În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt întrebările pe care trebuie ți le pui pentru a-ți descoperi super-puterile.
– Ce poți afla despre tine dacă decizi să-ți testezi mai întâi planurile mărețe, la scară mică.


Mai întâi se simte ca o plictiseală trecătoare, ca o lipsă de chef, din când în când. Apoi, dacă nu conștientizezi ce se întâmplă, disconfortul devine tot mai intens și pare că nu te mai regăsești în viața ta deloc.

Să fii blocat în felul acesta e ca și cum nimic din ce faci nu dă rezultate, așa că începi să-ți spui tot felul de povești despre cine și cum ești, despre ce (nu) poți, ce (nu) meriți și interpretezi aceste gânduri ca pe niște adevăruri absolute, fără să le mai pui sub semnul întrebării și găsești chiar și dovezi care să le susțină. Așa că, deși nu ți-e bine, te resemnezi.

De cele mai multe ori facem schimbări abia atunci când disconfortul de a rămâne pe loc îl depășește pe cel de a porni spre o nouă direcție. Ideea de a ieși din zona de confort ne sperie. Dar dacă în loc să părăsim zona asta, care ne e familiară, ne propunem să o extindem, să-i lărgim puțin câte puțin perimetrul?

Dacă simți că lucrurile nu mai curg la fel de lin în viața ta și bănuiești că ai nevoie de o schimbare, chiar dacă n-ai curajul să spui asta cu voce tare încă, sunt câteva lucruri care te pot ajuta să-ți schimbi traiectoria.

Dar, până la urmă, ce înseamnă să te reinventezi? Să identifici și să schimbi trăsăturile de caracter, convingerile sau alte aspecte din viața ta care nu-ți plac sau-ți mai servesc, ori să dezvolți noi abilități.

Care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a te reinventa:

1. Curiozitate

Este unul dintre cele mai importante daruri pe care să ți le oferi. Folosește-te de curiozitate ca să te uiți în urmă la semne pe care poate nu le-ai văzut, să explorezi prezentul, să înțelegi ce lipsește sau ce nu mai funcționează și în ce arie a vieții ar trebui să se întâmple schimbarea, care sunt valorile tale. Iar apoi, să contempli ce ți-ar plăcea să faci și să-ți imaginezi ce ar fi posibil pentru tine, chiar dacă fricile și poveștile din mintea ta se activează. 

2. Testare la scară mică 

Odată ce ai câteva răspunsuri la întrebările de mai sus, e timpul să le testezi. Socoteala din capul nostru nu se potrivește mereu cu realitatea, așa că, înainte să te arunci într-o schimbare mare, merită ”să o probezi” ca să te asiguri că ți se potrivește. De exemplu, dacă crezi că vrei să-ți deschizi o cafenea, poate merită să lucrezi part-time într-una mai întâi. S-ar putea să descoperi că dorința nu e de a avea un coffee shop, cât e vorba despre senzația de comunitate pe care o regăsești acolo. Ia testarea ca pe un exercițiu, fără să pui presiune pe tine că trebuie să găsești acel ceva perfect. Journaling-ul poate fi un instrument util în această etapă a procesului, așa că îți poți propune să documentezi experiența, gândurile, emoțiile, ideile și rezultatele pe care le obții.

3. Răbdare

Nu e un ingredient pe placul multora dintre noi, pentru că ne dorim ca lucrurile să se întâmple cât mai repede și eventual fără efort. Răbdarea, însă, te ajută să-ți oferi timp să explorezi, să nu te grăbești, dar nici să nu te descurajezi dacă lucrurile nu-ți ies din prima. Ba chiar și atunci când ai înțeles care e schimbarea pe care vrei să o implementezi în viața ta și știi cum arată reinventarea pentru tine, ai nevoie de răbdare până când rezultatele dorite încep să apară.

4. Plan de acțiune

Și nu doar planul, ci și execuția lui, acțiunile concrete care trebuie să se întâmple. Chiar dacă e vorba de o schimbare amplă sau de un obiectiv ambițios, ai libertatea de a-l împărți în pași mai mici care să pară mai puțin copleșitori și pe care să-ți fie mai ușor să-i faci. Care sunt obiceiurile zilnice care te vor apropia de ceea ce-ți dorești?

Merită să te gândești și la resursele pe care le ai, la cele de care trebuie să faci rost, la oamenii care au nevoie să fie informați despre schimbarea pe care o faci, pentru că vor fi afectați într-un fel sau altul, dar și la cei care te pot ajuta în proces.

Și, ca să nu fii luat prin surprindere, e important să iei în considerare lucrurile care ar putea merge prost la modul realist și să te gândești la cum ai putea să le previi și la cum te vei redresa dacă se vor întâmpla. Nu uita să-ți sărbătorești victoriile, oricât de mici ar fi.

5. Super-puteri

Dacă tot am menționat resursele mai devreme, îți propun să dai zoom in pe abilitățile tale, pe talentele înnăscute și pe trăsăturile de caracter care te pot ajuta să faci tranziția cu succes. Ce-ți vine foarte ușor să faci sau ce faci cu mult mai multă ușurință decât alții? Pentru ce vine lumea să-ți ceară ajutorul? Ce spun oamenii des despre tine?  Descoperă-ți super-puterile!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Vizualizare

Apropo de poveștile limitative pe care ni le spunem, de abilitatea noastră de a găsi dovezi care să le susțină și de a ne înconjura cu oameni care le confirmă, e important să te familiarizezi în mintea ta cu ideea schimbării, cu felul în care va arăta aceasta și, mai ales, cu felul în care te vei simți. Iar vizualizarea – implicând cât mai multe simțuri – va face ca versiunea ta reinventată să nu-ți mai fie străină.

7. Rețeaua de sprijin

Persoanele cu care petreci mult timp vor avea influență asupra ta, așa că asigură-te că ai în preajma ta oameni care cred în tine și te susțin, persoane care fac deja ceea ce vrei tu să faci și de la care poți învăța. Și ia în calcul să impui limite în relațiile cu cei care ar putea să aibă un impact negativ, să te descurajeze, să-și transfere propriile griji asupra ta.

Nu te gândi la reinventare ca la ceva ce trebuie să faci, privește-o ca pe o alegere. Viața ne scoate în cale suficiente momente dificile ca să mai adăugam și noi presiune în plus pe noi. Adoptă mentalitatea începătorului, fii deschis și bucură-te de tot procesul! Vei avea ocazia să descoperi multe lucruri interesante despre tine.

Și mai e ceva… Reinventarea nu e ceva ce faci o singură dată în viață. Pe măsură ce te eliberezi de blocaje, explorezi, înveți și crești, începi să vezi lumea printr-un filtru diferit, observi noile oportunități care îmbie spre alte procese de reinventare.

Citește și:

Acum e momentul cel mai potrivit pentru a te reinventa

De ce merită să investești în dezvoltare personală

Author(s)

  • Cristina Oțel

    Trainer și Coach, Fondator Soul Bloom

    Cu o experiență de peste 14 ani în Learning & Development, Cristina a făcut pasul spre antreprenoriat la începutul lui 2018 și lucrează ca Trainer și Life Design Coach. Misiunea ei este să le redea oamenilor libertatea de a-și construi vieți pe care să le iubească. În toată paleta activității sale – cursuri, ședințe de coaching și podcast - numitorul comun este evoluția personală. De peste 8 ani scrie pe blogul personal despre cum creăm o viață care să ne vină ca turnată, iar în 2019 a lansat Pauza de Bine, unul dintre cele mai ascultate podcast-uri din România. Cristina e mama a doi copii care îi arată unde mai are de lucrat cu ea însăși.