În următoarele 5 minute vei afla:

– Cine sunt cei mai aprigi manageri pentru un expert în resurse umane.
– Care este obligația angajatorului față de angajatele care au petrecut doi ani în concediul pentru îngijirea copilului. 


Lucrez în Resurse Umane de peste zece ani și am recrutat pentru zeci de job-uri dificile, am asistat la evoluția profesională a multor specialiști în varii industrii și, totuși, pot spune cu mâna pe inimă ca nu există pentru mine job mai complex și mai înălțător decât cel de… MAMĂ. 

Am avut oportunitatea de a lucra cu antreprenori și proprietari de afaceri foarte solicitanți și am fost manageriată de către oameni din diverse culturi și, totuși, cei mai aprigi manageri pe care i-am avut vreodată sunt fiicele mele de 11 și 2 ani.

Și în momentul în care o femeie care revine din concediul de maternitate mă întreabă cum poate explica unui angajator pauza de doi ani, astfel încât să nu-i scadă șansele de angajare, gradul meu de indignare atinge noi culmi. Și, din păcate, am primit astfel de întrebări de prea multe ori în ultima vreme, ceea ce mă face să cred că ceva nu e în regulă în organizațiile noastre. 

Îți propun să aflăm împreună cum concediul de maternitate este, de fapt un atu în cariera ta, nicidecum un impediment!

Cariera înainte de bebe

Dacă ești în așteptarea unei mici minunății, felicitări! După ce ți-ai informat angajatorul și ai primit fel și fel de cadouri din partea colegilor pentru bebe, îți recomand să ai o discuție deschisă cu managerul tău direct. Comunică-i ce perioadă de timp estimezi că vei sta acasă cu copilul tău. Deși legal concediul de îngrijire a copilui este de aproximativ doi ani, unele mămici preferă să revina la lucru mai devreme. Este important ca angajatorul tău să fie informat asupra acestui aspect. Încearcă să afli care sunt planurile de dezvoltare a companiei și în ce măsură se așteaptă ca rolul tău să sufere modificări în perioada în care vei lipsi. Ideal pentru ambele părți este să ții legătura cu departamentul de HR sau cu managerul tău și să agreați că vă țineți la curent reciproc cu orice modificări apar. Astfel nu riști să ai surprize la momentul întoarcerii la birou. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cariera cu… bebe

Dacă ești deja acasă și planificările strategice se rezumă la programatul puținelor clipe pe care le ai libere pentru tine, probabil deja ai citit toate articolele de parenting disponibile online. Ai momente în care îți e dor de agitația de la birou când aveai ocazia să folosești limbajul adulților și socializai cu persoane care înțelegeau nevoia ta de dezvoltare. Apariția copiilor în viața noastră ofera noi perspective și, nu de puține ori, am avut de-a face cu mămici ce și-au descoperit noi pasiuni în perioada concediului de maternitate. Așa că-ți recomand ca în pauzele pe care reușești să le organizezi să te concentrezi un pic asupra ta. Cum te simți în acest nou rol? Ce descoperi nou despre tine? Cum îți pot servi aceste lucruri și în viața profesională? Cum ar fi dacă în acești doi ani de pauză profesională reușești să faci acele lucruri pe care n-ai reușit niciodată să le faci din cauza job-ului?

Nu ezita să te alături comunităților online de mămici antreprenoare. Vei găsi numeroase idei de dezvoltare, suport și… adulți care vorbesc limba ta.

Din nou printre adulți

După provocatoarea misiune de a înscrie copilul la grădiniță sau de a găsi o bonă de încredere, urmează momentul de alegere: înapoi la lucru sau încerci să explorezi viața de freelancer/antreprenor? 

În cazul în care decizi să te întorci la job, e foarte important să știi că angajatorul tău are obligația legală de a te primi înapoi la lucru, pe postul de pe care ai fost suspendată pentru maternitate. Sunt unele cazuri în care, totuși, compania a fost înschisă între timp și, în astfel de situații, ești nevoită să-ți găsești un nou loc de muncă. În cadrul interviurilor, povestește, fără nici o ezitare, că absența de doi ani se datorează faptului că ai fost în concediu de maternitate și nu uita să menționezi cum anume ai investit în dezvoltarea ta în acel interval de timp. Un angajator serios va ști să aprecieze dorința de dezvoltare a unei mămici foarte ocupate cu creșterea unui copil. Mai mult, cum spuneam la începutul acestui articol, complexitatea acestui rol întrece orice dificultăți din orice alt rol profesional. 

Dacă te afli într-o situație similară cu cele descrise mai sus și ai nevoie de consiliere, scrie-mi la [email protected] .

Citește și:

Cum te pregătești pentru interviul online de angajare

Oportunități de carieră pentru cei afectați de șomaj

Author(s)

  • Andra Pintican

    Fondatoare Școala de HR

    Andra, fondatoarea centruldecariera.ro  și a Școlii de HR, e un People Advocate dedicat dezvoltării umane. Abordarea ei unică în România vine din experiența ei de peste zece ani în domeniul resurselor umane, îmbinată cu pasiunea ei pentru comportamentul uman. Prin metodologia Career Reframing a angajat sau a consiliat profesional peste 4.000 de persoane. Misiunea ei este aceea de a ajuta un milion de români să-și facă un Design de Carieră conform cu strategia lor de viață.