În rumătoarele 4 minute vei afla:

– Cum poți să-ți folosești frica de eșec în avantajul tău.
– Care sunt modalitățile prin care îți poți transforma greșelile în lecții.


Orice încercare de a atinge un obiectiv are doar două rezolvări posibile: reușita sau eșecul. Dacă obții ceea ce ți-ai propus, înseamnă că te bucuri de succes. Dacă nu, ai parte de eșec. Gândim aceste două opțiuni de parcă ar fi vorba despre un sistem binar.

Însă, poate că a venit vremea să regândim eșecul. Asta înseamnă să descoperim modalități prin care să ne folosim de eșec pentru a obține avantaje pe care nu le-am putea obține altfel.

Iată, în continuare, patru astfel de modalități.

1. Folosește-te de emoțiile generate de eșec pentru a deveni mai puternic.

Eșecul pare să însemne că n-ai câștigat nimic. Ore întregi de muncă și energie investită care au fost puse la bătaie, iar rezultatul final, zero. Cel puțin, așa pare atunci când privești din exterior.

Însă, dacă reușim să privim în noi înșine, am putea căpăta o nouă perspectivă asupra eșecului. De-a lungul vieții, învățăm despre ingredientele succesului: dăruirea, strategia și încrederea în sine, printre altele. Dar cum rămâne cu calitățile dobândite în urma gestionării eșecului?

Autorul David Brooks scrie în cartea sa, The Road to Character:

“Trăim într-o cultură care ne învață să ne promovăm și să ne facem reclamă, să dobândim calitățile care ne conduc către reușită, însă acest lucru lasă prea puțin loc pentru modestie, compătimire și auto-evaluare onestă, trăsături foarte importante în construirea unui caracter.”

Brooks subliniază faptul că liderii memorabili au fost nevoiți să-și depășească, mai întâi, propriile conflicte interioare, pentru a putea să ”urce pe culmile caracterului”. Cu precădere lecția dură a eșecului a fost cea care i-a ajutat să-și înțeleagă limitările și să devină, astfel, mai puternici. De exemplu, Frances Perkins, activistă pentru drepturile muncitorilor, a învățat cât este de important autocontrolul atunci când ai în vedere o cauză măreață.

Dacă ne-am da timp să observăm cum ne simțim atunci când trecem printr-o perioadă dificilă, am putea descoperi că ne înțelegem mult mai bine pe noi înșine și pe cei din jurul nostru. 

2. Contextualizează eșecul pentru a te auto-motiva.

În psihologie se folosește un termenul ”reîncadrarea emoțiilor”, care reprezintă acțiunea de a da o altă valoare emoțiilor pe care le trăiești. Atunci când ne reconsiderăm emoțiile negative, avem capacitatea de a depăși mai ușor evenimentele dificile din viața noastră și de a limita trăirile depresive.

De exemplu, atunci când ești respins după un interviu sau după ce te refuză un client, prima reacție este, cel mai probabil, tristețea sau confuzia. Iar viața ta pare să se fi blocat într-un punct mort. Dar, dacă începi să privești contextul ca pe un test sau ca pe un experiment, reușești să te deblochezi.

Așa cum spunea Winston Churchill: ”Succesul nu este definitiv, iar eșecul nu este fatal: ceea ce contează cu adevărat este curajul de a merge înainte.” În loc să privești eșecul ca pe un capăt de drum, caută să-l înțelegi ca pe o inevitabilă parte a călătoriei ce te conduce spre o versiune mai bună a ta. Poate că ceea ce îți doreai nu era potrivit pentru tine, iar eșecul este șansa ta să te orientezi către noi oportunități. 

3. Privește eșecul ca pe o lecție

Mare parte a oamenilor au tendința de a fugi de un eșec. Îl înghesuie sub preș și se prefac că nimic nu s-a întâmplat. Însă, ignorând micile rateuri, prin efectul bulgărelui de zăpadă, ele se pot transforma în eșecuri mari.

