În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este important să iei decizii atunci când ești relaxat.
– Cum te ajută în luarea unei hotărâri să vizualizezi o listă cu argumentele pro și contra.


Atunci când circumstanțele în care te găsești sunt stresante, orice decizie pe care o iei pare de o importanță monumentală. Poate fi extrem de provocator să iei decizii majore, cum ar fi dacă să-ți lași slujba sigură pentru una mult mai riscantă, însă poate fi la fel de obositor să iei decizii mai mici, de genul dacă vrei să comanzi pește sau pui la cină. „De cele mai multe ori, știm în mod intuitiv ce ne dorim să facem, însă sfârșim prin a analiza mult prea mult lucrurile și astfel suntem prinși într-o spirală a incertitudinii”, declara, pentru Thrive, Inna Khazan, doctor în științe, psiholog clinician și membru al facultății de medicină Harvard Medical School. Cel mai bun lucru de făcut într-un astfel de moment? Khazan spune că este bine să te hotărăști să-ți folosești experiența, cunoștințele și, da, intuiția, ca să iei o decizie fermă și să ai încredere că aceea a fost cea mai bună decizie pe care ai fi putut să o iei în acel moment. 

Însă, desigur, este mult mai ușor să spui asta decât să pui îndemnul și în practică. Iată, mai jos, patru sfaturi practice care te pot ajuta să-ți urmezi intuiția și să iei decizii fără să te stresezi:

Ia deciziile importante atunci când ești relaxat!

Nu este indicat să iei decizii importante atunci când starea ta emoțională nu este una tocmai echilibrată, spune Inna Khazan, autoare a volumului Biofeedback and Mindfulness in Everyday Life. Atunci când avem stări de anxietate, când suntem furioși, triști sau îngrijorați, instinctul nostru ne spune, de multe ori, să scăpăm de aceste sentimente cât de repede se poate; știm însă că soluțiile pe termen scurt nu au neapărat beneficii pe termen lung. În schimb, atunci când suntem relaxați, vom avea parte de cele mai bune indicații la nivel instinctual. „Respiră adânc, încet, fără să te grăbești: te va ajuta să echilibrezi sistemul nervos și, dacă răspunsul la întrebarea pe care ți-o pui este aici, el va ieși singur la suprafață”, spune Khazan. 

Scrie o listă cu argumente pro și contra!

„Atunci când nu ești în stare să iei o decizie în legătură cu ce urmează să faci, să pui pe hârtie o listă cu argumentele pro și cu cele contra te poate ajuta, ca un soi de ghid vizual”, spune Khazan. „Îți va permite să privești deciziile pe care trebuie să le iei într-un mod mult mai obiectiv: ce-ar putea să fie bine, ce-ar putea să meargă prost. Îi permite minții tale să înregistreze și să aibă în față toate datele problemei.” După ce ai făcut asta, ascultă-ți instinctul. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Fă-ți temele!

Contrar părerii generale, să ai încredere în intuiția ta nu înseamnă să-ți abandonezi abilitățile de a gândi critic. Dacă nu ești sigur în legătură cu ce-ți spune instinctul, atunci poți să cauți sfaturi în rândul prietenilor în care ai încredere, la familie sau printre specialiștii ai căror opinii le prețuiești, sugerează Inna Khazan. Dar, în timp ce asculți punctul lor de vedere, asigură-te că-ți amintești că opinia ta este cea care contează cel mai mult. Până la urmă, decizia pe care o vei lua te va afecta pe tine în primul rând. Dar, în timp ce treci prin acest proces, subliniază Khazan, îți poți întări încrederea că intuiția ta te ghidează către o decizie asupra căreia ai toate informațiile. 

Exersează-ți intuiția!

Îți poți ascuți și-ți poți întări intuiția prin practică: folosește-o atunci când iei decizii minore, cum ar fi la ce restaurant să mănânci. „Dă-ți voie să nu te gândești prea mult atunci când iei decizii mici și mergi pe prima variantă care ți se pare în regulă”, sugerează Khazan. Nu te îngrijora dacă ai făcut „alegerea corectă” și acceptă pur și simplu opțiunea așa cum este ea. Dacă, în timpul procesului, apare acel sentiment de îngrijorare, pur și simplu împacă-te cu ideea și încearcă să fii confortabil cu sentimentul de incertitudine. Odată ce ai exersat modul în care ai încredere în intuiția ta în situații în care mizele sunt mici, te vei simți mult mai încrezător să apelezi la ea atunci când ai de luat decizii majore. 

Citește și:

Puterea flerului: când îți vorbește vocea interioară, taci și ascult-o!

7 mituri despre renunțare

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    editor la Thrive SUA

    Elaine Lipworth este o jurnalistă premiată și o reporteriță care a colaborat la multe emisiuni TV. A scris despre filme, lifestyle, psihologie și sănătate pentru publicații din toată lumea. A colaborat cu The Guardian, The Times, You Magazine, Marie Claire, Harpers Bazaar,  Women’s Weekly și Sunday Life (Australia). A scris pentru companii de producție de film precum Fox, Disney și Lionsgate. Recent, Elaine a predat jurnalism ca profesor colaborator la Pepperdine University. Originară din Marea Britanie, Elaine e căsătorită, are două fiice și trăiește în Los Angeles.