În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e important să-ți găsești un mentor.
– Ce rol joacă creativitatea în antreprenoriat.


De obicei, oamenii gândesc schimbările majore în termeni de decizii majore. Credința generală este că ar fi nevoie să-ți dai întreaga viață peste cap pentru a reuși ceva, când, de fapt, schimbările fundamentale țin de pașii mărunți pe care-i facem zi de zi. Și, în aceste condiții, devine evident că succesul are mai mult de-a face cu obiceiurile zilnice, decât cu eforturi masive, concentrate punctual. 

Așadar, ce poți face pentru a-ți accelera dezvoltarea personală? Te poți concentra asupra lucrurilor mărunte:

1. Urmează-ți instinctul

Indiferent ce și cum, deciziile trebuie să fie luate, în primul rând, în plan intuitiv. Verifică-le apoi și în plan logic, fă-ți calculele necesare pentru a te asigura că totul are sens, însă, dacă nu simți că acea decizie este cea bună, cel mai probabil, chiar nu este. Pe cuvânt!

2. Învață din mers

Învățarea nu este un proces static. Dacă simți vreodată că ești blocat, blocat rău de tot, nu mai căuta răspunsul pentru acea situație și întreabă-te ce ai putea face ca să te pui, pur și simplu, în mișcare. Ce poți face? Chiar dacă pare să aibă niciun sens, doar fă ceva! Nu sta pe loc!

3. Cercul personal de protecție

Oamenii pe care te bazezi, oamenii în care ai încredere, cei cărora le poți spune orice… Protejează-i chiar și cu prețul vieții! Atunci când legăturile acestea se slăbesc, ajung la tine lucrurile toxice și-ți va fi foarte greu să scapi de ele mai târziu. Protejează-te pe tine și pe cei apropiați, conștientizând cu ce fel de energie primești de la cei cu care iei contact. 

4. Cultivă-ți atât creativitatea, cât și spiritul antreprenorial

O persoană talentată și creativă își irosește aceste daruri dacă nu are și puțin spirit întreprinzător. Iar un foarte bun afacerist fără o sclipire de creativitate e precum o cutie închisă. Dacă vrei cu adevărat să ai succes, ai nevoie de câte un pic din fiecare. 

5. Hrănește-ți creierul

Ești ceea ce citești. Așadar, dacă te limitezi la a citi fluxul de pe Facebook, oprește-te. Tipul de material la care îți expui creierul influențează tipul de răspuns pe care el îl va produce. Așa că, alege-ți înțelept lectura. 

6. Dormi atât cât ai nevoie

E esențial să-ți asculți corpul. Dacă ești complet absorbit și faci progrese într-un proiect, poate că vei face față câteva zile cu mai puțin somn. Însă, dacă ești obosit și simți că o să te îmbolnăvești din cauza asta, lasă totul deoparte și dormi o zi sau două, ca să te refaci. Oferă-i corpului tău ceea ce are nevoie, atunci când are nevoie. Mai târziu, o să ai mai puțin de tras cu limitarea consecințelor negative. 

7. Joacă jocul recunoștinței

Cu cât ești mai recunoscător pentru viața ta, cu atât viața te va răsplăti mai mult. De-a lungul zilei, amintește-ți cât poți de des de lucrurile pe care le apreciezi, pentru care te simți recunoscător: de la cei dragi, partener de viață, prieteni, până la munca ta și altele. Astfel, vei fi deschis la a primi și mai multă energie pozitivă. 

8. Transformă-ți slăbiciunile în atuuri

Oamenii au credința aceasta, că e mai bine să nu te gândești prea mult la slăbiciunile tale, ci să te concentrezi pe cât posibil asupra punctelor tale forte. În linii mari, sunt de acord, dar asta nu înseamnă că un jucător de baschet ar trebui să-și ignore total mâna stângă și să arunce la coș doar cu dreapta. Fii întotdeauna conștient de slăbiciunile tale și găsește modalități de a le transforma în armele tale secrete. 

9. Alege-ți un lucru și fă-l în fiecare zi, fără excepție

Oamenii disciplinați știu cât este de important să faci un lucru zi de zi. Nu numai pentru că devii din ce în ce mai bun la acel lucru, ci și pentru că astfel exersezi obiceiul de a avea… obiceiuri bune. Găsește ceva care să reprezinte o miză pentru tine și nu te abate de la practica zilnică a acelui lucru. Pe termen lung, acel ceva va deveni baza tuturor lucrurilor pe care le faci. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


10. Găsește-ți un mentor

Un mentor este o persoană cu care creezi o conexiune puternică, reciprocă, și de la care poți învăța într-un ritm accelerat. Mentorii nu sunt persoane cărora să te adresezi doar atunci când ai nevoie de ajutor. E necesar să se creeze o legătură specială și să vă facă amândurora plăcere timpul petrecut împreună. Așadar, pentru a-ți găsi un mentor, uită-te întâi la cei care-ți sunt apropiați și apoi gândește-te ce anume trebuie să pui la bătaie pentru a valida această experiență didactică. 

