În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce să spui atunci când întârzii 15 minute la o ședință, în loc să-ți ceri scuze.
– De ce ar trebui să înveți să te pui pe tine pe primul loc. 


Ai fost vreodată într-o situație de genul celor descrise mai jos?

N-ajungi să răspunzi la timp la telefon și, atunci când suni înapoi persoana care te-a apelat, primele cuvinte care-ți ies din gură sunt „Îmi pare rău!”.

La petrecerea prietenei tale te prezinți cu prăjituri cumpărate de la cofetărie și, cu ochii în podea, șoptești „Scuze”. 

Începi să-i povestești unui prieten bun ce se mai întâmplă în viața ta și, la un moment dat, te oprești și spui: „Îmi pare rău că bat câmpii așa”. 

Sesizezi un tipar aici? Îți ceri scuze. Mult prea mult. Și aceste scuze te împiedică să-ți vezi mai departe de viață și să treci peste divorț. 

Adevărul inconfortabil nr. #1: Am fost crescute să le facem pe plac oamenilor din jurul nostru. 

De felul nostru, suntem ființe care avem grijă de ceilalți. Încă de la vârste fragede, ne ținem după mama, sperând că ne va lăsa s-o ajutăm la treabă, sau că ne va da în grijă frații mai mici. Sau poate că părinții tăi ți-au spus, la un moment dat: „Am nevoie să ai grijă de fratele / de sora ta și să te asiguri că nu dă de necazuri”. 

Ce-ai făcut tu atunci? Ei bine, ca să-ți mulțumești mama și să o faci „mândră” de tine, probabil că ai încercat tot ce ți-a stat în putință. Și probabil că această mentalitate ți-a rămas bine imprimată în minte de-a lungul anilor. Mai mult ca sigur ai tras din greu să iei note bune, astfel încât să nu-ți dezamăgești părinții și prietenii. Iar această atitudine te-a urmărit și în viața de adult. Te-ai dat peste cap să fii un partener de viață bun, o mamă bună, și toate acestea le-ai făcut pentru că n-ai vrut să dezamăgești pe nimeni. Societatea are așteptări nerealiste de la tine: ar vrea, poate, să te transformi în soția perfectă din Stepford Wife. Așa că ai fost pusă în situația fie de a renunța la carieră și de a fi o mamă casnică, niciodată răsplătită și plătită pentru munca pe care o face, sau ai putut alege să ai o carieră, toată lumea așteptându-se să faci, în continuare, toate treburile casei și să ai grijă și de copii în același timp. 

Astfel, singurul mod în care poți să eviți dezamăgirea celorlalți și să te aperi de conflictele care pot apărea este să spui… „Îmi pare rău”. Chiar dacă nu e vina ta. Sau scuzele nu au nici măcar o justificare. 

Adevărul inconfortabil nr. #2: N-am fost învățate să ne punem pe noi pe primul loc. 

Poți să te gândești la vreun moment din viața ta în care mama sau tatăl tău, sau vreun profesor – sau orice adult – s-a așezat lângă tine și ți-a spus: „Visele și țelurile tale contează la fel de mult ca ale oricărui alt om. Fă-ți vocea auzită”? În schimb, probabil că ai fost învățată să fii obedientă și să nu faci o scenă. Și acesta este motivul pentru care, atunci când divorțezi, simți, inexplicabil și fără sens, că este doar vina ta că s-a întâmplat acest lucru. 

Oh, ce rușine! Erați căsătoriți de atîta vreme! 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Nu poți găsi o modalitate să rezolvați situația? Vei ieși la pensie, și totul va fi mult mai dificil de acum înainte! 

Te-ai surprins răspunzând, vreodată, la aceste afirmații, cu „îmi pare rău”? Doar ca toată lumea să fie mulțumită? OK, dar cum rămâne atunci cu sentimentele tale? Cu fericirea ta? 

Dacă nu ești sigură unde și cum ar trebui să începi să fii fericită și să nu te mai lași paralizată de vină, iată cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci: pune-te pe tine pe primul loc!

Iată ce ar trebui să știi. 

Există numeroase pericole care apar atunci când spui „Îmi pare rău”. 

