Când ești la birou, te simți deconectat de toate acele lucruri care-ți dau profunzime și sens vieții? Când ești implicat în activități legate de serviciu, pui anumite părți din tine pe „hold”, rezervându-le un loc pentru o altă zi, în alte circumstanțe? Sigur, poate că și tu crezi că anumite comportamente și sentimente nu-și au locul la birou. Poate că și tu te simți ca și când te-ai dedubla în permanență: o variantă a ta este rezervată pentru viața profesională, iar alta pentru viața personală. Așa că, în momentul în care ajungi la birou, lași în urmă anumite părți din tine (poate chiar pe cele mai bune) și-ți pui armura profesională.

Recunoștința este un exemplu de sentiment lăsat pe dinafară. Și, chiar dacă mulți dintre noi se simt confortabil să-și arate recunoștința în toate celelalte arii ale vieții – cu familia și prietenii, în momentele importante din viață, în interacțiunea de fiecare zi – în viața profesională ne vine mai greu să includem acest sentiment. Însă cercetările arată că, atunci când recunoștința este integrată și în viața și în activitatea noastră profesională, putem avea beneficii enorme – pentru sănătate, relații și chiar performanța în muncă.

Acest Ghid Thrive îți va arăta cum poți să-ți crești gradul de recunoștință la locul de muncă și-ți va explica de ce acest proces îți va crește performanța. Ești gata să începi?

Dacă ai dificultăți, nu uita că echipa Thrive e aici pentru tine; așadar, nu ezita să ne contactezi la [email protected].

Ești gata să începi?


Cuprins

1. Articolul principal

2. Știința din spatele recunoștinței

3. Micropașii

4. Sfatul expertului

5. Oameni care ne inspiră

6. Instrumente pentru manageri

7. Tehnologie pentru prosperitate

8. Învață în continuare!

1. Articolul principal

  • 78% dintre oamenii angajați ar munci mult mai mult dacă eforturile lor ar fi recunoscute și ar fi mai mult apreciate.
  • Aproape jumătate dintre noi spunem „mulțumesc” în mod obișnuit celor din apropierea noastră. Însă doar 15% spunem „mulțumesc!” la locul de muncă?

Fă cunoștință cu Ghidul de recunoștință Thrive!

Ghidul Thrive îți va arăta cum să-ți crești gradul de recunoștință la locul de muncă și-ți va explica de ce acest proces îți va crește performanța.

1. Articolul principal

În prima parte vei face cunoștință cu conținutul Ghidului Thrive. Platforma noastră e astfel creată pentru ca tu să poți naviga cu ușurință.

2. Știința din spatele recunoștinței

A doua secțiune a Ghidului Thrive îți va face cunoștință cu cele mai recente cercetări care arată că îți poți schimba cu ușurință mindeset-ul și poți ajunge rapid în acel moment în care recunoștința (și manifestarea ei) devin un proces natural, chiar și în cele mai agitate și mai solicitante locuri de muncă.

3. Micropașii

La prima vedere, recunoștința nu pare să fie un sentiment care să-și găsească locul cu ușurință în rutina ta de lucru. Poate și pentru că asociezi recunoștința cu alte părți ale vieții tale sau poate pentru că, uitându-te în jur, nu vezi foarte multe lucruri pentru care ai putea fi recunoscător. Aici intervin micropașii Ghidului Thrive. Aceste schimbări simple, bazate pe cercetări științifice, pot fi incluse în viața ta începând chiar de astăzi și ele te vor ajuta să identifici momente și oportunități unde manifestarea recunoștinței îți poate îmbunătăți atât performanțele profesionale, dar te poate și ajuta să vezi dintr-o altă perspectivă suișurile și coborâșurile carierei tale.

4. Sfatul expertului

În această secțiune vei face cunoștință cu Robert Emmons, profesor de psihologie la UC Davis și redactor-șef fondator al The Journal of Positive Psychology. El îți va explica cum recunoștința îți poate îmbunătăți viața atât la birou, cât și acasă.

5. Modelele Thrive

Vei cunoaște oameni care ne inspiră, care îți vor arăta de ce recunoștința este esențială pentru a avea succes.

6. Instrumente pentru manageri

În cadrul acestei secțiuni, îți oferim sfaturi pentru a deveni un model de succes pentru echipa în care activezi; îți vom arăta cum poți să-i încurajezi și cum îi poți îndemna să practice mai des recunoștința.

7. Tehnologie pentru prosperitate

În secțiunea aceasta am strâns pentru tine cele mai bune aplicații care te vor ajuta să fii mai recunoscător în fiecare zi.

