În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce presupune o viață echilibrată.
– De ce este important să râzi atunci când îți vine.


Din experiența mea cu oamenii din sala de curs, din comunitățile mele online și din ședințele de consiliere, majoritatea oamenilor spun că vor să fie fericiți. Nimic surprinzător, doar că fericirea nedefinită clar nu știm cum să o obținem. Așadar mergem mai în detaliu și descoperim că printre lucrurile pe care ni le dorim în locul anxietății și neliniștii produse de stres, cele mai frecvente sunt: 

• Echilibru

• Bucurie

• Liniște

• Inspirație/ Creativitate 

• Încredere 

• Relaxare/ Stare de bine generală 

• Pe noi înșine 

Și pentru fiecare dintre noi, aceste emoții sunt produse de anumite experiențe, iar multe din aceste experiențe sunt tocmai tehnicile și metodele pe care le-am prezentat pe parcursul cărții, pentru a ne relaxa și pentru a gestiona cât mai eficient stresul din viața noastră. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Echilibru

Echilibrul este atât de greu de explicat, pe cât de greu este să îl păstrăm. Cel mai frecvent discutăm despre echilibrul între viața personală și carieră, adică să găsim timp și energie suficientă pentru ambele componente ale vieții. Găsirea acestui echilibru înseamnă pentru mulți să scape de stresul produs de job sau de familie, ele fiind interconectate de cele mai multe ori. Echilibrul dintre carieră și viața personală cere un bun management al timpului, o comunicare eficientă și asertivă, identificarea clară a valorilor personale și urmărirea lor în toate alegerile pe care le facem. Echilibrul între viața personală și carieră poate să pară o utopie pentru mulți oameni care tind să creadă că cele două aspecte trebuiesc separate precum apa și uleiul. Mai există însă varianta în care cele două coexistă, se împletesc armonios, cu condiția să fii prezent “aici și acum”. 

Mai discutăm despre a avea o viață echilibrată. Viața echilibrată înseamnă alimentație echilibrată, activitate fizică moderată, rutină pozitivă care ne permite să funcționăm optim, cu un consum mic de energie și cu beneficii pentru starea de bine generală. 

Echilibrul emoțional este diamantul în materie de echilibru. Înseamnă să ai inteligență emoțională, fiind profund conectat cu propria persoană, să fii bine cu tine indiferent de emoțiile pe care le experimentezi. Echilibrul emoțional este în zona de mulțumire, confort și liniște sufletească. Înseamnă să te poți mulțumi cu ce ai, să fii recunoscător pentru ce ești și ce primești, să ai încredere că tot ceea ce se întâmplă are un sens. Echilibrul emoțional este și el dinamic și se produce atunci când accepți toate emoțiile, le trăiești și apoi te eliberezi de ele. Este important să accepți că stările emoționale variază, de la emoții pozitive la cele mai puțin plăcute. Toate sunt necesare și trec, iar noi ar trebui să revenim la zona noastră de echilibru. 

Bucurie

Bucuria este o emoție primară, pozitivă, este o trăire interioară generatoare a unei stări de bine cu mari nivele de energie. Bucuria este ceea ce ne dorim cu toții, ceea ce dorim să oferim și altora, este ceea ce ne motivează să acționăm pentru că recompensa, producția de dopamină și serotonină, ne face să ne simțim extraordinar de bine! Până la urmă, cu toții căutăm fericirea în viață. Doar că fericirea este formată dintr-o multitudine de bucurii mici. 

Din păcate, adulții și-au pierdut capacitatea de a se bucura de micile descoperiri, așa cum o fac copiii. Cine are copii mici știe că ei se bucură și râd de sute de ori într-o zi. Cum e posibil? Ce este diferit la ei față de noi, care am devenit stresați? 

Suntem “oameni serioși” și “nu avem timp de prostii”. Nu mai avem timp să purtăm o conversație de dragul conversației, nu mai avem timp să ne conectăm cu persoanele iubite, nu mai avem timp să stăm în natură, să savurăm o înghețată, să ascultăm sunetul ploii, să mirosim o floare, să ne jucăm cu un cățel, să ne bucurăm până la urmă de viața însăși!

