Oprește-ne dacă îți sună cunoscut. Te trezești dimineața devreme și stai lipit de masă până când vine vremea să părăsești biroul. Abia faci câțiva pași toată ziua și apoi n-ai timp să faci mișcare când ajungi acasă. (Și, chiar dacă ai avea timp pentru câteva exerciții, e prea greu să reziști chemării ademenitoare de sirenă a combo-ului Netflix & canapea.) Trăim cu toții niște vremuri în care stilul de viață sedentar devine noul mod obișnuit de viață. Conform unor studii care au analizat comportamentul a peste 800.000 de oameni, adultul obișnuit petrece circa 50% până la 70% din timp stând jos. Și, desigur, poți să-ți imaginezi că asta nu face bine nici corpului, nici minții noastre. Un singur lucru este cert (și dovedit științific): dacă vrei să ai rezultate excelente, trebuie să te miști.

Să-ți faci timp pentru sport sau chiar să introduci câteva reprize de mișcare rapidă în orarul tău zilnic poate reprezenta o provocare. De fapt, e chiar mai ușor de pus în practică decât îți închipui. Și, odată ce vei face schimbări, fie și cele mai mici dintre ele, vei vedea cât de energizat te vei simți pe parcursul întregii zile. Acest Ghid Thrive îți va prezenta, în mai puțin de 2 ore, toate informațiile de care ai nevoie, astfel încât sportul și mișcarea zilnică să devină o obișnuință în viața ta.

Ești gata să începi?


Cuprins

1. Articolul principal

2. Știința din spatele mișcării

3. Micropașii

4. Sfatul expertului

5. Modele noi

6. Instrumente pentru manageri

7. Tehnologie pentru prosperitate

8. Învață în continuare!

1.  Articolul principal

Îți amintești că…

* 7 ani dintr-o viață sănătoasă sunt pierduți din cauză că stăm așezați 6 sau mai multe ore pe zi, timp de 10-20 ani?

* al 4-lea factor de risc în topul mortalității este inactivitatea fizică?

* dacă faci mișcare, abilitatea de a lua decizii complexe este mai mare cu 70% decât capacitatea unei persoane sedentare?

Fă cunoștință cu ghidul de mișcare Thrive!

Ghidul Thrive îți va demonstra nu doar că mișcarea făcută în mod regulat este foarte importantă, dar îți va explica și cum poți face ca sportul să devină parte integrantă a vieții tale – chiar dacă orarul tău e atât de aglomerat încât, la prima vedere, n-ai nici un minut în plus de irosit.

1.  Fă cunoștință cu ghidul de mișcare Thrive!

În prima parte, vei face cunoștință cu conținutul Ghidului Thrive. Platforma noastră e astfel creată pentru ca tu să poți naviga cu ușurință.

2.  Știința din spatele mișcării

În a doua secțiune a Ghidului nostru îți vom prezenta cele mai recente studii care demonstrează cât de importante sunt mișcarea și exercițiile fizice pentru a performa, atât fizic, cât și psihic. Și, mai ales, vrem să-ți arătăm că ignorarea acestor aspecte poate avea consecințe serioase asupra fiecărui aspect al vieții tale.

3.  Micropașii

Îți vom arăta cât de simplu este să începi să faci mișcare, cu ajutorul micropașilor Thrive Global – schimbări simple, susținute de știință, pe care poți începe să le faci și tu chiar de astăzi.

4.  Sfatul expertului

În această secțiune o vom cunoaște pe Michelle Segar, PhD, director la University of Michigan – Sport, Health, Activity Research and Policy Center, dar și autor al unor cărți în domeniu. Ea ne va explica cum poți face ca mișcarea să devină parte integrantă a vieții tale zi de zi și de ce exercițiul fizic contează atât de mult.

5.  Modele Thrive

Vei cunoaște oamenii Thrive care contează și care îți vor demonstra că mișcarea este benefică pentru tine atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

6.  Instrumente pentru manageri

În cadrul acestei secțiuni, îți oferim sfaturi pentru a deveni un model de succes pentru echipa în care activezi. Poți începe cu acțiuni mici, dar cu impact major, care îți vor ajuta colegii să evolueze în activitatea și în viața lor.

