În următoarele 4 minute vei afla:

– Câte cărți citește Bill Gates pe an.
– Cum să-ți amintești tot ce citești, în pofida vampirilor de atenție.


„Nu începi să îmbătrânești cu adevărat până nu te oprești din învățat”, a declarat Bill Gates într-un interviu de referință acordat publicației Time. „Fiecare carte mă învață ceva nou sau mă ajută să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă. Am avut norocul de a avea părinți care m-au încurajat să citesc. Lectura ne alimentează curiozitatea față de lume și m-a ajutat să mă ghidez în carieră, dar și în activitatea fundației mele”, a completat Gates.

În urmă cu șapte ani, miliardarul a decis să înceapă o tradiție de care să se bucure toți cei pasionați de lectură. De atunci, fondatorul Microsoft Corporation împărtășește anual câte două liste cu cărțile sale preferate de non-ficțiune și ficțiune: o listă de lectură de vară și o listă de lectură de iarnă (poți găsi aici ultima sa listă, publicată pe 18 mai). Pentru că Bill Gates este un om cu adevărat avid de lectură, declarând că citește 50 de cărți pe an.

Pe de altă parte, în ultimii ani, cititul a devenit foarte hip în zonele urbane, iar pentru a-ți confirma această teorie, nu trebuie decât să te uiți puțin pe social media și să observi zecile de imagini de mood, cu o carte aruncată neglijent pe un pat, într-o zi ploiasă, pe o masă atent aranjată pentru Instagram, alături de o cană de cafea, sau pe plajă, înconjurată de pălăria de paie, de cocktail și de crema cu factor de protecție.

Este cool că am ridicat cititul la rang de trend, însă, din păcate, acest lucru nu se reflectă în vânzări, România ocupând ultimul loc în Europa la vânzarea de carte, conform unui studiu Eurostat care arată că 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an, iar țara noastră are cele mai puține librării pe cap de locuitor. În contextul acestor statistici triste, trendul postatului cărților pe diverse platforme este poate cea mai benefică formă de impostură de pe social media (după cum ziceam, trendul nu se reflectă în vânzări), deoarece cărțile nu beneficiază de promovare pe canalele clasice, tocmai din cauza lipsei de interes… deci e un cerc vicios.

În acest context, trebuie să mărturisesc că, deși primesc cadou, împrumut, dar și cumpăr cărți, mi se întâmplă să le abandonez pe la jumătate, distrasă de clipuri YouTube, de TikTok sau de alți vampiri de atenție. Am o tradiție veche în această direcție, prima carte abandonată fiind Desculț, cu doar trei pagini înainte de final pentru că era deprimantă, și ultima, Jocul cu mărgele de sticlă, pentru că era scrisă într-un limbaj de lemn. Ambele încă mă bântuie.

Sau cunosc oameni care citesc ceva doar pentru că e la modă (precum Sapiens), însă, provocați la o discuție despre cartea pe care tocmai au terminat-o, constați cu stupoare că n-au extras mare lucru din ea. Desigur, chiar și acest tip de lectură absentă e preferabilă absenței totale a lecturii, pentru că subconștientul nostru înmagazinează cantități enorme de informație.

Însă ambasadori moderni ai cititului, precum Bill Gates, ne oferă sfaturi practice pentru a citi nu doar de plăcere (sau pentru imagine), ci și cu folos. Miliardarul consideră că nu e o rușine să nu înțelegi anumiți termeni sau să nu stăpânești anumite concepte, atâta timp cât cărțile îți hrănesc, în primul rând, curiozitatea de a ști mai mult. Și că lectura consecventă este unul dintre ingredientele succesului. Mai mult, Gates ne-a împărtășit tips-uri și metode testate de asimilare a informațiilor din lectură, pentru a obține cele mai bune rezultate din investirea timpului pe care-l dedicăm unei cărți.

1. Finalizează fiecare carte pe care o începi

E tentant să sari peste această sugestie, mai ales că toate articolele despre eficiență ne sfătuiesc să nu finalizăm cărțile slabe. Trebuie să fim atenți aici, dar Gates nu spune că ar trebui să citim astfel de cărți. În schimb, regula lui ne indică să cercetăm înainte de a lua decizia achiziționării sau citirii unei cărți. Procedând astfel, vei practica lectura intenționată și te vei gândi de două ori înainte de a începe o carte, având în vedere faptul că fiecare lucru pe care-l citim ne modelează mintea, într-o anumită măsură.

Gates este destul de strict în obiceiurile sale: el termină întotdeauna cartea pe care o începe, fie că este de acord sau nu cu ideile regăsite acolo, întrucât crede că trebuie să terminăm orice am începe.

„Refuz să renunț la o carte de la mijloc, chiar dacă nu-mi place. De fapt, cu cât o carte îmi displace mai mult, cu atât iau mai multe notițe. Asta înseamnă că, uneori, petrec mai mult timp citind o lucrare pe care n-o suport decât una pe care o iubesc ”, a declarat în interviul din Time.

