În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum a apărut această teorie și ce utilitate a avut ea în domeniul criminalisticii secolului XX.
– Cum ne putem folosi în prezent de ea pentru a ne vindeca din punct de vedere emoțional?


În 1982, oamenii de științe sociale James Wilson și George Kelling, studiind o cercetare realizată în cadrul Universității Stanford de către Philip Zimbardo, au remarcat un fenomen interesant. Și anume că, indiferent cât de săracă sau bogată este o comunitate, o singură fereastră spartă va duce la spargerea tuturor ferestrelor, ca semn al nepăsării. Astfel, acest haos inițial redus la nivel de comunitate duce la creșterea nivelului de frică și anxietate printre cetățeni, ceea ce îi va determina pe aceștia să se îndepărteze. Așa a luat naștere teoria geamurilor sparte.

Funcționalitatea acestei teorii s-a dovedit a fi foarte utilă, mai ales într-o perioadă cu un grad ridicat de criminalitate, astfel, prin aplicarea acestui concept, cetățenii au început să fie mai atenți la degradarea comunității lor, încă de la primele semne vizibile ale acesteia: consumul de băuturi alcoolice în public, divergențe sociale minore și chiar graffiti-uri realizate pe clădiri. Așadar, încă de la sesizarea acestor infracțiuni minore se putea interveni și preveni apariția infracțiunilor majore. Prin această metodă, între anii 1989 și 1998 au fost prevenite peste 60.000 de crime în New York.

Deși se pare că teoria geamurilor sparte a adus multe beneficii sociale, din punct de vedere al siguranței, Kelling consideră că aceasta a fost deseori aplicată într-o manieră greșită. Astfel, în rândul polițiștilor s-a ajuns la un grad de toleranță aproape zero pentru orice abatere. Cercetările ulterioare arată faptul că nu există suficiente dovezi pentru a se demonstra faptul că aplicarea teoriei geamurilor sparte funcționează, deoarece cauzele unui comportament violent sunt numeroase și, deseori, mult mai complexe.

Dar declinată în psihologie, această teorie poate explica motivul pentru care persoanele traumatizate atrag persoane și situații care să le rănească în același mod. Și se referă la semnele vizibile ale problemelor mentale, emoționale, ale comportamentelor negative și, în principiu, ale unui mediu care încurajează și alimentează haosul emoțional, cognitiv și, mai ales, comportamental.

Cum te poate ajuta aplicarea teoriei geamurilor sparte ca principiu de viață?

Ceea ce putem înțelege prin luarea la cunoștință a teoriei geamurilor sparte este faptul că există anumite semne patologice din punct de vedere psihologic pe care le putem observa din timp, atât la noi înșine, cât și la ceilalți. Iar dacă observăm aceste semne nu trebuie neapărat să le respingem, ci să le interpretăm ca avertizare a unei tendințe și să ne dezvoltăm capacitatea de a le limita puterea: sunt așa numitele red flags.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Astfel, dacă atunci când ne analizăm, observăm în viața noastră de zi cu zi ”un geam spart”, spre exemplu, sau anumite simptome fiziologice, cum ar fi respirația greoaie sau foarte rapidă, dureri musculare sau la nivelul anumitor organe, amorțeli etc., dar și anumite simptome psihologice, precum gândurile intruzive, ruminațiile (consumul inutil de energie psihică prin obsedarea asupra unui anumit aspect deranjant din viața noastră), emoții pe care nu reușim să le procesăm, este important să conștientizăm faptul că toate aceste semne și multe altele arată un dezechilibru în ființa noastră. Și, din iubire de sine, este necesar să acționăm din timp, pentru ca acestea să nu ducă și la alte afecțiuni și dezechilibre.

De asemenea, această teorie poate fi foarte valoroasă dacă ne dorim să o înțelegem și să îi acordăm un sens relațiilor noastre noastre, atât cele personale, cât și cele profesionale. Utilizată în limitele sănătoase, ea ne poate îndrepta spre o creștere a gradului de empatie, de înțelegere a lumii care ne înconjoară și ne poate dezvolta gândirea critică.

Există anumite semne pe care le putem observa și la cei din jur, fie că vorbim de red flags (abuzul de substanțe, anumite comportamente agresive) sau de un grad de victimizare (vulnerabilități cauzate de traume) care poate trezi în noi senzații ciudate, poate chiar comportamente sadice. Este sănătos să luăm în considerare aceste semne și să apelăm la puterea noastră de a fi atenți la emoțiile celor din jur, dar și de a ne proteja.

De asemenea, în cazul disfuncționalităților întâlnite la nivelul dinamicii relaționale se pot regăsi și alte simptome. Dacă vedem că în anumite relații avem parte de conflicte dese și explozive, că există neînțelegeri pe care nu le putem rezolva sau nu există reciprocitate în intenția de a le rezolva, o opțiune sănătoasă este aceea de a ne reevalua intențiile de a păstra acea relație.

Pe de altă parte, teoria geamurilor sparte poate alimenta și anumite prejudecăți sau temeri: ea poate juca un rol foarte important în ceea ce înseamnă protecția sinelui și ascultarea intuiției cu privire la ceea ce vedem, atât în noi, cât și în ceilalți. E important să acționăm la timp și să avem încredere în ceea ce simțim. Atâta timp cât avem încredere în noi și în viziunea noastră asupra lumii, posibilitatea de a ne contamina cu îndoială de sine este redusă, și astfel ne putem consolida o bază solidă a sănătății mentale.

Citește și:

Cum m-am vindecat de anxietate în 6 pași

Legătura neașteptată dintre anxietate și zona în care locuiești

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro