În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce să te bucuri de o stațiune care vindecă inclusiv insomnia cronică.
– Ce efect benefic au băile în apa termală sărată hiperconcentrată.


Stresul a devenit parte din viața noastră, ne afectează indiferent de meserie, gen sau vârstă și-l gestionăm după propriile puteri. De cele mai multe ori, reușim să ne menținem echilibrul și să jonglăm cu toate mingile pe care le avem în grijă. Însă o pauză de la stres poate fi ca o gură de oxigen mult visată. Imaginează-ți: o cameră aerisită și curată de hotel, mesele de care nu te mai ocupi tu, piscină, spa, masaje și proceduri special gândite să te elibereze de griji și de stres. Acum, adaugă în descriere o localitate din România, unde încă există pădure, aer curat și resurse naturale menite să-ți restabilească sănătatea și liniștea. 

Sovata: stațiunea unde nu te duci să faci armata

Am primit invitația să ne alăturăm grupului de jurnaliști care urma să descopere ce are de oferit baza de tratament Ensana Health Spa Hotels Sovata. Recunosc, stresul meu era la cote destul de ridicate. Am primit mail-ul cu invitația în zgomotul glorios al bormașinilor cu care este renovat, de circa trei săptămâni, un apartament vecin și am spus ”da” fără să stau pe gânduri. Îmi convenea de minune și doar ideea de a avea câteva zile fără acest zgomot de fond enervant. Însă aveam să aflu că stresul a devenit atât de omniprezent la nivel de societate, încât există pachete special gândite pentru a ne elibera mintea și trupul de stres și de efectele sale: afecțiuni digestive, dureri de cap sau de dinți, tahicardie, tensiune musculară sau insomnie. Cortizolul, hormonul stresului, este principalul vinovat, iar în timp, excesul de cortizol poate duce la hipertensiune, anxietate sau chiar depresie. 

La Sovata se ajunge, din București, în aproximativ cinci ore. Timp suficient să începi să te desprinzi de agitația de zi cu zi, iar peisajul de toamnă te trage de mânecă: există viață și în afara ecranului de laptop! De altfel, noi, bucureștenii, ne-am construit faima de oameni etern grăbiți. De aceea, îți recomand să-ți tragi un pic sufletul și să te pregătești pentru o redefinire a ritmului în care faci lucurile. După cum spuneam, la Sovata nu mergi să faci armata. Dimpotrivă! Mergi să te odihnești și să te întorci cu bateriile pline.

Cum arată o cură antistres

Baza de tratament Ensana Health Spa Hotels Sovata este dedicată, tradițional, terapiilor pentru persoanele care suferă de reumatism, infertilitate, diferite boli ale pielii sau dureri cronice. Însă cura antistres se adresează tuturor persoanelor care se simt obosite cronic ori în burnout. Ideal, ar trebui să-i dedici cel puțin o săptămână, însă și un weekend prelungit îți va fi de folos când simți că ai acumulat, pur și simplu, prea mult stres. 

Cura constă în ședințe de consiliere antistres efectuate de un psiholog și 13 proceduri de relaxare: masaje, duș-masaj subacval, baie galvanică generală Stanger, împachetări cu nămol, electroterapie de decontracturare musculară, magnetoterapie, oxigenoterapie forte, gimnastică tip stretching pentru relaxare musculo-articulară și gimnastică în apă. Și, foarte important de menționat, pachetul de proceduri include consultația medicală. Cu alte cuvinte, vei avea parte de câteva zile dedicate stării tale de bine, iar efectele sunt imediate și se mențin pe termen mediu sau lung. 

Masajul este remediul ideal antistres, cu efect instant 

Am aflat că masajele blânde, cu efect de relaxare, sunt variate ca tehnici: de la masajul medical centrat pe zone preferențiale de contracturi musculare, la masaj limfatic general și altele, precum masajul thailandez, masajul Dolce Vita, cel cu pietre vulcanice, masajul sincron sau cel cu ulei cald. Acesta din urmă are efect direct de relaxare musculo-articulară, dar și indirect, psihic, prin eliberare aproape instantanee de oxitocină, hormonul bucuriei. Acesta are efect analgezic, de activare a circulației prin efect vegetativ și induce o relaxare psihică și o stare de bine, de euforie calmă. Personal, am avut parte de 20 de minute de masaj în care am simțit exact unde acumulez stresul (zona umerilor) și aproape am adormit, deși nu-mi stă în fire să depun armele atât de ușor.

