În următoarele 3 minute vei afla:
– Care sunt zonele din creierul nostru activate de practicarea și exprimarea recunoștinței.
– De ce ar trebui să scrii o scrisoare de mulțumire cuiva care te-a ajutat cândva.
Recunoștința înseamnă mult mai mult decât a te simți recunoscător. Recunoștința ne afectează sănătatea mintală și fizică, activând zone din creierul nostru asociate cu plăcerea, recompensa și eliminarea stresului. Iar atunci când ne exprimăm recunoștința, împărtășim beneficiile ei și cu cei din jurul nostru – iar micile noastre acte de recunoștință adaugă sens la ceva mult mai mare.
Putem chiar să ne antrenăm creierul să caute momentele de recunoștință. Iar asta este o veste bună dacă ești genul care vede mai mereu jumătatea goală a paharului sau dacă nu-ți vine natural să-ți exprimi recunoștința. Evident, nu putem controla întotdeauna circumstanțele vieții noastre, dar putem să facem pași mici care să ne ajute să gestionăm acele evenimente cu care suntem nevoiți să ne confruntăm cu mai puțin stres și mai multă reziliență.
Acest ghid te va ajuta să explorezi multitudinea de beneficii cu care vine la pachet recunoștința și să înveți strategii cu ajutorul cărora să transformi recunoștința într-un exercițiu firesc, exprimându-ți aprecierea pentru ceilalți și creând o rutină a recunoștinței cu ajutorul Micropașilor: pași mici, bazați pe cercetări științifice, pe care-i poți pune în aplicare imediat.
Integrează recunoștința în viața ta
Recunoștința nu este doar un sentiment călduț și difuz. Potrivit Centrului de Cercetare în Mindfulness de la UCLA, exprimându-ți constant recunoștința, reușești să-ți modifici, de fapt, structura moleculară a creierului. Și cu cât flexăm mai mult acest mușchi, cu atât vom observa mai multe beneficii. Neuroplasticitatea – capacitatea creierului nostru de a crea în mod constant noi căi neuronale – ne oferă puterea de a ne antrena creierul pentru a căuta și integra momente de recunoștință în viața noastră.
Atunci când ești stresat și într-o permanentă alertă, e ușor să fii absorbit de problemele zilnice, fără să-ți acorzi un moment în care să simți recunoștința. Dar cu ajutorul Micropașilor, poți începe să practici recunoștința, în feluri puternice și neașteptate.
Când te trezești, nu-ți începe ziua verificându-ți telefonul. Acordă-ți măcar un moment pentru a te concentra asupra intențiilor zilei sau amintindu-ți care sunt motivele pentru care te simți recunoscător.
Găsește un citat care te ajută să-ți exprimi recunoștința. Ține minte acel citat – sau notează-l undeva la vedere – iar asta te va ajuta să te simți recunoscător și să și experimentezi beneficiile asociate.
Înainte de a merge la culcare, notează-ți trei lucruri pentru care te simți recunoscător. S-a demonstrat că acest exercițiu simplu te ajută să-ți diminuezi nivelul de stres și îți conferă un sentiment de calm. Recunoștința face adevărate minuni funcționând ca un antidot pentru emoțiile negative, protejându-ne de cinism, furie, renunțare, sentimentul că suntem îndreptățiți să avem ce avem. Recunoștința ne activează zone din creier asociate cu plăcerea, recompensa și eliberarea stresului.
Arată-ți recunoștința
Este important să fim în contact cu sentimentul nostru interior de recunoștință. Dar, pe lângă folosirea lui ca instrument pentru menținerea propriei sănătăți mintale, avem oportunitatea extraordinară de a o exprima și față de alții. Și, adeseori, nu e nevoie de altceva decât de un cuvânt bun sau de un simplu „mulțumesc”.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Beneficiile merg în ambele sensuri. Dr. Martin Seligman, unul dintre fondatorii domeniului psihologiei pozitive, a demonstrat că beneficiile unui simplu exercițiu de recunoștință – cum ar fi redactarea și trimiterea unei scrisori de mulțumire – se pot întinde pe o lună întreagă. Acordă-ți un moment pentru a-ți arăta recunoștința față de un membru al familiei, un prieten sau un coleg de la serviciu și astfel vei construi relații mai durabile și-ți vei crește rezistența.
Mulțumește-i cuiva din inimă în fiecare zi. Recunoștința este una dintre cele mai puternice emoții, cu beneficii care se extind atât în interiorul nostru, cât și în exteriorul nostru. Ai ocazia de a face cuiva ziua mai frumoasă, de a-i adăuga sens. Și s-ar putea să fii surprins ce impact poate avea asta pentru voi amândoi!
După finalizarea unui proiect, trimite un e-mail prin care-i mulțumești unui coleg (sau întregii echipe) pentru sprijinul acordat. Simplul acțiune de a-ți exprima recunoștința în scris îți va întări relațiile cu colegii de muncă și-ți va permite să reflectezi la cât de mult te-a ajutat sprijinul lor înainte de a trece la următoarea sarcină.
Săptămânal, felicită un coleg pentru o treabă bine făcută. Este una dintre cele mai bune modalități de a-ți arăta recunoștința, iar asta ajută nu numai la consolidarea relațiilor, dar și la mai buna gestionare a stresului. În plus, ne crește (și) rezistența.
Creează o rutină a recunoștinței
Atunci când suntem obosiți sau stresați, poate fi dificil să simți că recunoștința ar fi o prioritate în lista ta. Dar nu trebuie să investim prea mult timp sau efort pentru a integra recunoștința în viața noastră. Mark Williams, psiholog clinician la Oxford, descrie recunoștința ca ”o conștientizare a acelor elemente mărunte ale zilei, aparent lipsite de importanță și neobservate anterior”. Acești Micropași te vor ajuta să creezi o rutină a exprimării recunoștinței. Identifică un moment din zi în care îți exprimi recunoștința și, înainte de a-ți da seama, ai creat un nou obicei.
De câte ori te speli pe dinți, gândește-te la trei lucruri pentru care ești recunoscător. Adăugând un obicei nou la unul deja existent este un mod excelent să faci loc recunoștinței în rutina ta zilnică, fără să ”furi” de altundeva timp.
Ține un jurnal al recunoștinței. Dacă notezi lucrurile pentru care te simți recunoscător, creezi o practică a recunoștinței, iar asta reduce nivelul stresului. Atunci când capeți perspectivă asupra lucrurilor și-ți amintești că te-ai descurcat și în alte situații dificile, te vei simți mai rezistent și vei putea persevera, oricare ar fi situațiile cu care te confrunți acum.
Nu sta cu nasul în telefon cât timp ești blocat în trafic sau în mijloacele de transport. Dacă ridici ochii din ecran, s-ar putea să fii mult mai atent la ce se întâmplă în jurul tău: la oameni și la interacțiunile dintre ei, la locuri, la micile amănunte care altfel îți scapă – și care pot fi tot atâtea motive de recunoștință.
Citește și:
4 efecte pe care le are practicarea recunoștinței asupra sănătății