În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum te ajută 10 minute de joacă cu o pisică să scapi de stres și anxietate. 
– De ce ar trebui să plimbi din când în când câinele vecinilor. 


În ultimul an, numărul proprietarilor de animale de companie a crescut simțitor, pentru că din ce în ce mai mulți oameni s-au decis să adopte animale: cei mai mulți au făcut-o în urma perioadei de izolare, pentru că un animal de companie este antidotul perfect pentru sentimentul de singurătate. În plus, se pare că animalele au și o altă calitate: reduc nivelul de stres și anxietate al proprietarilor. Dacă stai într-un loc unde n-ai spațiu pentru animale sau colegii tăi de apartament sunt alergici, poți să treci din când în când pe la un prieten care are animale și să te joci cu ele, poți sponsoriza și vizita un animal aflat într-un adăpost (Adăpostul de câini Pallady, Centrul de adopție Iubirrre, Adăpostul de Câini Daisy Hope) sau poți plimba câinele vecinilor. Recompensa: îți vei face prieteni noi și vei fi mai puțin stresat! 

Așadar, dacă ai nevoie de o scuză pentru a-ți ține pisica pe genunchi în timp ce ai un call important cu șeful tău sau ca să împrumuți câinele vecinilor de la parter pentru o plimbare în jurul blocului, iată trei motive mai mult decât întemeiate:

Animalele de companie ne calmează nervii în situații tensionate

Atunci când ne confruntăm cu stresul sau anxietatea, contactul cu un animal ne poate ajuta să ne calmăm sistemul nervos. În 2019, un grup de cercetători a efectuat un studiu privind reducerea nivelului de stres în rândul studenților, iar rezultatele studiului vorbesc de la sine: studenții care s-au jucat sau au mângâiat timp de cel puțin zece minute animale de companie au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului de cortisol, hormonul asociat cu stresul. Patricia Pendry, doctor în științe și profesor asociat la Universitatea de Stat Washington, în cadrul departamentului de dezvoltare umană, a declarat pentru Science Daily: ”Ceea ce ne-am dorit să aflăm a fost dacă un contact nu foarte lung cu animale de  companie îi va ajuta pe studenții care suferă de stres academic să reducă nivelul acestuia într-un mod mai puțin subiectiv”. Și chiar i-a ajutat!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Animalele de companie ne ajută să ne simțim conectați în perioadele de izolare

Mulți dintre noi s-au simțit mai singuri ca niciodată în ultimul an, fiind nevoiți să ne distanțăm social, să ne reducem contactul cu prietenii noștri și cu cei apropiați. Dar, după cum o arată cercetările,  în perioadele de izolare, interacțiunile cu animale pot înlocui interacțiunile sociale în foarte multe moduri. Chiar dacă discuțiile pe Zoom și Facetime cu apropiații noștri au devenit noua formă de comunicare, cercetările au arătat că, atunci când îți alinți animalul sau vorbești cu el, te simți mai puțin singur, ba chiar simți că ai un tovarăș. 

Animalele de companie ne amintesc cât de important este să ai grijă de o altă ființă

Indiferent dacă ai un animal de companie sau dacă un prieten ți-a încredințat câinele sau pisica lui peste weekend, cât timp este plecat din oraș, există beneficii reale în această interacțiune: având grijă de o altă ființă, care depinde în totalitate de tine, devii mai responsabil. Fie că-ți amintește să iei o pauză de la muncă, fie că te trage să ieși afară la o scurtă plimbare, să ai în permanență hrană și apa să fie curată – toate acestea sunt repere dintr-o rutină care îți imprimă un ritm al existenței, care te fac să te simți mai responsabil și care îți dau un sentiment de împlinire. 

Citește și:

De ce copiii care au câine suportă mai bine stresul?

7 lucruri despre anxietate pe care ți le dezvăluie psihologii 

Author(s)

  • Ovidiu Alexe

    medic veterinar

    Dr. Ovidiu Alexe este medic veterinar cu peste 15 ani de experiență clinică, absolvent al Facultății de medicină veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și absolvent al unui program de masterat în domeniul clinică și farmacie veterinară în cadrul aceleiași universități. Crede că animalele sunt prieteni adevărați și sinceri, care nu-ți vor înșela încrederea niciodată, pentru ca nu au interese ascunse.