Dacă te asemeni majorității adulților care au un job full-time, atunci rutina ta nocturnă ar putea arăta astfel: de obicei stai treaz mai mult decât ai planificat pentru a răspunde la e-mailuri restante din ziua respectivă sau, pur și simplu, fixezi un ecran (telefonul, tableta sau televizorul), încercând să te deconectezi, până în momentul în care te bagi în pat (sau, mai rău, faci asta în timp ce ești deja în pat). În orice caz, somnul tău are de suferit. Și fie că-ți dai seama, fie că nu, acest obicei îți afectează sănătatea fizică, mentală și randamentul pe care îl dai atât la job, cât și acasă.

Un număr covârșitor de cercetări arată că, departe de-a fi un timp pierdut, somnul este mai degrabă o funcție esențială și activă pe care nu o putem trișa. Dacă vrei să dai randament maxim, atât din punct de vedere al gândirii critice, creativității, rezistenței și productivității la birou, cât și din punct de vedere al bunăstării mentale și emoționale, trebuie să începi să vezi somnul ca pe cea mai bună metodă pe care o ai la dispoziție pentru a stimula performanța.

Ghidul Thrive îți va dezvălui, în mai puțin de jumătate de oră, cercetările care arată că somnul este esențial, atât pentru reușite de ordin profesional, cât și pentru planul mental și cel fizic. Iar faptul că nu faci din somn o prioritate poate avea consecințe grave asupra fiecărui aspect al vieții tale.

Ești gata să începi?


Cuprins

1. Articolul principal

2. Știința din spatele somnului

3. Micropașii

4. Sfatul expertului

5. Oameni care ne inspiră

6. Instrumente pentru manageri

7. Tehnologie pentru prosperitate

8. Învață în continuare!

1. Articolul principal

Fă cunoștință cu ghidul de somn Thrive!

Acest ghid Thrive îți va aminti de beneficiile odihnei și îți va explica cum să dormi mai mult și mai bine.

Thrive Global este o platformă care-și propune să schimbe comportamente și care se axează pe scăderea nivelului de stres și a epuizării cauzate de muncă, în timp ce amplifică nivelul de bunăstare și de productivitate. Compania, fondată de Arianna Huffington, creează schimbări de durată în viețile oamenilor prin oferirea de soluții sustenabile, bazate pe știință și menite să îi ajute să își îmbunătățească randamentul și bunăstarea generală. 

Cu toții am avut zile în care ne-am sacrificat somnul pentru a tăia încă două-trei lucruri din listele noastre de activități. După ce ai înțeles, însă, cât de important este somnul și că a reuși să dormi suficient nu este chiar atât de greu precum poate părea la prima vedere, nu te vei mai întoarce niciodată la vechile obiceiuri.

1. Fă cunoștință cu ghidul de somn Thrive!

În prima parte, vei face cunoștință cu conținutul Ghidului Thrive. Platforma noastră e creată pentru a naviga cu ușurință.

2. Știința din spatele somnului

În a doua parte a Ghidului îți vom prezenta numărul impresionat de cercetări care au demonstrat că somnul este un element esențial pentru a putea da cel mai bun randament, atât fizic, cât și mental – și că a nu face din somn o prioritate poate avea consecințe grave asupra fiecărui aspect al vieții tale.

3. Micropașii

Îți vom arăta cât de simplu poate fi ai un somn odihnitor cu ajutorul micro-pașilor Thrive Global – schimbări simple, susținute de știință, pe care poți să le pui în practică începând chiar de astăzi.

4. Sfatul expertului

În această secțiune vei face cunoștință cu dr. Michael Grandner, director al programului de cercetare în domeniul somnului și sănătății de la Universitatea din Arizona. El va explica de ce contează somnul, cum să te odihnești mai bine și ce trebuie să eviți.

5. Modelele Thrive

Îți vom face  cunoștință oamenii Thrive, promotori ai ideii că somnul îți aduce beneficii, atât la nivel personal, cât și profesional.

6. Instrumente pentru manageri

În această secțiune îți oferim instrumentele necesare pentru ca tu să devii un model pentru echipa ta. Poți începe cu acțiuni mici, dar de impact pentru a ajuta colegii să doarmă mai bine.

7. Tehnologie pentru prosperitate

Am strâns laolaltă cele mai bune tehnologii care te pot ajuta să integrezi somnul odihnitor în viața ta de zi cu zi. 