7.  Tehnologie pentru prosperitate

În secțiunea aceasta am strâns pentru tine cele mai bune aplicații care te vor ajuta să integrezi sportul și exercițiile fizice în viața ta de fiecare zi.

8.  Învață în continuare!

În acest capitol vei găsi unele dintre cele mai bune articole publicate pe platforma www.thriveglobal.ro, care te vor ține la curent cu noutățile în domeniul mișcării și exercițiilor fizice.

La finalul acestui ghid vei avea toate informațiile de care ai nevoie pentru a face din mișcare o parte importantă și regulată în viața ta de fiecare zi.

În primul rând, să facem cunoștință cu toate informațiile care îți vor arăta că mișcarea și sportul, constant practicate, reprezintă unele dintre cele mai mari daruri pe care ți le poți face, indiferent care sunt scopurile tale profesionale sau personale.

2. Știința din spatele mișcării

Știința o confirmă: să faci mișcare în fiecare zi este un lucru care va contribui, în final, la o îmbunătățire dramatică a vieții tale. Să fii activ(ă) este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru mintea & corpul tău.

Cum îți poate îmbunătăți mișcarea viața ta personală și profesională?

O să începem cu ceea ce este deja evident: exercițiul fizic face bine corpului. Multe studii arată că stilul de viață sedentar este legat de o sănătate șubredă, de o creștere a riscului de deces și de o creștere semnificativă a riscului de obezitate, de bolile cardiovasculare, tensiunea crescută și un risc mai mare de infarct.

Să devii activ, mai ales atunci când începi, practic, de la zero, e un avantaj pentru condiția ta fizică. Un studiu făcut în 2008 a demonstrat că foștii sedentari, care au petrecut cel puțin 20 de minute făcând, de trei ori pe săptămână, timp de șase săptămâni, exerciții fizice de intensitate mică (gândește-te la o plimbare de plăcere!), și-au crescut nivelul de energie cu 20% și și-au redus starea de oboseală cu cel puțin 65% față de participanții la studiu care nu au făcut mișcare. Exercițiile fizice sunt, de asemenea, legate de o calitate mai bună a somnului , un alt factor care îți va crește sensibil nivelul de energie.

Să faci mișcare nu înseamnă, neapărat, să ajungi la sală de șapte ori pe săptămână sau să-ți petreci toată ziua acolo. De fapt, un studiu publicat de American College of Sports Medicine’s Health and Fitness Journal spune că un antrenament intens, de cel puțin 7 minute, zilnic, îți poate aduce aceleași beneficii ca o alergarea lungă sau ca o sesiune de antrenament cu greutăți (da, da, ai citit bine, vorbim despre 7 minute!). Iar o partidă de alergat de circa 8-10 kilometri, o dată pe săptămână, e strâns legată de reducerea riscului de cancer, reducerea tensiunii și colesterolului. Și nu uita: repetă-ți mereu: să „faci sport”, să „te antrenezi” nu este doar un alt to-do de pe agenda ta zilnică; este vorba doar despre a te mișca, oricât de puțin.

Moduri simple prin care poți să integrezi mișcarea în rutina ta zilnică

Ai putea, spre exemplu, să transformi drumul către muncă într-un element care îți va crește nivelul de energie. Oamenii care merg la muncă pe bicicletă în mod obișnuit au un risc mai mic cu 45-46% de a se îmbolnăvi de cancer sau de vreo boală de inimă – conform unui studiu făcut în 2017 de către British Medical Journal. În plus, o navetă mai activă către birou are și avantajul că reduce riscul de îmbolnăviri. Un studiu arată că oamenii care fac exerciții de aerobic de cinci ori pe săptămână au cu 43% mai puține probleme respiratorii decât colegii lor mai puțin activi. Dacă ești legat de birou în timpul zilei, chiar și un strop de mișcare îți va face foarte mult bine. Da, chiar și două minute de plimbare pe hol o dată la o oră de stat jos la birou va reduce semnificativ riscul de moarte prematură – cu 33% – arată un studiu recent.

Îmbunătățește-ți performanțele

Atunci când vine vorba să dai un randament mai mare, gândește-te la exercițiile fizice ca la acel as din mânecă, pe care uneori nici nu-l folosești: sportul îți îmbunătățește capacitatea de a găsi soluții creative, îți crește productivitatea muncii și te ajută să-ți organizezi mai bine activitățile. O repriză de exerciții intense, făcută regulat, te poate ajuta chiar să reziști mai bine la stres – arată un studiu al European Journal of Applied Physiology.