8. Învață în continuare


În acest capitol vei găsi unele dintre cele mai bune articole publicate pe platforma www.thriveglobal.ro privind recunoștința.

La finalul acestui ghid vei dispune de toate instrumentele necesare și toate sfaturile practice de care ai nevoie ca să trăiești și să muncești cu mai multă recunoștință, cu toate beneficiile care rezultă din aceasta.

2. Știința din spatele recunoștinței

Cercetările arată că recunoștința te poate propulsa (pe tine, dar și pe cei din jurul tău) pe noi culmi ale performanței și ale stării de bine. Cum te ajută sentimentul de recunoștință să ai mai mult succes?

Înainte să explorăm partea științifică a cercetărilor care arată de ce recunoștința este importantă pentru succes, să vedem cum acest sentiment a devenit parte integrantă a culturii, atât în zilele noastre, cât și cu secole în urmă.

Aproape fiecare cultură din lume are tradiții legate de mulțumiri, recunoștință, gratitudine. Să ne amintim de Thanksgiving în America, de festivalul recoltei Pongal din India, de Marele Festival al Recunoștinței din Japonia, de Seren Tahun festival din Indonezia, de sărbătoarea Yurya din Belarus, de Sukkot-ul israelian, de sărbătoarea Chuseok din Corea sau de Erntedankfest din Germania. Fiecare dintre ele are o istorie unică și ritualuri specifice, însă toate sunt legate, la nivel colectiv, de același sentiment de recunoștință.

De-a lungul timpului și de-a latul planetei, cu toții suntem de acord că recunoștința pentru ceea ce avem – nu contează cât de mult sau cât de puțin – face bine trupurilor noastre, minților și sufletelor. Iar cugetările filozofice vechi de sute de ani asupra acestui sentiment sunt perfect valabile și astăzi: de la Platon („O minte plină de recunoştinţă este o minte mare, care va atrage către sine lucruri la fel de mari”) la filozoful german Meister Eckhart („Chiar dacă singura rugăciune pe care o vei spune în timpul vieții tale va fi “Mulțumesc!”, va fi suficient”). Iar în 1977, Națiunile Unite au celebrat, pentru prima dată, World Gratitude Day (Ziua Mondială a Recunoștinței – 21 septembrie), o manifestare condusă de un guru al meditației, Sri Chinmoy.

Tu și recunoștința

La nivel individual, recunoștința este unul dintre sentimentele care ne ajută cel mai mult să netezim diferențele existente în noi sau între noi și lumea exterioară. Când ești recunoscător pentru ceea ce ai – nu doar la nivel material, dar și în relații, aptitudini sau orice altceva – relația cu tine însuți, dar și relațiile cu ceilalți se îmbunătățesc și devin mult mai importante în viața ta de zi cu zi.

În situații stresante, mai ales, să fii recunoscător te face mult mai puternic. Așa cum scria Arianna Huffington în Thrive, „Recunoștința și grația (grace and gratitude) au aceeași rădăcină semantică, gratus. În oricare dintre acele momente în care ai sentimentul de opriți-planeta-vreau-să-cobor, poți să-ți amintești că mai există și alte modalități să revii la starea de bine. Și, de multe ori, asta începe cu momentul acela în care te oprești și mulțumești pentru ziua în care te afli, pentru că trăiești, pentru tot ce ți se întâmplă”.

Beneficiile recunoștinței

Acel moment pe care ni-l acordăm ca să ne exprimăm recunoștința are, spun cercetările științifice, beneficii enorme. Într-un studiu publicat în Academy of Management Journal, cercetătorii au cerut participanților să-și rezerve, la final de zi, câteva minute pentru a scrie pe o foaie o listă de trei lucruri care au fost pozitive în acea zi și motivele pentru care au avut un rezultat bun. Aceștia au descoperit, astfel, că „o reflecție pozitivă, scurtă, la finalul zilei de muncă, duce la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de sănătate”. Alte studii arată că exprimarea recunoștinței are o mulțime de alte beneficii fizice, cum ar fi, printre altele, îmbunătățirea calității somnului, iar un studiu din 2013 efectuat asupra unor subiecți adulți din Elveția a arătat că recunoștința este corelată strâns cu percepția noastră asupra propriei stări de sănătate. Așa cum spun Robert Emmons de la University of California, Davis, și Michael McCullough de la University of Miami (doi dintre cei mai importanți cercetători în domeniul recunoștinței): „o viață construită în jurul recunoștinței este un panaceu pentru toate acele frământări și situații neplăcute din viață”.

