În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce regretă cei mai mulți oameni aflați pe patul de moarte.
– De ce n-ar trebui să-ți pese de gura lumii.


Probabil că ai învățat până acum cum să folosești umorul și cum să iei lucrurile mai ușor atunci când ești la locul de muncă, și asta este super important. Însă iată ce se întâmplă: odată ce ziua de lucru a luat sfârșit, te duci acasă, înapoi la viața ta frumoasă, plină de evenimente și… extrem de complicată. Ce faci atunci?

Jennifer a petrecut ultimii 20 de ani făcând cercetări asupra factorilor care determină starea de bine a oamenilor: cum reușesc oamenii să aducă un sens vieții lor, în ce fel acest sens este diferit de termenul de fericire, în general, și, nu în ultimul rând, cum reușește cineva să-și proiecteze o viață care să fie considerată, la final, o viață trăită bine?

O bună parte din munca ei a fost inspirată de confesiunile și regretele celor aflați pe patul de moarte. Preocuparea lui Jennifer pentru fenomenul morții a început devreme; mama sa a făcut voluntariat la un azil timp de 40 de ani, așa că Jennifer a crescut auzind, la cină, povești despre oamenii de care mama ei avea grijă și despre lucrurile pe care aceștia și le doreau în ultimele zile de viață.

Astfel, adunând aceste dorințe și regrete pe care oamenii le exprimau în ultimele lor momente pe pământ, Jennifer a început să remarce că cele mai multe dintre ele se învârteau în jurul unor teme importante: îndrăzneală, autenticitate, prezență, bucurie, iubire.

Lucrând împreună în ultimii șase ani, Jennifer și Naomi au aflat, astfel, că umorul și ușurința de a trece peste lucruri sunt instrumente puternice, care te ajută să bifezi fiecare dintre aceste capitole – și, prin urmare, te fac să-ți trăiești viața mai bine. Sperăm că cititorii noștri vor folosi aceste concluzii pentru a trăi mai bine și pentru a fi satisfăcuți și fericiți cu alegerile făcute în viață. Pentru că este extrem de important să iei lucrurile așa cum vin și contează să-ți trăiești bine viața. Una în care ai parte de îndrăzneală, de autenticitate, în care ești prezent, iar bucuria și iubirea înfloresc.

Îndrăzneală: „Mi-aș fi dorit să trăiesc fără frică.”

Frica ne împiedică să facem alegeri puternice, care ne-ar putea defini viața. Așa că, pentru a trăi mai îndrăzneț, trebuie să ne învingem frica; și asta putem face cu ajutorul umorului. Nu, umorul n-o să ne facă mai curajoși sau mai neînfricați – însă ne va deschide calea către schimbare și către noi posibilități. Umorul ne face mai puternici și ne dă îndrăzneala necesară de a accepta riscuri mai mari și de a ne reveni mai rapid din înfrângeri – astfel încât să ne putem ridica rapid din praf și s-o luăm de la capăt.

Autenticitate: „Mi-aș fi dorit să trăiesc o viață în care să fiu eu însumi.”

Ne simțim mândri atunci când ajungem să împlinim așteptările celor din jur sau chiar să le depășim. Însă asta nu-i mereu un lucru bun. Atunci când ne concentrăm prea multă energie ca să ajungem într-un anume punct sau să ne construim o anumită imagine despre noi înșine, ne putem pierde identitatea pe parcurs. Umorul ne dă puterea să scoatem la iveală părți din noi care sunt mai puțin convenționale, care sunt mai riscante, dar mai autentice – prin urmare, să înlocuim așteptările celorlalți cu o imagine despre noi mai reală, mai personală. Și ne permite să avem o perspectivă diferită asupra lucrurilor – una din care nu ne pasă atât de mult de ce spun ceilalți.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


„Nu-ți pierde timpul încercând să schimbi părerea altora. Fă ce vrei tu să faci și nu-ți bate capul dacă celorlalți le place sau nu.” – Tina Fey

Prezență: „Mi-aș fi dorit să mă opresc ca să apreciez momentul.”

Umorul este o opțiune, una care implică atenție la modul în care se desfășoară viața ta; trebuie să-i asculți pe cei din jurul tău, să fii prezent în momentul în care are loc o acțiune. Suntem setați, de multe ori, să reflectăm asupra trecutului și să ne construim o imagine despre viitor; umorul ne ajută însă să ne reamintim că fiecare zi, așa cum ni se arată ea la un moment dat, face parte din viața noastră. Îndemnându-ne să căutăm adevăruri ascunse în fiecare moment și să privim oamenii și situațiile într-o lumină diferită, umorul ne forțează să fim prezenți.

