În următoarele 5 minute vei afla:

– Cât de mult te ajută programele online și cărțile de dezvoltare personală. 
– De ce trebuie să spargi vechile tipare comportamentale ca să poți face schimbări semnificative în viața ta. 


Valoarea industriei de dezvoltare personală crește cu miliarde în fiecare an. 

În ziua de astăzi există, mai mult ca niciodată, o mulțime de informații disponibile online – cursuri, seminarii, video-uri inspiraționale. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni sunt deprimați, se simt groaznic, au impresia că s-au blocat într-un anume punct și își amână la infinit obiectivele și visele. 

Dacă industria dezvoltării personale ar funcționa în modul în care susține că o face, cu toții ar trebui să fim fericiți, zvelți, sănătoși, plini de energie, primii în domeniul nostru de activitate, făcând ce ne place, bogați și într-o relație pasională cu sufletul nostru pereche, care ne adoră! Până la urmă, „răspunsurile” sunt la îndemâna oricui. 

Ce nu funcționează?

Nu funcționează, de fapt sfaturile, trucurile, soluțiile instant și blogurile care-ți povestesc despre cele 25 de moduri diferite de a găsi fericirea (n-or să ajute pe nimeni să facă o schimbare semnificativă în viața proprie!). Uită-te la viața ta!

Alege un palier al vieții tale și uită-te atent la el, cu multă onestitate. Ia un creion și o hârtie și treci prin aceste întrebări, răspunzând cât de detaliat posibil. Să fii conștient de ceea ce faci și să fii onest cu tine însuți sunt, până la urmă, primii pași către o schimbare care să dureze. 

„Măsura taliei, contul de la bancă și calitatea relației tale: toate reprezintă un tot, care cumulează suma alegerilor pe care le-ai făcut în viață până în acest punct.” Darren Hardy

Auch! Să revenim la realitate! Doar citind ce scrie aici (sau în orice alt articol) n-o să te ajute să schimbi mare lucru. Nu este suficient nici să te gândești la ceea ce citești. Ia un creion, pune-i vârful pe o bucată de hârtie și începe să scrii. Acesta este cel mai bun mod prin care-ți poți lămuri gândurile și poți câștiga ceva claritate, ca să vezi unde te afli în acest moment în viața ta și ce poți face pentru a schimba lucrurile. 

Scrie răspunsurile la următoarele întrebări: 

  • Ai talia pe care ți-o doreai? 
  • Lucrurile pe care le-ai făcut până acum au dat rezultatele dorite în ceea ce privește starea ta de sănătate?
  • Lucrurile pe care le-ai evitat au contribuit și ele la situația actuală?
  • Ești hotărât să faci o schimbare? 
  • Ceea ce ai făcut (sau ce ai evitat să faci) a contribuit la starea ta actuală a contului din bancă? 
  • Ce ești dispus să faci ca să ajungi acolo unde îți dorești în ceea ce privește munca / cariera / finanțele tale?

Apoi, răspunde la aceleași întrebări, din nou, punându-ți sub lupă relația. 

  • Lucrurile pe care le-ai făcut au dus la rezultatele pe care le vezi acum în relația ta? (Nu poți să schimbi pe nimeni altcineva în afară de tine, așa că asumă-ți acțiunile pe care le faci.) 
  • Lucrurile pe care ai evitat să le faci te-au dus în acest punct de acum al relației tale? 
  • Ce ești dispus să schimbi, începând chiar de acum? 

„Noi, oamenii, citim în fiecare zi cărți, încercând să ne dăm seama cum să devenim altcineva. Ce nu facem, de fapt, este să ne explorăm adâncul sufletului și să ne citim propria poveste. Trebuie să te uiți înăuntrul tău ca să-ți dai seama ce-ți dorești cu adevărat.” David Goggins

Nu trebuie să cazi pradă sindromului de colecționare a oricărui obiect strălucitor! Dacă te preocupă mult de tot creșterea și dezvoltarea ta personală și te găsești mereu în situația în care te înscrii la orice acțiune „cu sclipici” care-ți promite asta, dar nu faci niciunul dintre lucrurile care ți-ar aduce cu adevărat rezultatele dorite, azi e ziua perfectă să-ți schimbi obiceiurile! Uită-te cu atenție la oamenii care au succes și studiază-le comportamentul pe fiecare dintre palierele personale în care ți-ai dori să lucrezi mai mult la tine: sănătate, muncă/finanțe, relații. 

Succesul lor, pe care tu îl observi acum, n-a apărut datorită faptului că au continuat să consume informații. Acești oameni nu-și pierd timpul căutând soluții instant, sfaturi sau trucuri minune, șmecherii sau secrete pe care alți oameni le postează în nesfârșite liste, online. Ei pur și simplu acționează! 

