În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să te dai bătut atunci când întâlnești un obstacol.
– Care este importanța gestionării emoțiilor în contextul eșecului.


Ți s-a întâmplat și ție să uiți că un pas înapoi nu înseamnă că nu mai e cale de întoarcere? Să te simți atât de descurajat când un obstacol neprevăzut îți iese în cale, încât îți vine să te dai bătut?

În celebra sa carte Ultima prelegere, Randy Pausch spunea că obstacolele nu sunt acolo ca să ne împiedice, ci ca să ne ajute să ne dăm seama cât de tare ne dorim de fapt lucrurile din spatele lor.

Pierderea job-ului pe neașteptate, încheierea unei relații, picarea unor examene, refuzul de după un interviu – toate ne afectează încrederea în noi înșine, iar mindsetul îți poate fi cel mai bun prieten sau cel mai mare dușman în revenirea de după un astfel de regres. 

Vestea bună este că stă în puterea ta să-ți antrenezi o mentalitate flexibilă. Și uneori, nu doar că te redresezi, dar se poate întâmpla ca obstacolul care ți-ai fi dorit să nu îți iasă niciodată în cale să fie schimbarea de macaz de care aveai nevoie pentru a-ți găsi drumul. 

Cum depășești obstacolele neprevăzute

Dacă aș avea o rețetă minune și care să dea rezultate peste noapte, ți-aș oferi-o cu bucurie. Ce pot însă să fac este să îți spun despre procesul care mă ajută pe mine să trec peste piedici, indiferent dacă sunt de ordin personal sau profesional.

1. Acceptă ce nu poți schimba 

Cu cât mai repede renunți la ideea unui trecut mai bun, cu atât mai bine. Atunci când lucrurile chiar nu depind de tine și nu le poți influența, acceptă situația așa cum e și nu-ți irosi energia încercând să faci imposibilul. 

2. Oferă-ți timp să-ți procesezi emoțiile  

E extrem de important să faci loc pentru orice emoție a trezit evenimentul în tine, să o simți și să o integrezi. Nu reprima emoțiile și nu încerca să te prefaci că situația nu te-a afectat. 

3. Nu te izola 

E important să ai în jurul tău oameni care te inspiră, oameni în care ai încredere. Ei te pot asculta, te pot încuraja și te pot ajuta să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. O altă sursă de înțelepciune sunt cei care au trecut prin experiențe similare și le-au depășit.

4. Nu lăsa îndoiala de sine să te cuprindă 

Cu sindromul impostorului probabil că ne-am întâlnit cu toții cel puțin o dată în viață. Mentalitatea de victimă te va scufunda tot mai tare în starea de neajutorare. Nu te consuma gândindu-te la ce ar fi putut să fie și, mai ales, nu lăsa vocile critice să preia controlul. Ele vor să te (supra)protejeze pentru a nu te expune iar unui eșec. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Învață din situația respectivă 

Eșecul e doar feedback și nu spune nimic despre valoarea ta ca om. După ce emoțiile s-au domolit, caută lecțiile ascunse din experiența prin care ai trecut și înțelege ce ai de învățat pentru a te descurca mai bine data viitoare. Deși obstacolul din fața te face să crezi că ai regresat, pașii pe care îi faci înapoi te ajută să vezi lucrurile în perspectivă.

6. Fă-ți un plan 

Odată ce ai claritate asupra învățămintelor, profită de ocazie să-ți dai un reset, să te reconectezi cu tine, cu nevoile tale și cu ce e important pentru tine. Apoi definește rezultatul concret pe care ți-l dorești.

7. Treci la acțiune  

Acum că ai un nou țel care te motivează și-ți aduce energie, e timpul să treci la treabă! Nu-ți propune să faci pași mari care să te copleșească, ci alege strategia micropașilor: pași mici, dar constanți, în direcția ta. Important e să te pui în mișcare.

În plus, e bine să fii pregătit și să-ți antrenezi mentalitatea flexibilă înainte să-ți iasă obstacolele în cale și să ai nevoie de ea. Și nu uita să ai grijă de energia ta și să-i dai corpului tău tot ce are nevoie pentru a face față provocărilor.

Citește și:

4 schimbări de perspectivă care te vor ajuta să transformi eșecul în succes

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Cristina Oțel

    Trainer și Coach, Fondator Soul Bloom

    Cu o experiență de peste 14 ani în Learning & Development, Cristina a făcut pasul spre antreprenoriat la începutul lui 2018 și lucrează ca Trainer și Life Design Coach. Misiunea ei este să le redea oamenilor libertatea de a-și construi vieți pe care să le iubească. În toată paleta activității sale – cursuri, ședințe de coaching și podcast - numitorul comun este evoluția personală. De peste 8 ani scrie pe blogul personal despre cum creăm o viață care să ne vină ca turnată, iar în 2019 a lansat Pauza de Bine, unul dintre cele mai ascultate podcast-uri din România. Cristina e mama a doi copii care îi arată unde mai are de lucrat cu ea însăși.