„Timpul trecut nu există. Există doar timpul prezent. Există doar acum.” – Bill Murray

Bucurie: „Mi-aș fi dorit să râd mai mult și să nu mă fi luat atât de în serios.”

Bucuria nu e doar un accident fericit în viața noastră, ci este o alegere pe care trebuie să o facem: este un lucru pe care ne dăm voie să-l căutăm și să-l găsim. Și asta înseamnă să fii mult mai generos cu zâmbetele și râsetele tale și să găsești momente care să te bucure în fiecare zi. Atunci când nu te iei foarte în serios – râzi fără să faci vreun efort. Și atunci apare și bucuria sinceră.

„Fă acele lucruri care te fac fericit, evident, rămânând în limite legale.” – Ellen DeGeneres

Iubire: „Mi-aș dori să fi avut șansa să mai spun o dată «te iubesc»”

Acolo unde există dragoste, nici umorul nu stă deoparte. Există câteva momente în viață – ca acelea în care râzi spontan alături de cineva – care, deși trecătoare, reprezintă mici expresii ale dragostei. Iar atunci când încrederea în propria persoană crește, relațiile cu ceilalți oameni devin tot mai puternice. În timp ce râsul detensionează situațiile stresante și forțează conexiunile umane, umorul și grația de a trece peste situațiile prezente favorizează apariția iubirii.

Îndrăzneală, autenticitate, prezență, bucurie, iubire: este greu să-ți imaginezi niște scopuri pentru care merită să lupți mai bune de atât. Și, din fericire pentru noi (și pentru cititorii noștri), fiecare dintre aceste scopuri este legat strâns de umor. Iată de ce noi credem cu tărie că o viață trăită bine și cu un scop este o viață plină de zâmbete și de grație. Din experiența mea, te vei dedica cu adevărat doar acelor lucruri pe care le iubești. Dacă îți iubești prietenii, te vei dedica lor. Dacă iubești comunitatea din care faci parte, o vei sprijini. Dacă iubești banii, te vei dedica banilor, în totalitate. Și dacă te iubești doar pe tine, îți vei purta doar ție de grijă, însă te vei avea doar pe tine.

—Stephen Colbert

Adaptat din cartea „Despre umor, cu seriozitate: de ce umorul este o armă secretă în business și în viață (Și cum oricine poate să o stăpânească. Chiar și tu.)” de Jennifer Aaker and Naomi Bagdonas. Copyright © 2021 by Jennifer Aaker și Naomi Bagdonas. (C) Currency Books, an imprint of Random House, o divizie Penguin Random House LLC. Toate drepturile rezervate.

Citește și:

Care este cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla

11 lucruri pentru care nu trebuie să-ți mai ceri scuze

Author(s)

  • Dr. Jennifer Aaker

    General Atlantic Professor la Stanford Graduate School of Business

    Dr. Jennifer Aaker este General Atlantic Professor la Stanford Graduate School of Business și un expert de top în problematica privind modul în care scopul în viață determină alegerile individuale, în timp ce tehnologia poate avea un impact pozitiv asupra stării de bine a oamenilor și asupra creșterii companiei. Lucrările sale au fost publicate în jurnale științifice și în alte publicații ca The Economist, The New York Times, The Wall Street Journal, The Atlantic, Science. Distinsă cu Scientific Achievement Award și cu titlul de MBA Professor of the Year, Aaker trece la realizări câștigarea unui concurs de dance-off în anii 1980.
  • Naomi Bagdonas

    lector la Stanford Graduate School of Business și executive coach

    Naomi Bagdonas este lector la Stanford Graduate School of Business și executive coach. Facilitează sesiuni interactive pentru lideri, companii din top 100 Fortune și organizații nonprofit, oferă coaching unor directori și celebrități invitați să apară la emisiuni ca Saturday Night Live sau Today. Cu experiență la Upright Citizens Brigade Theatre, Bagdonas joacă în comedii și predă cursuri de improvizație la închisoarea San Francisco. Șirul constant de câini adoptați care o urmează ar descrie-o ca fiind credulă și cu multe bunătăți în buzunar.