În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este emoția care poate coexista cu stresul.
– Cum îți poate influența perspectiva sănătatea inimii.


Studiile au demonstrat că, atunci când te gândești adesea la lucrurile bune din viața ta pentru care te simți recunoscător, apar efecte pozitive atât în plan fizic, cât și în plan mental. Așadar, nu te limita la a te simți recunoscător doar în momentele speciale! Transformă practicarea recunoștinței într-un obicei zilnic și bucură-te de aceste patru efecte pozitive demonstrate științific, pe care gratitudinea le poate avea asupra sănătății tale.

Practicarea recunoștinței ameliorează simptomele cauzate de stres

”E imposibil să simți în același timp stres, furie sau orice altă emoție negativă atâta timp cât simți recunoștință”, susține Jesse Simpson, coach de wellness și dezvoltare personală. Iar un studiu publicat în jurnalul Happiness Studies îi validează spusele. Subliniind legătura dintre exercițiul zilnic al recunoștinței și starea generală de bine, cercetarea a arătat că oamenii care-și inventariază zi de zi lucrurile pentru care se simt binecuvântați experimentează stresul cotidian la intensități semnificativ reduse. 

Simpson, fost militar în Marina Americană și pompier, spune că până și în cele mai sumbre clipe ale vieții poți găsi lucruri pentru care să fii recunoscător. ”Simplul fapt că inima continuă să-ți bată și că Soarele răsare în fiecare dimineață este suficient. Fără acestea două, n-ai fi în viață și n-ai trăi ceea ce trăiești.”

Recunoștința îmbunătățește sănătatea inimii

Și atunci când simți recunoștință pentru fiecare bătaie a inimii tale, ea devine mai sănătoasă. Robert A. Emmons, profesor de Psihologie la UC Davis și expert-coordonator științific în știința recunoștinței, susține că mindset-ul influențează foarte mult biochimia organismului, în special atunci când vine vorba despre factorii de risc pentru bolile cardio-vasculare. Conform sprecialistului, când te simți recunoscător pentru toate lucrurile de care ai parte în viață, îți scade nivelul stresului și te poți relaxa: ”Recunoștința pare să se asocieze cu niveluri mai crescute ale colesterolului bun (HDL), niveluri mai scăzute ale colesterolului rău (LDL) și tensiune arterială sistolică și diastolică mai mică, atât în momentele de repaus, cât și în cele de stres”.

Iar acesta a fost și punctul de plecare al unor cercetări mai amănunțite. De exemplu, studiul GRACE (Gratitude Research in Acute Coronary Events) realizat de Harvard Medical School a demonstrat că pacienții care au practicat exercițiul recunoștinței în primele două săptămâni consecutive unui eveniment coronarian acut și-au îmbunătățit funcționarea cardiacă într-o proporție mai mare decât cei care n-au exersat gratitudinea. 

De asemenea, un alt studiu condus de Greater Good Science Center din cadrul UC Berkeley, la care au participat 185 de pacienți cu probleme cardiace, a constat că aceia dintre ei care aveau o stare de spirit ”plină de recunoștință” sufereau într-o mai mică proporție de inflamații sistemice. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Recunoștința te ajută să dormi mai bine

Practica recunoștinței e legată și de o mai bună calitate a somnului. Cercetătorii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au studiat efectele pe care le au gândurile de mulțumire dinainte de culcare pe un lot de 400 de adulți. Au concluzionat că subiecții care s-au concentrat asupra gândurilor pozitive de recunoștință au adormit mai repede, au dormit mai profund și au avut un somn mai îndelungat decât cei care au numărat oi, în locul motivelor de a fi recunoscători.

”Cultivarea mulțumirii este cea mai bună cale de a ne încheia ziua”, spune Simpson. ”Înainte să mergi la culcare, concentrează-ți în mod voluntar atenția asupra lucrurilor care merg bine în viața ta și în lume, în general. Este incredibil cât de ușor îți poți lăsa starea de spirit să fie influențată de drame, (pre)judecăți, eșecuri, regrete, griji și de discursul interior critic.”

De asemenea, Simpson amintește că: ”În timpul somnului, creierul procesează toate amintirile și experiențele din timpul zilei. Reflectând la acele lucruri pentru care te simți recunoscător chiar înainte de a adormi, vei atrage în viața ta altele, pentru care să fii recunoscător și mâine”.

Recunoștința te motivează

Se spune că ”o atitudine de gratitudine” te încurajează să accepți lucrurile așa cum sunt ele în clipa de față. Emmons nu este de acord cu această teorie. Într-un studiu din 2011, la care a lucrat împreună cu colega sa, Anjali Mishra, a observat că, spre deosebire de o atitudine pasivă, recunoștința încurajează ”urmărirea unui obiectiv a cărui atingere presupune să depui efort”. 

În cadrul acestui studiu, participanților li s-a cerut să întocmească o listă a obiectivelor pe care-și doreau să le îndeplinească în următoarele două luni. Apoi, în mod aleatoriu, li s-a atribuit, fie sarcina de a ține un jurnal zilnic de recunoștință, fie aceea de a ține un jurnal al gândurilor pe care le-au avut pe parcursul zilei despre evenimentele petrecute în acea zi, fie să facă exerciții neutre de scriere zilnic. La finalul studiului, s-a constatat că cei care ținuseră jurnalul zilnic de recunoștință erau cei care făcuseră cele mai mari progrese în direcția atingerii obiectivelor propuse la începutul celor două luni de studiu. 

Așadar, nu te limita la a cugeta asupra lucrurilor pentru care te simți recunoscător doar în anumite momente, ci propune-ți să-ți faci o obișnuință din practica zilnică a gratitudinii. Specialiștii îți recomandă să ții un jurnal al recunoștinței, sau, dacă nu-ți place să scrii, să-ți rezervi câteva clipe în fiecare dimineață sau în fiecare seară, în care să te gândești doar la lucrurile bune din viața ta.

La urma urmei, câteva clipe în care-ți amintești de ce este bine să fii în viață nu-ți pot face viața decât mai bună, mai luminoasă și mai sănătoasă. 

Citește și:

Lecția recunoștinței

Filosofia japoneză Ikigai: bucuria de a te da jos din pat dimineața