În următoarele 4 minute vei afla:

– Care sunt pașii pe care îi poți face în direcția pe care ți-o dorești.
– Care poate fi efectul secundar al transformării personale.


La începutul pandemiei, atunci când ni s-a cerut să rămânem la casele noastre pentru a limita răspândirea coronavirusului, foarte mulți au avut una dintre următoarele două reacții: unii au îmbrățișat ideea izolării, spunându-și că ar putea folosi această mare pauză pentru a face ceva ce și-au dorit dintotdeauna – fie că era vorba despre reorganizarea debaralei, renovarea casei, sau învățarea unei limbi străine. Noi ceilalți, printre care mă număr și eu, n-am avut asemenea planuri mărețe. Nu mi-am propus niciodată să ies din carantină un om schimbat, un om mai performant. Eu m-am simțit copleșită de tot ceea ce se petrece în lume și mi-am propus să reușesc, pas cu pas, să trec cu bine peste asta. Mi se pare mai mult decât suficient.

Pe măsură ce a trecut timpul, însă, mulți dintre noi am ajuns la concluzia că evoluția se întâmplă de la sine și, indiferent care ar fi părerea noastră despre asta, vom ieși schimbați din aceste vremuri. Însă, în loc să lăsăm schimbările să ni se întâmple, putem alege să participăm asumat și activ la transformarea noastră. 

Unii dintre noi au reușit să facă schimbări mărunte, dar semnificative în viețile lor. Alții și-au propus o reinventare masivă și în forță. Atunci când vine vorba despre schimbare, important e să fii hotărât, să ai un obiectiv și să faci pași în acea direcție. 

Iată ce a funcționat în cazul meu, când m-am hotărât să profit de această ocazie pentru a contempla la cine îmi doresc să fiu și la direcția în care vreau să evoluez. Poate că o parte dintre tehnicile pe care le-am aplicat eu îți pot fi de folos și ție și te pot ghida în călătoria ta. 

Revizuiește-ți obiectivele

Nu sunt vreun fan al rezoluțiilor de Anul Nou – nu pentru că n-aș crede în utilitatea lor, ci pentru că nu sunt de părere că ar trebui să ne limităm la a ne reevalua traiectoria vieții o singură dată pe an. De ce nu am face-o chiar acum? Ne-am putea raporta la perioada turbulentă pe care o traversăm – atât din perspectiva virusului, cât și din cea a mișcărilor anti-rasiste care au zguduit lumea, ca la o oportunitatea ideală de a ne revizui obiectivele și de a decide cum vrem să fim pe mai departe. 

Traversăm o experiență pe care n-am mai întâlnit-o înainte, iar acest lucru ne dă șansa de a ne privi viețile dintr-un cu totul alt unghi. Obiectivele pe care le aveai îți par în continuare potrivite și rezonează cu valorile tale? Ți s-au schimbat prioritățile? Ți-ai dat seama că e cazul să schimbi direcția într-un anumit aspect al vieți? Fă această schimbare acum, în loc să o mai amâni încă o lună, încă un an. 

Gândește-te la ce ai învățat

Sunt lucruri pe care le-ai învățat, la care te-ai gândit sau care te-au tulburat? Te-a deranjat lipsa interacțiunii umane directe din perioada carantinei? Ți-ai fi dorit să fii mai activ în perioada în care stăteai foarte mult acasă? Reflectând la ceea ce nu ți-a plăcut, ți-ai putea da seama dacă-ți dorești să schimbi ceva în viitor. 

Înaintea pandemiei de COVID-19, obișnuiam să călătoresc foarte mult cu avionul în interes de serviciu. Iar ultimele câteva luni au reprezentat cel mai mare interval de timp pe care l-am petrecut acasă, din ultimii 10 ani. Și mi-am descoperit o nouă pasiune: îmi place la nebunie să stau acasă. Această experiență mi-a dovedit că pot fi un lider eficient, coleg și influencer, fără să fie nevoie să călătoresc cu avionul săptămânal. Este mult mai bine pentru mine, pentru familia mea și pentru mediu. Acum, că am înțeles acest lucru, sunt nerăbdătoare să descopăr: ”Cum voi face să evoluez și să ajung să realizez tot ce-mi propun, dar într-un alt fel decât înainte?”. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Analizează-ți trăirile pentru a alimenta schimbarea

Emoțiile îți oferă informații: de fapt, eu mă raportez la emoțiile mele ca la surse de informație. În această perioadă, fie că este vorba despre COVID-19, despre turbulențele rasiale, schimbările din plan economic, ori despre oricare alte circumstanțe, întreabă-te care au fost extremele tale emoționale, negative și pozitive? Și ce te-au învățat ele?