8. Învață în continuare

În ultima parte a Ghidului vei descoperi cele mai bune articole de pe thriveglobal.ro, care te vor pune la curent cu toate temele legate de somn.

Până la finalul Ghidului, vei ști cât de important este somnul pentru a-ți menține creierul și corpul în cea mai bună formă.

2. Știința din spatele somnului

Cum influențează somnul fiecare aspect al randamentului tău

Studiile demonstrează că dacă vrei să muncești și să trăiești mai bine, trebuie să transformi somnul într-o prioritate. 

Lipsa de somn ne scade productivitatea. Conform unei cercetări din 2016, realizată de RAND Corporation, productivitatea scăzută din cauza somnului insuficient duce la pierderi anuale de 680 de miliarde de dolari în țări precum Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Canada. De asemenea, după cum au arătat concluziile unei cercetări efectuate de Harvard Medical School, insomnia echivalează, pentru fiecare angajat din Statele Unite ale Americii, cu pierderea anuală a aproximativ 11,3 zile productive. 

Consecințele privării de somn

Cu toate astea, nu e nevoie să stai treaz toată noaptea ca să poți vedea efectele lipsei somnului – efectele nefaste ale privării de somn apar mult mai devreme decât s-ar aștepta majoritatea oamenilor. Potrivit unui studiu publicat în cotidianul Sleep, persoanele care au dormit șase ore pe noapte timp de două săptămâni (doar cu o oră în minus față de cele 7-9 ore de somn recomandate și media pe care o dorm, de regulă majoritatea oamenilor) au avut un randament la fel de scăzut pe parcursul zilei precum persoanele care au fost obligate să stea treze două nopți la rând. Privarea de somn duce, de asemenea, și la luarea unor decizii mai puțin inspirate, iar procesul decizional este, esențial pentru a putea da randament. 

Și mai uluitor este un studiu citat la scară largă, publicat în revista Occupational and Environmental Medicine, ale cărui concluzii arată că, după ce nu ai dormit între 17 și 19 ore (un lucru obișnuit pentru mulți), afectarea funcțiilor cognitive este similară cu cea care se înregistrează atunci când nivelul de alcool din sânge este de 0,5%. Când perioada de privare de somn se mărește, afectarea funcțiilor cognitive este asemănătoare cu cea care se produce în cazul unei alcoolemii de 1% (în Statele Unite ale Americii, o alcoolemie de 1% echivalează cu constatarea oficială a stării de ebrietate).

Cel mai important proces

Explicația ar putea fi următoarea: cercetările publicate în revista Science sugerează că, atunci când dormim, creierul nostru elimină acumulările inutile de peste zi sau, după cum a explicat autorul principal al studiului, Dr. Maiken Nedergaard, de la Universitatea din Rochester: „Este ca o mașină de spălat vase care continuă să clătească pentru a înlătura murdăria.” Câta vreme nu ai mânca dintr-o farfurie murdară nu trebui nici să ai așteptarea de a putea gândi bine cu un creier obosit. În plus, mai multe ore de somn pot mări capacitatea cerebrală.

Beneficiile odihnei

Un alt studiu a arătat că în creierul persoanelor care dormeau mai mult decât minimul indispensabil a fost descoperită o cantitate mai mare de materie cenușie, care a fost asociată cu un nivel mai ridicat de bunăstare psihologică și de inteligență emoțională. 

Deloc surprinzător, acest lucru ne afectează și sănătatea mentală. Un sondaj efectuat în Marea Britanie a constatat că persoanele care nu dorm suficient au de șapte ori mai multe șanse de a raporta că se simt neajutorate și de cinci ori mai multe șanse de a spune că se simt singure. O cantitate suficientă de somn REM ar putea contribui, de asemenea, la reducerea activității cerebrale care este asociată cu stresul emoțional, ceea ce înseamnă că te vei simți mai puțin stresat după un somn odihnitor, după cum arată un studiu publicat în revista Current Biology. Cu toate acestea, un alt studiu a arătat că și în cazul în care nu ai dormit suficient, o oră în plus sub cearșaf îți poate crește nivelul de fericire zilnică mai mult decât ar face-o o mărire salarială de 60.000 de dolari. La polul opus, cercetările asociază somnul neodihnitor cu niveluri mai mari de stres, ceea ce își pune amprenta în mod negativ asupra tuturor aspectelor vieții cotidiene.  

