În următoarele 5 minute vei afla:

– Că meditația nu-i o practică foarte pretențioasă.
– Cum să procedezi cu programul de meditație în zilele în care ai o întâlnire matinală.


Spre deosebire de alte provocări, a medita zilnic nu presupune vreun soi de efort fizic, ori adoptarea unei diete stricte. Nu e nevoie de un anumit număr de repetări, nu e cazul să întorci privirea în partea cealaltă atunci când ți-au picat ochii pe o gogoașă apetisantă cu scorțișoară, ori să spui pas când ți se propune un pahar de vin.

Nu e necesar nimic mai mult decât să stai liniștit timp de douăzeci de minute. Însă se pare că și acest lucru este perceput de multă lume ca fiind dificil, iar faptul că suntem cu toții foarte ocupați nu este unicul motiv care justifică această dificultate. 

În continuare, vom vorbi despre zece metode care să te ajute să integrezi meditația în rutina ta zilnică, indiferent dacă ești începător, ori dacă ești yoghin de când te știi. 

1. Descoperă tipul de meditație care ți se potrivește

Meditația transcedentală este cea mai potrivită pentru personalitatea, stilul meu de viață și starea mea de spirit, însă asta nu înseamnă că este la fel de potrivită și pentru tine. Sunt multe feluri în care poți medita, așadar te invit să te informezi, să-ți întrebi prietenii și să cauți meditații ghidate pe internet. 

Ai putea, chiar, să începi practica meditației folosind o aplicație precum Headspace, Buddhify sau Calm, care-ți pun la dispoziție diferite tipuri de meditație, astfel încât să poți descoperi care este cea care te reprezintă. De asemenea, există săli de sport și centre de fitness care oferă clase de meditație, sau, dacă ești un individ cu personalitate de tip A (ca mine), verifică dacă se organizează cursuri de meditație la centrele de spiritualitate din zona ta. În plus, poți alege dintre nenumăratele cursuri online, însă e recomandabil să te informezi în prealabil, pentru a te asigura că alegi un site de încredere. 

2. Schimbă-ți perspectiva

Mulți oameni au o percepție negativă asupra ideii de meditație, considerând că nu înseamnă nimic mai mult decât să stai potolit și să nu faci nimic pentru o perioadă de timp… Și astfel vei obține niște efecte vagi și greu cuantificabile. Însă știința a demonstrat cât se poate de clar că meditația are un impact evident și profund asupra sănătății fizice, mentale și emoționale, influențând, în unele cazuri, modul în care creierele noastre se dezvoltă sau chiar expresia genelor. 

Din acest motiv, meditația este la fel de importantă pentru sănătatea și starea noastră precum igiena, exercițiul fizic sau alimentația. Ai sta o zi fără să te speli pe dinți? Atunci și meditația ar trebui să facă parte din rutine ta!

3. Privește meditația ca pe o investiție zilnică în productivitatea ta

Cuvintele sunt prea modeste pentru a explica cât de concentrată și de productivă mă simt în zilele în care meditez dimineața. Dacă ți se pare că n-ai timp să meditezi, îți garantez că, dacă îți vei aloca numai douăzeci de minute pentru a încerca, vei descoperi că timpul parcă se multiplică, pentru că ești mult mai productiv și mai eficient pe parcursul zilei. Cei mai ocupați și mai de succes oameni pe care-i cunosc meditează zilnic, dacă nu chiar de două ori pe zi. Urmează-le și tu exemplul!

4. Programează-ți alarma să sune cu 30 de minute mai devreme decât de obicei

E cea mai simplă și mai eficientă metodă prin care cei mai mulți reușesc să-și facă un obicei zilnic din a medita și, în mod sigur, este cea mai bună metodă prin care eu și cunoscuții mei am reușit să ne facem un obicei din a medita în mod regulat. Altfel avem tendința de a ne ocupa și preocupa de obligațiile profesionale și personale, amânând momentul dedicat meditație până în punctul în care ne dăm seama că este deja foarte târziu, iar ziua este pe sfârșite. 