Observându-mi emoțiile, am înțeles cât de important este să găsești bucurie în cele mai mărunte momente. Am crezut mereu în asta, dar eram mereu atât de ocupată, încât nu aveam timp să recunosc bucuria lucrurilor simple și să profit de ea. Înainte, atunci când cățelușa mea făcea câte o ghidușie, mă amuzam pe moment și apoi îmi vedeam mai departe de treabă. Acum, mă amuz și-mi dau seama că ea habar n-are ce se întâmplă în lume; ea trăiește la maximum momentul și se bucură din plin de viața de care are parte. 

Informează-te

Uneori, pentru a face o schimbare, în plan personal sau social, e nevoie să  dedicăm timp pentru a înțelege de ce lucrurile sunt așa cum sunt. Eu militez pentru conștientizare și dreptul la sănătate mentală și caut mereu oportunități de a promova discuțiile pe tema sănătății mentale

În ultima vreme, pe măsură ce discuțiile despre rasism au luat amploare, mi-am petrecut destul de mult timp studiind istoria sănătății mentale în comunitatea de culoare. Sistemul nostru de sănătate mentală ar trebui să fie mai performant pentru toată lumea și să țină mai mult cont de nevoile comunităților sărace. Fii conștient de puterea ta. Chiar și cele mai mici schimbări pe care le facem pot avea un puternic ecou la nivel de comunitate sau de societate, ca un tot.

Gândiți-vă puțin ce impact ar putea avea o mică schimbare pozitivă, pe care am face-o fiecare dintre noi la nivel colectiv, și apoi, la cum ar arăta acest impact aplicat la întreaga lume. Dacă fiecare dintre noi am decide ”vreau să călătoresc mai puțin în interes de serviciu”, impactul asupra mediului ar fi uriaș. Sau dacă fiecare dintre noi am lua decizia să facem voluntariat în cadrul unei organizații pentru care n-am mai lucrat în trecut, ori ne-am propune să învățăm despre rasism și despre cum putem ajuta comunitățile discriminate să-și facă auzită vocea. Pe scurt, atunci când ne angajăm să facem schimbări pozitive în viețile noastre, la nivel individual, toată lumea are de câștigat.

Citește și:

Lecții de la filosofii antici pe care le poți aplica în viața de zi cu zi

De ce merită să investești în dezvoltare personală

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer la Deloitte, și Editor-at-Large, Integrare muncă-viață Thrive

    Jen Fisher este o prezență vocală în ceea ce privește bunăstarea la locul de muncă și crearea unei culturi organizaționale centrate pe om. Jen vorbește și scrie frecvent despre crearea unei culturi a stării de bine la locul de muncă și este chief well-being officer la Deloitte, în Statele Unite, fiind responsabilă de strategia și inovația în jurul vieții profesionale, sănătății și stării de bine. Jen este și gazda seriei de podcasturi WorkWell, care abordează cele mai noi tendințe din domeniul profesional, și autoarea cărții Work Better Together: How to Cultivate Strong Relationships to Maximize Well-Being and Boost Bottom Lines (McGraw-Hill, iunie 2021). Jen este pasionată de stilul de viață sănătos și crede că grija față de propria persoană ar trebui să facă partea din rutina noastră zilnică. Se consideră o fanatică a exercițiilor fizice, o susținătoare a somnului și un șoarece de bibliotecă! În calitate de supraviețuitoare a cancerului de sân, pledează pentru sănătatea femeilor, împărtășind din experiența ei de recuperare. Jen locuiește în Miami, alături de soțul ei, Albert, și de Fiona, cățelușa lor