Ceva bun pentru creierul tău

N-o să ai nevoie de mult timp ca să-ți dai seama că aceste schimbări funcționează și că sportul te poate ajuta în multe privințe. Un studiu arată că o singură sesiune de exerciții îți pune sângele în mișcare, crește fluxul sangvin la nivelul lobului frontal, cel responsabil cu planificarea, concentrarea, stabilirea de obiective și managementul timpului. Un articol din 2014 în Acta Psychologica arată, de asemenea, că 20 de minute de exerciții făcute în fiecare zi îți pot ajuta creierul să proceseze informațiile mai repede și îți pot îmbunătăți memoria.

Redu nivelul emoțiilor negative

Dacă sănătatea mentală și emoțională proprie e atât de importantă pentru tine (pentru cine nu e?!), trebuie să știi că exercițiile fizice te pot ajuta și în această privință. Un studiu publicat în 2017 în Cognition and Emotion demonstrează că o sesiune de 30 de minute de exerciții moderate poate ajuta oamenii să își reducă emoțiile negative cauzate de un factor de stres. Există chiar un alt studiu care sugerează că exercițiile fizice făcute în mod regulat pot ajuta la tratarea depresiei la oamenii care nu răspund bine la medicație, și că o plimbare de 90 de minute, în natură, poate reduce gândurile negative și depresia. Iar dacă plusezi și nu doar te plimbi, ci faci yoga sau înoți, poți avea parte chiar de un boost de energie și de bună dispoziție.

Mai există însă un ultim motiv pentru care trebuie să faci din sport o parte importantă a rutinei tale de zi cu zi: mișcarea generează un efect de domino asupra stărilor tale emoționale, făcându-te să te simți mai bine și să ai gânduri pozitive – arată un studiu publicat în 2017 de Personality and Individual Differences. Autorii spun că „exercițiul fizic practicat zilnic a dus la o mai bună poziționare socială și la o mai mare rată de atingere a obiectivelor în aceeași zi. Să faci sport într-o zi duce apoi la rezultate mai bune în viața socială în ziua următoare”. Nu-i așa că asta este ceea ce-ți dorești, de fapt, să se întâmple în viața ta?

Cu alte cuvinte…

Stilul de viață sedentar este strâns legat de o sănătate precară, în timp ce un stil de viață activ este un avantaj major pentru starea ta de bine fizică și este legat, în aceeași măsură, de o calitate mai bună a somnului, de creșterea imunității, a productivității, a concentrării și a managementului timpului. În plus, atunci când vorbim despre mișcare nu spunem, în nici un caz, că ar trebui să ajungi la sală 7 zile din 7. E suficient să urmezi micropașii pe care ți-i propunem în capitolul următor; vei ajunge rapid pe calea perfectă către o stare de sănătate mult mai bună, o productivitate la locul de muncă crescută, iar beneficiile acestei stări de bine se vor vedea imediat.

3. Micropași

Pașii mici, însă extrem de eficienți, te vor ajuta să ai parte de schimbări majore


Teoria din spate

Formarea obiceiurilor este un lucru complicat, iar cercetările sugerează că durata de timp de care ai nevoie să-ți formezi un nou obicei ar putea depinde de comportamentul cu care îl construiești. Îți recomandăm să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!


Micropasul #1

Integrează 15 minute de plimbare pe jos în rutina ta zilnică.

Invită-i pe cei cu care ai întâlniri de lucru la o scurtă plimbare, urcă pe scări în loc să urci cu liftul sau coboară din mijloacele de transport în comun cu o stație mai înainte de destinația finală. Studiile au demonstrat că până și exercițiile fizice nu foarte complicate, cum ar fi mersul pe jos de trei ori pe săptămână, sporesc nivelul de energie și reduc starea de oboseală resimțită la nivelul întregului organism.

Micropasul #2

Pe parcursul unei zile de lucru, alternează statul jos cu ridicatul în picioare.

