În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce se poate întâmpla când iei în serios dezvoltarea personală.
– Ce practică îți poate aduce venituri mai mari.


Trăim într-o lume în care totul este pe repede înainte și parcă nu mai avem timp pentru lucrurile mărunte, de altfel importante pentru noi. E ca și cum toată viața ni s-a transformat într-un to do list. La un moment dat observăm că avem dificultăți în a găsi lucruri care ne fac plăcere, iar dacă le descoperim, nu avem timp pentru ele. Cu toții cred că ne-am regăsit în situația de a ne întâlni întâmplător cu un prieten vechi, cu care păstrăm legătura, să purtăm o conversație rapidă, că doar suntem pe grabă, și după câteva cuvinte de complezență să încheiem cu acea clasică frază: “Ar trebui să ne vedem cândva să vorbim!”. Și totul se oprește acolo.

De ce nu ducem la bun sfârșit planurile 

Suntem veșnic ocupați, însă cu toate astea, ni se întâmplă să nu ducem la capăt lucruri cu adevărat importante pentru noi. Trăim într-o bulă proprie alcătuită din toate lucrurile cu care am fost îndoctrinați sau pe care le-am acumulat de-a lungul timpului și pe care le-am alipit modului de a privi lumea. Și pe noi înșine. Astfel, ne e foarte greu să ne desprindem de lucrurile familiare, de zona noastră de confort. Iar epuizarea resurselor este conștientizată abia atunci când evenimentele cotidiene nu ne mai produc plăcere, deși rutinele ne pot oferi iluzia controlului.

Care este primul pas?

Mulți dintre noi simțim stresul cauzat de către un program supraîncărcat, și, dacă la asta se adaugă și un job care presupune evaluarea noastră continuă, aceste elemente ne împing către autoevaluare. Deci un prim pas ar fi întoarcerea către sine. Astfel, unele persoane se îndreaptă către cărți de self-help, altele către terapii ce-i ajută să conștientizeze lucruri, să le aplice poate sau să caute în cadrul companiei oportunități de cursuri pe dezvoltare.

Ce rezultate obținem din autoevaluarea continuă

Un studiu realizat de Federația Internațională de Life Coach a adunat comentariile și opiniile a 210 persoane care au beneficiat de mai multe ședințe de life coaching. Acest studiu a descoperit că persoanele care au apelat la ajutor specializat au făcut o schimbare pozitivă în obiceiurile personale și în cele de muncă. Și aceste noi obiceiuri i-au determinat sprijinit și i-au ajutat să ia deciziile corecte atunci când au apărut situații neprevăzute, precum o recesiune.

Rezultatele Studiului Federației Internaționale de Life Coach s-au concretizat în următoarele statistici despre oamenii care au luat în serios dezvoltarea personală și care au aplicat sfaturile specialiștilor în viața lor:

  • 62,4% dintre angajați au devenit mai organizați în stabilirea obiectivelor.
  • 60,5% dintre angajați și-au construit o viață mai echilibrată.
  • 57,1% dintre angajați au înregistrat un nivel de stres mai scăzut.
  • 52,4% dintre angajați au căpătat mai multă încredere în abilitățile lor.
  • 43,3% dintre angajați și-au îmbunătățit calitatea vieții.
  • 25,7% dintre angajați au înregistrat venituri mai importante.

Această cercetare privind beneficiile dezvoltării personale a scos la iveală și alte fapte mai interesante. Spre exemplu, 33,8% dintre angajați au raportat o sănătate mai bună, 33,3% și-au îmbunătățit relația cu familia, iar 25,7% dintre ei au renunțat la vicii și obiceiuri autodistructive.

Toate aceste rezultate au fost obținute în urma terapiei de dezvoltare personală.

Suntem animale sociale 

Unul dintre lucrurile pe care avem tendința de a le trivializa este acela că, noi, pe fond suntem niște animale sociale ale căror comportamente au la bază instinctul de supraviețuire. Pe lângă toate acestea suntem hedoniști, avem tendința să ne concentrăm pe lucrurile care ne aduc plăcere, dar nu oricum! Să fie cât mai multă, să țină cât mai mult și, eventual, de ce nu, să o obținem cât mai ușor! Practic aceasta este schimbarea de paradigmă pe care trebuie să o combatem. Pentru a ne dezvolta, și pentru a crește, trebuie să îmbrățișăm noul, să ne depășim zona de confort, iar asta poate veni la pachet cu o doză de stres, însă aici este vorba despre un stres constructiv.  

Oricât de cinic ar suna, dorința de a fi mai bun este privită cu prejudecată, ca și cum nevoia de a te îmbunătăți vine la pachet cu mesajul: sunt mai bun decât restul lumii! Pentru unii poate fi un moft, o nouă oportunitate de a fugi de lucrurile pământești, însă este calea de a învăța cum să afli ce e important pentru tine, și să-ți prioritizezi timpul ca atare. Așa că citește cărți, caută cursurile potrivite pentru tine, cere ajutor speciliazat și gândește-te că poți deveni oricând cea mai bună versiune a ta!

Citește și:

Lecții de la filosofii antici pe care le poți aplica în viața de zi cu zi

Gânduri care-ți pot schimba radical cursul vieții


Author(s)

  • Ana Pantazescu

    psihoterapeut, anapantazescu.ro

    Ana Pantazescu este psiholog specializat în psihoterapie cognitiv-comportamentală, cu competențe în Schema Therapy, terapie sistemică de cuplu și familie. ”Nimic nu-mi face mai multă plăcere decât să descopăr noi moduri, alături de clienții mei, în care să devenim mai umani, mai conectați, variante mai bune ale noastre zi de zi. Ofer terapie individuală, de cuplu și de familie, pentru cei care întâmpină dificultăți să-și ofere chiar ei, sau să ceară oglinzi sincere și nealterate. Chiar dacă poate fi dificil de crezut, relația terapeutică va fi singura relație din viața ta care va fi strict în beneficiul tău! Fă-ți curajul de a deveni vulnerabil și de a te accepta așa cum ești, de acolo nu poți decât să crești.” Îi poți scrie Anei Pantazescu la: [email protected]