Pericolul numărul 1: Te scuzi des și fără motiv. Acesta este un semn că oamenii pot profita de tine. Atunci când te scuzi din reflex trimiți un semnal (greșit) către ceilalți oameni că… ești gata să accepți vina pentru ceva ce n-ai făcut. Le permiți, practic, să profite de tine și altădată și îi lași să creadă că pot să nu te respecte pentru că, ce să vezi, n-o să le ceară nimeni socoteală. 

Pericolul numărul 2: Dacă îți ceri scuze mereu, nu vei putea să iei atitudine. Chiar dacă ești într-o situație inofensivă, dacă n-o să zici „îmi pare rău” doar ca să păstrezi liniștea, mereu o să existe pericolul să mocnească un conflict, undeva în culise. 

Pericolul 3: Atunci când îți ceri scuze, iei durerea altora asupra ta. Un simplu „îmi pare rău” te poate face să te simți ca și cum ai îmbunătăți situația celui de lângă tine, însă ce faci de fapt este să iei povara de pe umerii celor din jurul tău și să o porți pentru ei. Este o atitudine care, de fapt, nu ajută pe nimeni; există mereu alte modalități prin care poți să-ți exprimi sprijinul în afară de a-ți cere scuze. 

Alternative la „Scuze!” și „Îmi pare rău!”

Aceste fraze te vor ajuta de două ori, și o vor face în cele mai bune moduri posibile. În primul rând, îți vei exprima empatia pentru alte persoane fără a le lua neapărat greutatea de pe umeri ca s-o porți tu. În al doilea rând, te vor întări și nu te vor face să renunți la principiile tale în numele dezamorsării unui conflict. 

Dacă fostul tău iubit (partenerul actual sau un prieten) îți spune că este supărat din cauza unui lucru. 

În loc de: Îmi pare rău.

Spune: Ești supărat dintr-un motiv anume? Hai să vorbim despre asta. 

Când cineva are o perioadă mai grea. 

În loc de: Îmi pare rău. 

Spune: E nasol că treci printr-o astfel de perioadă grea. Să știi că sunt aici dacă ai nevoie de ceva. 

Ai întârziat 15 minute la ședință.

În loc de: Scuze că am întârziat. 

Spune: Mulțumesc că m-ați așteptat. 

Dacă există o problemă de comunicare între tine și o altă persoană. 

În loc de: Scuze că te deranjez. 

Spune: Cred că avem parte doar de o neînțelegere aici. Ce putem face să remediem situația? 

Dacă dai peste cineva sau încerci să-ți faci loc ca să ieși dintr-o mulțime. 

În loc de: Scuze. 

Spune: Pardon. Am nevoie să trec pe aici. 

Vezi cum funcționează? Te dovedești empatică, însă nu în defavoarea stării tale de bine. În plus, îți exprimi propriile tale nevoi și realizezi că tu contezi cel mai mult. Poate fi dificil, da, să te lepezi de toți acei ani de condiționare socială. Însă, la final de zi, adu-ți aminte că tu nu ești responsabilă să le faci pe plac tuturor, mai ales dacă acest lucru înseamnă să le permiți să nu fie respectuoși față de tine sau să profite de situația ta. 

Așadar, pe măsură ce te recuperezi din procesul de divorț, adu-ți aminte că tu contezi, și că poți să-ți exprimi simpatia și compasiunea pentru alții în moduri care sunt autentice și care te ajută să te întărești, nu să te prăbușești. 

Așadar, ce spui? Crezi că te scuzi prea mult, mai ales în situații în care n-ar trebui să o faci? Ce crezi că poți spune data viitoare în loc de „Îmi pare rău”? 

Citește și:

11 lucruri pentru care nu trebuie să-ți mai ceri scuze

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

Author(s)

  • Martha Bodyfelt

    coach, autor și deținător al website-ului Surviving Your Split

    Martha Bodyfelt este coach specializat în vindecarea traumei provocate de divorț: o poți găsi pe site-ul „Surviving Your Split”, unde le arată femeilor divorțate cum să-și recapete încrederea în ele însele și cum pot să se bucure mai departe de viață.