În următoarele 5 minute vei afla:
– Cum reușește un câine să organizeze mai bine timpul oamenilor lui.
– Ce vindecă un patruped prin iubirea lui necondiționată.
”Hashtag, Hashtag, încetează să mă mai lingi pe față! Gata, m-am trezit și promit că mă pregătesc de școală și ieșim afară”. Aceasta este scena trezirii adolescentului elev, care s-a transformat, dintr-un copil morocănos, veșnic obosit și lipsit de motivația de a se ridica din pat, într-un adolescent care chicotește dimineață de dimineață alături de câinele lui, Hashtag, un Shih Tzu protector și extrem de iubitor. Magie? Sigur că nu!
Aleg să vorbesc despre beneficiile pe care un animal de companie (de data aceasta câinele) le poate aduce într-o familie, dincolo de responsabilități. Pe acestea le putem identifica mai ușor, iar resursele necesare creșterii și educării unui patruped sunt destul de clare și previzibile.
Mie îmi place să spun, bazându-mă pe propria experiență, că un câine este terapeutul de serviciu, 24 de ore din 24, al copilului. Deseori, are normă dublă și excelează și în cazul adulților. Dar cum terapia pentru adulți este mai accesibilă, revin la rolul pe care un câine îl poate avea în viața copilului/copiilor tăi.
Cum transformă un câine viața unui copil
Ai un copil introvertit, poate chiar anxios, care-și exprimă greu emoțiile? Ia în calcul că un câine poate fi o punte magică în microcosmosul copilului tău, o sursă de motivație și de joacă. Prezența blănosului va ușura interacțiunile și va ajuta copilul să nu se închidă în el. În acest univers copil-câine nu este loc pentru frica de a suferi, teama de a fi respins pentru ceea ce face și nici singurătate. Un copil își va exprima cu mai multă ușurință emoțiile în fața prietenului patruped decât în fața unui adult. Tipul de relație și afecțiune care se dezvoltă în acest micro spațiu poate fi, ulterior, transferat cu ușurință în celelalte tipuri de relații. Copilul învață mai multe despre siguranță emoțională, despre iubire necondiționată, despre bucurie, sprijin și acceptare. Stima de sine a copiilor care au reușit să aibă o relație afectivă cu un animal de companie are șanse de a fi mai ridicată decât a celor care n-au avut parte de un astfel de prieten.
Starea de bine, de confort emoțional a copilului este asigurată, de cele mai multe ori, prin simpla prezență a prietenului patruped. Copilul învață ce înseamnă respectarea limitelor personale, pentru că prietenul lui îl va ajuta când își va manifesta dezaprobarea de a fi îmbrățișat, mângâiat. În cazul copiilor mici, adulții devin garanții siguranței atât a copilului, cât și a patrupedului.
Lângă prietenul blănos, copilul va învăța cât de mult contează respectarea nevoilor fiziologice, de somn, de hrană și de relaxare. Rutinele zilnice (programul de masă, spălatul pe dinți, plimbările în natură etc) pot fi susținute de către prietenul patruped și acceptate cu mai multă ușurință de către copil.
Relațiile dintre membrii familiei pot fi vizibil îmbunătățite datorită acestei griji comune, dar și datorită petrecerii timpului împreună, în jurul patrupedului. Reprizele de joacă sunt, de cele mai multe ori, spontane, autentice, manifestările de afecțiune sunt dese și sincere, se creează un cerc al iubirii, manifestării, exprimării și al dialogului. Recompensele sunt greu de cuantificat!
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Cum alegem câinele?
Pentru ca beneficiile să fie optimizate la maximum, alegerea câinelui nu trebuie să fie făcută pe criterii de frumusețe, culoarea ochilor sau din impuls. Recomandarea mea este să țineți cont de următoarele aspecte, în ordinea importanței:
- În funcție de temperamentul copilului, alegeți acel patruped care se potrivește ca nivel de energie și tipar comportamental. Dacă aveți un copil extrem de energic, explorator și curios peste medie, nu alegeți un câine cu temperament asemănător, mereu în alertă, stare de vigilență, cu nevoi de efort fizic sporite. Discutați cu un dresor, medic veterinar sau cunoscător al raselor de câini și alegeți varianta compatibilă. Dacă alegeți să adoptați un animal din adăposturile specializate, manifestați deschidere spre dialog cu îngrijitorii și încercați să identificați tiparul cel mai bun.
- Cântăriți bine disponibilitatea de timp și efort pentru acțiunile de curățenie din casă suplimentare cauzate de firele de păr ce pot fi lăsate de către patruped. Dacă nu aveți în rutină și nici nu aveți disponibilitatea de a aspira cu o frecvență mărită, alegeți o rasă care nu lasă păr prin casă (da, există). Și decideți dacă vă doriți un câine de exterior sau de interior, în funcție de locuința pe care o aveți.
- Câinele devine un membru al familiei, cu drepturi și obligații. Sarcinile de creștere și îngrijire trebuie discutate, negociate și asumate, în caz contrar acesta va deveni un factor de dezechilibru și nicidecum de echilibru.
- Anticipați soluțiile pe care le aveți în cazul în care părăsiți locuința și nu puteți lua și noul membru al familiei. Acest plan trebuie să-l aveți pus la punct înainte să vă treziți captivi.
Și pentru că am promis că pledoaria mea pentru un patruped în viața copilului se bazează pe experiența personală, o să vă spun, sincer și deschis, care au fost câteva dintre beneficiile pe care eu le-am simțit, într-o perioadă scurtă, de când am decis să-l aduc în viața mea și a copilului (avea 12 ani) pe Hashtag (5 ani):
- În urma divorțului de tatăl lui, copilul dezvoltase o anxietate de singurătate și nu accepta să rămână singur în casă, la nicio oră din zi. La scurt timp după ce a venit ghemul de blană, curajul s-a activat, iar reprizele de rămas singur în casă au fost tot mai dese și mai lungi, fără temeri.
- Trezitul de dimineață s-a transformat într-un ritual al iubirii dintre cei doi. Unul pândește la ușă să sară în pat, celălalt așteaptă doza de imobilizare prin ”pupături” prelungite.
- Manifestarea emoțiilor a devenit mult mai facilă, ei au poveștile lor și știu cum să se liniștească unul pe celălalt, fără intervenția mea. Aș îndrăzni să spun că, uneori, adolescentul de azi primește și lecții de viață și atitudine din partea câinelui.
- Sentimentul copilului de a fi util a fost prezent din prima zi în care l-am primit în viața noastră pe Hashtag, ceea ce a dus la o responsabilizare naturală față de nevoile de plimbare și joacă ale câinelui.
- Hashtag a devenit fratele lui mai mic, cel de-al doilea copil al meu, iar toate acestea au ajutat mult la sentimentul de familie pe care amândoi ni-l doream.
Citește și:
Prieteni cu blană cu beneficii diverse
Timpul petrecut alături de animalele de companie ne ajută să ne gestionăm mai bine stresul