În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi? Ne-au răspuns la această întrebare 10 vedete și personalități din lumea artistică.

Marius Manole, actor:

”Empatia mi-a folosit în multe momente. M-am implicat în foarte multe cauze, îmi place să fac lucruri pentru ceilalți dacă pot, uneori accept mai mult decât e cazul, dar îmi place să fiu atent la nevoile oamenilor din jurul meu. Îmi place să mă ocup de oamenii defavorizați care par să nu aibă nicio șansă și să le dovedesc că nu există așa ceva. Îmi place să fac voluntariat, mă ocup de soarta cățeilor și a bătrânilor, ajut pe unde pot și cum pot”. 

Dan Bittman, artist:

”Cred că empatie avem mai cu toții, deși mai uităm de ea. Însă viața ne cam trezește, ne trage de urechi și ne reamintește că, de fapt, știm despre ce e vorba. Știm ce înseamnă suferință, griji, probleme și devii mai om. Criza pe care o traversăm ne-a făcut mai buni pentru o secundă. Însă două, trei luni, în istoria lumii, nu înseamnă nici măcar o fracțiune de secundă. Acum am realizat că, de fapt, contează natura, viața și copiii și că ar trebui să avem mare grijă de aceste lucruri. Dar sunt convins că vom uita instantaneu, când va trece criza și că ne vom reîntoarce la vechiul obicei de a călca totul în picioare, pentru că societatea de consum cam spre asta ne împinge. Ne facem un scop din a ne lăuda cât de bine ne merge, cât de mult am consumat, ce lucruri scumpe avem și asta nu este deloc direcția bună, chiar dacă pe moment ne dă senzația că avem o viață grozavă. De fapt,  egoismul distruge și nu creează nimic bun pe termen lung. De aceea trebuie să ne reamintim să fim empatici.”

Petronela Rotar, scriitoare:

”Empatia îmi folosește tot timpul. Uite, de exemplu, în perioada asta de pandemie, când pot să înțeleg și comportamentele iraționale, aberante chiar, ale semenilor noștri. O cultiv fiind atentă la ce simt, cu ajutorul practicilor de prezență conștientă și fiind atentă la cei din jur”.

Paula Seling, cântăreață:

”Mereu folosesc empatia. Nu o cultiv în mod conștient, odată ce ai reușit să o simți, ea se amplifică în fiecare moment în care inima ta face apel la ea. E și periculos: uneori, suferința cuiva te copleșește și, adăugată altor senzații simțite din partea altuia, poți să ajungi la un consum personal uriaș. Atunci închid oblonul. Ce e prea mult mă consuma enorm și, dacă mă îmbolnăvesc, în loc să fiu capabilă să am grijă de alții, devin eu însămi o povară. Trebuie să știi când să privești doar spre cer”.

Oana Giurgiu, producător:

”O folosesc tot timpul. Aşa mă şi descurc, însă nu o cultiv, eu o las liberă. Empatia o ai sau nu o ai în sânge. Dacă o ai, nu faci niciun efort să o foloseşti şi, în general, primeşti şi de la ceilalţi, pentru că ei te simt sincer. Dacă nu o ai şi încerci să ţi-o cultivi, o să fii mirosit de la distanţă de cei cu adevărat empatici, iar ei, pentru că sunt generoşi, o să se prefacă că nu-şi dau seama de baletul tău”. 

Dragoș Bucur, actor: 

”Încă am probleme în a înțelege exact sensul empatiei”.

Gianina Corondan, actriță:

”M-am implicat în foarte multe cauze, îmi place să fac lucruri pentru ceilalți dacă pot, uneori accept mai mult decât e cazul, dar îmi place să fiu atent la nevoile oamenilor din jurul meu. Îmi place să mă ocup de oamenii defavorizați care par să nu aibă nicio șansă și să le dovedesc că nu există așa ceva. Îmi place să fac voluntariat, mă ocup de soarta cățeilor și a bătrânilor, ajut pe unde pot și cum pot”. 

Stephan Pelger, designer de modă:

”Am primit acest dar de la amândoi părinții mei: empatia. Pentru că ei mi-au dăruit enorm, am simțit mereu să dau și eu mai departe sprijin, ajutor, înțelegere. Eu sunt un copil adoptat, pentru care viața a luat o turnură bună tocmai datorită iubirii pe care acești oameni, părinții mei, au avut-o de dăruit. Mi se pare firesc să duc mai departe acest gest prin donații și acte de caritate, care pot schimba destinul altor oameni. Am fost susținut necondiționat și m-au iubit, fără să mă judece. Este tot ce are nevoie un copil ca să crească cu adevărat”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Smiley, artist: 

”Am fost empatic mereu, cred că am moștenit empatia de la mama. Sunt atent la oamenii din jur, iar dacă mi se întâmplă să nu fiu, îmi dau silința să fiu. Sunt atent la emoție, la felul în care se simt oamenii. I pick up vibes. Când am de compus pentru altcineva și sunt în aceeași cameră cu persoana respectivă, vibe-ul acelei persoane mă influențează. Dacă n-ar fi lângă mine, aș scrie altceva. Sesiunile de scris împreună cu alți oameni sunt un exercițiu de empatie, pentru că trebuie să rezonezi cu ei și să te completezi reciproc. Mi s-a întâmplat să fiu în cameră cu cineva și să scriu o piesă despre viața omului, fără să știu detalii… Este o experiență mistică. Intri în filmul altui om și simți ce simte omul de lângă tine. Muzica, creația sunt terapie”. 

Alina Eremia, cântăreață: 

”Empatia este o calitate, nu are un buton de pornire/oprire, ea rămâne activă mereu și se cultivă prin vibrații înalte. Să nu rămâi indiferent la sentimentele celor din jur, să le conștientizezi și, de ce nu, să joci un rol benefic în schimbarea lor”. 

Citește și:

Ghidul Thrive: totul despre empatie

Ghidul Thrive despre schimbarea de perspectivă