Iar dacă materialul pe care-l citește n-are sens pentru el (din motive de limbaj sau de înțelegere a unor concepte, deci iată, nu este nici o rușine!) sau îi contrazice concepțiile actuale, el spune că va căuta în mod activ o explicație.

„E distractiv să spun: ‘OK, cu asta sunt de acord!’, dar acest lucru contrazice ceea ce știam înainte. Ar fi bine să cercetez, să-mi dau seama”, a spus Bill Gates într-un interviu Quartz, în care a dezvăluit mai multe tips-uri și pentru sfatul următor.

2. Tratează fiecare carte ca pe un puzzle

Gates face mai mult decât doar să citească 50 de cărți pe an: el caută și legături între ceea ce știe deja și lucrurile acumulate recent. Deci cum își amintește miliardarul pasionat de lectură tot ceea ce citește? Trucul este contextul, după cum declară în sursa menționată anterior: „Dacă citești suficient, observi asemănări între lucruri și înțelegi șabloane. Dacă ai un spectru larg de cunoștințe, atunci vei avea câte un loc pentru fiecare informație. Când ai construit deja o fundație de cunoștințe pe un anumit subiect, ți-e mult mai ușor să asimilezi informații noi. Prin urmare, cunoștințele de bază sunt mult mai ușor de întreținut și de îmbogățit”, explică Gates. „La început este foarte descurajant, dar pe măsură ce obții claritate, atunci toate aceste piese se potrivesc”.

Dacă vrei, spre exemplu, să afli mai multe în domeniul științei, Gates spune că citirea istoriei științei și înțelegerea pârghiilor care au facilitat progresele cercetătorilor îți pot oferi contextul sau cadrul de care ai nevoie pentru a-ți aminti detaliile. Gândește-te la domeniul de care ești pasionat, precum la piesele unui puzzle. Și rezolvă-l, piesă cu piesă!

3. Ia notițe!

În lumea noastră plină de vampiri de atenție, e tentant să ne pierdem cu ușurință concentrarea și să cădem în patima multitasking-ului. Dar luarea notițelor pe marginea lecturii pe care o parcurgi e o modalitate simplă, dar eficientă, de a rămâne prezent. Cu un stilou în mână, ia decizia de interacționa cu cartea pe care o ai în față, de a practica mindfulness-ul. Astfel, îți va fi mult mai ușor să te concentrezi. Mai mult decât atât, chiar dacă nu notezi ceva anume, mâzgălitul la întâmplare pe parcursul lecturii îți stimulează creativitatea și memoria, astfel vei asimila mai multe cunoștințe legate de lucrurile pe care le știi deja: așa vor lua naștere noi conexiuni neuronale. Deci, la următoarea lectură, pregătește-te cu o foaie și un pix, pentru a citi cu folos.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Nu-ți fie teamă să cercetezi

Ai observat cât de tentați suntem să luăm de bune toate lucrurile pe care le vedem tipărite pe hârtie? Alura oficială a adevărului absolut o acordăm din oficiu cuvântului tipărit, pentru că primele lucruri pe care le-am învățat, începând cu alfabetul, le-am învățat dintr-un manual… dintr-o carte tipărită. De aceea, creierul tinde să-l ia drept fapt, însă adevărul e că, de sute de ani, se tipăresc atât lucruri adevărate, cât și aproximative sau, după cum le numim acum, fake news. Iar drept dovadă stau munții de maculatură de propagandă care au consumat cerneală și hârtie. Însă, dacă anumite idei nu se pliază pe conceptele pe care le stăpânești deja, e momentul să cercetezi! Poate autorul se înșală, dar poate tu ești cel care va afla ceva nou. Păstrează-ți mintea deschisă și flexibilă!

5.  Citește cel puțin o oră, în fiecare zi

Pentru a fi absorbit de o carte, Bill ne sfătuiește să ne rezervăm timp cel puțin pentru o oră. „Când citești o carte, alocă-i cel puțin câte o oră. În fiecare seară, citesc câte puțin peste o oră, astfel încât să mă pot lasa absorbit și să pot progresa cu lectura. Scopul e să fie o oră în care să citești, zi de zi, dar adaugă și fiecare minut pe care-l poți cruța”, explică Bill Gates, care a mărturisit că citește de obicei seara. Și, cu cât își închide dispozitivele electronice mai devreme, cu atât are parte de mai mult timp pentru lectură.

Charlie Munger, un alt milionar celebru, a spus cândva că n-a cunoscut nici un om înțelept care să nu citească mereu. Pe de altă parte, așa cum cărțile nu-ți garantează înțelepciunea, nici parcurgerea a 50 de cărți pe an nu-ți garantează îmbogățirea cunoștințelor, dacă nu ești cu adevărat prezent, dacă nu te simți stimulat și dacă nu cercetezi. Însă, în toate aceste privințe, aplicarea sfaturilor lui Bill Gates te pot ajuta să citești mai mult și… cu folos.

Citește și:

Bill Gates își atribuie succesul acestor 3 abilități

De ce Steve Jobs se îmbrăca la fel în fiecare zi

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.