În următoarele 4 minute vei afla:

– Care este termenul elegant pentru ”văitat” și de ce avem nevoie să mai facem, uneori, și asta.
– Cum se face că, odată ce intri în cada cu apă caldă, ieși alt om.


Simți că viața e grea? Că nu mai știi încotro să o apuci și ce să faci mai repede? Farfuria, pe care ai transformat-o în platou și apoi în ditamai tava, dă pe-afară, aproape că e inundație?

E în regulă. E semn că ești un om sănătos. Că nu te prefaci că totul e bine pentru tine.

În sesiunile de coaching am întâlnit, de multe ori, oameni care pretindeau că totul e în regulă. Sub controlul lor. Și asta e normal. Să afișezi o imagine idealizată, la care aspiri, este unul dintre mecanismele de protecție care se autodeclanșează când ne punem prea mult pe farfurie. 

Avem un potențial infinit, da. Dar ziua are tot 24 de ore și rolurile noastre sunt multiple. Începând cu principalul rol, de multe ori ignorat sau lăsat la coadă: acela de a fi noi înșine. Nu putem controla nimic din mediul exterior. Ce putem controla sunt acțiunile, cuvintele și comportamentele noastre. Ele sunt interfața prin care interacționăm cu ceilalți. Și putem face asta când suntem prezenți și conștienți de ce se întâmplă în corpul, mintea și emoțiile noastre.

Așa că, decât să chemi echipa de zugravi să repare casa ta (și a vecinului!) după inundația provocată de farfuria prea plină, mai bine oprește la timp robinetul. Iată câteva lucruri mai simplu de făcut decât o renovare, dar cu un impact cel puțin la fel de puternic.

1. Stai degeaba!

Nu suntem obișnuiți cu asta, dimpotrivă. Cum să nu fac nimic? Nici măcar să nu tai frunze la câini? Da, da, stai degeaba. 

Aceasta presupusă inactivitate, de fapt, îi permite creierului să ia o pauză și spiritului să se simtă suficient doar în ”a fi”. Când ne aliniem cu noi înșine în „a fi”, energia lui ”a face” se regenerează uimitor. 

O să fie ceva rezistență la început, probabil. Tu nu crede ce-ți spune mintea condiționată, testează și vezi cum merge. Fă nimic o oră, o zi, o săptămână. Cât ai la dispoziție și cât simți să faci asta, până se reîncarcă bateriile.

Așadar, te invit să-ți creezi cadrul și condițiile să stai degeaba. Să te bucuri de propria ta persoană, să-ți aduci aminte ce cool e să nu faci nimic, să n-ai nicio grijă, nicio responsabilitate, aici și acum, în acest moment. 

2. Vaită-te!

Ventilarea, cum i se mai spune, pompos, văitatului, e o foarte eficientă sursă de depresurizare. Ca la oala sub presiune, când ridici puțin capacul. Dispare din stres, te eliberezi și apoi e posibil să vezi lucrurile altfel, măcar puțin. Plus că scade serios riscul să-ți sară țandăra din orice. Pe scurt, te ajută să te liniștești.

O formă bună de văitat e cu cineva în care ai deplină încredere că nu te judecă și nu-ți dă sfaturi. Îi comunici tu, de la început, că ai nevoie să spui ce te necăjește, ce te enervează, pe cine și ce nu mai suporți și de ce, tot ce ai strâns în tine și simți că, dacă nu spui, explodează altfel. Rogi frumos să nu te întrerupă și să nu-ți dea sfaturi. Dacă te simți confortabil sau dacă îți folosește să-ți pună întrebări de clarificare, spune-i asta. Apoi dă-i drumul și spune tot, sau cât mai mult posibil. 

Recomand văitatul vorbit, fie că e la telefon, fie față în față (dacă e posibil). Nu prin scris, că nu poți să exprimi emoția, exact lucrul care te ajută cel mai mult.

Dacă ai un coach, un mentor sau un terapeut, procesul e și mai rapid și profund. Dacă nu, e foarte bun un om în care ai încredere.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Fă o baie fierbinte!

Nu știu cum ești tu, pentru mine baia fierbinte (sau foarte caldă) e locul preferat de liniștire și de meditație. Cu lumânări parfumate și, uneori, spumă. Dacă vrei să pui și muzică, bine, dacă nu, iar bine. Presară petale de flori în apă, fă orice te încântă pe tine.

Permite-i corpului să se relaxeze cât mai profund. Concentrează-te pe respirație. Inspiră profund și, pe expirație, eliberează tensiunea din corp. Inspiri liniște, pace, relaxare și expiri tensiuni, griji. Alegi tu ce se potrivește cu tine și cu momentul. 

Poți să și adormi sau să ațipești, dacă ai o cadă suficient de confortabilă. Serios! Dormitatul în apă caldă e ca o renaștere. Corpul se relaxează teribil și mintea la fel. 

Când ieși din cadă, te simți complet diferit de cum ai intrat. Poate cu mai multă liniște interioară, cu o stare de claritate crescută (dacă ai meditat, fie și câteva minute), chiar cu idei noi, uneori.

4. Încearcă EFT – Emotional Freedom Technique (Tehnica de Eliberare Emoțională)

E o tehnică simplă, care funcționează contraintuitiv. Începi cu a trăi în corp, pe deplin, emoția sau credința pe care vrei să o schimbi și apoi alegi altceva, lucrul pe care îl dorești. Poate părea copilărească sau prea haioasă ca să fie serioasă. Însă are rezultate spectaculoase și e folosită de mulți oameni celebri sau cu o contribuție semnificativă în domeniul evoluției umane.

Nu sunt expertă sau certificată în EFT, dar este un instrument pe care-l folosesc și-l recomand clienților mei, iar acum și ție. Pe mine m-a ajutat înainte de întâlniri importante, în momente de copleșire, de frică aproape paralizantă, de incertitudine. Cred, din toată inima, că te poate sprijini și pe tine când simți că e prea mult sau în alte momente.

Aici câțiva experți ale căror sesiuni le accesez. Poți găsi, desigur, altele mai potrivite pentru tine.

https://www.youtube.com/user/TryItProductions

https://www.youtube.com/user/eftwizard

În final, te invit să te privești cu acceptare și iubire. Ai ajuns în situația asta pentru că-ți pasă, pentru că te străduiești, pentru că evoluezi. Mulți dintre noi experimentăm aceleași emoții și suferințe, fiecare în felul său, desigur, dar cu rădăcina comună în goana după ceva. Toate instrumentele propuse mai sus sunt modalități diferite de ancorare în prezent, locul unde totul e bine, suntem noi înșine și avem puterea de a alege.

Panta rei, cum spuneau vechii greci. Totul curge, se transformă, nimic nu stă pe loc. Nici măcar starea de copleșire pe care o simți acum. 

Citește și:

7 instrumente puternice pentru a (re)deveni stăpân pe viața ta

Cele 5 stadii ale sindromului burnout