În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce legătură au clipurile simpatice cu animale și satisfacția din cadrul cuplului.
– Care e una dintre cele mai eficiente tehnici de productivitate.


Animalele, în frunte cu pisicile, sunt reginele Internetului pe toate platformele, de la veteranul Facebook și până la adolescentul TikTok, deoarece clipurile cu necuvântătoare ne emoționează, ne amuză, ne incită… parcă nu ne putem sătura de ele. Și sper că nu sunt singura care a observat din vizionarea lor cât de inteligenți sunt porcii, cât de inimoși sunt golden retriever-ii (în special cei care aruncă peștii pescuiți înapoi în lac), cât de rapizi sunt exponenții rasei border collie, cât de afectuoși pot fi leii, chiar și crocodilii, cât de înduioșătoare sunt bufnițele, sau cât de mult ne înrudim cu maimuțele. Ah, și FYI, ciorile pot învăța să vorbească.

De la animalele domestice la cele sălbatice, suntem captivați de aceste vietăți și nu scăpăm de astfel de clipuri, indiferent care ar fi ruta noastră de navigare. Iar dacă, prin absurd, am ratat într-o zi ”porția de clipuri cu animale”, în mod sigur ne va trimite vreo rudă în vârstă pe Whatsapp câteva link-uri care ne-au lăsat cu gura căscată prin 2016, toamna.

Personal, cred că am ajuns la fundul Internetului cu aceste clipuri, și singura mea sursă de “material nou” a devenit TikTok-ul, unde oamenii postează zilnic momente inedite cu animalele lor de companie, fie că acestea sunt vulpi sau pescăruși, pentru că înainte de asta, toate celelate platforme reciclau mai mult viralele consacrate.

Cu toate astea, mă întreb de ce clipurile cu animale au cele mai multe vizualizări? De ce suntem atât de dependenți de dopamina pe care ne-o oferă și ce ne stârnește această reacție în creier?

Necuvântătoarele sunt pur și simplu adorabile

În primul rând, trebuie să subliniem ”elefantul din cameră”: animalele sunt pur și simplu adorabile! E un act aproape criminal să treci indiferent peste o imagine cu un tigru care alăptează porci și să nu dai un like. Atunci când vine vorba de alegerea unui animal de companie, toți avem preferințe legate de rasă, statură, tip de blană, sau poate preferăm să adoptăm un anumăluț abandonat de la adăpost. Însă atunci când ne uităm la clipuri, nu discriminăm: devorăm cu același interes dalmațienii, care sunt frumoși într-un mod convențional, dar și șopârlele, mai ales când se dovedesc a fi prietene cu pisici.

Asta se întâmplă pentru că, de multe ori, ne regăsim în ele. Vedem elefanți care pictează cu trompele, vaci mesmerizate de vraja muzicii clasice, câini care se joacă de “v-ați ascunselea” cu stăpânii și alte episoade de gen, și ne dăm seama cât de mult ne asemănăm cu toate celelalte specii din regnul animal. De fapt, cred că accesul la Internet ne-a schimbat într-o proporție importantă părerea pe care o avem despre animale. Am văzut leoaice care adoptă antilope, câini cu etică, care refuză să primească o recompensă dacă nu au ghicit bine mâna, pisici care lasă cu bună știință șoarecele să scape și rățuște care se dau obsesiv pe tobogan. Iar când observăm în contexte clare cum animalele pot simți empatie, gelozie, entuziasm, mărinimie, instinct matern sau patern (chiar și față de alte specii), când ne dăm seama că și ele se amuză, se distrează, suferă, sau acționează într-un mod manipulator, suntem intrigați.

În clasa a IV-a, un preot mi-a spus în timpul orei de religie că animalele nu au suflet. Când l-am întrebat de unde știe, mi-a oferit ca argument faptul că, dacă nu reușește ce și-a propus, o pisică nu poate simți ciudă. Și mă întreb dacă Dl. Ciubotaru mai trăiește, pentru că mă gândesc la el de fiecare dată când văd pisici ofticate că nu pot ataca porumbeii care le tachinează de cealaltă parte a geamului.

Spre deosebire de ce am învățat cândva la Științele Mediului, oaia nu este doar un animal care “dă lapte, blană și carne”, ci și o ființă care poate consola un câine ciobănesc rănit în urma unei confruntări cu lupii, care se poate enerva când e sâcâită, care-și poate dori să se urce în leagăn for fun și care stă foarte cuminte la tuns, conform unor dovezi video.

