În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum sunt femeile și bărbații afectați diferit de condițiile de mediu.
– La ce riscuri te expun tulburările de anxietate.

Femeile care locuiesc în zone sărace au șanse cu 60% mai mari să sufere de anxietate decât femeile care trăiesc în zone mai prospere, spune un studiu efectuat de Universitatea Cambridge. Ce este interesant e că această legătura dintre zona în care locuiesc și nivelul de anxietate nu se aplică și bărbaților. 

Pentru acest studiu, publicat în BMJ Open, cercetătorii au analizat răspunsurile date de 21.000 de persoane din Anglia, la un chestionar care vizează întrebări de sănătate și lifestyle. (Studiul a fost efectuat între anii 1993 și 2000.) Cercetătorii au căutat asocieri între viața trăită în zone mai sărace și problemele cu anxietatea, pe care studiul o definește ca fiind „o grijă excesivă, dar și tendința de a evita situațiile sociale potențial stresante, incluzând aici întâlnirile și evenimentele sociale”. 

„Tulburările de anxietate pot fi foarte periculoase, afectează viața oamenilor, munca și relațiile lor, cresc riscul de depresie și pot duce la probleme de sănătate foarte serioase”, spune Olivia Remes, PhD în formare la Department of Public Health and Primary Care. 

Comunicatul de presă dat în urma acestui studiu evidențiază, de asemenea, cât de comune (și de costisitoare) sunt aceste stări de anxietate: în SUA doar se estimează că, pentru tratarea lor, se cheltuiesc anual circa 42,3 milioane de dolari. Darlipsa unor condiții materiale bune sau lipsurile pun la grea încercare atât trupul, cât și psihicul oamenilor, pe lângă problemele legate de aplicarea unui stigmat social; astfel, pentru populația din zonele sărace, cu venituri mici, este dificil să vorbească despre dilemele legate de anxietate. Iar studiile recente arată că cel mai dificil este, în special, pentru femeile care trăiesc în zonele sărace. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Aceste femei nu doar că „trebuie să se adapteze unei vieți dificile, trăită în condiții de sărăcie”, explică Remes, însă „sunt și mai predispuse să sufere și de atacuri de anxietate”. Ceea ce face ca, la final, adaugă cercetătoarea, „milioane de femei să fie în pericol de cădea pradă anxietății”.

Dar de ce există o legătură mai strânsă între femeile care trăiesc în zone sărace și anxietate decât în cazul bărbaților din același mediu? Cercetătorii bănuiesc că acest lucru e influențat de faptul că „femeile sunt mai mult integrate în comunitățile în care trăiesc decât bărbații”, iar „stresul și traiul în comunități sărace le afectează și mai mult”. În plus, femeile sunt nevoite să jongleze cu mai multe roluri, uneori din cauza lipsurilor – ele nu își permit să angajeze pe cineva să aibă grijă de copii, sunt obligate să își ia mai multe slubje pentru a putea supraviețui – elemente care nu fac altceva decât să adauge o povară suplimentară pe umărul lor. 

Evident, avem nevoie și de mai multe cercetări pentru a investiga și mai în profunzime legătura dintre locul în care trăiesc oamenii, sexul lor și anxietatea; însă aceste date inițiale sugerează că răspunsul și ajutorul pe care îl oferim oamenilor stresați trebuie ajustat și în funcție de zona în care locuiesc ei, spune doctorul Louise Lafortune, Senior Research Associate la Cambridge Institute of Public Health. „A reieșit clar din studiile noastre că, atunci când luăm niște măsuri și propunem rezolvarea problemelor de anxietate, trebuie să luăm în calcul dacă ne adresăm bărbaților sau femeilor. Mai ales într-un moment în care resursele noastre economice și de sănătate sunt limitate”, a concluzionat cercetătoarea.

Citește și:

Cum m-am vindecat de anxietate în 6 pași

Experții au decodificat aceste 7 vise anxiogene care apar frecvent