În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce să pregătești din timp caserole cu legume feliate.
– Unde să ascunzi ciocolata destinată musafirilor sau momentelor speciale.


Spațiul înconjurător influențează felul în care trăim, muncim și ne simțim. Și își pune amprenta inclusiv asupra alegerilor alimentare pe care le facem. Știți filmele în care eroina decide să înceapă o dietă, ia un sac mare de gunoi și îngrămădește în el toate ciocolatele, gustările nesănătoase și cutiile cu paste din bucătărie? La asta mă refer. 

În realitate, nici nu e nevoie să ai o bucătărie plină de tentații ca să te trezești ronțăind mereu câte ceva. Ajunge să lase copilul o pungă cu pufuleți deschisă, pe blat, ca să termin eu conținutul, cu simț de răspundere. Sau iată: dacă participi la o ședință și pe masă sunt covrigei, alune sau gogoși, ai lua un pic, nu? Sau măcar ți-ar veni. Așa cum, dacă pe masă ar fi așezate farfurii cu bastonașe de morcov sau felii de fructe, ai ciuguli câteva guri pentru că sunt acolo. Despre asta e vorba: mâncatul e o activitate care ne place și ne liniștește (în general), deci mare parte din ce ajunge în stomacul nostru depinde de ce se află în fața ochilor noștri. 

Iată cum putem organiza spațiul din jur astfel încât să ne încurajăm apetitul pentru alimente sănătoase. 

Ține gustările acelea pe un raft greu accesibil!

Să zicem că avem cu toții, în casă, o tabletă de ciocolată sau niște grisine (scuza mea preferată e că trebuie să existe în casă, pentru musafiri). Am decis să le țin în cel mai greu accesibil loc din bucătărie, acel raft de sus, unde pot ajunge doar dacă mă cocoț pe un scaun. Am observat că dăm iama în ele mai rar: când chiar avem nevoie de ceva bun sau când vin prietenii în vizită. 

Ține la îndemână boluri cu fructe!

Multă vreme, am considerat că bolul cu fructe (banane, portocale, kiwi etc) ținut pe masa din bucătărie e un obicei al celor care au crescut în comunism, când fructele exotice erau etalate cu mândrie, să se vadă (pentru că erau dificil de procurat). Așa că am ales să le țin în frigider. În realitate, este de un milion de ori mai plauzibil să mănânci fructe atunci când sunt spălate și la vedere. Am remarcat asta atât la noi, adulții din casă, cât și la copil: șansele să caute nectarine în frigider, să le spele și să le mănânce sunt mult mai scăzute decât să treacă pe lângă bol și să ia, pur și simplu, un fruct.

Pregătește caserole cu legume feliate în frigider!

Să zicem că te-ai așezat la televizor, după o zi lungă, și te pregătești să dai play unui episod din serialul preferat. Dar parcă, parcă ai ciuguli ceva. Să zicem că și jumătatea ta ar ciuguli ceva. De exemplu, acea pungă de chipsuri despre care știți amândoi că se află în sertar. Durează o secundă să o luați și încă o secundă să o deschideți. Dacă v-ați propune să ronțăiți rondele de morcovi, ridichi sau ardei gras, ar însemna cel puțin zece minute de curățat, feliat, spălat. În schimb, dacă toate acestea ar fi deja pregătite într-o caserolă, ar fi mult mai plauzibil să cruțați punga de chipsuri. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Aranjează ingredientele după elementul cromatic!

E greu să concureze (și să câștige!) culoarea unor legume sau fructe, în fața nuanțelor atât de vii și atât de pline de chimicale dintr-o pungă de ursuleți gumați. Ce șanse are gustul unui morcov, în fața celui al unei felii de salam, dar pline cu potențiator de aromă? Însă dacă facem apel la rațiune, știm că glutamatul monosodic nu este tocmai ce vrem să aducem în plus în meniul nostru. Când vrei să mănânci sănătos, ai grijă la estetica farfuriei: așa cum copiii mănâncă cu plăcere o felie de pâine cu pastă de avocado dacă desenăm ochi din măsline și o gură zâmbitoare dintr-o felie de roșie, și pentru adulți e, pur și simplu, mai tentantă o farfurie cu cromatică plăcută. 

