În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este baia de pădure și cum te poate ajuta să-ți păstrezi echilibrul interior.
– Cum ar trebui să învățăm de la japonezi despre lipsa contactului cu natura.


Ești obosit, stresat, ai probleme cu somnul? Ai deseori senzația că, orice ai face, nu reușești să te odihnești bine, nu reușești să-ți încarci bateriile atât cât ai nevoie? Când ai petrecut ultima dată mai multe zile în natură? Poate ai fost în parc de curând, și observat, probabil, că te-a ajutat să te simți mai bine.

Când ai făcut ultima dată o plimbare lungă într-o pădure? Ai observat, poate, că la întoarcere te-ai simțit minunat. Incomparabil mai bine decât după o plimbare în parc. Când ai urcat ultima dată pe munte?

Dacă faci asta frecvent, știi deja ce resursă de energie fenomenală se află acolo. După o drumeție pe munte, dincolo de aerul curat care inundă plămânii și somnul adânc ce urmează unui astfel de efort, majoritatea oamenilor simt că s-au odihnit uluitor de bine. Ba mai mult, starea de energie debordantă pe care ți-o aduce un astfel de contact prelungit cu natura sălbatică poate să dureze mai multe zile. Poate chiar săptămâni.

Una dintre cele mai mari greșeli ale omului a fost să se creadă separat de natură

Viața modernă aduce confort și multe beneficii, dar ne îndepărtează prea mult de însăși sursa vieții noastre: natura. Lăsându-ne seduși de cotidian, respirăm aer poluat, suntem bombardați de imagini, zgomote, știri negative, ne petrecem timpul preponderent într-un mediu creat de om. Nu ne dăm seama că noi n-am fost creați să trăim astfel și că propria noastră creație se întoarce împotriva noastră.

Cercetătorii britanici de la Universitatea East Anglia descriu asta pe larg în analiza lor în care au reunit rezultatele a peste 140 de studii efectuate pe 290 de milioane de oameni. Conform acestei analize, doar în Regatul Unit se pierd peste 11,7 milioane de zile lucrătoare pe an din cauza stresului, depresiei, sau anxietății.  

Cercetătorii confirmă prin rezultate concrete efectele benefice ale naturii asupra sănătății oamenilor și amintesc despre baia de pădure (“Shinrin-yoku“), o terapie practicată cu succes în Japonia, unde oamenii cărora li se prescrie acest “tratament” petrec mult timp în pădure. Profesorul Andy Jones, co-autor al studiului, declară că: “De cele mai multe ori, se recurge la medicație atunci când pacienții nu se simt bine, dar expunerea la mediul natural are efecte terapeutice și de prevenție a problemelor cauzate de stres, iar acest lucru este dovedit științific.” Nu doar beneficiile psihice pe care le are contactul prelungit cu natura au fost constatate științific. S-a confirmat faptul că expunerea la diverse bacterii prezente în mediile naturale poate avea beneficii importante pentru sistemul imunitar și poate reduce inflamațiile.

Pare de-a dreptul ridicol că avem nevoie de studii științifice care să confirme un lucru logic și de bun simț: natura este indispensabilă omului care vrea să fie sănătos.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Omul face parte din natură, la fel ca tot ceea ce este viu. Dacă întrerupem contactul cu natura, ne îmbolnăvim.

Remediul cel mai eficient pentru oboseală, anxietate, stres și chiar pentru afecțiuni mai grave, este întoarcerea la natură. Pentru cazurile grave este nevoie de supraveghere și tratament medical de specialitate, însă dacă ne reconectăm la mediul natural și avem grijă să ne întoarcem acolo frecvent, conștient și atât cât avem nevoie, este foarte puțin probabil să ajungem să suferim de oricare dintre aceste afecțiuni ale omului modern”.

Nenumărate studii științifice vorbesc despre efectele benefice pe care le are natura asupra sănătății umane. Conform positivepsychology.com, persoanele care petrec mult timp în natură au un sistem nervos sănătos, nu suferă de afecțiuni cardiologice și prezintă risc redus de probleme digestive.

Un studiu efectuat în Australia în peste 51 de școli, pe durata a doi ani, concluzionează că vederea copiilor care participă la activități desfășurate în natură este mult mai bună decât vederea copiilor care petrec mai mult timp în casă.

Richard Louv menționează noțiunea de tulburare generată de lipsa contactului cu natura (“nature deficit disorder”) în cartea sa renumită, Last Child In The Woods (Ultimul copil din pădure). Louv susține că această tulburare nu reprezintă nicio anomalie a creierului, fiind doar efectul pe care îl are asupra oamenilor pierderea contactului cu natura. Apropierea de mediul natural ne îmbunătățește starea de bine pe plan mental, fizic și spiritual. Ne face să ne simțim vii și nu trebuie să compromitem această legătură prețioasă în detrimental unor invenții recente precum urbanizarea, tehnologia sau social media.

Există nenumărate studii care dovedesc binefacerile naturii și problemele de care ajung să sufere cei care uită să se întoarcă periodic la ea.

Este suficient să ne reconectăm în mod conștient la natură pentru a ne îmbunătăți instantaneu starea, nivelul de energie, calitatea somnului și pofta de viață.

Este suficient să revenim la natură cât mai des pentru a ne ameliora afecțiunile pe care le avem deja și pentru a preveni apariția altora.

Este suficient să ne amintim unde este de fapt “acasă” și să ne întoarcem cu respect, cu încredere și cu bucurie în brațele mamei natură.

Cu blândețe și generozitate, ea știe întotdeauna ce are de vindecat, de hrănit și de alinat în fiecare ființă căreia i-a dat viață.

Citește și:

Cum am ajuns, după secolul vitezei, să tânjim la slow living

12 daruri pe care meriți să ți le oferi și care îți vor schimba viața

Author(s)

  • Anca Negescu 

    fondatoare POD. Place of Display

    Anca Negescu a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția Engleză-Franceză) din cadrul Universității București în 2001, un Master in Business Administration la FABIZ,  în cadrul ASE București, și studii de managementul artei în cadrul Sotheby’s Institute of Art, Londra. În prezent, curatoriază bijuterie și artă contemporană, fiind fondatoarea unicei galerii de bijuterie contemporană din România: POD. Place of Display. Este autoare a blogului slowaholic.com, iar acum o găsiți pe https://ancanegescu.ro/.