În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum te ajută pauzele la stimularea creativității.
– Care sunt locurile nebănuite în care să cauți creativitatea și de ce ar trebui să înveți un cuvânt nou dintr-o limbă străină în fiecare zi.  


Noțiunea de creativitate vine la pachet cu o doză de magie și mister. Dar fix magia și misterul pot transforma ideea de creativitate în ceva distant și intangibil. De la operele de artă pline de inspirație, care ne încântă sufletele, până la ideile inovatoare care schimbă lumea și modul în care trăim, creativitatea pare ceva care pur și simplu se întâmplă… Dacă suntem suficient de norocoși!

De fapt, cu toții avem o latură creativă  — trebuie doar să intrăm în contact cu ea. Chiar și acei factori, care nu sunt neapărat asociați cu creativitatea – de la somn și mișcare până la relația noastră cu tehnologia – pot avea un rol însemnat. Acest ghid te va ajuta să-ți accesezi latura creativă – mai ales acum, când pare că am depășit pandemia și deschidem un nou capitol al vieții noastre. Parcurgând acest ghid, vei afla cum să scapi de convingerile limitative, care vin uneori la pachet cu conceptul de creativitate, și cum să treci la fapte, cu ajutorul Micropașilor, adică acei pași mici, dovediți științific, pe care poți să începi să-i pui imediat în aplicare pentru a-ți construi obiceiuri care să-ți îmbunătățească viața.

Creează-ți un mediu propice

Nu putem pocni din degete și să devenim brusc mai creativi, dar putem face pași mici pentru a ajunge într-o stare de spirit mai creativă – mai ales când vine vorba de mediul nostru. Când avem parte de condiții potrivite, putem găsi acel impuls creativ în noi înșine, fiind pur și simplu prezenți aici și acum.

De exemplu, un studiu a constatat că un mediu de lucru întunecos sau slab luminat este propice creativității și poate încuraja o revărsare de idei. În plus, putem pregăti terenul pentru creativitate atunci când știm ce elemente ne distrag atenția și ce obstacole să înlăturăm din mediul nostru.

Programează un interval în care să ieși din casă sau din birou. Câteva minute în timpul zilei pot face diferența. Atunci când ești în aer liber, înconjurat de natură, nu doar că ți se îmbunătățește starea de spirit, dar ești și mai inspirat, mai prezent, iar asta deschide drumul către creativitate.  

Renunță la orice fel de dispozitiv măcar în timpul uneia dintre ședințele sau întâlnirile la care participi zilnic. Astfel, vei fi mai concentrat, mai implicat și mai creativ, fără notificări și distrageri de la telefoane și computere.

Seara, alege un moment când închizi toate dispozitivele electronice și le scoți din dormitor. Deconectarea de la lumea digitală te va ajuta să dormi mai bine, să-ți încarci cu adevărat bateriile și să te reconectezi cu resursele tale de înțelepciune și creativitate.  

Încarcă-ți bateriile și transformă asta într-o parte a rutinei tale zilnice

Dacă ești stresat și suferi de burnout, dacă ești îngropat într-o listă cu sarcini de îndeplinit și în mail-uri care continuă să curgă către tine și pare că nu se mai sfârșesc niciodată, atunci pur și simplu nu putem face loc creativității în viața noastră. În loc de asta, ar trebui să părăsim, chiar și pentru scurt timp, această cursă în care suntem în permanență conectați și ocupați până peste cap.

Ceea ce putem face este să ne punem și noi propriile baterii la încărcat – fizice, mentale, spirituale – iar lumea pur și simplu ni se va deschide atunci. Vom întrezări oportunități pe care nu le-am văzut până atunci. Și astfel ne vom oferi acces la părți din viață – și din noi înșine – unde se găsesc cele mai bune idei.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


De-a lungul zilei, ia scurte pauze. După o perioadă de concentrare intensă, sau atunci când te simți blocat, acordă-ți câteva minute departe de birou și de ecrane, și astfel te vei simți eliberat de solicitările din inbox și de presanta listă cu sarcini de îndeplinit.

Permite-ți să te plictisești. Data viitoare când vei sta la coadă, când vei fi prins în trafic sau când cineva va întârzia la întâlnire, bucură-te de acele momente petrecute doar cu tine în loc să iei imediat telefonul în mână sau să deschizi iPad-ul. Astfel de momente, aparent lipsite de structură, pot fi un prilej de inspirație, creativitate, reflecție, introspecție și conectare cu tine însuți.

Citește o carte de ficțiune. Adaugă pe lista ta de lecturi o povestire sau un roman. Mare parte din munca noastră ne solicită latura cognitivă, dar lectura unor opere ficționale ne stimulează creativitatea, deschizându-ne drumuri la care nu ne-am fi gândit.

Fii deschis la miracole

Miracolele sunt inima creativității, iar studiile au demonstrat că aplecarea spre necunoscut și curiozitatea ne pot influența pozitiv starea de bine. Un studiu recent publicat în Psychological Science a arătat că ”experiențele de uimire îi fac pe oameni să fie mai ancorați în momentul prezent” și „fac ca viața să se simtă mai satisfăcătoare decât ar fi altfel”.

Așadar, de ce nu ne-am bucura de acest sentiment mai des? Nu trebuie să călătorim la mare depărtare sau să investim foarte mult timp în asta. Cu ajutorul Micropașilor, putem avea parte de experiențe mărunte, dar pline de sens, pentru a ne bucura de aceste miracole, pe care uneori n-avem ochi să le vedem, dar care aduc cu ele și darul creativității.

Data viitoare, când ieși din casă, acordă-ți un scurt moment în care să ridici ochii din pământ. În fiecare zi, dă-ți voie să fii atent la minunile din jurul tău: cerul, stelele, munții, norii. Atunci când îți acorzi timp pentru a aprecia frumusețea, diversitatea și misterul care te înconjoară, te vei bucura de beneficiile răgazului pe care ți l-ai acordat mult timp după ce n-ai mai privit în jur.

Învață măcar un lucru nou în fiecare zi. Poate fi numele unei plante sau al unui copac, pe lângă care treci în fiecare zi, numele unei melodii pe care ai auzit-o într-o cafenea, sau un cuvânt dintr-o limbă străină. Chiar și un astfel de exercițiu mărunt te poate ajuta să-ți menții mintea activă și curioasă.

O dată pe zi inițiază o conversație cu un coleg care are un background diferit de al tău. Invită-l să-ți împărtășească experiențele sale, pentru că asta te va ajuta să te dezvolți pe plan personal și să-ți lărgești perspectiva asupra vieții.  

Un studiu realizat în 2018 de LinkedIn Learning a arătat că, printre abilitățile căutate de companii, creativitatea se situează pe primele locuri. „Dacă vrei să-ți „protejezi” cariera în viitor, nu există abordare mai bună decât să te concentrezi pe gândirea creativă. Nu te mulțumi cu soluții care au funcționat anterior: gândește-te la idei mai noi și mai bune”, a scris Paul Petrone, șeful departamentului de marketing academic și guvernamental de la LinkedIn Learning.

Citește și:

Cei 3 dușmani ai creativității

De ce ești mai puțin creativ atunci când dormi haotic