În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce să faci când te simți copleșit de stres.
– Cum se reflectă asupra vieții de adult stresul din copilărie.


Cel mai bun prieten al omului poate ajuta și copiii în momente grele. Un studiu publicat în Social Development arată că cei mici reușesc să facă față mai bine situațiilor stresante atunci când își au alături câinii.

Cercetătorii de la Universitatea Florida au selectat circa 100 de familii posesoare de câini, cu copii cu vârste între 7-12 și le-au rugat să vină în laboratoarele lor. Apoi, copiii au fost puși în situații stresante, cum ar fi să vorbească în fața unui public, să rezolve probleme matematice (de fapt, aceste scenarii oferă anxietate, și nu doar celor mici, ci și nouă, deopotrivă), având alături părinții, câinele sau nici un fel de sprijin. Cercetătorii i-au intervievat pe copii în legătură cu nivelul lor de stres și au prelevat mostre de salivă înainte și după îndeplinirea probelor, pentru a măsura nivelul de cortizon. 

„Copiii care au avut alături animalul de companie – cățelul – au fost mai puțin stresați de probe decât cei care i-au avut alături pe părinți sau s-au descurcat singuri”, a declarat cercetătorul conducător al studiului, Darlene Kertes, PhD, profesor de psihologie la Universitatea Florida în comunicatul de presă dat publicității după experiment. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Interesant, nivelul de cortizon al celor mici a variat și în funcție de modul în care au interacționat cu câinele pe parcursul probelor. Cu cât copiii își mângâiau mai mult câinele, cu atât reușeau să treacă mai bine de teste. „Cei care și-au chemat în mod activ cățelul să vină să le stea alături în timp ce parcurgeau probele și l-au mângâiat au avut un nivel de cortizon mai mic decât copiii care n-au interacționat în mod activ cu animalul de companie”, a declarat Kertes. „Atunci când câinele doar s-a plimbat prin cameră și a venit din când în când lângă stăpânul lui, nivelul de cortizon era ceva mai mare.”

Aceste concluzii se adaugă cercetărilor care demonstrează că animalele pot să ne îmbunătățească starea de bine, de la reducerea nivelului de anxietate și însingurare, până la reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Iar faptul că pot fi folosite pentru a reduce stresul copiilor este un beneficiu demn de luat în considerare pentru că, spune Kertes, „Modul în care învățăm să facem față stresului atunci când suntem copii are consecințe pe termen lung în viața noastră și determină felul în care vom gestiona anxietatea și stresul atunci când vom fi adulți.”

Așadar, data următoare când simți că ești prea stresat și ești pe cale să explodezi, adu-ți aminte că serenitatea și liniștea poate fi la o distanță de… o plimbare sau o porție de joacă alături de un cățel. Și nu, nu trebuie neapărat să fie al tău!

Citește și:

Cum să creștem copii inteligenți emoțional?

17 sfaturi de la medicul pediatru pentru o vacanță de vară reușită

Author(s)