De asemenea, să nu trecem cu vederea sănătatea fizică. Sau, după cum afirmă Dr. Michael Roizen, responsabil de bunăstarea angajaților la Cleveland Clinic: „Somnul este cel mai subestimat obicei sănătos.” Prea puțin somn poate duce la boli de inimă, diabet, inflamații, îmbătrânirea mai rapidă a creierului și la dificultăți în a-ți menține greutatea în parametri normali.

Somnul este atât de important pentru modul în care funcționăm, încât până și Armata americană l-a studiat. Cercetătorii de la Walter Reed Army Institute of Research au descoperit că privarea de somn a condus la înregistrarea unor scoruri mai mici în grilele de măsurare a inteligenței emoționale, a modului în care interacționăm la nivel interpersonal, a empatiei, asertivității, controlului impulsurilor și a gândirii pozitive. Indiferent că ești pe câmpul de luptă sau în sala de consiliu, aceasta nu este o stare în care ai vrea să fii. Iar dacă acorzi importanța cuvenită somnului și îl prioritizezi, nu vei fi. 

Cu alte cuvinte

Privarea de somn ne afectează abilitatea de a lua decizii, care este esențială pentru toate activitățile, de la cele mai nesimnificative la cele mai importante. De asemenea, privarea de somn a fost corelată cu bolile de inimă, diabetul, inflamația, îmbătrânirea precoce a creierului și dificultăți în menținerea unei greutăți sănătoase.

3. Micropași

Pași mici care duc la schimbări mari, cu care să începi de azi 


Teoria din spate

Formarea obiceiurilor este un lucru complicat, iar cercetările sugerează că durata de timp pentru a forma un nou obicei ar putea depinde de comportamentul care se construiește. Îți recomandăm să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!


Acum că ai la dispoziție toate aceste informații, îți poți da seama și singur(ă) că e timpul să acorzi importanța cuvenită somnului. Folosește micro-pașii care urmează pentru a muta somnul din partea de jos a listei tale cu priorități spre locurile fruntașe. 

Micropas #1

Oprește toate dispozitivele și mută-le în afara dormitorului cu cel puțin 30 de minute înainte de a merge la culcare. Lumina albastră emisă de dispozitivele pe care le deținem blochează producția de melatonină, hormonul care ne semnalează că e timpul să dormim. Telefoanele noastre sunt, de asemenea, și sursa a tot ceea ce trebuie să dăm deoparte pentru a putea adormi: listele noastre de activități, e-mailurile noastre, anxietățile noastre. Așadar, atunci când duci și telefonul la somn, ca parte a ritualului tău de seară, este foarte posibil să te trezești cu bateriile la fel de încărcate precum cea a telefonului.

Micropas #2

Creează un ritual înainte de somn – fă o baie fierbinte, încearcă niște mișcări lejere de stretching sau citește o carte (o carte adevărată, nu o versiune digitală, pe un dispozitiv) – care nu are nicio legătură cu munca. Experții au căzut de acord că rutina și ritmul susținut al unui ritual pre-somn ajută mintea și corpul să se relaxeze și să lase în urmă grijile și stresul din ziua care tocmai s-a încheiat. 

Micropas #3

Menține un program de somn consecvent. Dormitul și trezitul la aceeași oră contribuie la reglarea ritmului circadian, ritm care, odată reglat, te poate ajuta să adormi mai ușor, să ai un somn odihnitor și să te trezești plin de energie. 

Beneficiile odihnei vor fi evidente într-un timp foarte scurt și astfel vei fi din ce în ce mai motivat să continui să dormi între șapte și nouă ore pe noapte. 

4. Sfatul expertului

Un renumit expert în domeniul somnului explică de ce odihna contează enorm și cum să dormi mai mult

Un Q&A cu Michael Grandner, Phd, director al programului de cercetare în somn și sănătate la Universitatea din Arizona.

Thrive Global: Cum afectează privarea de somn performanța la locul de muncă?