Recunoștința este, de asemenea, o poartă pentru emoțiile și comportamentele de care beneficiezi nu doar tu, ci și ceilalți din jurul tău. Un studiu publicat în Psychological Science a arătat că cei care sunt recunoscători în mod obișnuit sunt și cei care-i ajută mai des pe cei din jur, chiar dacă ajutorul vine la pachet cu un cost.

Recunoștința la birou

Susținută de toate aceste cercetări despre care am vorbit, nu e de mirare că recunoștința a devenit una dintre trăsăturile esențiale pentru un lider – una care îl poate face mai eficient și capabil să își inspire echipa să ajungă la noi performanțe. Cum scria Dacher Keltner, profesor de psihologie la University of California, Berkeley, în Harvard Business Review, „Când îi instruiesc pe managerii aflați în poziții executive, mă concentrez asupra a trei practici esențiale – empatie, recunoștință și generozitate – cele care s-au dovedit a fi pilonii cheie care susțin un stil de leadership pozitiv, chiar și în cele mai dificile medii de lucru”.

Atunci când liderii apelează la recunoștință, angajații și întreaga organizație au parte de beneficii. Analizând datele unui sondaj publicat în Harvard Business Review, care a chestionat 195 de lideri din 15 țări, Sunnie Giels (coach certificat) a aflat că liderii care încurajează dezvoltarea angajaților pot dezvolta în companie o cultură a recunoștinței și a performanțelor sporite.

Luând în calcul toate aceste cercetări care arată cât de mare este puterea recunoștinței, haideți să vedem cum putem s-o punem în practică.

Cu alte cuvinte

Efectele recunoștinței pot fi foarte puternice: aceasta reduce stresul, îmbunătățește starea de sănătate, crește calitatea somnului și crește performanțele. De asemenea, este corelată cu modul în care ne raportăm la propria stare de sănătate, dar și cu empatia față de ceilalți. Micropașii care urmează te vor ajuta să integrezi mai bine recunoștința în viața ta de zi cu zi.

3. Micropașii

Pași mici care duc la schimbări mari, cu care să începi de azi


Teoria din spate

Formarea obiceiurilor este un lucru complicat, iar cercetările sugerează că durata de timp pentru a forma un nou obicei ar putea depinde de comportamentulcarese construiește. Îți recomandăm să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!


Micropasul #1

Începe o listă a recunoștinței! Atunci când pui pe hârtie lucrurile pentru care ești recunoscător la finalul unei zile, nivelul tău de stres va scădea și noaptea ta va fi mult mai liniștită.

Micropasul #2

Spune „mulțumesc”! Recunoștința este una dintre cele mai puternice emoții, iar exprimarea ei are beneficii atât pentru tine, cât și pentru cei din jur. Și de cele mai multe ori starea de bine începe cu acel moment în care ești recunoscător pentru această zi, pentru că trăiești, pentru tot.

Micropasul #3

Lasă-ți deoparte telefonul și bucură-te de împrejurimi, în timp ce faci naveta către serviciu. Să renunți pentru o vreme la telefon, mai ales atunci când te deplasezi, te va ajuta să te conectezi cu oamenii cu care te întâlnești și cu ceea ce vezi în jurul tău. E o oportunitate perfectă ca să aduni pe lista recunoștinței și alte lucruri pentru care rostești un „mulțumesc”.

4. Sfatul expertului

Cum poate recunoștința să-ți îmbunătățească viața acasă și la birou?

Un interviu cu Robert Emmons, profesor de psihologie la UC Davis și editor șef fondator al The Journal of Positive Psychology.

Thrive Global: Ce spun cercetările despre importanța de a fi recunoscători pentru ceea ce avem, atât în viața profesională, cât și în cea personală?

Robert Emmons: Recunoștința este cel mai bun accelerator al performanței. Este cheia către o viață sănătoasă, trăită din plin, către o stare de bine și de împlinire. Recunoștința funcționează pentru că ea vindecă, energizează și transformă viețile (și locul de muncă). Iar beneficiile simțite la nivel individual se răsfrâng și asupra comunității.

Recunoștința vindecă răni din trecut, alină dureri prezente și anxietăți viitoare și ne salvează de la negativitate. Oamenii care sunt extenuați și copleșiți se simt plini de energie, dinamici și atenți atunci când privesc viața prin lentilele recunoștinței. Este un mod de a vedea lucrurile care ne transformă punctul de vedere obișnuit.

