În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce măsoară, de fapt, detectorul de minciuni.
– De ce trebuie să pui întrebări suplimentare atunci când crezi că ești mințit.


Cine poate spune tare și răspicat că nu a mințit niciodată? Nici măcar o singură dată în toată viața?! Fie că ne place să recunoaștem sau nu, minciuna face parte din comportamentul uman cotidian. Nu înseamnă că este unul firesc, dar el e prezent în fiecare dintre noi.

Pentru că majoritatea oamenilor mint sau au tendința de a se eschiva de la adevăr, câteodată, fie că vorbim de minciuni inofensive, menite să nu rănească sentimentele cuiva, fie de unele grave, de neiertat.

Care sunt motivele care ne împing spre minciună?

Când alegem să nu spunem adevărul, o facem din mai multe motive:

·   Pentru a fi sau a rămâne pe placul celorlalți;

·   Pentru a ne păstra relațiile;

·   Pentru a evita un conflict, fie el și unul interior, atunci când ajungem să ne mințim singuri;

·   Pentru a obține anumite avantaje materiale;

·   Pentru a obține admirația celor din jur;

·   Pentru a evita o situație stânjenitoare;

·   Pentru a nu răni pe cineva drag;

·   Pentru a proteja pe cineva de un adevăr dureros.

Studiile au demonstrat faptul că cei care mint fără scrupule sunt, de obicei, persoane cu un IQ ridicat, cu o memorie excepțională, cu o inteligență emoțională dezvoltată și creativitate din plin. Aceste abilități sunt utile în găsirea scuzelor și metodelor potrivite pentru a ascunde adevărul, dar și pentru a manipula comunicarea. Pentru că mincinoșii notorii sunt atât de inteligenți încât, adesea, nici limbajul non-verbal nu-i trădează.

Minciuna poate fi greu de detectat

La fel ca în multe alte situații, detectarea unei minciuni se rezumă adesea la un singur lucru: încrederea în propriile instincte. Atunci când minți, activitatea cerebrală se intensifică la nivelul cortexului prefrontal, de unde sunt controlate gândurile și acțiunile ce au scopul de a atinge obiective clare. Iar pentru asta sunt necesare: atenție sporită, premeditare sau planificare și abilitatea de a identifica soluții: calități fără de care ți-ar fi greu să te încadrezi în categoria “mincinoșilor”.

De fapt, poligraful (sau detectorul de minciuni) este un dispozitiv creat să identifice mai mult frica decât minciuna. De aceea, de multe ori, e posibil ca o persoană care nu minte, dar căreia îi este teamă de proces sau are emoții, să fie catalogată drept mincinoasă în mod eronat, în timp ce o altă persoană, care minte cu convingere, dar care are stăpânire de sine, poate trece testul poligraf cu brio.

Semne că ești mințit

Atunci când ești mințit, timpul de reacție este mai lent decât spontaneitatea cu care ți se spune adevărul. În fond, dacă cineva ar spune adevărul, nu ar avea de ce să se ascundă și de ce să amâne răspunsul la unele întrebări. De asemenea, limbajul corpului poate semnala granița dintre minciună și adevăr, dar nu este cu certitudine singurul reper de luat în calcul.

Câteva semne identificate de cercetători care pot trăda un mincinos sunt:

• Este vag – oferă doar câteva detalii, de obicei preferă să rămână misterios;

• Repetă întrebările înainte de a răspunde la ele;

• Vorbește fragmentat și face pauze dese;

• Nu poate oferi detalii specifice atunci când o poveste este contestată;

• Are ticuri, precum jocul cu părul sau apăsarea degetelor pe buze.

Cercetătorul principal R. Edward Geiselman sugerează că, deși detectarea înșelăciunii nu este niciodată ușoară, instruirea de calitate poate îmbunătăți capacitatea unei persoane de a detecta minciunile: ”Fără antrenament, mulți oameni cred că pot detecta înșelăciunea, dar percepțiile lor n-au legătură cu capacitatea lor reală. Sesiunile de antrenament rapide și inadecvate îi determină pe oameni să supra-analizeze și să se descurce mai slab decât dacă se ghidează, pur și simplu, pe intuiție”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3 strategii pentru a descoperi minciuna:

1.  Fii curios și pune întrebări

O persoană care minte este fie prea vagă, fie prea extrovertită și oferă detalii cu duiumul. Pentru a identifica cu cine stai de vorbă, pune întrebări pentru a ajunge la esență. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să-mi dau seama că sunt mințită de cei din jur. De regulă, au fost minciuni prosociale (mai sunt numite și minciuni albe, și sunt acele minciuni scornite pentru a nu răni sentimentele cuiva). Știi momentul acela în care te îmbraci într-un stil pe care nici măcar tu nu-l agreezi și ceri apoi părerea celor dragi? Ei bine, ce-ai vrea să auzi? Adevărul gol goluț sau o minciună? Dacă persoana în cauză te minte, fie va schimba subiectul, fie te va complimenta excesiv. Iar acesta este doar un exemplu.

2.  Fii atent atât la limbajul verbal, cât și la cel non-verbal

Dacă nu folosește cuvinte cu încărcătură emoțională sau cognitivă (“sunt trist”, “mi-am dat seama că”, “am crezut că”), dacă spune prea des (“crede-mă“, “îți spun adevărul“, “nu te mint“), dacă face pauze dese în vorbire și are timp de reacție prelungit, dacă are ticuri sau mișcări nesigure ale corpului, toate acestea sunt semne clare că persoana din fața ta minte.

3.  Nu crede tot ce ți se livrează

Dacă cineva îți povestește cu lux de amănunte câte-n lună și-n stele, și-ți promite că va face și va rezolva cum nimeni n-a făcut-o până atunci, iar apoi nu mai răspunde la telefon, tocmai ai fost mințit!

Te confesezi unui părinte despre cât de greu îți este cu copiii, iar el începe să se laude despre cât de minunat este îngerul său cu chip de copil. Ești mințit din nou!

Cred că dincolo de toate indiciile standard pe care ne-am putea concentra pentru a depista minciuna, cel mai presus de toate este propriul instinct. Dacă suntem suficient de ancorați în realitate, dacă am trecut prin viață, prin eșecuri și împliniri, n-avem cum să nu simțim atunci când suntem mințiți.

Iar diferența dintre cei care mint și cei care sunt sinceri și deschiși ține doar de moralitate. 

Tu când ai mințit sau când ai fost mințit ultima oară?!

Citește și:

Ce gesturi frumoase sunt de fapt manipulative

Sub ce măști se ascund narcisiștii?

Author(s)

  • Oana Mănescu

    Jurnalist

    Cu o experiență de 15 ani în jurnalism, Oana Mănescu este creator de conținut pentru diverse proiecte online, redactor-șef Diversificare.ro și project manager Mamagazin.ro. Mamă a doi băieți simpatici, fost antreprenor în domeniul Ho-Re-ca și-a găsit relaxarea prin scris în publicații online și print cu tematică: nutriție, sănătate, parenting, body & mind, travel și  lifestyle.