Ține alimentele sănătoase din frigider la nivelul ochilor!

Ideal este să pregătim prânzul de dimineața, iar asta am învățat în perioada de izolare. Eram acasă, dar munceam, iar la prânz ne ridicam de la birou doar când ne era cu adevărat foame. Slabe speranțe să gătim ceva sănătos atunci, așa că ne repezeam în sandvișuri cu orice era la îndemână. În momentul în care deschizi frigiderul și primul lucru pe care îl vezi este o salată cu ton sau un bol cu humus, probabil sunt mai multe șanse să nu cedezi ispitei unei mese nesănătoase. 

Organizează eficient și vizual frigiderul!

Tuturor ne place un frigider bine organizat, în care alimentele sunt așezate la îndemână și inteligent. Claudia Buneci, health coach și tehnician nutriționist, explică: ”Un frigider pus la punct, care ne atrage și vizual, este una dintre cele mai plăcute experiențe din bucătărie. Când deschizi ușa frigiderului și vezi că alimentele sunt atent așezate pe rafturi curate, într-o ordine logică, e firesc să ai mai mult chef să mănânci sănătos. Aș vrea sa subliniez că fructele și legumele ar trebui să aibă ponderea cea mai mare în farfuria ta, dar cele mai multe frigidere au spațiu foarte limitat pentru ele. Din fericire, o parte din legume și fructe se păstrează mai bine în afara frigiderului, iar pentru alimentele care au nevoie să fie ținute la rece, devenim creativi:

Pe etajerele superioare ai putea păstra alimentele deja gătite, într-un recipient închis. Tot în partea superioară a frigiderului recomand și depozitarea caserolelor de legume și fructe pe care le poți folosi cu ușurință la gustare. Este important ca acestea să fie cât mai vizibile, pentru a le crește șansele de a fi alese din frigider. Ar urma apoi lactatele, carnea: ambele în ambalaje închise și, în sertarul de jos, legumele și fructele pe care nu urmează să le consumi imediat.

Pe etajera din mijloc putem păstra legume gătite (o mâncare de dovlecei, spanac sau broccoli), în timp ce pe raftul de jos putem ține surse de proteine, precum ouă fierte sau grătar ori friptură de pui sau de vită. Va fi mai ușor să compui inclusiv masa de prânz pentru birou, odată ce ai un frigider bine organizat, iar covrigii de la colț vor deveni mult mai puțin tentanți”.

Alege veselă cu adevărat frumoasă!

Dacă ai pahare desperecheate, farfurii ciobite și mâncatul se petrece mereu pe fugă, pierzi sentimentul acela plăcut că masa este un ritual care merită atenție. Am constatat că este, pur și simplu, mult mai greu să mănânci ”prostii” când ai masa frumos aranjată. Practic, îi transmiți creierului un mesaj important: hrana este un ritual pentru sănătate și stare de bine, alimentele sunt o sursă de nutrienți și de gust. Așa cum nu alegem farfuriile la întâmplare, nu alegem nici mâncarea pe grabă. Pentru că merităm ceva mai bun. 

Ține aragazul curat!

Spațiul în care gătim are un impact psihologic important și ne influențează alegerile. Un aragaz curat, îngrijit, o bucătărie confortabilă și igienică înseamnă mai mult decât pare să însemne la prima vedere. Alimentele ajung în noi, ne hrănesc, ne dau energie. Când le pregătim cu respect, cu grijă, aceste valori importante se răsfrâng asupra modului în care ne percepem pe noi înșine. 

Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să-și echilibreze hormonii, să aibă energie și să-și atingă greutatea optimă. Crede puternic în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață. Mai multe despre activitatea Claudiei găsiți pe site-ul său, www.pofta-de-viata.ro.

Citește și:

De ce nu te simți sătul după masă

Care sunt consecințele eternului ”Am treabă!”

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.