Recunoștința dă un nou suflu vieții! Din fericire, chiar în aceste moment începe o perioadă de renaștere globală a sentimentului de recunoștință. Există acum un entuziasm fără precedent pentru informații științifice care privesc recunoștința. În școli, clinici, locuri de muncă și chiar pe holurile academiilor – peste tot oamenii conștientizează, din ce în ce mai mult, că recunoștința este vitală pentru dezvoltarea personală, dar și pentru o evoluție colectivă. Oamenii mai buni pun bazele unor societăți mai bune.

În fiecare zi, în orice mod, realizăm că recunoștința poate fi un medicament foarte bun. Una dintre descoperirile mele favorite este aceea că exprimarea sentimentului de recunoștință te ajută să dormi mai bine. Recunoștința e legată de o calitate mai bună a somnului, de o perioadă mai scurtă de trecere la starea de somn, de un somn mai lung si mai odihnitor, de lipsa nevoii pentru medicamente pentru dormit, de o activitatea mai productivă datorită unui somn mai bun. Având în vedere cât de tulburat este somnul multora dintre noi și cât de vital este acesta, pe de altă parte, pentru sănătate… această descoperire este uriașă.


TG: Care sunt cele mai simple modalități de a ne crește gradul de recunoștință în viața noastră?


RE: Să citiți cartea mea! Dar, de altfel, există patru etape.

1. Fă o listă cu lucrurile pe care, de obicei, le iei de-a gata. Apoi gândește-te că aceste lucruri „cuvenite” sunt, de fapt, „câștigate”. O mare diferență!

2. Gândește-te cum ar fi viața ta dacă n-ar fi existat o persoană / un eveniment (efectul George Bailey – n. red – personajul din It’s a Wonderful Life căruia un înger îi arată cum ar fi fost lumea dacă el nu ar fi existat). Spre exemplu: cum ar fi viața mea dacă nu aș avea acest job?

3. Dăruiește ceva. Când suntem în postura de donatori, ne gândim mai mult ce înseamnă să fii cel care primește. De asemenea, suntem recunoscători pentru oportunitatea de a dărui, știind că astfel aducem bucurie altora, dar și nouă înșine.

4. Identifică gândurile care nu poartă recunoștință. Spre exemplu, să te gândești că tu meriți mai mult, că alții au fost mai norocoși, că viața e plicticoasă, că ai dreptul la ceva anume, că lucrurile nu au ieșit așa cum ți-ai dorit. Practică limbajul recunoștinței: daruri, favoruri, noroc, bogăție, surplus, binecuvântat, norocos, fericit.

TG: Cum putem adopta o atitudine orientată către recunoștință în mediul stresant de la job?


RE: Mai întâi, concentrează-te pe alții. Care este colegul pentru care ești recunoscător că îl ai alături? Gândește-te la un exemplu concret al cuiva care și-a lăsat baltă treburile pentru a te ajuta pe tine atunci când ai avut nevoie, însă la care probabil tu nu te-ai așteptat sau căruia nu i-ai cerut ajutorul. Gândește-te la cineva anume. Adevărul stă în detalii. De asemenea, și tu poți face ceva pentru cei care au nevoie de ajutor. Generozitatea și ajutorul vin la pachet cu o mare doză de recunoștință, pentru că recunoștința creează o spirală a dăruirii, a primirii și a redării mai departe. În al doilea rând, caută să te înconjori de oameni care sunt și ei, la rândul lor, recunoscători sau de cei care sunt optimiști, veseli și care, cel puțin, nu se plâng de lucruri. Emoțiile sunt extrem de contagioase! În al treilea rând, fii acea persoană cu care cei din jur vor să petreacă timp pentru că recunoștința ta e contagioasă. Vorbește despre aceste sentimente, învață-i și pe alții despre ele. Răspândește sentimentul acesta de recunoștință. Să mulțumești celor din jur sau să arăți că îi apreciezi este pur și simplu un act care îl vindecă atât pe cel care vorbește, cât și pe cel care ascultă.

5. Modelele Thrive

Oameni de succes vorbesc despre importanța recunoștinței

Când ai ocazia să-i întrebi pe unii dintre cei mai interesanți oameni despre viața lor, uneori obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni.

Șerban Pavlu, actor: ”Suntem rodul drumului nostru prin viață”

Marius Manole: ”Un știi ce va urma, un contează ce a fost”

Paula Seling: ”Trebuie să știi când să privești doar spre cer”

Sore Mihalache, artistă: ”Toată energia pe care ne-o luam de la public trebuie, acum, captată din alte direcții”

Dan Bittman, artist: ”Când uităm de empatie, viața ne trage de urechi și ne amintește să fim oameni”

Marius Vizante: ”Caut partea luminoasă din lucruri!”

