În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum te ajută umorul atunci când ți se blochează cardul în bancomat.
– De ce e vital să ai o pereche de căști la birou. 


Să aștepți la cozi interminabil de lungi, să faci față remarcilor enervante din partea colegilor, să iei în piept traficul îngrozitor, zilnic – toate acestea pot fi, la un moment dat… prea mult ca să le mai poți suporta. Prin urmare, este de înțeles că răspunsul la stresul provocat de aceste motive de enervare poate fi furia; însă, atunci când ești în permanență supărat, riști să-ți distrugi sănătatea și nu numai. 

Nu este niciun secret: furia lăsată să izbucnească liber sau accesele de nervi pot dăuna atât relațiilor profesionale, cât și celor personale. Însă ele au un impact important și asupra stării tale de bine. Atunci când ești mereu un pachet de nervi și de frustrări, poți să experimentezi o serie de reacții fizice și emoționale neplăcute, incluzând tensiunea crescută și un sentiment acut de anxietate

Vestea bună este că poți învăța să-ți controlezi și să-ți direcționezi furia într-un mod constructiv. Un studiu realizat în 2010 de către Trusted Source a arătat că, atunci când îți poți exprima furia într-un mod sănătos, ai mai puține șanse să te alegi cu o afecțiune cardiacă. 

Respiră adânc!

În vâltoarea momentului este foarte ușor să uiți de respirație. Însă respirația superficială din momentele de maximă enervare te face să rămâi mereu în modul de luptă-sau-fugi.  Cum poți să combați asta? Încearcă să inspiri încet, controlat și să expiri din abdomen, și nu din piept. Această tehnică va duce la calmarea corpului. Poți să ții minte această practică de respirație și să o exersezi ori de câte ori ai ocazia. 

  • Așază-te pe un scaun sau caută un loc în care să te simți confortabil, permițând umerilor și gâtului să se relaxeze complet. 
  • Inspiră adânc pe nas și privește cu atenție cum ți se ridică abdomenul. 
  • Expiră pe gură. 
  • Încearcă să faci acest exercițiu de 3 ori pe zi, câte 5-10 minute – sau ori de câte ori simți nevoia. 

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Recită o mantra care liniștitoare!

Atunci când repeți o frază care are darul de a te calma poți să-ți exprimi mai ușor emoțiile dificile, incluzându-le pe cele de furie și frustrare. 

  • Repetă, încet, „Ia-o mai ușor” sau „Totul va fi bine” data viitoare când te simți depășit de situație. Poți să spui aceste lucruri și cu voce tare, dacă îți dorești, dar poți să le repeți și în șoaptă sau doar în mintea ta. 
  • De asemenea, poți păstra în telefon o listă cu fraze de acest tip și te poți uita la ea ori de câte ori urmează să intri într-o întâlnire dificilă la birou sau ai de făcut o prezentare importantă. 

Încearcă un exercițiu de imaginație!

Să vezi partea plină a paharului în situația enervantă în care avionul tău întârzie sau n-ai avut parte de o zi bună la birou te poate relaxa pentru moment. 

Atunci când te lupți cu tensiunea în creștere, încearcă să-ți imaginezi ceva care să-ți liniștească mintea și trupul:

  • Gândește-te la un loc real sau imaginar care te face fericit, împăcat și în siguranță. Acesta poate fi locul acela din excursia la munte pe care ai făcut-o anul trecut sau plaja exotică pe care ți-ar plăcea s-o vizitezi într-o bună zi. 
  • Concentrează-te asupra detaliilor senzoriale atunci când îți imaginezi că ești acolo. A ce miroase, ce vezi, ce se aude? 
  • Fii conștient de respirația ta și păstrează această imagine în minte până când simți că starea de anxietate s-a atenuat. 

Mișcă-ți corpul într-un mod conștient!

Uneori, să încerci să stai liniștit te poate enerva și mai tare. Încearcă să-ți miști corpul într-un mod atent, conștient, practicând Yoga sau alte exerciții de calmare care reduc tensiunea musculară.

Data viitoare când ești confruntat cu o situație stresantă, încearcă să faci câțiva pași sau chiar să schițezi niște mișcări ușoare de dans pentru a-ți ține gândurile departe de sursa stresului. 