Începe cu momentul în care te afli acum. Nu te forța. Ești cine ești. Acceptă-te așa cum ești și fii dedicat creșterii și dezvoltării tale personale. 

„Fă ce poți, cât de bine poți, până când vei ști mai multe. Când vei ști mai mult, vei face și mai bine.” Maya Angeleau

Înțelege că singurul lucru care te va ajuta să-ți transformi viața este să acționezi! Trebuie să faci acele lucruri pe care oamenii de succes le-au făcut deja și continuă să le facă. 

„Succesul lasă indicii!” Tony Robbins

Da, asta implică muncă, disciplină și un salt în afara zonei de confort. Începe cu pași mici. Implică-te în fiecare moment. Fă ceva în fiecare zi, chiar dacă ai sau nu chef și nu uita să sărbătorești fiecare reușită, oricât de mică ar fi ea! 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


E timpul să acționezi ACUM!

Să aștepți acel moment în care vei fi pregătit este rețeta perfectă să amâni lucrurile la nesfârșit. 

Dacă ai nevoie de ajutor ca să începi să te miști, să faci câteva schimbări și să fii sigur că faci în fiecare zi ceva pentru dezvoltarea ta, atunci cel mai bun lucru pe care-l poți decide este să angajezi un coach să te sprijine. Nu este nevoie să încerci să descurci lucrurile de unul singur. 

„Nici o problemă nu poate fi rezolvată de la acelaşi nivel de conştiinţă de la care a fost creată.” – Albert Einstein.

Fiecare dintre noi are propriile credințe și obiceiuri, o perspectivă proprie asupra lucrurilor, propriile blocaje și îndoieli. Atunci când consumi informații, tu doar le filtrezi prin propria conștiință. Acesta este motivul pentru care unii dintre oamenii de succes din lume angajează un coach: să-i ajute să vadă unde s-a produs blocajul și ce pot face să avanseze. 

Cei mai mulți oameni învață ceva nou de unii singuri, încearcă acele lucruri pentru o perioadă de timp și sfârșesc prin a reveni la vechile obiceiuri. Iar viața ajunge să fie „mai mult sau mai puțin la fel”. Astfel, oamenii își citesc obiectivele puse pe hârtie în urmă cu câțiva ani și își dau seama că nu s-au schimbat prea multe lucruri. Au vise mari, dar nu prea fac multe lucruri pentru a le duce la îndeplinire. 

Râdem de fiecare dată când auzim citatul lui Einstein: „să faci același lucru din nou și din nou și să te aștepți la rezultate diferite”. E definiția nebuniei! Însă, dacă privim mai atent, ne dăm seama că asta este ceea ce fac cei mai mulți oameni cu viața lor proprie. 

Cum oprești nebunia?

Nu mai irosi atâta timp consumând informație. Începe să ACȚIONEZI.

Și, dacă descoperi că nu ești destul de motivat și de constant atunci când încerci să acționezi de capul tău, poate că e timpul să angajezi un coach ca să te sprijine de-a lungul călătoriei de creștere și dezvoltare personală. 

Ți-au trebuit, cu siguranță, mulți ani ca să ai acest bagaj de limitări și blocaje care te țin pe loc. Așa că nu există vreun truc universal sau vreo șmecherie pe care să o găsești online și care să-ți dea soluția miraculoasă la problemele tale. Prin urmare, odată ce realizezi că, de fapt, nu există o rezolvare instant, te reîntorci la ideea că trebuie să începi să lucrezi atent la dezvoltarea ta personală. 

„Mulți oameni mor la vârsta de 25 de ani și nu sunt îngropați până la 75.” Benjamin Franklin

Ca să duci o viață extraordinară, plină de veselie, libertate și împliniri, n-ai nevoie de mai multe informații. Ai nevoie de transformare! Și asta vine trecând la ACȚIUNE (include aici ajutor dacă simți nevoia). 

Sara Blakely, miliardară, proprietara Spanx, spune: „Diferența dintre cei care-și îndeplinesc visele și cei care nu o fac este simplă… constă în acțiune. Eu am început să acționez și una dintre zile a devenit ziua unu, acum 20 de ani. Și asta e ceea ce a contat. Așa că ce-o să fie? Ziua unu? Sau… într-o zi?”

Citește și:

De ce dezvoltarea personală este benefică pentru femei

De ce merită să investești în dezvoltare personală

Author(s)

  • Cyndie Knorr 

    mindset coach

    Cyndie Knorr este Mindset Coach și „Change Agent”. Specializarea ei este eliberarea femeilor de afaceri  din propria lor închisoare de tipul „Să facem pe plac celor din jur”. De-a lungul timpului, a ajutat femei extraordinare să-și depășească propriile îndoieli și ezitări, să facă ceea ce inima LOR le dorea, să aibă curajul să ia cele mai inspirate decizii în relații, sănătate și afaceri. https://www.CynergyCoaching.com