Adevăr sau întâmplare

Am început săptămâna în forță, vorbind cu Joey Hubbard, Chief Training Officer Thrive Global, despre un subiect care ar trebui, de fapt, să ne pună frână în viața de zi cu zi și pe care nu-l prea tratăm cu seriozitate: somnul. Invitatul nostru ne-a clarificat câteva dintre miturile din jurul acestuia, dar a și explicat cum ne putem crește, în mod efectiv, nivelul de performanță: dormind mai mult și dormind mai bine. Primul mit în legătură cu care am fost curioși a fost dacă mai puțin somn înseamnă mai multă productivitate. Nici pe departe! De fapt, productivitatea noastră se îmbunătățește cu cel puțin 29% când reușim să dormim cel puțin șapte ore pe noapte. Tot de la Joey am aflat că, după 14 ore de nesomn, productivitatea noastră scade în mod dramatic, iar după 17 ore nu mai suntem productivi absolut deloc. Dar ce facem dacă adormim greu? În primul rând, trebuie să ne eliberăm mintea de problemele rămase nerezolvate în timpul zilei, făcând o listă cu ele și încercând să rezolvăm măcar una zilnic, în săptămânile următoare. Rezultatele vor apărea în aproximativ două săptămâni și, treptat, mintea noastră va începe să se relaxeze. L-am mai întrebat pe Joey și dacă avem nevoie de mai puțin somn, pe măsură ce înaintăm în vârstă, sau dacă orele de somn pierdute se pot recupera în weekend. În plus, am vrut să știm cu ce nivel de alcoolemie putem echivala privarea de somn, dacă dormim doar cinci ore pe noapte, timp de două săptămâni. Și, nu în ultimul rând, dacă creierul nostru este mai activ în timpul nopții decât ziua.

Cu siguranță ți-am stârnit curiozitatea, așa că te invităm să afli răspunsurile la toate aceste întrebări, urmărind episodul complet al emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, disponibil pe canalul de YouTube Magic FM:

”Adevăr sau… întâmplare” se difuzează în fiecare luni, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18. Te așteptăm luni, pe 17 august, la o nouă ediție a emisiunii ”Adevăr sau… întâmplare”, alături de Cătălin Frâncu, fondator dexonline, care ne va vorbi despre un subiect actual și incitant în egală măsură: securitatea cibernetică.

Good vibes, good coffee

Marți am băut o cafea și ne-am bucurat de o discuție savuroasă alături de George Vintilă și invitatul său, Ionuț Panea, antrenorul echipei de robotică ”Autovortex”, un grup care programează roboți și ia o groază de premii pentru ei. Bineînțeles, am fost curioși să aflăm cum arată un hub de proiectare robotică și care e atmosfera de acolo. Iar Ionuț Panea ne-a satisfăcut curiozitatea, răspunzându-ne că succesul echipei pe care o coordonează se datorează, în primul rând, relaxării și plăcerii cu care sunt făcute aceste proiecte. Povestea din spatele acestui proiect este, la rândul ei, una formidabilă: totul a început în urmă cu zece ani, într-un garaj din orașul Voluntari, și s-a lăsat cu obținerea primului loc întâi, după un proiect care a durat doar două săptămâni, dar la care s-a muncit zi și noapte. Treptat, ceea ce a început ca un demers aproape improvizat s-a transformat într-un fenomen: s-au înscris din ce în ce mai mulți copii în echipă, concursul de robotică s-a organizat și în România și s-a creat o adevărată comunitate în jurul lui Ionuț Panea și, bineînțeles, al roboticii. Găsiți întreaga poveste aici: 

Ne revedem marțea viitoare, pe 18 august, de la ora 11, la o cafea și la o discuție la fel de captivantă cu George Vintilă și invitatul său, sportivul Marian Drăgulescu, gimnast medaliat la Olimpiadă.

Spune pe bune

Invitatul de miercuri de la emisiunea ”Spune pe bune” a fost Cătălin Frâncu, care ne-a vorbit despre un subiect mai actual ca niciodată: detoxifierea digitală. Absolvent de MIT, fost angajat Google și fondatorul dexonline, Cătălin este cel mai în măsură să ne sfătuiască cum să ne ținem departe de mediul virtual și să ne bucurăm mai mult de ce se întâmplă offline, fără a renunța la beneficiile tehnologiei. Cheia constă în echilibru, pentru că, așa cum spune chiar el, tehnologia este bună, dacă este folosită cu măsură. Cu mult umor (pentru că are totuși o carieră solidă în domeniul software), Cătălin spune despre sine că este ”un tip de modă veche”, pentru că folosește pentru comunicare mai mult e-mail-ul, în detrimentul aplicațiilor de comunicare instantanee.  Tot din această conversație vei afla și ce înseamnă nomophobia sau phubbing. 

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, poți urmări emisiunea ”Spune pe bune” despre detoxifiere digitală pe canalul de YouTube Magic FM:

Ne revedem miercurea viitoare, pe 19 august, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare, în aceeași zi, de la ora 18.00, alături de Liana Stanciu, Mr Curious și de invitata lor, psihoterapeuta Gabriela Maalouf, cu care vom aborda un subiect extrem de util: parentingul modern și gestionarea relației (complexe) cu copiii noștri.

Punct și de la capăt  

Invitatul nostru de joi a fost Robert Diaconeasa, blogger de parenting și activist în zona socială și de mediu, cunoscut în blogosfera românească drept daddycool. Povestea lui Robert a început în urmă cu 16 ani, când a început să lucreze în presa scrisă, mai precis la revista muzicală pentru adolescenți Bravo, locul în care, așa cum spune chiar el, ”a crescut cel mai mult pe plan personal și profesional”. Momentul schimbării a venit după zece ani, când Ana, soția sa, a rămas însărcinată cu primul lor copil, iar Robert s-a decis să-și ia concediu de paternitate. Pe de-o parte, pentru a fi un părinte așa cum și-ar dorit să fie tatăl lui, atunci când era copil, și pe de altă parte pentru a lua un pic de distanță de compania pentru care lucra și unde nu se mai simțea apreciat. Acest moment a coincis și cu lansarea blog-ului său de parenting, daddycool.ro, care s-a bucurat de succes chiar mai repede decât s-ar fi așteptat. Singura lui rezervă a fost că, din punct de vedere vizual, nu arăta chiar ca ”un tată model”. Însă comunitatea lui a apreciat stilul dezinvolt și nonconformist, cu care Robert aborda problemele de parenting și faptul că a susținut mereu ideea că apariția unui copil în viața unei familii nu înseamnă că părinții nu pot avea o viață socială sau o carieră de succes. În plus, Robert Diaconeasa s-a dedicat proiectelor umanitare și a conceput și implementat campanii care au ajutat peste 4.000 de beneficiari, cu donații în bani, produse sau experiențe în valoare de peste 100.000 de euro. Anul trecut, a plantat alături de 600 de oameni 12.000 de copaci, pentru o Românie un pic mai verde. În prezent, tocmai a finalizat campania umanitară #NEAMADUNAT, ajutând o mie de familii din România cu zeci de tone de alimente. 

Descoperă povestea lui Robert și a veselei lui familii aici:

Emisiunea ”Punct și de la capăt” se difuzează în fiecare joi, de la ora 11 pe Magic TV, și în reluare de la ora 18.00 (toate episoadele sunt disponibile pe contul de YouTube Magic FM). Ne revedem joia viitoare, pe 20 august, de la ora 11, cu Gabriela Ralea, bloger de bricolaj.

Citește și:

O vară magică alături de emisiunile Thrive

O doză de magie cu emisiunile Thrive

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!