Michael Grandner: Este greu de identificat de unde să începi lista. Am putea începe cu performanța cognitivă – unul dintre primele lucruri care sunt afectate de lipsa somnului este capacitatea noastră de a ne concentra și de a ne susține atenția. Știm, de asemenea, că privarea de somn are un impact asupra altor funcții cognitive, precum ar fi luarea deciziilor, învățarea și memoria sau asumarea riscurilor. Și mai rău, se pare că cu cât suntem mai deficitari, cu atât mai puțin capabili să ne dăm seama ce ne lipsește. Deci, oamenii pot fi foarte afectați din cauza pierderii somnului și nu au habar. Ei cred că sunt în regulă, cred că s-au obișnuit așa, dar nu e cazul. Și cu stimulenți precum cofeina, poți obține o îmbunătățire la nivel de energie, dar nu te va ajuta în luarea deciziilor și calcularea riscurilor.

TG: Ce ne spune știința despre importanța somnului corelată la sănătate?

MG: Somnul influențează aproape fiecare sistem din corp. Sunt efecte asupra creierului și asupra tuturor organelor. Iar unele persoane sunt mai mult sau mai puțin sensibile în anumite domenii. Pentru unii, o noapte pierdută poate duce la creșterea în greutate. Pentru alții, chiar și o noapte albă le poate afecta sistemul imunitar și îi poate predispune către îmbolnăvire. Ai putea duce într-un laborator o persoană tânără, sănătoasă, fără probleme medicale, obișnuită să doarmă opt sau nouă ore pe noapte, iar după doar patru sau cinci ore pot începe să pară diabetice, din punct de vedere fiziologic.

TG: Cum afectează privarea de somn sănătatea cognitivă?

MG: Studiile arată că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, funcțiile lor cognitive se înrăutățesc, ceea ce afectează somnul, dar se pare că și reciproca e valabila. Un sistem care a fost studiat este rolul somnului în a permite creierului să se limpezească de reziduuri, toxine și alte lucruri de care ne poluează. Atunci când acestea se acumulează și corpul nu este capabil să le elimine în mod corespunzător, ar putea duce la boli neurodegenerative precum Alzheimer, spre exemplu. Dacă somnul joacă un rol foarte important în eliminarea acestor lucruri din creier, îmbunătățirea somnului te poate ajuta să te protejezi pe termen lung de unele dintre aceste afecțiuni.

TG: Ceva despre care vorbim multe la Thrive este importanța deconectării de la dispozitivele electronice înainte de culcare. Ce sfaturi aveți?

MG: Vă recomand să încercați să închideți ecranele cu cel puțin o jumătate de oră înainte de culcare, dar dacă nu puteți face asta, reduceți luminozitatea pe cât puteți. Și, amintiți-vă, lumina este doar o parte a problemei. Cealaltă parte este conectarea mentală.

TG: Care credeți că sunt cele mai mari blocaje atunci când vine vorba de somnul insuficient și cum le putem depăși?

MG: Primul lucru pe care oamenii îl spun este că nu au timp. Apropo, știți că trebuie să investiți timp pentru a câștiga bani. O oră de somn reprezintă aproximativ 4% din 24 de ore. Acum, dacă îți pot oferi 10% în plus din ziua ta, prin eficiență și concentrare, nu este o afacere bună? Multa lume tranzacționează somnul în favoarea lucrului. Și nu pentru că le place munca – e vorba de securitatea financiară. Deci, în esență, ceea ce faci este că tranzacționezi somn pentru bani. Îți vinzi somnul, iar întrebarea este dacă rezultă din asta o afacere bună. Ce primești în schimb pentru acea perioadă?

TG: Ce micropași ați recomanda oamenilor care îți doresc să facă din somn o prioritate?

MG: Primul lucru pe care aș spune este să nu se mai gândească la somn ca timp neproductiv. Somnul nu este o pierdere de timp, este o investiție de timp în sănătatea și productivitatea zilei următoare. Un alt sfat: dacă nu poți dormi, te culci. Dacă vă așezați în pat și, dintr-un motiv sau altul, nu puteți să adormiți, nu vă mai străduiți. Dați-vă jos din pat, faceți altceva pentru o perioadă și încercați din nou mai târziu. Nu doriți ca patul să fie un loc în care să te uiți pe pereți, ci o oază de liniște.

5. Modelele Thrive

Oameni de succes vorbesc despre importanța somnului

Când ai ocazia să-i întrebi pe unii dintre cei mai interesanți oameni despre viața lor, uneori obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni.