De exemplu, dacă refuzi să iei în considerare ideile altuia, rezultatele ar putea fi mediocre. Însă, dacă alegi să ignori în mod constant feedback-ul celorlalți, se poate ajunge la neîncredere și la lipsa comunicării, ceea ce, mai departe, duce la un mediu de lucru toxic. Deci, cum facem să oprim un comportament nesănătos înainte să fie prea târziu?

Oamenii de știință Mark Cannon și Amy Edmondson au constatat că, în cadrul unei organizații, micile erori de zi cu zi pot servi drept ”semnale de alarmă precoce”. Dacă sunt detectate și corectate din timp, catastrofele pot fi evitate.

De exemplu, un CEO a reușit să recupereze din coșul de gunoi ”o greșeală” care ar fi costat compania 450$, a comandat o plăcuță care să marcheze evenimentul și a organizat o ceremonie de premiere. ”Câștigătorul”, care inițial s-a simțit rușinat, a reușit, până la urmă să transforme experiența eșecului, mândrindu-se că greșeala lui a făcut ca evenimente similare să nu se mai repete. 

Privind din perspectivă personală, asta înseamnă să înveți din propriile greșeli. În loc să te chinui să te scuturi de vinovăție și să pretinzi că nu s-a întâmplat nimic, acceptă că ai greșit și privește situația ca pe o bună ocazie de a învăța. Întreabă-te: ”Cu ce rămân din această experiență? Ce pot să fac pentru a fi mai bun data viitoare?” Dacă privești nereușita într-o cheie pozitivă, vei putea să te îndrepți spre drumul cel bun.

4. Aplică ce ai învățat în urma altor greșeli

Dacă vei ajunge primul la birou, vei munci cu dedicare și vei pleca ultimul, nu înseamnă neapărat că succesul e ca și garantat Oricât de dur ar suna asta, uneori nu e suficient să-ți dorești ceva cu ardoare pentru a-l obține. 

Un cunoscut de-al meu (să-i spunem John) visa să joace hochei profesionist. De la o vârstă fragedă obișnuia să se trezească în atmosfera rece și întunecată de iarnă pentru antrenamente. Când a ajuns la facultate, a promovat într-o ligă importantă de juniori.

Hockey-ul devenise toata viața lui. Prietenii lui erau toți jucători din echipele de hockey. Zilele și le petrecea, fie la antrenament, fie în deplasări, la meciuri împotriva altor echipe. Însă, când a ajuns în ultimul an de facultate, s-a lăsat de hockey. John și-a dat seama că nu era într-atât de bun pentru a deveni profesionist. Oricât de mult l-ar fi durut asta, a decis să se îndrepte către studii de business.

Eșecul e usturător. Atunci când investești ani din viața ta în ceva și te trezești lovindu-te de un zid, pare că tot timpul acela a fost irosit în van. Dar, dacă sunt canalizate cu înțelepciune, abilitățile însușite de-a lungul experienței care nu a fost un succes, îți vor putea servi la altceva.

În ceea ce îl privește pe John, abilitățile dobândite ca jucător de hockey, nu i-au folosit mai departe. însă, principiile legate de disciplină, lucru în echipă, gestionarea eficientă a timpului, i-au fost de folos în dezvoltarea sa ca individ și ca profesionist în domeniul de business. Până la urmă, John a reușit să își găsească un job de consultant într-o companie globală, în care, toate acele însușiri dobândite cu efort pe vremea când era jucător de hockey, i-au fost de foarte mare utilitate. 

Atunci când depunem efort pentru a atinge un obiectiv, exersăm anumite tipare de gândire și acțiune. Indiferent de deznodământul respectivei situații, aceste abilități, odată construite, ne rămân, iar procesul de învățare este cel care ne face cei ce suntem. 

Citește și:

7 lecții de viață pe care le putem învăța de la Malala Yousafzai

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Melissa Chu

    editor jumpstartyourdreamlife.com

    ”Scriu pentru a învăța oamenii cum să trăiască mai bine, cum să lucreze cu mai mult spor și cum să nu treacă neobservați”.