6. Instrumente pentru manageri

Cum poți să insufli un sentiment de recunoștință echipei tale?

O numim muncă, însă adevărul este că nici un cuvânt nu poate face cu adevărat dreptate întregii activități, stresului, creativității, efortului și dăruirii cu care trecem peste fiecare zi. Din momentul în care am ajuns la birou (sau, mai exact, din momentul în care ne verificăm e-mailurile dimineața) până în acea clipă în care ne deconectăm cu adevărat, suntem mereu într-o alergătură în lumea noastră super-conectată. Și, uneori, elementul uman se pierde în această aglomerație.

Însă tocmai acest element uman este cel care face ca munca să conteze, și chiar să ne facă zilele mai productive și mai satisfăcătoare. Exprimă-ți recunoștința: atunci când îi apreciem pe alții, beneficiile nu sunt doar ale acestora, ci și ale noastre. Când suntem recunoscători, suntem mai generoși, mai puțin stresați, și chiar dormim mai bine.

Ca manager, ești în poziția să-ți ajuți echipa (dar și întreaga organizație), să aibă parte de astfel de beneficii. E adevărat, n-o să se întîmple peste noapte – când te gândești doar la muncă, recunoștința probabil că nu e prima emoție care îți apare în gând. Și este normal: suntem obișnuiți să simțim recunoștință pentru familie și prieteni, pentru pasiunile și viețile noastre în afara biroului, însă foarte multe dintre elementele care compun ziua noastră la muncă (stres, deadline, șefi greu de mulțumit) nu se încadrează la rubrica mă-simt-ca-și-cum-am-câștigat-la-loterie.

E timpul să acționezi!

Moduri de a-ți sprijini echipa:


1. Include cuvântul „mulțumesc” întoate conversațiile!

În situații stresante, în locuri de muncă în care totul e pe repede înainte, amabilitățile sociale și politețea pot dispărea. Așa că, în conversațiile unul-la-unul, în ședințe sau chiar în discuțiile informale, fă-ți un obicei din a spune „mulțumesc”. E cel mai simplu, cel mai real mod de a-l face pe cel din fața ta să înțeleagă că-l apreciezi și că-i prețuiești munca.

2. Ajută-ți echipa să se organizeze mai bine pentru a reduce stresul.

Cere fiecărui angajat să spună cum ar prefera să se relaxeze, apoi stabilește o dată în calendar pentru fiecare, dedicată acelei activități. Poate fi vorba despre o plimbare, meditație, stretching. Atunci când cei din echipă știu că îți pasă de nivelul lor de stres, vor fi recunoscători pentru că lucrează pentru o companie căreia îi pasă de starea lor de bine.

3. Arată-ți recunoștința!

Unele medii de lucru îi pot face pe angajați să se simtă mereu epuizați – ca și când mereu dau tot ce pot și primesc prea puțin în schimb. Stabilește un ritual pe care fiecare membru al echipei să-l aștepte cu plăcere – un prânz cu echipa, covrigi vineri (da, mâncarea gratis e un stimulent) astfel încât membrii echipei să înțeleagă cât de recunoscător ești pentru tot ceea ce fac.

7. Tehnologie pentru prosperitate

Tehnologia este un instrument. Învață s-o folosești cu înțelepciune!

Să îți faci un obicei din a-ți exprima zilnic recunoștința e un ritual cu multe beneficii pozitive. Este greu să te oprești și să te reflectezi asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător atunci când ești prins în mijlocul agitației și iureșului de fiecare zi. Însă cercetările au arătat că sentimentul de recunoștință are efecte pozitive puternice asupra stării tale de bine în general; așa că acordă-ți câteva minute pe zi să te concentrezi pe lucrurile pentru care ești recunoscător și ai să vezi să toate aspectele vieții tale se vor îmbunătăți. Unul dintre cele mai simple moduri de a practica recunoștința este să ții un jurnal, dar și aplicațiile recomandate te pot ajuta.

8. Învață în continuare

Vrei să știi mai multe despre recunoștință?

Să-ți faci un obicei din a-ți exprima zilnic recunoștința e un ritual cu multe beneficii pozitive.

Dacă vrei să-ți crești capacitatea de a-ți exprima recunoștința la muncă, iată câteva dintre cele mai bune articole de pe site-ul Thrive România, atent selecționate de către echipa noastră, articole care te vor ajuta să-ți atingi scopul.

Citește mai mult:

Lecția recunoștinței

Exercițiul care mi-a schimbat viața

De ce e bine să faci bine

Știința confirmă: Iubirea stimulează creierul

7 strategii pentru o stare de bine constantă