Acum 13 ani m-am prăbușit din cauza extenuării – și a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat

Jeff Weiner, CEO-ul LinkedIn: „Nu trimit email-uri după 11 noaptea”

Jeff Bezos, fondatorul Amazon: De ce un somn de 8 ore e avantajos pentru acționarii noștri

Amalia Enache, prezentatoare de știri: ”Am grijă mereu să simt că-mi aparțin eu mie în continuare”

Raul Lupaș, psihoterapeut: ”Am învățat să ascult și să-mi cer iertare”

6. Instrumente pentru manageri

Cum să-ți sprijini echipa pentru a avea parte de un somn mai odihnitor

De ce managerii joacă un rol-cheie în influențarea posibilității angajaților de a dormi bine.

Întreabă orice expert: importanța somnului nu ar trebui să fie niciodată subestimată. Potrivit Dr. Maiken Nedergaard, director al Centrului pentru neuromedicină de la Universitatea din Rochester, somnul acționează ca o adevărată mașină de spălat vase pentru creierul nostru, eliminând în fiecare noapte substanțele chimice și toxinele pentru a ne ajuta să ne pregătim pentru ziua care urmează. Pentru ca organismul nostru să poată face acest lucru în mod corespunzător, doctorii recomandă între 7 și 9 ore de somn pe noapte pentru adulți. Ce ne facem, însă, cu cei care cred că nu au nevoie de prea mult somn? Fals. O serie de cercetări care au fost publicate în revista Science au arătat că doar 1% din populație are mutația genetică care îți permite să reziști, din punct de vedere fizic, cu mai puțin de 6 ore de somn. Acest lucru înseamnă că, în afară cazurilor în care un medic chiar ți-a confirmat că faci parte din acei 1%, lipsa de somn îți va afecta semnificativ productivitatea, nivelul de stres, dar și bunăstarea generală. 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru compania ta este să elimini ideea că e-mail-urile trimise noaptea și lucratul peste program sunt obiceiuri eroice. Știința arată clar că nu este adevărat, însă culturile noastre organizaționale au ridicat în slăvi obiceiurile workaholic-ilor pentru atât de multă vreme încât, în calitate de manager, tu trebuie să joci un rol-cheie în schimbarea a ceea ce crede echipa ta despre importanța somnului. Trăim într-o lume a e-mail-urilor constante și a listelor de activități care nu se termină niciodată. A-ți ajuta echipa să transforme somnul într-o prioritate ar putea fi cel mai simplu mod de a stimula productivitatea și performanța. 

Începe prin a aloca timp unei conversații cu membrii echipei tale despre așteptările pe care le ai de la ei în afara programului de lucru. Clarifică faptul că a fi mereu activ nu este o prioritate a echipei, evidențiind impactul somnului asupra tuturor aspectelor, de la gradul de atenție și concentrare, la abilitatea de a învăța și de a memora. Subliniază că vrei ca membrii echipei tale să funcționeze în parametri optimi atunci când sunt la serviciu și că aceste calități sunt esențiale. 

Deși conștientizarea ar trebui să fie baza acestui demers, adevărata schimbare trebuie să se înrădăcineze în cultura echipei tale, iar tu trebuie să fii modelul de referință pentru practicarea a ceea ce predici. Asta înseamnă să nu răsplătești angajații pentru a munca făcută noaptea, să nu îi feliciți pentru că răspund e-mail-urilor imediat după ce au fost trimise și să îți încurajezi echipa să își aloce timp pentru reîncărcarea bateriilor atunci când membrii ei simt această nevoie. Dacă o persoană a lucrat până târziu la un proiect, oferă-i permisiunea de a veni mai târziu a doua zi. Ține minte, angajații răspund stimulentelor pe care tu le creezi.

Una dintre cele mai ușoare metode de a explica importanța prioritizării odihnei și a îngrijirii de sine este îndreptarea atenției către supereroii societății moderne – sportivii. Sportivii de elită știu de multă vreme că somnul este stimulentul suprem al performanței. Tom Brady, care a câștigat de cinci ori competiția Super Bowl, se culcă la ora 20:30 pentru a se asigura că se odihnește corespunzător, în timp ce înotătorul olimpic Michael Phelps își urmărește programul de somn la fel de riguros precum își urmărește timpii pe care îi face în bazinul de înot. Antrenorii de atletism din instituțiile de învățământ iau somnul atât de în serios încât unii dintre ei se asigură că îi bagă personal în pat pe jucători în fiecare seară. De asemenea, un studiu publicat în acest an arată că jucătorii profesioniști de baseball obțin medii mai bune de lovire a mingii după ce au dormit mai mult. 