Dacă programul nu-ți permite, asigură-te că te ridici măcar la fiecare oră. Asta te va ajuta să eviți problemele de sănătate, cum ar fi o circulație lentă a sângelui și umflarea gleznelor, ambele cauzate de sedentarism.

Micropasul #3

Programează-ți ședințe de antrenament alături de un prieten.

Când îți iei genul acesta de angajamente, ești mai predispus să le respecți: nu numai că vei respecta frecvența întâlnirilor, dar te vei bucura și de suport emoțional, care are beneficii reale pentru sănătatea ta.  

4. Părerea expertului

Unul dintre cei mai buni experți în domeniu ne arată care sunt beneficiile mișcării și ne explică cum putem să facem exerciții fizice în mod regulat. Așadar, citește mai departe un interviu cu Michelle Segar, PhD, director al University of Michigan – Sport, Health, Activity Research and Policy Center, și autor al volumului No Sweat: How the Simple Science of Motivation can Bring You a Lifetime of Fitness.

Thrive Global: Cum ne poate îmbunătăți mișcarea performanțele în viața profesională?

Michelle Segar: Mișcarea regulată (chiar și exercițiile fizice cele mai simple), ne poate îmbunătăți performanțele la locul de muncă în mai multe feluri. Atunci când ești activ(ă), funcțiile tale vitale sunt îmbunătățite considerabil, energia crește – elemente esențiale pentru un stil de lucru optim. Mișcarea îmbunătățește, de asemenea, buna dispoziție, ajutând oamenii să se simtă mai puțin stresați și să aibă parte de mai multe emoții pozitive. Apoi, emoțiile pozitive stimulează gândirea creativă și te ajută să gândești mult mai flexibil, puncte esențiale pentru inovație, în orice domeniu. Așa că da, există o mulțime de feluri în care exercițiile fizice te ajută să-ți îmbunătățești performanțele profesionale.

TG: Care sunt cele mai comune bariere pe care oamenii și le pun atunci când vine vorba despre mișcare și ce putem face să le depășim?

MS: În 25 de ani de cercetare academică și coaching, am descoperit că există, în mare, trei elemente care sunt responsabile cu piedicile de care se lovesc oamenii atunci când vorbim despre exercițiul fizic.

În primul rând, este vorba despre definițiile depășite și rigide despre „ce contează” atunci când vorbim despre mișcare. În ciuda faptului că acum avem alte tipuri de definiții, unele chiar bazate pe date științifice, mulți încă cred în dictonul „nu suferi, nu câștigi”. Problema intervine în momentul în care oamenii își spun că mișcarea fizică și exercițiile merită făcute doar dacă ele se încadrează în niște standarde specifice de durată, intensitate și tip de activitate.

Însă, pentru cei mai mulți dintre noi, programul de lucru și agenda zilnică se schimbă în mod constant. În general, cercetările în domeniu sugerează că, atunci când ești ceva mai flexibil cu strategiile pentru un stil de viață sănătos, poți avea parte de mai multă continuitate, constantă și perseverență; practic, în final, de o implicare pe un termen mai lung și de beneficii care durează. Soluția este destul de simplă. Să fii conștient că fiecare mișcare în parte, dar și tot efortul fizic în general, merită să le faci, pentru că nivelul tău de energie va crește instant. Și, mai ales, profită de fiecare ocazie ca să te miști.

În al doilea rând, este vorba despre cum ne alegem exercițiile fizice: de cele mai multe ori o facem gândindu-ne că un anumit antrenament este cel mai bun, chiar dacă, de fapt, nu ne place sau îl vedem ca pe o pedeapsă. Ceea ce este total greșit: susținătorii mișcării ca pe un stil de viață constant spun că cel mai bine este să ai o experiență pozitivă cu exercițiile fizice sau, și mai bine, să-ți placă antrenamentul pe care îl faci. Este adevărat că unii oameni – aș spune că foarte puțini, însă – par să fie în stare să treacă peste faptul că mișcarea nu le face plăcere, dar totuși o practică. Însă cei mai mulți dintre noi suntem prea epuizați de toate celelalte activități din viața de zi cu zi ca să ne mai forțăm să facem sport: acel gen de mișcare care ne golește cu totul de energie în loc să ne încarce pozitiv. Dacă chiar vrei să ai niște beneficii reale, alege să faci mișcarea care să-ți și placă.

