a reușit să-mi schimbe destul de mult perspectiva. Este scrisă de Lise Bourbeau: “Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine”.
TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?
CP: Au existat multe momente de cotitură și cam toate au fost legate de relațiile cu oamenii. Fac referire aici la conexiunile cu oamenii care nu-mi aduceau o energie bună, însă tăierea legăturilor cu aceștia a reușit să readucă echilibrul in viața mea. N-a fost o treabă ușoară, dar a meritat.
TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?
CP: De foarte mulți ani, prezint evenimente, urc des pe scenă, vorbesc des în fața publicului, iar acest aspect al vieții mele m-a ajutat sa învăț lucruri extrem de importante. În acest capitol al realității mele am făcut cunoștință și cu teama de eșec, însă consider că am învățat cât de cât s-o controlez și n-o las să mă acapareze. Exersând mult, am înțeles cât este de important să acorzi atenție multă detaliilor și să te implici total în ceea ce faci, altfel nu merge. Am transformat teama de eșec într-o energie care mă ajută să cresc nivelul de concentrare, să devin și mai responsabilă și să strâng mereu toate datele de care am nevoie. M-am împrietenit cu frica și nu o las să dețină controlul asupra mea.
Când ești pregătit pentru situațiile neprevăzute, când ești la curent cu tot ce se întâmplă în cadrul unui eveniment, sunt mai mici șansele de a eșua, deoarece controlezi mai bine toate situațiile neprevăzute și ești și mai sigur pe tine. M-a ajutat foarte mult și faptul că-mi place foarte mult ceea ce fac și, astfel, întregul proces a fost mai ușor, lucrurile au venit de la sine.
În plan personal, pot spune că au existat în trecut momente în care sufeream și am considerat că n-am făcut cele mai bune alegeri. Ulterior, am ales să interpretez altfel acele situații și nu le mai percep acum ca pe niște momente în care am eșuat, în niciun caz. Le văd ca pe niște oportunități în care am avut ocazia de a mă dezvolta, de a învăța mai multe lucruri despre mine, despre viață, despre importanța alegerilor, despre oameni și conexiunile cu aceștia.
TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?
CP: Îmi creez o stare de relaxare, gândindu-mă la ceva frumos. Când sunt îndrăgostită, recunosc că ultimul lucru pe care îl fac, înainte de culcare, este să visez cu ochii deschiși la acea persoană. Îi trimit un gând bun și adorm cu ea în minte.
Când nu sunt într-o astfel de perioadă, aleg să mă gândesc doar la lucruri frumoase, la amintiri frumoase și la oamenii dragi mie. Am și momente în care mintea mea aduce în prim plan și lucrurile nu tocmai plăcute, însă trimit repede la culcare acele gânduri.
TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.
CP: ”What is meant to be will always find it’s way to you!” (”Ce e sortit să se întâmple va găsi întotdeauna o cale către tine”).
TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?
CP: Fiind o persoană foarte sensibilă, empatia m-a ajutat să-i accept mai bine pe cei din jurul meu și am înțeles și mai mult acest concept în momentul în care am realizat că nu există oameni răi, ci doar oameni care suferă.
Încerc, în fiecare zi, să cresc nivelul de empatie pentru că-mi doresc să trăiesc în pace alături de oameni, îmi doresc să le înțeleg emoțiile, gândurile, comportamentele. Aceste experiențe mă ajută și pe mine, în propriul proces de dezvoltare pentru că pot cultiva iertarea, acceptarea, controlul de sine.
Cosmina Păsărin a început să lucreze în televiziune în 2001, colaborând cu diverse posturi TV: Pro Tv, TVR 1, TVR 2, Antena 1, Antena Stars, Prima Tv, Kanal D. Pe lângă proiectele de televiziune, a avut ocazia de a prezenta un număr mare de evenimente: concerte, evenimente de modă, festivaluri de modă, festivaluri muzicale și evenimente caritabile.
Citește și:
George Vintilă: ”Pierderile importante te fac să vezi viața un pic diferit”