Odată ce te apuci de treburile zilei, îți va fi foarte greu să reduci turația motoarelor, atât din punct de vedere mental, cât și fizic, pentru a-ți găsi spațiul mental necesar pentru a sta în liniște, nemișcat… timp de douăzeci de minute. În plus, se pare că meditația matinală are beneficii uriașe: te ajută să fii mai pozitiv, mai productiv, îți îmbunătățește starea de spirit și te pregătește să iei în piept ziua, chiar din clipa în care-ți închei meditația și deschizi ochii. 

5. Găsește-ți un loc pentru meditația zilnică

E foarte important să identifici un loc din casă potrivit pentru a medita, pentru a avea succes pe termen lung, mai ales dacă împarți spațiul cu partenerul de viață, cu copiii, cu colegi de apartament sau cu animale de companie care-ți solicită în permanență atenția. 

Înainte de începutul lunii, alege-ți un loc din casă unde să nu fii deranjat și unde să poți medita în fiecare dimineață. Știind că ai un loc special destinat pentru această activitate, îți va fi mai ușor să te apuci și să te ții de practica zilnică a meditației. Eu meditez, de cele mai multe ori, în pat, pentru că acesta este locul în care nici copiii și nici câinele nostru, Mason, nu mă deranjează. Și precum în cazul oricărei alte rutine, consecvența este cheia către adoptarea acestei obișnuințe la nivel de practică zilnică. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Nu te teme să meditezi în stilul tău

Cu toate că am credința că meditând dimineața poți să-ți transformi acest obicei într-o practică zilnică, trebuie să recunoaștem că de obicei apar, în mod inevitabil, și acele zile în care pur și simplu nu te poți trezi cu o jumătate de oră mai devreme, sau nu apuci să meditezi înainte de a ieși din casă… cum ar fi, de exemplu, zilele în care ai programat un zbor cu avionul foarte devreme. 

Însă am descoperit că, dacă există voință, se găsește o cale. Continuând exemplul cu zborul matinal, am constatat că e ușor să meditezi în avion, iar beneficiile sunt incomensurabile, pentru că te ajută să scapi și de plictiseală și de stresul pe care ți-l poate provoca o călătorie de acest gen. 

Dacă te grăbești foarte tare să ajungi la o întâlnire matinală, nu e nimic greșit în a medita la birou. Atunci când procedez astfel, eu îmi încui ușa biroului și îmi agăț un semn de ”Nu deranjați!” de clanță pentru a le comunica celorlalți că sunt ocupată. Iar apoi îmi pun pe modul mute telefonul fix, telefonul mobil și alertele de pe computer. 

Un alt loc potrivit pentru o meditație spontană este în mașină. Mi s-a întâmplat de multe ori să meditez acolo în timp ce așteptam să iasă Chloe de la meciul de hockey. De asemenea, poți medita într-o cameră liniștită sau, cu ușile închise, la studioul de yoga din cadrul sălii de sport sau al centrului de fitness pe care-l frecventezi. Sunt mulți cei care găsesc a fi benefică o meditație după antrenament. În cele din urmă, meditația în aer liber, pe plajă, în parc sau în propria grădină îți poate aduce liniștea și starea de bine. Și nu uita: mai important decât locul unde meditezi este să meditezi.

7. Ignoră telefonul

Nu te juca cu timpul tău… Așa am făcut eu odată, când am uitat să-mi pun telefonul pe silent. Poate crezi că nu o să te sune nimeni, că nu o să primești mesaje și nici email-uri, că doar este dimineață… Însă adevărul este că nu e cazul să riști, mai ales în situațiile în care faci efortul să te trezești dimineața mai devreme pentru asta. În plus, atunci când meditezi e foarte frustrant să simți că fluxul este întrerupt de un bip, ding, țârr! Și nu va fi deloc plăcut să-ți începi ziua astfel. Pentru că aproape orice apel sau mesaj poate aștepta încă 20 de minute, până când îți închei meditația. 