În cele din urmă, mai există și acea teorie conform căreia te apuci de sport pentru a atinge anumite obiective – ca pierderea în greutate sau îmbunătățirea stării de sănătate. Și asta pentru că am fost învățați să vedem exercițiile fizice ca un vehicul pentru alte scopuri. Cu toate acestea, studiile arată că oamenii se simt mai puțin motivați de aceste obiective să facă mișcare decât ar fi de unele efecte imediate, cum ar fi ridicarea tonusului și o mai bună dispoziție. Poți să depășești acest obstacol mental observând, la finalul antrenamentului, modul în care te simți. Dacă alegi acel tip de mișcare care te re-energizează, o să începi să remarci că nu doar te simți bine, dar ai și mai mult succes în activitățile de care îți pasă.

TG: Ce spun cercetările despre cât de mult trebuie să exersăm sau cât de multă mișcare trebuie să facem într-o zi / într-o săptămână, ca să avem parte de beneficiile despre care vorbeai?

MS: Răspunsul este: depinde. Energia noastră poate crește și doar după un minut de mișcare. Iar eu îi sfătuiesc pe oameni să nu se mai concentreze asupra acestei întrebări. E timpul pentru „mișcarea tip grădiniță” – atunci când oamenilor inactivi, ca majoritatea populației, li se dă permisiunea să se joace cu tipurile de mișcare, să o descopere pe aceea care îi face să se simtă bine, să vadă ce li se potrivește și cum pot să se adapteze.

TG: Știm deja că există beneficii nenumărate atunci când faci mișcare în mod regulat și când incluzi exercițiile fizice în rutina ta zilnică. Însă care sunt cele mai importante dintre aceste beneficii, fizice și psihice?

MS: Mai multă energie, un tonus mental mult mai bun, mai puțin stres și un boost dat tuturor funcțiilor organismului. Toate acestea sunt elemente care ne ajută să trăim mai bine. Și cred că sunt mai convingătoare decât zecile de beneficii fizice, însă voi enumera și câteva dintre acestea: o mai bună funcționare a sistemului cardiovascular, reducerea riscului de Alzheimer, reducerea riscului de cancer de diferite tipuri etc.

TG: La Thrive Global vorbim mult despre ideea de micropași, schimbări mici, bazate pe date științifice, care te ajută să-ți îmbunătățești viața, dar care te duc în final la schimbări mai mari. Așadar, ce micropași ai recomanda tu pentru ca oamenii să înceapă să facă mișcare în mod regulat?

MS: O pană se adaptează mai bine și e mai rezistentă în timpul unei tornade decât o vacă, iar viețile noastre sunt ca niște tornade mereu în mișcare. Așa că începe prin a adăuga câte un minut, două minute de mișcare, zilnic. Spre exemplu, parchează un pic mai departe de locul unde ai treabă într-o zi, sau mergi până la capătul blocului, sau fă câțiva pași după cină, în jurul casei. Observă cum te simți în timp ce faci asta și după și ai să vezi că, în timp, vei asocia mișcarea unei stări pozitive. Și mai important este modul în care funcționezi după aceea: te simți mai bine? Îți place mai mult de tine? Ai mai mult entuziasm să-ți faci treburile de la birou sau să-ți îndeplinești rolul de părinte?

În orice caz, micropașii reprezintă doar prima parte a soluției. Modul în care oamenii navighează printre aceste micro-schimbări este, de fapt, piatra de încercare. Schimbările au impact asupra tuturor planurilor și obiectivelor noastre, indiferent dacă vorbim despre schimbări majore sau despre unele mai mici. Așa că trebuie să gândim în niște moduri mai dinamice și să ne dăm voie să fim flexibili și să improvizăm. Micropașii reprezintă cel mai bun mod și cel mai inteligent mod în care putem începe să facem ceva și să avansăm. Atenție însă: fără o motivație reală și solidă, n-o să-ți menții prea mult dorința și entuziasmul de a face mișcare.

5. Modele Thrive

Oameni importanți din toată lumea demonstrează că, punând mișcarea pe lista priorităților, vom avea beneficii sporite atât din punct de vedere personal, cât și profesional.

Când ai ocazia să-i întrebi pe cei mai interesanți oameni din lume, obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni din lume.

