În următoarele 5 minute vei afla:

– Motivele pentru care nu trebuie să-ți împărtășești planurile cu persoane negativiste.
– De ce, câteodată, cel mai riscant lucru pe care-l poți face e să nu-ți asumi nici un risc.


Când decidem să ne asumăm riscuri, decidem, de fapt, să luăm o decizie în legătură cu cine vrem să fim. Ruth Chang, profesor de filosofie la Rutgers University, spunea în cadrul unui TED talk că, atunci când nu luăm astfel de decizii, plutim în derivă, suntem oameni care nu aleg niciodată cu adevărat încotro să o apuce. Așadar, ocazia de a-ți asuma un risc este „un dar ceresc”, susține ea. „Ai putea spune, într-un fel, că devenim autorii propriilor vieți”, completează expertul.

Însă a fi îndrăzneț, curajos presupune asumarea unor riscuri, iar temerarii sunt cei care, de obicei, deschid noi drumuri, făcând lucruri care n-au mai fost făcute vreodată. Trebuie să ieși mereu în afara zonei de confort pentru a ajunge acolo unde îți dorești și să faci asta fără a avea vreodată garanția reușitei. Însă acest risc nu-i descurajează pe astfel de oameni. Ei preferă mai degrabă să parieze pe ei înșiși decât să accepte o viață în care nu vor ști niciodată ce ar fi putut fi.

Adevărații temerari nu sunt lipsiți de realism în ceea ce privește propriile capacități, însă ei își asumă riscurile pentru că au încredere în ei și au convingerea că se vor descurca în orice situație pentru a-și îndeplini obiectivele. Însă una dintre trăsăturile definitorii ale acestor oameni este faptul că nu se tem de eșec: fie că nu-și permit să-l vizualizeze, fie că nu-și dau voie să accepte ideea că ar putea eșua. 

Dacă te simți blocat într-un mod de a fi, însă îți dorești mult mai mult de la viață, te încurajez să iei preiei controlul destinului tău. Iată, în continuare, 5 lucruri pe care le poți face pentru a-ți asuma, chiar începând de azi, mai multe riscuri:

1. Interesează-te despre eșecurile pe care le-au întâmpinat oamenii de succes

O metodă foarte eficientă de a reuși să-ți asumi din ce în ce mai multe riscuri în direcția potrivită este aceea de a descoperi informații despre eșecurile cu care s-au confruntat, în drumul lor, persoane care, până la urmă, au reușit să ajungă unde și-au propus. Sara Blakely, fondatoarea Spanx (care are o avere de miliarde de dolari), folosește această abordare, celebrând greșelile pe care le fac angajații săi. De asemenea, vorbește de bunăvoie despre greșelile proprii, atât din plan personal, cât și din plan profesional, astfel încât angajații săi să poată simți că oamenii au capacitatea de a depăși cu succes momentele în care ceva nu a mers bine – că le pot supraviețui. Ea susține că tatăl său este cel care i-a insuflat această atitudine deschisă față de eșec, pentru că acesta obișnuia să-și întrebe copiii în timpul cinei despre ce nu le-a mers bine și îi felicita pentru că au avut curajul să încerce. Tot tatăl său a învățat-o pe Sara să extragă câte o lecție valoroasă din fiecare nereușită, lucru care a determinat-o să creadă că nu există experiențe negative, ci că din orice ai ceva de învățat, devenind astfel mai înțelept și mai pregătit pentru orice eventualitate. La fel ca mulți alți oameni curajoși, Sara consideră că singurele eșecuri veritabile de care ai putea avea parte în viață sunt momente în care ai rămas pasiv. 

Un alt CEO, Jim Donald, care conduce lanțul de hoteluri Extended Stay America, a luat decizia de a-și încuraja angajații să-și asume mai multe riscuri, într-o manieră inovativă. Când compania a trecut razant pe lângă faliment, Donald a constatat că foarte mulți dintre ei își făceau griji cu privire la riscul de a-și pierde locul de muncă, ceea ce îi determina să evite luarea de decizii riscante, care s-ar fi putut dovedi costisitoare pentru companie: cum ar fi decizia de a oferi vizitatorilor nemulțumiți de ceva o noapte în plus de cazare, din partea firmei.

Acest comportament de evitare a riscurilor nu lăsa loc spontaneității și nu permitea generarea de soluții creative pentru probleme în cadrul companiei, ceea ce l-a făcut pe Donald să decidă un lucru neobișnuit. A făcut niște cartonașe mici, colorate verde-aprins, pe care a scris ”Eliberează-te din închisoare. Cartonaș gratuit.”, și pe care le-a distribuit tuturor celor nouă mii de angajați ai lanțului. De câte ori și-ar fi dorit să ia o decizie ce presupunea riscuri, tot ce aveau de făcut, era să anunțe managementul firmei că doresc să apeleze la cartonaș. 

2.  În loc să te întrebi ”De ce?”, întreabă-te ”De ce nu?”