Împachetările cu nămol se simt mai plăcut decât sună 

 „Nămolul sapropelic peloidogen extras din lacul Ursu produce relaxare musculo-articulară profundă și de durată și, implicit, psihică, atât prin temperatură (42 grade Celsius), cât și prin compoziția și modul de aplicare a procedurii. Compoziția acestui tip de nămol include cantități crescute de clorură de sodiu, cu efect de resorbție a edemelor (adică, „apa” în exces acumulată în țesuturi, care creează tensiune atât la nivel fizic, cât și psihic), activare a circulației (organismul inițial „înghețat” de stres cronic revine la viață și căldură), în timp ce substanțele organice conținute (biostimuline, vitamine, acizi humici, auxin) virează sistemul nervos vegetativ dinspre predominanta simpatică (tipică stresului cronic), spre predominanta parasimpatică (tipică stării de calm și relaxare)”, explică dr. Cristina Fülöp Nagy, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Apa extrasă din Lacul Ursu aduce cu sine o stare de calm și echilibru

Un al treilea element important în cura antistres constă în terapia cu apă sărată hiperconcentrată extrasă din Lacul Ursu. Aceasta are efecte generale asemănătoare nămolului, la care se adaugă efectul imersiei în apă și senzația de plutire (corpul se poate resimți de până la 16 ori mai ușor imersat în apa sărată hiperconcentrată). Subconștient (prin plutire, sunet și căldura apei) ne amintește, de fapt, de calmul vieții intrauterine. În plus, spre deosebire de apele din mediul urban, intens poluate inclusiv din punct de vedere informațional, apa extrasă din Lacul Ursu aduce cu sine calmul, echilibrul și încărcătura pozitivă a arealului natural pur al stațiunii Sovata.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Timp cu adevărat liber

În afara acestor proceduri, timpul liber poate fi folosit pentru o distracție destul de diferită de ce avem la îndemână în oraș (mall-uri aglomerate, de exemplu). Baza Ensana are o zonă excelentă de spa, cu piscine de înot, jaccuzzi, bazine cu apă sărată, diferite tipuri de saune și sală de fitness. 

Iar natura este și ea generoasă: merită să faci o plimbare la Canionul de sare de la Praid, una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafața de 66 hectare a rezervației naturale se află la sud-vest de stațiunea turistică Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m). Defileul se află în partea de sud-vest a rezervației și este format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase, unde vei descoperi și specii rare de plante care s-au adaptat vieții pe soluri sărate. În imediata apropiere a Centrului Wellness, pe marginea nord-vestică a Muntelui de Sare, se deschide traseul Canionului de sare, care are ca punct de intrare o mică clădire cu funcţie de centru de informare şi vizitare, folosită de custodia ariei protejate. Și pentru că o plimbare în aer liber și curat face minuni pentru orice om stresat, ia în calcul și alte trasee superbe din zonă: Drumul Sării, Aleea vestică (leagă Lacul Ursu cu zona turistică de nord a orașului), Aleea Tivoli, traseul Ursu (o plimbare cu puncte de odihnă și peisaje spectaculoase) sau o plimbare cu Mocănița Sovata, pe un traseu de pitoresc de aproximativ 14 kilometri, între stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății. Pe final de plimbare, te poți răsfăța cu un Kurtos Kalacs, acel cozonac secuiesc cu scorțișoară sau nucă pe lângă care e, practic, imposibil să treci indiferent. 

De ce se doarme mai bine la Sovata

Ai fi tentat să crezi că, atunci când schimbi locul, somnul va avea de suferit. Iată că nu este deloc cazul, o spun din experiență proprie. Procedurile, plimbările și calmul care vin la pachet cu sejurul de refacere au rolul lor în odihna nocturnă corectă, iar dr. Cristina Fülöp Nagy vine cu un argument pertinent: „Stațiunea Sovata beneficiază de un bioclimat sedativ, de aer curat şi lipsit de alergeni, în timp ce apropierea de lacul Ursu asigură un nivel crescut de oxigen şi aeroioni negativi. Astfel, sistemul nervos şi cel endocrin reintră în echilibru și avem un efect benefic în caz de insomnie cronică, oboseală cronică şi alte dezechilibre neuro-psiho-endocrine generate de ritmul haotic al vieţii cotidiene”.

Citește și:

Scapă de stres cu remedii ayurvedice!

Indicatorii stresului ocupațional

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.