În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să te bazezi pe factorii externi ca să primești recompense.
– Ce să-ți cumperi în loc de produse anti-aging. 


Multe dintre femeile care au trecut printr-un divorț se luptă să depășească acest moment, însă le este foarte greu, pentru că de cele mai multe ori sunt copleșite de sentimente de vinovăție, se simt egoiste și au impresia că „n-au meritat să li se întâmple asta”. 

Dacă și ție ți se pare mai ușor să înveți greaca veche decât să te pui pe primul plan, află că nu ești singura. 

Ani la rând, femeile divorțate au fost bombardate cu mesaje care le-au făcut să creadă că n-ar trebui să se pună pe primul loc. Indiferent dacă acest mesaj ți-a fost transmis pe parcursul căsniciei (că doar rolul tău de mamă și soție contează), fie că a fost vorba despre prejudecăți inoculate din copilărie (că fetele cuminți nu vor mai mult, ci ar trebui să fie fericite cu ce au), el nu va dispărea prea repede din mintea ta. Și, cu siguranță, n-o să se șteargă, în mod miraculos, doar pentru că ai divorțat. Sau doar pentru că ai primit o promovare la locul de muncă. 

Și cu siguranță nu o să dispară dacă nu faci nimic în legătură cu asta. 

Așadar, dacă vrei să înveți niște modalități uimitoare care să-ți schimbe modul de a gândi și care să te determine să te pui în topul priorităților (fără să te simți vinovată), atunci continuă să citești! 

În principiu, vina pe care o simți atunci când îți pui interesele tale pe primul loc are rădăcini în mesajele primite în trecut, care te-au făcut mereu să te simți nesigură pe tine și nefericită. Știm, îți sună în cap din când în când frazele de tipul: „E prea scump”, „Nu meriți tu ceva atât de frumos”, „Uită-te mai bine la reduceri”. Sau „Ar trebui să donezi banii ăștia, nu să-ți cheltuiești pentru tine”, „Mai bine îi dai banii fiicei tale, care-și cumpără o casă”. Așadar, uită de trecut și, atunci când vrei să-ți cumperi ceva nou sau să faci ceva doar pentru tine, după divorț, ignoră toate aceste gânduri! 

Un alt exemplu care te face să-ți pui întrebări este acesta: de ce există atât de multă promovare pentru produsele anti-aging care îți comandă „să arăți mai tânără”, ca și când înaintarea în vârstă (și înțelepciunea care vine odată cu ea) ar fi o chestie de care trebuie să te rușinezi? Pentru că nu e. Practic, vezi așa cum încrederea în tine devine o amenințare pentru oamenii care, de altfel, beneficiază de insecuritatea ta. Însă până aici!

Când te simți vinovată sau auzi în cap vocea aceea enervantă care-ți spune prostii de genul „ar trebui să fii fericită și mulțumită cu ce ai”, ai permisiunea să-i spui acelei voci să se ducă la naiba. Nu ești nici vinovată și nici egoistă dacă te pui pe primul loc. 

Prima schimbare de mentalitate. Spune-ți așa: sunt o eroină. Și singurul mod prin care mă pot vindeca și pot să evoluez este să am grijă de mine. Iar singurul fel prin care pot să am grijă de mine este să mă pun pe primul loc, mai presus de orice. 

Să te pui pe tine pe primul loc după divorț înseamnă să-ți recapeți puterea. 

Și amintește-ți asta: încrederea în tine poate fi o amenințare pentru alți oameni, unii care ar vrea să profite de insecuritatea ta. Iar acele sentimente de vinovăție de tipul „mai bine donezi niște bani sau îi dai copiilor decât să-i folosești pentru tine” nu-și au loc în viața ta. 