8. Folosește un cronometru de meditație

Indiferent ce tip de meditație ai alege, folosește un cronometru, astfel încât practica ta să aibă o structură. Folosind un astfel de instrument, fie că descarci o aplicație de acest gen sau folosești un cronometru obișnuit, chiar și un ceas de bucătărie, vei reuși să rămâi concentrat asupra meditației, fără ca mintea ta să înceapă să rătăcească întrebându-se cât timp o fi trecut de când faci asta sau cât o mai fi nevoie să stai cu ochii închiși. 

9. Spune celor din jur că meditezi

Povestindu-le celor la care ții și în care ai încredere despre cum experimentezi tu meditația, te poate ajuta să te simți mândru de tine pentru că meditezi și poate spori efectul benefic pe care meditația-l are în viața ta. În perioada mea de Meditation Challenge, singurul regret pe care-l aveam era acela că nu le spuneam mai multor prieteni, colegi sau pacienți că am reluat această practică. Dacă aș fi făcut-o, nu numai că provocarea mea ar fi primit un suflu nou, ci m-ar fi ajutat și să mă țin mai bine de ceea ce mi-am propus, adică să meditez zilnic. 

Și așa cum am descoperit pe parcursul acelei luni de Meditation Challenge (și mai apoi, pe parcursul anului), atunci când anunți cu surle și trâmbițe în familie și printre prieteni că te apuci de asta, misiunea pare și mai reală, iar responsabilitatea ta față de a o vedea îndeplinită sporește. 

10. Exersează compasiunea față de tine însuți

Meditația nu este neapărat ceva accesibil oricui. Pentru unii, de exemplu, este un concept total străin, care le generează anxietate pe măsură ce încearcă să se lămurească ce e de făcut și cum să procedeze. Însă eu cred cu tărie că oricine poate medita. Iar atâta vreme cât încerci să-ți liniștești gândurile, înseamnă că-ți atingi obiectivul, indiferent care ar fi părerea unui yoghin sau a unui instructor de specialitate. Nu te forța dacă nu reușești să-ți găsești locul. Aplică compasiunea pe care meditația o promovează și bucură-te de ea! Dacă nu pentru altceva, măcar folosește-te de meditație pentru a învăța să fii blând cu tine însuți și pentru a-ți oferi, uneori, permisiunea de a eșua. Meditația este un mod de a face loc iubirii de sine, și nu de a plusa la capitolul “motive să simți și mai tare că ai eșuat”. Simpla dorință de a medita presupune că ai parcurs deja jumătate din drum, îndeplinind dezideratul acestei metode, și anume de a-ți deschide inima în fața propriei persoane și a noilor posibilități.

Citește și:

Meditaţia: nu se mai face doar de dragul iluminării

Partea complicată a mindfulness-ului

Author(s)

  • Jennifer Ashton

    medic și nutriționist

    Dr. Ashton a absolvit cursurile Columbia College din cadrul Columbia University. Și-a obținut diploma de studii medicale în cadrul Columbia University, Colegiul medicilor și al chirurgilor, în cadrul căruia a fost aleasă Președinte de Clasă timp de patru ani consecutivi. După absolvire i-a fost decernat prestigiosul Bartlestone Award pentru farmacologie. Dr. Ashton a urmat o pregătire post-universitară în sănătatea femeilor și chirurgie la St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center din NewYork, organism afiliat Colegiului medicilor și al chirurgilor din cadrul Columbia University. A fost medic rezident și Coordonator Administrativ și a fost nominalizată drept Rezidentul Anului la încheierea stagiului rezidențial. Și-a obținut titlul de Masters în Nutriție de la Colegiului medicilor și al chirurgilor din cadrul Columbia University, Institutul de Nutriție Umană în 2016, devenind unul dintre puținii medici ce activează pe o platformă la nivel național, care deține, de asemenea, o diplomă în Nutriție. Este și unul dintre puținii medici care continuă să consulte pacienți ginecologici și cu probleme de obezitate/managementul greutății, în timp ce activează și pe platforma media.