În rumătoarele 5 minute vei afla:

– De ce e benefic să te iubești așa cum ești.
– Ce se întâmplă în organismul tău atunci când reduci nivelul stresului.


Trendul body positivity promovează ideea că toți oamenii merită să aibă o imagine pozitivă asupra corpului lor, indiferent de modul în care societatea, cultura pop sau rigorile vremii le-ar judeca forma sau greutatea în raport cu normele vremii.

Cu toate astea, body positivity nu e doar o provocare a modului în care societatea clasifică oamenii în funcție de greutate sau de masă musculară, ci descurajează și judecățile care vin adesea la pachet cu rasa, sexul, sexualitatea sau starea de sănătate a cuiva, fie ea fizică sau mentală.

Conceptul de body positivity își propune și să ne ajute să înțelegem modul în care mesajele din media contribuie la relația pe care o avem cu corpul nostru, inclusiv relația cu mâncarea, sportul, vestimentația, sănătatea sau grija de sine. Înțelegând mai bine efectul pe care îl are cultura pop asupra modului în care ne percepem, scopul e ca oamenii să dezvolte o relație mai sănătoasă și mai realistă cu corpul lor. 

Iar expresia „body positivity” a apărut în 1996, când un psihoterapeut, alături o persoană care fusese tratată pentru o tulburare de alimentație, au fondat site-ul thebodypositive.org. Site-ul oferă resurse și materiale educaționale concepute pentru a încuraja oamenii să se simtă bine în pielea lor, respingând curele de slăbire draconice cu rezultate obținute prin eforturi nesănătoase și exercițiu fizic excesiv.

Deși în ziua de azi vedem multe vedete și influencer-i care sprijină această idee de a ne accepta așa cum suntem, mișcarea body positivity în forma sa actuală a început să apară în jurul anului 2012, condamnând inițial standardele de frumusețe feminine nerealiste, retușate. Dar pe măsură ce mișcarea a căpătat popularitate și adepți, accentul a migrat de la acceptarea greutății către concepția că „toate corpurile sunt frumoase”. Și ne invită să ne bucurăm de corpurile noastre, chiar dacă au defecte, și chiar dacă trec prin schimbări majore cauzate de sarcină, vârstă, stil de viață sau diverse afecțiuni.

Unul dintre obiectivele majore ale acestei mișcări este bunăstarea sănătății mentale, deoarece modul în care ne privim ne influențează atât estimarea valorii de sine, cât și relațiile cu cei din jur. Iar cercetările sugerează că o imagine de sine negativă e asociată cu un risc sporit de dezvoltare a unor afecțiuni mentale precum depresia, anxietatea sau tulburările alimentare.

Însă nu trebuie să uităm că modul în care ne privim este subiectiv, drept urmare putem avea o percepție care nu e conformă cu realitatea, și care totuși ne influențează gândurile, comportamentul și modul în care ne raportăm la cei din jur, dar și la noi înșine.

Adoptarea trendului body positivity are multe beneficii atât la nivel emoțional, cât și fizic. Unul dintre avantajele fizice este că simplul fapt că îndepărtezi presiunea și stresul corelat cu “pedeapsa” activității fizice regulate te poate face să iubești sportul, sau să alegi activități mai puțin solicitante, care te țin la adăpost de accidente sau de suprasolicitare.

Însă cele mai serioase efecte vor fi resimțite la nivel emoțional și mental:

Ești mai tolerant cu tine și cu cei din jur

E greu să te oprești din a-ți critica corpul, mai ales dacă faci asta de ani de zile. Însă trebuie să înțelegem că suntem bombardați în permanență prin intermediul mass-media cu imagini despre cum arată corpurile „ideale”. Drept urmare, e foarte dificil să simți că nu e ceva în neregulă cu tine atunci când te compari cu imagini modificate în Photoshop. Însă atunci când reușești să nu-ți mai judeci propriul corp atât de aspru, vei fi mai tolerant și cu imperfecțiunile celor din jur. Iar o minte care nu critică non-stop dispune de spațiu mental pentru lucruri interesante și plăcute.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Îți cultivi empatia

Când suntem mai toleranți, suntem și mai deschiși, iar ca rezultat, începem să apreciem mai mult experiențele unice și nuanțele celor din jur. În loc să ne grăbim să judecăm oamenii, ne putem dezvolta empatia. Iar acest lucru ne poate îmbogăți viața și ne poate deschide multe uși, atât în exterior, cât și în interior. Având mai multă empatie, putem să ne conectăm cu cei din jur într-un mod autentic, și astfel ne permitem să fim mai vulnerabili în fața altora: asta se întâmplă când înțelegi că fiecare om are slăbiciunile lui.

Reduci nivelul stresului

Nu e nici un dubiu în legătura cu faptul că stresul are un impact negativ asupra vieții noastre, dar atunci când se cronicizează poate duce la afecțiuni grave. Iar stilul de viață modern vine la pachet cu o porție nesănătoasă de stres. Dar dacă decizi să-ți accepți corpul așa cum e și nu te concentrezi pe cum ar trebui să fie, îți va fi mai ușor să ai o viață echilibrată și împlinită. Drept urmare, organismul tău va produce mai puțin cortizol, astfel te vei bucura de mai multă energie, vitalitate, și implicit de o digestie optimă și de un metabolism sănătos.

Îți asculți intuiția

Un rol cheie al tredului body positivity e incurajarea de a mânca ce vrei. Însă pentru a putea asculta vocea abstractă a organismului tău (adică intuția), trebuie să-ți îmbunătățești legătura cu el. Mulți oameni își aleg hrana în funcție de trendurile de nutriție, de influencer-i și de media, însă mâncatul intuitiv ar putea juca un rol benefic în viața ta. Iar odată ce vei învăța să-ți asculți intuiția, vei căpăta mai multă încredere în deciziile tale și te vei aprecia mai mult.

Ești mai puțin reactiv

Atunci când ești anxios în legătură cu aspectul tău, poate fi dificil să te comporți rațional tot timpul. Este posibil să te surprinzi reacționând acid și defensiv, chiar și atunci când nu e cazul, indiferent că subiectul din discuție este fizicul tău, sau oricare altă temă. Body positivity ne propune să facem pace cu corpul nostru, iar această pace se va reflecta în toate aspectele vieții

Acest lucru e util atât în ​​relațiile interumane, cât și în relația ta cu lumea. Suntem întotdeauna împăcați cu deciziile, chiar și cu greșelile noastre, atunci când acestea izvorăsc dintr-o minte calmă, echilibrată.

Citește și:

Călători clandestini în propriul corp

7 tehnici simple de meditație pentru echilibrul interior

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.