Atunci când te pui pe primul loc – când decizi să te duci într-o excursie de una singură, în loc să petreci o vacanță alături de familie, una care mai mult te stresează decât te bucură, sau atunci când îți închizi telefonul ca să-ți acorzi o pauză doar pentru tine, atunci când spui „nu” unui proiect despre care știi că te va stoarce de energie, de fapt îți recapeți puterea și redevii persoana care ia decizii. 

Atunci când îți susții opinia și prioritizezi ceea ce vrei tu, în loc să încerci atât de mult să le faci pe plac altora, încrederea în tine începe să se consolideze. Începi să nu te mai îndoiești de tine. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Devii mult mai rezistentă la întrebările indiscrete și la judecățile pe care alții le au și prin care ți-au subminat de atâtea ori încrederea. 

Aceste aptitudini te ajută să-ți recapeți hotărârea, independența, să-ți recapeți controlul asupra corpului și minții tale, un control pe care l-ai pierdut în atâția ani în care ai făcut pe plac altora, ai avut parte de mesaje toxice și de dinamici nesănătoase în familie. 

Iar aceste aptitudini sunt cele care îți vor da motivația necesară să ieși din rutină, o rutină care te frustrează de când ai divorțat. Acea rutină care te face să te întrebi „și acum ce urmează?”. Urmează să îți pui pe primul loc fericirea și lucrurile de care ai nevoie. Urmează să începi să descoperi „ce e bun pentru mine”, ceva ce poate că n-ai făcut până acum în viața ta. Dar acesta e momentul perfect să începi. 

A doua schimbare de mentalitate. Să mă pun pe mine pe primul loc e o sursă de mândrie, nu de vinovăție. Atunci când îmi recapăt puterea, dau un exemplu fetițelor și femeilor care vin după mine, le transmit că și ele sunt valoroase. Așa cum sunt și eu. Meriți să ți se acorde putere și să-ți faci vocea auzită. Nimeni nu e aici să te salveze. 

Acei factori care te-au făcut să te îndoiești de tine și te-au făcut să te simți prost în legătură cu propria ta persoană de-a lungul anilor, indiferent dacă a fost sentimentul de rușine indus de familie, de religia în care ai fost crescută, dacă fostul tău soț era un nesimțit sau dacă societatea în care ai evoluat era una profund patriarhală, nu-ți vor da vreun premiu pentru toate sacrificiile pe care le-ai făcut. Nici unul dintre acești factori care au contribuit la sentimentul tău de vinovăție și neîncredere în tine n-o să apară ca prin farmec să-și ceară scuze pentru suferința pe care ți-a provocat-o. Și, mai mult, dacă ar fi să te lași doar în seama lor, probabil că și-ar dori să-ți menții statutul actual și să-ți pui mereu la îndoială valoarea pe care o ai ca femeie divorțată aflată în mijlocul vieții. 

E timpul ca tu să încetezi să te mai bazezi pe alții să-ți dai voie să investești în tine. Pentru că, știi ceva, suflet frumos? Nimeni n-o să-ți facă vreo statuie că ai muncit din greu. Nimeni n-o să-ți dea un premiu pentru că ai fost o martiră. 

A treia schimbare: nu mă bazez pe factorii externi ca să mă recompenseze. Mă concentrez pe mine însumi. Momentul să investesc în propria mea persoană este acum. 

Așadar, încetează să mai aștepți. E momentul să te concentrezi doar asupra ta. Cum stă treaba cu tine? Încă te chinui să te pui pe primul loc? Ce ai început să faci să te urci pe tine în topul listei de priorități, după divorț?

Citește și:

Cum ajungem de la iubire la divorț

Trauma divorțului pentru cei doi parteneri

Author(s)

  • Martha Bodyfelt

    coach, autor și deținător al website-ului Surviving Your Split

    Martha Bodyfelt este coach specializat în vindecarea traumei provocate de divorț: o poți găsi pe site-ul „Surviving Your Split”, unde le arată femeilor divorțate cum să-și recapete încrederea în ele însele și cum pot să se bucure mai departe de viață.