Prin meditație, prin mindfulness, prin recunoștință, reînvățăm să ne bucurăm. Reînvățăm să acordăm atenție acelor lucruri care contează cu adevărat, care ne susțin starea de bine, care fac viața să merite trăită! 

Stresul nu o să dispară pur și simplu, este necesar ca noi să punem altceva în locul lui. Deci noi alegem, tu alegi unde merge atenția ta. 

Bucuria nu va veni din exterior, nu o putem aștepta de la altcineva. Bucuria, ca și fericirea, vin din interiorul nostru. Sunt emoțiile noastre și pot fi provocate de orice, dacă noi ne permitem să simțim, să trăim și să exteriorizăm emoția. Vestea bună este că atunci când ne exteriorizăm emoțiile, ele cresc în intensitate. Deci râzi dacă îți vine să râzi, zâmbește liber dacă asta simți, mângâie cățelul acela care se învârte vesel în jurul tău, îmbrățișează persoanele dragi. 

Caută bucuria în detalii. Oferă bucurie celorlalți pentru că vei fi și tu beneficiar. Fericirea este compusă dintr-o multitudine de experiențe pozitive, din bucurii mici și dese, din plăceri mărunte de care mulți am uitat să fim recunoscători.

Liniște

Pentru mine, liniștea este echivalentă cu pacea. Când spun că îmi doresc liniște, de fapt îmi doresc să nu mai existe provocări și stimuli de orice fel, îmi doresc confort, echilibru și liniște fizică. Dar cum se simte liniștea asta pe care ne-o dorim?

Liniștea poate să miroasă a mare, a flori, a pădure sau a cozonac. Căută în tine și află ce miros are liniștea ta.  

Liniștea este în cântec de păsări, este muzica mării sau râsetele de copii.  

Liniștea arată precum chipul mamei, al persoanei iubite, ca cerul înstelat sau soarele reflectat în lac. Caută să înțelegi unde este liniștea de care tu ai nevoie. 

Liniștea este în starea aceea de veghe, de contemplare, de meditație, de prezență pe care ți-am tot recomandat pe parcursul cărții să înveți să o accesezi. Precum bucuria, liniștea nu poate să apară “de afară”. Este necesar ca noi să îi facem loc în viața noastră. Nu trebuie să așteptăm să scăpăm de stres ca să ne liniștim. Este nevoie să ne liniștim ca să scăpăm de stres! 

Gândurile liniștite se găsesc în corpuri liniștite. Așadar este mai ușor să începi de la a reduce ritmul, viteza, agitația cu care îți trăiești viața. Implementează rutina de somn și de trezire de care am scris în capitolul precedent. Oferă-ți timp să faci lucrurile în tihnă, mișcă-te lent, vorbește calm, fă yoga și plimbări agale în natură. Cu timpul vei descoperi liniștea și pacea interioară. Îți va fi mai ușor să meditezi și să fii prezent, te vei bucura de liniște în timp ce stresul te va afecta din ce în ce mai puțin. Fă liniște și ordine în casa ta și vei obseva că se vor instala și în viața ta. 

Fragment din cartea Eliberează-te de stres. Găsești aici mai multe detalii despre carte și cum poți face comanda https://femeiaindependenta.ro/elibereaza-te-de-stres/.

Citește și:

Ești stresat sau deja epuizat?

Top 5 cauze ascunse ale stresului cronic

Author(s)

  • Daniela Irimia

    trainer & consultant pentru dezvoltare profesională

    Daniela Irimia are o experiență de peste opt ani de training în companiile din România. Din 2009, este antreprenor și a fondat mai multe proiecte ce încurajează dezvoltarea personală și profesională. Din 2013, dezvoltă și implementează cursuri de comunicare, leadership, muncă în echipă, gestionarea timpului și a stresului în organizații în cadrul Vision Consulting. În 2017 a fondat femeiaindependenta.ro. Daniela este trainer certificat ANC și la nivel european în NLP (programare neuro-lingvistică). Susține workshop-uri și cursuri pentru dezvoltare personală și profesională, oferă mentorat și consiliere pentru dezvoltarea asertivității și a abilităților de comunicare.