Verifică unghiul de abordare!

Momentele de stres maxim îți pot obtura percepția asupra realității, făcându-te să crezi că toată lumea este împotriva ta. Data viitoare când simți că furia-ți clocotește în vene, încearcă să verifici cum arată perspectiva din care  privești lucrurile. 

Toată lumea are zile proaste, din când în când, dar mâine poate fi un nou început. 

Exprimă-ți frustrarea!

Accesele de furie nu-ți vor face nici un fel de bine, însă asta nu înseamnă că nu poți, după o zi groaznică, să lași frâu liber frustrărilor în fața unui prieten de încredere sau a unui membru al familiei. În plus, atunci când îți dai voie să-ți verși nervii, din când în când, poți preveni acumularea furiei și frustrărilor care, la un moment dat, vor da pe dinafară. 

Dezamorsează furia cu umor!

Să găsești un strop de umor într-un moment încins te poate ajuta să echilibrezi perspectiva din care vezi lucrurile. Asta nu înseamnă că trebuie să iei problemele în râs, ci să le privești dintr-o perspectivă ceva mai lejeră te poate ajuta. Data viitoare când simți că iei foc, imaginează-ți cum ar arăta scena din perspectiva cuiva din afară. Este posibil ca ea să i se pară amuzantă unui străin? Atunci când nu te iei atât de tare în serios, vei avea mai multe șanse să vezi cât de neimportante sunt micile supărări în marea schemă a lucrurilor. 

Schimbă mediul!

Dă-ți voie să iei o pauză și să petreci un pic de timp cu tine, undeva afară. Dacă locuința ta este înghesuită și te sufocă, spre exemplu, fă o plimbare pe jos sau cu mașina. Atunci când te întorci, vei fi mult mai pregătit să faci față problemelor și să le rezolvi. 

Identifică elementele care-ți declanșează starea de nervi și caută alternative! 

Dacă naveta ta zilnică te transformă într-un ghem de nervi și frustrări, încearcă să găsești o rută alternativă sau pleacă spre birou ceva mai devreme. Ai un coleg enervant care mereu bate din picior? Caută niște căști performante, care să atenueze zgomotul exterior. 

Ideea generală este să identifici și să înțelegi care sunt acele lucruri care te enervează. Odată ce ești conștient de ele, poți face următorii pași ca să eviți să le cazi pradă. 

Dacă nu ești sigur care e sursa enervărilor tale, încearcă să-ți impui să te gândești la asta data viitoare când ești pe punctul de a izbucni. Adu-ți aminte ce s-a întâmplat în momentele care tocmai au trecut și care au fost acele lucruri care te-au făcut să-ți pierzi calmul. Erai alături de o anumită persoană? Ce făceai? Ce simțeai? 

Concentrează-te pe lucrurile pe care le apreciezi!

Nu te ajută, nici pe moment, nici pe termen lung, să te gândești constant la cât de nasoală ți-a fost ziua. În loc de asta, încearcă să te concentrezi asupra lucrurilor care au mers bine. Dacă nu reușești să găsești partea pozitivă a zilei, poți să te gândești și că lucrurile ar fi putut fi și mai rele. 

Caută ajutor!

Este absolut normal și sănătos să fii supărat și nervos, din când în când. Însă, dacă nu poți scăpa de starea proastă sau te simți mereu cu capsa pusă, poate că este momentul să cauți ajutor. 

Dacă furia pe care o simți are impact asupra relațiilor tale și asupra stării tale de bine, atunci te va ajuta discuția cu un terapeut; cu ajutorul lui vei reuși să identifici sursa enervării și vei dezvolta o serie de comportamente care te vor ajuta să-i faci față cu bine. 

Citește și:

Tu știi să-ți trăiești furia?

Cum să nu mai țipi atunci când te enervezi?

Author(s)

  • Cindy Lamothe

    jurnalista

    Cindy Lamothe este jurnalistă freelancer și locuiește în Guatemala. Scrie despre subiecte aflate la intersecția domeniilor de sănătate, stare de bine și știința comportamentului uman. Articolele sale au fost publicate în The Atlantic, New York Magazine, Teen Vogue, Quartz, The Washington Post și altele. Mai multe despre Cindy găsești pe cindylamothe.com.