În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce toată lumea cunoaște stresul, dar nimeni nu poate spune exact ce este.
– Cum să scapi de stres ca și cum ai avea în mână un cartof fierbinte.


Ironic, să încerci să definești stresul poate fi… destul de stresant. Până la urmă, așa cum sublinia chiar părintele teoriei despre stres, Hans Selye, „pe lângă faptul că starea de stres este stresantă, stresul este cauza pentru care devii tot mai nervos (și stresat) și, în același timp, este și rezultatul acestei stări de continuă presiune (și stres)”. În interviurile pe care le dă despre viața sa, Selye spune, frecvent, că toată lumea cunoaște stresul, însă nimeni nu pare să știe cu adevărat ce este. Așadar, dacă nu putem nici măcar să-l definim prea bine, cum o să reușim să îi măsurăm intensitatea sau să îl ținem sub control? 

Și aici intervin problemele legate de stres. Cei mai mulți oameni sunt stresați mai tot timpul și sunt incapabili să determine care este cauza pentru care se simt în acest fel, așa că-și ascund sentimentele sub preș, făcându-se că problema nici nu există. Sau pur și simplu pasează și altora această stare. Ceea ce îmi aduce aminte de strategia mea favorită de a uita de stres, pe care am învățat-o de la prietenul Srini Pillay, autor al volumului Tinker, Dabble, Doodle, Try: Harness the Power of the Unfocused Mind. Sugestia lui? Atunci când orice altceva dă greș, scapă de stres ca și când ai avea în mână un cartof fierbinte. Pur și simplu nu-ți permite ție însuți să ajungi să te frigi cu el; aruncă-l! Este un truc care funcționează, cel puțin o vreme. Însă ce te faci atunci când încurcătura devine mult prea mare și când nu mai ești în stare nici să scapi de starea de stres, nici s-o pasezi altcuiva? 

În vreme ce noi nu reușim să ne punem de acord asupra unei definiții standard pentru stres, experții au ajuns deja la concluzia că acesta se poate manifesta în trei moduri diferite – stresul care poate fi domolit și îmblânzit, stresul moderat și tolerabil și stresul toxic. 

Stresul care poate fi domolit

Acel tip de stres pe care îl putem „domestici” nici măcar nu-l observăm. E ca atunci când trebuie să te trezești dimineața. OK, în unele zile acțiunea de a te ridica din pat poate intra în categoria de stres toxic, însă de cele mai multe ori trezitul de dimineață este un gest pe care mulți oameni îl fac fără să se gândească prea mult la asta. Este adevărat, este vorba despre un efort pe care trebuie să-l depună atât creierul, cât și corpul, ambele fiind nevoite să se adapteze și să-și ajusteze funcțiile. Bruce McEwen numește acest proces alostazie – procesul activ de reglementare responsabil pentru realizarea stabilității prin schimbare, cel care ne ajută să menținem echilibrul și să refacem stabilitatea ca răspuns la o provocare. 

Stresul moderat

Apoi există stresul pe care îl vedem, poate uneori îl resimțim inconfortabil, însă pe care îl tolerăm. De cele mai multe ori nu avem controlul asupra evenimentelor, însă avem resursele necesare să facem față acelor schimbări și provocări cu un minimum de efort. Poate fi vorba despre o schimbare la locul de muncă, mutarea într-o casă nouă, chiar și o vacanță. Nu contează dacă efectul este negativ sau pozitiv asupra noastră, important este că în fiecare dintre aceste cazuri suntem nevoiți să facem niște schimbări, să ne adaptăm și, cu o abordare potrivită, apelând la resursele care ne stau la îndemână, să câștigăm controlul asupra situației. Într-un final, putem chiar să evoluăm de la situația inițială; cu alte cuvinte, să transformăm o stare de dezamăgire, stres și supărare într-un proces care să aibă un efect pozitiv asupra vieții noastre. 

Stresul toxic

Însă stresul toxic nu mai este un lucru cu care să glumești. Și, chiar dacă sună ciudat, chiar și lucrurile sau schimbările care par bune și pozitive pot cauza un stres toxic dacă noi nu ne simțim în stare să facem eforturile necesare să procesăm aceste schimbări. Dacă nu avem grijă de alimentația noastră, dacă nu facem mișcare, dacă nu reușim să dormim cât și cum trebuie sau să avem parte de suficiente pauze pe parcursul zilei, cu siguranță vom fi tot mai obosiți și orice supărare, oricât de mică, ne va irita și o vom resimți ca pe un chin. Iar atunci când factorii de stres aparent insignifianți – cum ar fi că nu avem suficient timp să facem tot ce ne-am propus într-o zi – apar în fiecare zi, cu regularitate, și le simțim apăsarea constantă, care ne determină să fim mereu într-o cursă, capacitatea noastră de a ne adapta este compromisă și începem să cedăm nervos și să ne simțim epuizați. Pe scurt, să ajungem la burnout. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Așadar, cum știm că presiunea exercitată asupra noastră se transformă în suferință? 

Cei mai mulți dintre oameni nu sunt conștienți de răul pe care-l poate produce stresul toxic, lăsat să devină cronic, până când ceva cu adevărat serios se întâmplă, chiar dacă semnele au fost mereu acolo. Și de aceea este foarte important să știm în ce relație ne aflăm cu stresul, să înțelegem cum se manifestă acesta în viața noastră. Semnele obișnuite includ dureri de cap, amețeli, oboseală, o nervozitate continuă, iritabilitate, schimbări de apetit, o stare de îngrijorare, depresie. Gândiți-vă așa: atunci când forțați corpul să treacă peste o altă zi, ignorând semnele de alarmă, e ca și când ați împrumuta bani la o rată a dobânzii extrem de ridicată. Putem merge mai departe, însă la un moment dat va trebui să plătim. 

Poți să afli în ce relație te afli cu stresul completând acest formular gratuit – Stress 360 Assessment, care îți va oferi și câteva modalități de a te elibera de stres. 

Doar pentru că stresul e ceva de care suferă toată lumea la această oră, asta nu înseamnă că trebuie să ne alăturăm și noi grupului de stresați. De fapt, putem să facem un lucru bun pentru toată lumea, gestionând energia pe care o aducem în spațiul în care ne aflăm. Stresul și starea de stres sunt contagioase, așa că e important să ne reîncărcăm cu energie pozitivă: este benefic atât pentru noi, cât și pentru cei din jur. 

„Stresul e ca un leagăn. Ne ține ocupați, dar nu ne duce nicăieri.” – Erma Bombeck

Citește și:

5 moduri simple de a combate stresul zilnic

Tehnici simple care te ajută să te simți mai bine în situații de stres

Author(s)

  • Heidi Hanna

    autor

    Heidi Hanna e Executive Director al The American Institute of Stress și autor best selling pentru NY Times, fondator al Beyond Funny.