11.Ține un jurnal în care să scrii seară de seară

Nici nu ne dăm seama cât de multe lucruri facem de-a lungul unei zile, dar de cele mai multe ori, uităm să ne recunoaștem meritele. La sfârșitul zilei, oferă-ți zece minute în care să scrii câteva rânduri în jurnalul personal. Concentrează-te asupra lucrurilor care au mers bine (și bate-te pe spate metaforic pentru reușită) și asupra lucrurilor la care ai de lucrat de-acum încolo. Conștientizarea acestor două categorii este foarte prețioasă.

12. Limitează-ți interacțiunile din social media

Acum, că a trecut deja ceva vreme de când avem la dispoziție platformele de socializare, ne putem da seama că, pe cât de utile sunt ca instrumente, pe atât sunt de nocive pentru capacitatea noastră de a rămâne concentrați. Într-o lume care scroll-ează permanent, e un avantaj extraordinar să poți păstra în minte o viziune cât se poate de clară asupra a ceea ce vrei să faci și să nu pierzi șirul de fiecare dată când primești o notificare. Secretul e să fii tu stăpânul tehnologiei, nu să fii stăpânit de ea. 

13. Citește atunci când ai câteva minute libere

Cititul este una dintre cele mai bune metode de a învăța din trecut și de a anticipa viitorul. Dacă nu citești măcar o carte la două săptămâni sau o carte pe lună, atunci nu citești suficient. Pune-ți creierul la treabă, având mereu la îndemână cărți bune în memoria smartphone-ului. Și în loc să stai pe Instagram, citește una-două pagini, în timp ce stai la coadă la supermarket. 

14. Fă-ți timp pentru a învăța

Oricare ți-ar fi domeniul de expertiză, e necesar să-ți faci timp pentru studiu și acumularea de noi informații, indiferent cât de creativă e îndeletnicirea ta. Trebuie să existe un echilibru între ceea ce-i oferim creierului nostru și ce așteptăm de la el. Dacă nu-l actualizăm constant, calitatea răspunsului lui va avea de suferit. 

15. Aparențele contează

Expresia ”îmbracă-te pentru succes” are o acoperire reală. O parte a dezvoltării tale personale ține de felul în care ai grijă de tine și de cum te prezinți lumii. Nu o să reușești să progresezi în ritmul dorit, dacă nu te simți grozav în pielea ta. 

16. Cere-le prietenilor să te tragă de mânecă

E esențial să ai oameni în viața ta care să îți atragă atenția atunci când te culci pe o ureche, când te minți singur sau când te transformi în ceea ce nu vrei să fii. Aceștia sunt cei care ar trebui să facă parte din cercul tău personal de protecție. Încurajează-i să-ți ofere mereu feedback. 

17. Ai grijă ce faci cu timpul tău

Cu cât te lași mai tare distras de nimicuri, cu atât îți va fi mai greu să te concentrezi asupra lucrurilor care contează cu adevărat pentru tine și să devii mai bun. Nu-ți complica viața! Poate că n-ai neapărat nevoie de televizor în dormitor și nici de timpul petrecut în rețelele de socializare în zilele lucrătoare. Orice ar fi plăcerea ta vinovată, fii conștient de valoarea timpului tău și investește-l în consecință! 

18. Ascultă podcast-uri în timp ce călătorești

Dacă petreci mult timp pe drumuri, folosește acest timp în avantajul tău. Podcast-urile pot fi o modalitate excelentă de a-ți îmbogăți cunoașterea. Descarcă-ți câteva în memoria telefonului și folosește înțelept orele în care faci naveta. 

19. Cuantifică-ți progresul

Așa cum îmi spunea mie mentorul meu, ”Dacă progresul nu poate fi cuantificat, nu are nici un rost!”. Conștientizează-ți eforturile și găsește căi de a-ți monitoriza progresul, fie că asta înseamnă să acorzi mai multă importanță proiectelor la care lucrezi sau să devii mai atent la obiceiurile tale zilnice. 

20. Crede în tine!

Până la urmă, nimic nu este mai important decât să crezi în tine din tot sufletul. Dacă nu poți face asta, o să-ți fie, din start, foarte greu. Tu trebuie să crezi în drumul tău mai mult decât oricine altcineva. 

Citește și:

7 strategii pentru o stare de bine constantă

De ce merită să investești în dezvoltare personală

Author(s)

  • Nicolas Cole

    autor

    Nicolas Cole este autor, editorialist din Top 30 Inc Magazine, a fost desemnat de 3 ori Top Writer de Quora și este fondatorul Digital Press, agenție de ghostwriting și influence pentru CEOs, directori și antreprenori care dețin, în paralel, mai multe afaceri. Articolele sale au acumulat peste 50 de milioane de vizualizări online.