Un alt mod de a îmbunătăți obiceiurile echipei tale este prin stabilirea de limite. Testează o politică organizațională care le permite angajaților să trimită e-mailuri doar între anumite intervale orare. 

E timpul să acționezi!

Moduri de a-ți sprijini echipa:

1. Fii un model de referință

Începe următoarea ședință cu o conversație despre propriile tale obiceiuri în materie de somn. Indiferent că ești un adevărat campion într-ale somnului sau că încă mai trebuie să lucrezi la acest capitol, dacă vorbești cu membrii echipei tale despre beneficiile somnului care ajută la îmbunătățirea performanțelor și le spui motivele pentru care tu, ca lider, prioritizezi odihna, acest lucru îi va ajuta să înțeleagă de ce și ei trebuie să recurgă la același tip de prioritizare. 

2. Trasează limite

Experimentează cu limitele comunicării la locul de muncă: dacă angajații tăi consideră că trebuie să răspundă la e-mailuri în permanență, nu vor fi niciodată capabili să se relaxeze 100%. Pentru a te asigura că noaptea este rezervată odihnei, anunță-i pe membrii echipei tale că, dacă apare ceva urgent, îi vei apela sau le vei trimite un mesaj pentru a te asigura că află. În acest fel ei nu vor sta seara cu telefonul în mână, dând refresh după refresh e-mail-ului.

3. Încurajează odihna

Încurajează-ți echipa să își reîncarce bateriile atunci când are nevoie de acest lucru: uneori avem nevoie de mult mai mult decât un somn odihnitor pentru a ne simți cu adevărat odihniți. Dacă echipa ta a lucrat din greu pentru a se încadra într-un deadline, anunță-i pe angajați că este în regulă dacă vin mai târziu a doua zi sau dacă își iau o zi liberă pentru a-și da un reset

7. Tehnologie pentru prosperitate

Tehnologia este un instrument. Învață s-o folosești cu înțelepciune!

Cum te poate ajuta tehnologia să dormi mai bine, dar și să-ți formezi niște rutine sănătoase de somn.

Sleep Genius

Aplicația Sleep Genius are la bază studii demarate pentru a ajuta astronauții să adoarmă. Acest instrument virtual e considerat a fi cel mai avansat în monitorizarea somnului și este garantat de experții NASA. Sleep Genius îți oferă 4 programe care pot fi personalizate cu diferite tipare de somn, alarme, programe de relaxare și opțiuni pentru somnul de după-amiază.

Sleep as Android

Această aplicație, considerată una dintre cele mai eficiente din domeniu, are foarte multe funcții care te vor ajuta să-ți îmbunătățești somnul: înregistrează ciclurile de somn, cu istoric, grafice şi statistici în relaţia utilizator-somn, îţi permite să împătășești informaţii pe Facebook şi Twitter, să selectezi muzică pentru alarmă şi să-ţi înregistrezi sforăitul sau alte zgomote de pe parcursul nopții.

Pillow

O aplicație populară pentru monitorizarea somnului, care oferă și integrare cu Apple Watch. Astfel că poți corela datele despre somn cu cele despre ritmul tău cardiac. Aplicația oferă și o librărie cu sunete liniștitoare și alarme. În plus, Pillow îți permite să îți monitorizezi starea de după trezire și să adaugi o notiță imediat, despre vise, calitatea somnului sau alte date.

8. Învață în continuare

Vrei să știi mai multe despre somn?

Dacă vrei să afli mai multe despre corelarea dintre somn și bunăstare și ai decis să-ți construiești rutine sănătoase pentru un somn profund și odihnitor, intră pe thriveglobal.ro pentru a afla mai multe.

Colțul angajatului

Cât de importantă e starea ta de bine pentru angajatorul tău? Povestește-ne experiența ta și ajută-ne să facem piața muncii mai transparentă. 

Lasă un review 100% anonim angajatorului tău pe Undelucram.ro.

Citește mai mult:

Coronasomnia: tulburările de somn din perioada pandemiei de coronavirus

Efectele nebănuite ale somnului asupra durerii

Tulburările de somn: cum să ne recâștigăm odihna și sănătatea

Lipsa somnului, vinovată pentru singurătatea ta?

8 experți ne împărtășesc cele mai eficiente sfaturi pentru un somn bun în 2020

Actuala criză a somnului