Mihai Petre, coregraf: ”Nimeni nu se face de râs dacă încearcă”

Emil Rengle, coregraf: ”Sunt atent să-mi hrănesc mintea cu frumos”

Vlad Chiricheș, fotbalist: ”Îmi doresc foarte mult ca lucrurile să revină la normal, dar sunt conștient că va fi un proces lent”

Ana Moga, DJ Kiss FM: ”Aleg să mă pun mereu în locul celor din jur”

Raul Lupaș, psihoterapeut: ”Am învățat să ascult și să-mi cer iertare”

6. Instrumente pentru manageri

Cum îți încurajezi oamenii din echipă să facă mișcare?

Da, așa e, o echipă mai sănătoasă este o echipă mult mai productivă.

Dacă urmărești știrile din domeniul sănătății și wellbeing, probabil ai auzit deja de celebra referință „să stai așezat e noul fumat”. O analiză a studiilor făcute între 1996 și 2011 arată că, în medie, un american petrece așezat între 7 și 10 ore pe zi. Iar un articol din New York Times pune punctul pe i: „Moda vegetatului pe canapea a devenit globală”. Astfel, un studiu al Organizației Internaționale a Sănătății arată că „31,1% din populația adultă a lumii, adică 1,5 miliarde de oameni, sunt aproape total sedentari, ceea ce înseamnă că nu ajung să meargă pe jos nici măcar un minimum recomandat de 150 de minute pe săptămână, circa 20 de minute pe zi”.

Una dintre cele mai importante misiuni ale tale, ca manager, este să-ți încurajezi oamenii să facă mișcare. Chiar dacă nu pare important, la prima vedere, atunci când ești mai preocupat de nivelul de productivitate și de sarcinile pe care le au de îndeplinit, îți spunem noi: o echipă mai sănătoasă e o echipă mai productivă. Fiecare studiu care apare subliniază același lucru: exercițiile fizice făcute în mod regulat te mențin mult mai sănătos, mai bine antrenat fizic, dar și mental. Așa cum am subliniat deja în articolul nostru principal, „atunci când vine vorba despre performanța la locul de muncă, exercițiile fizice pot fi cea mai bună resursă pe care nu o utilizezi încă, care te poate ajuta să-ți îmbunătățești modul creativ în care îți rezolvi problemele la creșterea randamentului productivității și îmbunătățirea aptitudinilor de management”.

Una dintre prejudecățile pe care le au cei mai mulți dintre oameni – care îi și oprește din a face mai multă mișcare – este aceea că, pentru a fi sănătos, trebuie să exersezi zilnic, la capacitate maximă. Este nu doar greșit, dar te poți și accidenta practicând această mantră. Așadar, mesajul cheie al discuțiilor din jurul fitnessului și nevoilor de mișcare este acela că trebuie să ne îndepărtăm de ideea de „exerciții” și trebuie să ne îndreptăm către o definiție ceva mai largă, mult mai incluzivă, cea de „mișcare”.

„Mulți oameni cred că exercițiu înseamnă să ajungi în acel punct în care ai rămas complet fără suflu și ești leoarcă de sudoare după ce ai terminat”, spune Edward Phillips, MD, fondatorul și directorul Institutului de Lifestyle Medicine de la Harvard Medical School. „Poți să faci asta, însă ca să ai parte de toate beneficiile sănătoase ale mișcării nu-ți spune că trebuie să o faci.”

Departamentul de Sănătate al SUA recomandă majorității adulților sănătoși să facă „cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată sau 75 de minute de mișcare aerobică intensă pe săptămână, sau o combinație între acestea două”.

Exercițiile moderate includ totul – de la mers rapid și înot la tunsul gazonului. Dar este foarte important să nu ignori și alte forme de mișcare, ca stretching, tai chi sau yoga. Contează să te miști. Studiile au arătat că lanțul ADN își păstrează nealterate caracteristicile atunci când minimizăm timpul petrecut în mod sedentar în timpul vieții – și n-ai nevoie nici măcar de exerciții extrem de riguroase. Așadar, dacă vrei să scoți tot ce-i mai bun din echipa ta, e momentul să vorbești cu ei despre un mod de viață activ. Și e important să dai un exemplu. Chiar dacă nu ai la locul de muncă birouri la care să stai în picioare sau o sală de gimnastică echipată, există și alte moduri în care poți să aduci mișcarea în activitatea zilnică a echipei tale.