Pe scurt, animalele au personalități diverse. Și le privim fascinați, pentru că reacțiile lor sunt nefiltrate (n-au mușcat din măr). Iar când observăm personalitatea unui animal, se creează o legătură emoțională între noi și necuvântătoarea în cauză. Și de aceea dăm click/like/share.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Beneficiile clipurilor cu animale

Social media ne oferă un flux constant de conținut, care variază de la reclame cu ultimul aparat electrocasnic menționat într-o conversație, până la campanii electorale, fake news și laudele „umile” ale cunoștințelor noastre. Cercetătorii care au studiat efectele social media asupra psihicului nostru au aflat că platformele de socializare sunt, în primul rând, o sursă de anxietate și stres, una care ne copleșește și ne încarcă, chiar dacă nu ne dăm seama, și nu doar o modalitate distractivă (și pasivă) de a pierde timpul între sarcini.

Însă printre poze de vacanță și confesiuni dramatice, se remarcă clipurile cu animale drăguțe, care ne fac aproape de fiecare dată să ne simțim mai bine. În general, acest gen de conținut e considerat ușurel, lipsit de substanță, chiar o formă de a „tăia frunză la câini”, dar unele studii sugerează că ar putea fi mai mult decât atât. Imaginile și filmările cu animale ne ajută să reducem nivelul stresului pe parcursul zilei, să să fim mai rezistenți emoțional, mai productivi și să avem o dispoziție mai bună.

Spre exemplu, un studiu realizat de American Psychological Association a arătat că dezbaterile online, în special pe teme politice, sunt o sursă de stres pentru mulți utilizatori de platfome sociale. Apoi, cercetările au arătat și că ne comparăm viețile noastre fără filtre cu versiuni augmentate din vieție altora, iar asta ne dăunează, dar și faptul că conflictele online ne afectează starea de spirit, chiar dacă nu ne implicăm direct în conversațiile respective.

În schimb, clipurile cu animale acționează ca supape pentru stres, ne sporesc nivelul confortului emoțional și, conform unui studiu, pot avea o influență pozitivă și asupra vieții de cuplu.

O stare bună de spirit îți sporește rezistența în fața stresului și productivitatea

O serie de cercetări realizate de prof. Barbara Fredrickson ce aveau ca scop identificarea resurselor pe care le avem la îndemână pentru a combate nivelul stresului pe parcursul zilei a arătat că, atunci când vine vorba despre elevarea stării de spirit, clipurile cu animale s-au clasat foarte sus în topul lucrurilor care ne oferă dopamină într-un mod inofensiv. Printre activitățile din acest top se numără și scrisul în jurnal, vizualizarea unor scenarii optimiste, meditația și ascultatul muzicii. Toate au avut un efect pozitiv, însă nu la fel de puternic precum clipurile cu animale.

Iar un studiu japonez a demonstrat că urmărirea animalelor pe Internet ne poate spori chiar și productivitatea. Subiecții au performat mai bine, executând sarcini ce solicită puterea de concentrare, după ce au urmărit clipuri cu căței și cu Grumpy Cat decât cei care au fost expuși unui feed neutru. Cercetătorii au conchis că clipurile cu animale ne ajută să fim mai eficienți în orice am face.

Însă tocmai pentru că clipurile cu animale ne aduc atâtea beneficii și sunt atât de populare, goana după like-uri și viralizare poate instiga la cruzime. Am văzut, la un moment dat, o poză în care un câine, o pisică și un șoarece dormeau împreună. Avea mii de aprecieri și comentarii pline de emoție. Și, deși acest gen de situații se întâmplă adesea în cadrul domestic, din acea imagine puteam să-mi dau seama fără să fiu medic veterinar că animalele erau fără suflare… dar aranjate artistic. Iar citind comentariile, am constatat că foarte puțini oameni remarcaseră acest detaliu, pentru că suntem mereu pe fugă și apreciem o doză de dopamină. Se pare că nici măcar în cazul acestor clipuri, aceasta nu e mereu nevinovată. Desigur, e un caz extrem, însă pentru a obține un clip viral, multe animale suportă dresaje și condiționări dure pentru a impresiona, sau sunt sedate, pentru a fi docile.

Deci pentru a descuraja astfel de practici, poate ar trebui să împărtășim pe social media și scene cu animale filmate de Discovery sau de Animal Planet. Deoarece cruzimea lor ar trebui să fie mult mai ușor de digerat decât a noastră.

Citește și:

Timpul petrecut alături de animalele de companie ne ajută să ne gestionăm mai bine stresul

De ce copiii care au câine suportă mai bine stresul?

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.