În următoarele 5 minute vei afla:

De ce este important să nu-ți suprimi emoțiile neplăcute, atunci când te confrunți cu o criză.
– Ce rol joacă flexibilitatea în gestionarea unei crize.


Capacitatea de a valorifica o situație de criză, transformând-o într-o oportunitate, are un impact major și beneficii neașteptate pentru starea noastră de bine și pentru viețile noastre personale. 

Pandemia de coronavirus este, fără îndoială, una dintre cele mai mari crize ale timpurilor noastre. A cauzat pierderi de vieți omenești, șomaj și tulburări economice masive. Însă nu putem ignora faptul că pandemia a avut, pe de altă parte, și câteva avantaje. 

Spre exemplu, la nivel mondial, emisiile de dioxid de carbon au scăzut în timpul stării de urgență și, poate cel mai important, oamenii au devenit acum mai conștienți ca niciodată de seriozitatea crizei climatice. Au avut loc mai puține infracțiuni, mai puține accidente rutiere, chiar și mai puțină hârtie folosită. Canalele Veneției s-au curățat, vegetația și fauna urbană și-au revenit, companiile au devenit mai responsabile din punct de vedere social, educația a fost transformată și mai mulți oameni s-au implicat în acțiuni de voluntariat. 

Este dificil, într-adevăr, să vezi partea plină a paharului atunci când ai de-a face cu dezastre și catastrofe de tot felul. Cu toate acestea, abilitatea de a găsi o oportunitate într-o situație de criză poate aduce beneficii enorme pentru starea noastră de bine și pentru viețile noastre personale. 

Învață să faci față situațiilor dificile! 

În primul rând, să ne înțelegem bine: să transformi o situație groaznică într-una pozitivă nu înseamnă să-ți îngropi capul în nisip sau să ignori realitatea dramatică din fața ta. 

Spre deosebire de pozitivitatea toxică, să vezi oportunitatea într-o perioadă de criză nu înseamnă să-ți suprimi toate emoțiile neplăcute. Trebuie, și chiar este indicat, să accepți și să procesezi conștient toate sentimentele pe care le încerci în momentul unei crize. Să vezi oportunitatea, în acest caz, înseamnă să redefinești valoarea și însemnătatea pe care acel eveniment îl are în viața ta și să decizi cum poți să te folosești de el în avantajul tău. 

Acceptă criza atunci când aceasta se produce!

Cu siguranță ai auzit, măcar o dată, zicala (enervantă, dar adevărată) că singura constantă în viață e schimbarea. Crizele sunt inevitabile. Indiferent dacă este vorba despre ruperea unei relații sau de o concediere, te vei confrunta cu tot felul de situații dificile de-a lungul vieții tale. Însă, atunci când suntem flexibili în ce privește modul în care privim și în care abordăm aceste momente, putem să le transformăm în ceva care să aibă însemnătate, cu adevărat. 

„Crizele apar în viața noastră, nu contează cât de mult încercăm să le evităm”, scrie, în Psychology Today, psihoterapeutul Mel Schwartz. „Sunt experiențe sau evenimente care ne tulbură, pe care nu ni le dorim în viața noastră și care ne scot în afara zonei noastre de confort. În mod obișnuit, crizele se sfârșesc cu o serie de pierderi. Mai mult, o criză este, practic, un eveniment care poate dispărea într-o clipă, în totală contradicție cu valorile noastre fundamentale care se bazează pe certitudine și predictibilitate.”


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Bucură-te că ieși în afara zonei tale de confort!

Când te simți foarte confortabil, n-ai parte prea mult de schimbare și de dezvoltare. Psihologul Schwartz susține că, atunci când ți se dă un imbold să ieși din zona ta de confort, poți vedea mai bine oportunitatea pe care ți-o oferă acea criză. Spre exemplu, în mod normal, ai nevoie de multă motivație și intenții bine definite ca să-ți schimbi radical cariera sau viața sentimentală. 

„Crizele, pe de altă parte, elimină din proces nevoia de auto-motivare, de vreme ce ne plasează deja în afara zonei noastre familiare de confort, acolo unde putem găsi alte oportunități”, spune el. „Dezvoltarea și schimbarea la nivel fundamental a unei persoane apar doar atunci când aceasta se află în afara mediului familiar. Așadar, o criză poate fi o binecuvântare, chiar dacă nu este una pe care să ți-o dorești neapărat”.