Este timpul pentru acțiune!

Moduri în care poți să-ți ajuți echipa:

1. Organizează ședințe în mișcare.

Aceste întâlniri sunt favoritele multor CEO, de la Mark Zuckerberg (Facebook) la Richard Branson (Virgin). Aceste ședințe în mișcare nu doar că îți vor face inima să bată mai tare, dar te vor face și mai creativ (asta susține și studiul făcut în 2014 de către Standford University).

2. Ajută-ți echipa să-și planifice „timp pentru activități fizice” în calendarul săptămânal.

Cere fiecărui angajat să-și marcheze o dată în calendar pentru „mișcare” sau exerciții fizice. Poate că unii dintre angajați vor dori să pună în program această activitate în fiecare zi, în timp ce alții vor prefera să o programeze o dată pe săptămână. Poate că e vorba despre o ședință în mișcare, despre o ieșire la prânz la sala de gimnastică sau despre o clasă de aerobic, seara. Ceea ce contează este ca tu să-i ajuți să se țină de această programare în fiecare săptămână.

3. Pune în practică ceea ce spui

Explică echipei cât se poate de clar că pentru tine timpul alocat exercițiilor fizice este foarte important. Poate n-ar fi o idee așa de rea să-ți pui și tu, public, în calendar, programarea la ora de sport sau chiar să-ți inviți un coleg sau întreaga echipă să meargă împreună cu tine la o clasă de sport.

7. Tehnologie pentru prosperitate

Tehnologia e un instrument. Învață cum să-l folosești înțelept!

Descoperă care este aplicația care te ajută să exersezi mai mult.

Uneori, sportul pare greu de inclus în programul tău zilnic. Cu toții avem zile din acelea în care să mergi la sală e ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci după orele de muncă. Din fericire, tehnologia ne poate ajuta să integrăm sportul în viața noastră de zi cu zi cu un minimum de efort. Având tot felul de reminder-e, alarme și chiar programe bine stabilite și rutine de antrenament predefinite, aceste aplicații ne vor ajuta să incorporăm mișcarea în viața noastră zilnică.

Știai că…

iPhone-ul tău are un pedometru, care utilizează un chip care îți contorizează mișcarea și îți numără pașii zilnici? Mergi la Settings>Privacy>Motion & Fitness și pune pe on Fitness Tracking. Ca să vezi ce distanță ai parcurs, intră pe aplicația Health.

8. Învață în continuare!

Vrei să știi mai multe despre mișcare și exerciții fizice?

Dacă te gândești în mod serios să-ți faci un obicei din a face mișcare, iată câteva dintre cele mai bune articole de pe site-ul nostru, atent selecționate de echipa noastră editorială pentru a te ajuta să-ți atingi scopul.

Să-ți creezi o rutină poate părea ușor, însă studiile sugerează că lungimea perioadei de timp de care ai nevoie să-ți formezi un nou obicei poate depinde de obiceiul pe care vrei să-l deprinzi. Noi îți recomandăm să-ți lansezi ție însuți (însăți) o provocare: să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!

Citește mai mult:

Somnul de calitate, obligatoriu pentru sportivii de performanță! Și pentru tine!

Sportul, mai benefic pentru sănătatea mentală decât banii

Strategii creative care te ajută să încadrezi sportul în viața ta fără să ajungi la sală

Secretul succesului? 7 minute

7 poziții de yoga pentru începători și beneficiile lor

Ce trebuie să știi înainte să te apuci de yoga

Să-ți creezi o rutină poate părea ușor, însă studiile sugerează că lungimea perioadei de timp de care ai nevoie să-ți formezi un nou obicei poate depinde de obiceiul pe care vrei să-l deprinzi. Noi îți recomandăm să-ți lansezi ție însuți (însăți) o provocare: să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!

Colțul angajatului

Cât de importantă e starea ta de bine pentru angajatorul tău? Povestește-ne experiența ta și ajută-ne să facem piața muncii mai transparentă. 

Lasă un review 100% anonim angajatorului tău pe Undelucram.ro.