În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce părinții care revin din concediul de creștere a copilului sunt angajați mai eficienți.
– Cum te ajută rolul de părinte să-ți schimbi perspectiva asupra vieții.


Zilele trecute am citit un comentariu pe una dintre rețelele de socializare care spunea că femeile care decid să stea în concediul de creștere a copilului ar trebui să nu se aștepte la același nivel salarial cu ceilalți. M-a lovit. Nu, nu urmează un articol ce vine din partea unei feministe convinse, dar dă-mi voie doar să-ți expun câteva argumente pentru care mamele sau tații (chiar dacă în număr mai mic) care revin din concediu de creștere a copilului sunt cu mult mai pregătiți în a face față provocărilor, schimbării și noului. 

Mai mult, mă avânt și spun că niciun training, oricât de bun ar fi, nu va reuși să te învețe mai bine. Și-ți spune lucrul acesta cineva care lucrează în domeniul training-ului. Un părinte bifează cu succes problem solving, adaptare la situații neprevăzute, gestionarea timpului și a schimbării, eficiență și prioritizare, motivație sau inteligență emoțională. Și lista nu se oprește aici! 

Îmi spunea o prietenă că, înainte de avea copii, se simțea mereu obosită și n-avea timp de nimic. Cu doi copii, reușește să fie mult mai eficientă. Când ai un scop clar, când “obiectivul” tău îți zâmbește la finalul unei zile grele, motivația este una intrinsecă, deși aparent provine din exterior.

O persoană care a trecut prin această experiență va ști să se organizeze. Va prioritiza și va recupera activitățile ce au rămas de făcut, atunci când programul copilului o va permite. Să nu te mire e-mailuri primite la șase dimineața sau târziu în noapte. Să nu te mire că va reuși să dea randament, să jongleze cu o mie de lucruri sau că mai are și resurse să glumească cu tine. Se numește prioritizare, organizare, responsabilitate.

Timpul 

Mult limitat față de perioada de dinainte de copii, îl valorifici altfel. Îți dai seama de importanța fiecărei pauze de zece minute și știi că “fac mai târziu” este o opțiune care nu mai este valabilă. Nivelul de concentrare pe fiecare activitate în sine este crescut și asta va genera rezultate mult îmbunătățite. Iar importanța prioritizării fiecărei acțiuni pe rând este o temă care se regăsește în orice training de gestionare a timpului sau de “cum să fii eficient”. Diferența o face practica vs. teoria. Un părinte știe din practică. Dintr-o practică care nu-i oferă multă marjă de eroare. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Problem solving? 

Cred că asta ar trebui să fie porecla părinților: “problem solvers”. Cu atât mai mult în contextul pandemiei, părinții ce lucrează de acasă împreună cu copiii lor se confruntă cu tot felul de situații ce trebuie soluționate. Iată de unde au învățat și lecția cum că “fac mai târziu” nu este o variantă. Pe lângă asta, imprevizibilul și urgențele sunt o constantă. 

Curba schimbării cunoaște în acest caz cel mai rapid parcurs către soluționarea și integrarea cerințelor.

Procesul emoțional prin care trece un proaspăt părinte este o temă ce rămâne în continuare cumva ascunsă sub gânduri ca: “Eh, stă acasă, ce poate fi așa de greu?!” sau “E liniștită acasă cu bebe”. Din toate atributele pe care le poți lipi de un adult ce trece prin această perioadă, cea de “liniștit” este, cred eu, printre cele mai departe de adevăr. Este un rollercoaster emoțional ce te duce de la entuziasm, iubire greu de descris, la anxietate, frică, vinovăție, teamă, singurătate sau chiar depresie. 

Trecerea prin toate aceste stări, prin toate aceste emoții te ajută enorm să te înțelegi mai bine, să te cunoști, să afli despre cotloane ale sufletului pe care nici nu știai că le ai. Să explorezi sinele tău și să te miri cum puteai înainte să judeci niște situații care acum îți sunt rutină. Este o schimbare la 180 de grade, care-ți va oferi o perspectivă nouă și o înțelegere la alt nivel. Trecerea prin toate aceste emoții te ajută la rândul tău să fii mult mai empatic și deschis către trăirile celorlalți. 

Este nevoie să te adaptezi la o realitate nouă, ce nu permite revenirea la cum era înainte. Este o realitate de unde NU îți poți da demisia dacă nu-ți convine ceva. Este o realitate care te crește, te maturizează și, în final, te face un adult mai responsabil. Un adult mai eficient și cu motivație clară, pentru care vei dori să fii cel mai bun.

O persoană care se întoarce din concediul de creștere a copilului poate nu va ști ultimele bârfe din echipă, poate nu va fi la current cu toate modificările de proceduri, poate se va simți puțin copleșită de câte s-au schimbat între timp. Poate îți va pune mai multe întrebări în primele săptămâni de la revenire. Poate va mai greși câte ceva, însă cu siguranță va ști că are toate resursele să facă față, să se organizeze, să gestioneze emoții, timp și schimbări și, cel mai important, va fi responsabilă și conștientă de cât de mult poate. 

Aptitudini:

Problem solving

Adaptare la situații neprevăzute

Gestionarea riguroasă a timpului și a schimbării

Eficiență și prioritizare

Motivație

Inteligență emoțională

Responsabilitate

Acum, îți imaginezi un candidat la interviu care bifează toate cele enumerate mai sus? Dar pe bune, nu doar trecute într-un CV, pentru că “dă bine”.

Dacă nu, încearcă să dai o șansă cuiva care tocmai a revenit din concediul de creștere a copilului. Nu vei regreta!

Citește și:

Cariera după concediul de maternitate

Cum sunt protejați părinții la locul de muncă

Author(s)

  • Elisabeta Calmuschi

    trainer & coach

    Elisabeta Calmuschi este trainer cu o experiență de peste zece ani pe programe de soft-skills. Coaching-ul a intrat în viața ei adăugând și completând experiența în lucrul cu oamenii. Crede că în fiecare sesiune de training sau de coaching se întâmpla minuni, ce aduc schimbări în bine și este fericită că poate face ceea ce-i place cel mai mult. Glumește spunând că pasiunile ei au rămas la litera T: training, teatru și tenis de câmp. Din teatru a învățat să-și dea voie să exploreze psihicul uman prin creativitate și improvizație, iar din tenis să analizeze și să înțeleagă partenerul de joc. Crede că avem datoria de a rămâne mereu deschiși la posibilități de învățare în orice situație și pentru asta e nevoie în primul rând să ne uităm mai des în sufletul nostru.