Temerarii nu stau să se gândească o eternitate la ce ar fi mai bine să facă, cântărind și evaluând avantajele și dezavantajele luării unei decizii. Nu sunt impulsivi, nu sunt nici blocați în dorința de a lua decizia perfectă și nici nu simt că trebuie să acumuleze foarte multe informații pentru a putea să facă primul pas.

Am constatat că aceia dintre clienții mei care au acumulat punctaje mari la chestionare în domeniile: curiozitate, dorință de învățare și gândire critică sunt mai predispuși la a întâmpina blocaje mentale, la a zăbovi prea mult asupra deciziilor și la a analiza de-a fir a păr dacă este bine sau nu să-și asume anumite riscuri.

Steven Levitt, economist și co-autorul cărții Freakonomics, a ajuns la concluzia că atunci când oamenii ezită să facă o schimbare majoră sau să renunțe la ceva, ar fi de preferat să o facă pur și simplu. Observând douăzeci de mii de cazuri a descoperit că, atunci când oamenii decid să facă o schimbare majoră – fie că iau o decizie, fie că dau cu banul – de fiecare dată, sunt mai fericiți după aceea. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Începe cu riscuri mai mici

Unii dintre clienții mei sunt bărbați și femei de foarte mare succes, însă îmi mărturisesc că nu sunt suficient de curajoși și că au luat întotdeauna decizii relativ sigure, propunându-și să reușească lucruri care păreau dificile în ochii altora, dar care pentru ei erau facile. Dacă te-ai obișnuit să ”îți iasă bine” mereu, pentru că rămâi de fiecare dată în zona ta de confort, începe prin a-ți asuma riscuri mici care te vor ajuta să te familiarizezi cu trăirile de teamă, anxietate și încântare.

Tunde-te scurt și încearcă o schimbare radicală de look. Dacă obișnuiești ca de fiecare dată când faci o nouă achiziție să o gândești pe îndelete, de această dată, nu te mai gândi atât de mult și ia o decizie ”suficient de bună”.

Unii coach din sfera corporate își ajută clienții în acest sens, propunându-le provocări fizice, cum ar fi să schieze pe o pârtie pentru avansați cu hamuri de protecție, pentru a nu se accidenta, sau să facă trasee pe frânghii. Ideea e aceea că, observând că îți poți asuma riscuri de ordin fizic, îți va fi mai ușor să-ți asumi și riscuri în plan emoțional.

4. Nu împărtăși planurile tale persoanelor negativiste

Cercetătoarea din cadrul UCLA Shelly Gable a constatat că oamenii care discută despre visele lor sau despre pașii timpurii pe care îi fac către atingerea unui obiectiv cu oameni care le răspund cu scepticism – și nu cu optimism, curiozitate și entuziasm – riscă să renunțe la aceste obiective, mai ales dacă primesc un astfel de feedback primele dăți când îl împărtășesc cuiva.

Dara Torres, medaliată cu argint la Olimpiada din 2008 la proba de înot 50 de metri freestyle, la vârsta de 41 de ani își propusese să devină cea mai vârstnică înotătoare medaliată la Olimpiadă, astfel încât, în anul premergător Olimpiadei, nu a acceptat în preajma sa nici o persoană care nu credea că ea ar putea reuși acest lucru. 

5. Reflectează asupra consecințelor pozitive ale eșecurilor

E adevărat că este ușor să încurajezi oamenii să-și asume riscuri și să se pregătească pentru consecințele pozitive ale eșecului, însă e cu totul altă poveste să o faci tu însuți. Gândește-te la piedicile și la eșecurile de care ai avut parte de-a lungul vieții tale, și apoi reflectează la consecințele pozitive pe care le-au avut aceste situații: cum ar fi lecțiile pe care le-ai învățat, relațiile nou-construite, cote mai înalte ale respectului de sine, ori faptul că nu ai regrete.

Făcând acest exercițiu în mod regulat, chiar și ca parte a unei meditații zilnice, poți căpăta încrederea că avem capacitatea de a descoperi mereu noi modalități de a ne regrupa și de a spera că mâine va fi mai bine. Dar mai ales că neasumarea de riscuri e cel mai mare eșec cu care ne-am putea confrunta vreodată.

Acest articol cuprinde pasaje din cartea ”Getting Grit”, scrisă de Caroline Adams Miller. Click aici pentru a descărca introducerea și primul capitol din ”Getting Grit”. 

Citește și:

3 tipuri de autolimitări care ne sabotează succesul

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Caroline Adams Miller

    speaker, coach & autor

    Caroline Adams Miller are un master în Psihologie Pozitivistă Aplicată și unul dintre experții de top, la nivel mondial, în știința care stă în spatele definirii obiectivelor și în folosirea ”îndrăznelii pozitive” pentru a obține lucrurile dorite. În ultimii treizeci de ani și-a împărtășit strategiile construite pe fundamente științifice pentru a cultiva curajul și pentru a săpa mai profund în interiorul propriei persoane, în încercarea de a-și atinge cele mai dificile obiective. Caroline este speaker TEDx și a lucrat cu clienți din întreaga lume.