În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să descoperi modul ideal de a atinge starea de mindfulness.
– Care sunt principalele metode prin care îi poți permite minții să se detensioneze.


Meditația este unul dintre acele subiecte despre care se vorbește foarte mult, dar pe care majoritatea oamenilor nu-l înțelege prea bine. Probabil că ai auzit că este o tehnică ce te poate ajuta să scapi de stres ori de anxietate, însă ți se pare atât de necunoscută și de ciudată încât nu o poți considera drept o opțiune realistă pentru tine

Așa cum probabil știi deja, există foarte multe beneficii pe care le poți obține de pe urma meditației și sunt mulți cei care o practică. Dacă vei căuta informații despre acest subiect pe internet sau în librării, vei descoperi că există o multitudine de stiluri de a medita. Și probabil vei ajunge să te întrebi care este cel mai potrivit pentru tine. 

Îți dorești să încerci să meditezi și nu știi cu ce să începi? Citește acest articol până la sfârșit și descoperă ce ai nevoie să știi despre diferitele tipuri de meditație și despre cum să te apuci. Îți voi vorbi în continuare despre șapte dintre cele mai simple și eficiente tipuri de meditație pe care le poți încerca și tu. 

1. Meditația de mindfulness 

Meditația mindfulness își are rădăcinile în învățăturile buddhiste și este cea mai populară tehnică de meditație din Vest. Ea presupune să îți observi gândurile pe măsură ce ele îți apar în minte. Să nu le judeci și nu te implici, ci doar le lași să curgă. 

Observându-le, s-ar putea să identifici o serie de șabloane repetitive. Această tehnică îmbină concentrarea cu conștientizarea. Ți-ar putea fi util să te concentrezi asupra unui obiect sau asupra propriei respirații în timp ce îți identifici senzațiile, gândurile și trăirile. 

Acest tip de meditație este potrivit celor care nu au un maestru care să îi ghideze, pentru că este ușor de practicat pe cont propriu. 

2. Meditația spirituală

Meditația spirituală este frecvent întâlnită în religiile din Orient, precum hinduismul și taoismul, dar și în creștinism. Se aseamănă cu rugăciunea prin faptul că persoana se concentrează asupra liniștii înconjurătoare și caută să ajungă la o conexiune cât mai profundă cu Dumnezeul în care crede sau cu Universul. 

Pentru ca experiența să fie și mai puternică, sunt folosite uleiuri esențiale, dintre care, cele mai întâlnite sunt:

  • Tămâie
  • Smirnă
  • Salvie
  • Cedru
  • Santal
  • Palo santo (lemn sfânt)

Meditația spirituală poate fi practicată acasă sau în lăcașuri de cult. Această tehnică este benefică celor care caută liniștea sufletească și dezvoltarea spirituală. 

3. Meditația concentrată asupra unui simț

Meditația focusată presupune concentrarea atenției asupra unuia dintre cele cinci simțuri. De exemplu, te poți concentra asupra unui stimul intern, precum respirația, sau te poți orienta către ceva din exterior pentru a reuși să îți canalizezi atenția. Poți alege să numeri mătănii mala, să asculți sunetul unui gong, sau să privești flacăra unei lumânări. 

Un astfel de exercițiu poate părea simplu în teorie, dar, în realitate, începătorilor le este foarte greu să își mențină atenția concentrată mai mult de câteva minute. Iar atunci când mintea începe să rătăcească, e important să încerci să o aduci înapoi cu blândețe și să îți recapeți concentrarea. După cum sugerează și denumirea sa, acest tip de meditație este, în special, util celor care au nevoie de o capacitate de concentrare în viața lor. 

4. Meditația în mișcare

Cu toate că atunci când auzi sintagma ”meditație în mișcare” ai tendința să te gândești la yoga, acest tip de meditație include o gama mai largă de opțiuni, precum plimbările în pădure, grădinăritul, qigong-ul și alte forme de mișcare ușoară. Este o formă activă de meditație, în care te lași purtat de mișcare. Meditația în mișcare este potrivită celor care își găsesc liniștea în activitate și care preferă să își lase mintea să rătăcească. 

5. Meditația mantrei

Meditația mantrei este o tehnică centrală a mai multor învățături spirituale, printre care și tradiția hindusă și cea buddhistă. În acest tip de meditație se folosesc sunete repetitive în scopul golirii minții. Poate fi vorba despre un cuvânt, o frază, ori un sunet, așa cum este și foarte-cunoscuta incantație Om

Nu are importanță dacă mantra este rostită cu glas tare sau în gând. După repetarea de câteva ori a mantrei vei descoperi că ești mult mai conectat la ceea ce te înconjoară și mult mai alert. Prin această metodă poți accesa niveluri din ce în ce mai profunde ale conștiinței. 

Multora le place meditația mantrei pentru că li se pare mult mai ușor să se concentreze asupra unui cuvânt decât asupra propriei respirații. De asemenea, este foarte potrivită pentru cei cărora nu le place liniștea sau cărora le place repetiția. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Meditația transcendentală 

Meditația transcendentală este un tip de meditație foarte popular, care a devenit, de-a lungul timpului, subiectul a numeroase studii din cadrul comunității științifice. Este mult mai personală decât meditația mantrei, pentru că sunt folosite mantre sau fraze formulate de fiecare practicant în parte, cu semnificație personală. Acest gen de meditație este potrivit celor care preferă lucrurile mai structurate și care sunt consecvenți în practica meditației. 

7. Relaxarea progresivă

Cunoscută și sub denumirea de ”scanare corporală”, relaxarea progresivă este o practică ce vizează reducerea tensiunii acumulate în corp și instalarea unei stări de relaxare. Adeseori, această formă de meditație presupune încordarea ușoară urmată de relaxarea fiecărei grupe musculare din corp rând pe rând.

În unele cazuri, practicantul este încurajat să își imagineze cum fluxul energetic curge ușor prin corp, ajutându-l astfel să se elibereze de orice fel de încordare. Această formă de meditație este utilă pentru eliberarea de stres și relaxare înainte de culcare. 

Meditația poate fi folosită pentru ameliorarea stării de spirit, reducerea nivelului de stres și găsirea păcii interioare. Ideal ar fi să experimentezi până când le vei identifica tehnica de meditație ideală pentru tine și pentru stilul tău de viață, și să-ți găsești echilibrul și pacea interioară.

Citește mai mult:

Tot ce trebuie să știi despre mindfulness

Mindfulness: cum să aduci atenție și intenție în viața de zi cu zi