Yoram (Jerry) Wind, profesor emerit de marketing la Wharton, și antreprenorul Nitin Rakesh, care au scris o carte împreună tocmai despre aceste transformări care se produc în timpul unei crize, sunt de acord cu teoria. „În loc să privești situația în care te afli ca pe un rău necesar, unul pe care trebuie să-l înfrunți pe termen scurt și pe care vrei să-l lași cât mai repede în urmă și să te întorci la situația pre-criză, ar trebui mai degrabă să te întrebi cum poți folosi momentul pentru a accelera schimbările pe care tot amâni să le faci în viața ta”.

Ai tot vrut să-ți părăsești actualul jobul, care nu te mai mulțumește, însă n-ai avut destul curaj să o faci? Ai vrut să scrii o carte, să călătorești prin lume, să alergi la un maraton, însă mereu te-ai simțit prea bine în rutina familiară de fiecare zi și ai amânat proiectele? Atunci când ești forțat să schimbi niște lucruri în jurul tău poți avea șansa să faci ceea ce ți-ai dorit mereu. 

Privește lucrurile în ansamblu!

Un alt aspect critic în procesul de transformare a unei crize într-o oportunitate este acela în care te educi singur să gândești pe termen lung. Poate că situația de criză în care te afli nu e momentul ideal s-o faci, însă și acesta e doar o clipă în existența ta. „Ca să-ți dai curaj, privește mai departe de momentul în care te afli și încearcă să vezi ce potențiale uși”, scrie Schwartz. „Trebuie să înveți să vezi, în ansamblu, ce gen de evenimente și ce împrejurări au dus la situația prezentă. Este un exercițiu perfect care te ajută să stabilești punctul de la care poți să treci cu bine peste criză. 

Cu alte cuvinte, care sunt poveștile recurente din viața ta? Cu ce anume participi tu în acele scenarii?”

Maria Langan-Riekhof, Arex B. Avanni și Adrienne Janetti au realizat, pentru Brookings, un raport despre transformarea obstacolelor în oportunități. Și au scris: „Atunci când vrei să transformi o criză într-o oportunitate ai nevoie să te uiți la acea situație dintr-o perspectivă diferită sau să o privești prin ochii altcuiva”. Dacă reușești, încearcă să vezi criza dintr-un alt unghi și să privești situația în ansamblu. 

Adu-ți aminte ce este cu adevărat important pentru tine.

Terapeutul Talkspace, Elizabeth Hinkle, îți oferă aceste trucuri.

  1. Recunoaște-ți prioritățile. Crizele pot scoate la iveală lucrurile care sunt importante, așa că vei vedea cu ușurință ce contează cu adevărat pentru tine. 
  2. Cine e aici? În timpul unei crize, ia aminte cine rămâne lângă tine și-ți oferă ajutorul. Ai grijă să întreții acele relații!
  3. Încearcă să ai un grup de suport. Unul pe care să îl ai aproape și pe care să poți conta. 
  4. Evaluarea proprie. Conștientizează-ți punctele forte și domeniile pe care trebuie să le îmbunătățești: ce iese în evidență și la ce anume excelezi într-o situați de criză? 
  5. Cere ajutor. Învață să nu te ferești să ceri ajutorul: cu toții avem nevoie de o mână de ajutor, din când în când. 

Schimbă-ți perspectiva!

În centrul procesului prin care poți transforma o criză într-o oportunitate stă modul în care reușești să-ți schimbi modul de a gândi. Nu trebuie să ignori realitatea din jurul tău, însă poți să modifici modul în care o privești. Folosește-ți experiența din momentele în care te-ai aflat în afara zonei tale de confort pentru a profita de oportunitățile care ți se arată. Reamintește-ți să vezi lucrurile în ansamblu, dar și să identifici situațiile recurente din viața ta, și fă o prioritate din lucrurile care te ajută. 

Citește și:

Cum să faci o schimbare în viața ta

Acum e momentul cel mai potrivit pentru a te reinventa

Author(s)

  • Clare Wiley

    Jurnalist

    Claire Wiley este jurnalist freelance și editorialist, e originară din Irlanda, dar în prezent, locuiește în Los Angeles. Scrie pe subiecte din sfera sănătății mentale, a culturii și a stilului de viață, iar articolele ei apar în The Guardian, Vice, Cosmopolitan și altele.