În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce ne simțim din ce în ce mai stresați și mai distrași.
– Care sunt cei patru pași pe care-i poți urma pentru a-ți controla mai eficient timpul.


Omenirea a evoluat, fiind ușor de distras pentru că înainte acest lucru ne ferea de pericol. A evoluat cu ajutorul poveștilor pentru că ne ajutau să comunicăm. A evoluat apreciind răsplățile neprevăzute, pentru că ne motivau să vânăm în continuare, chiar și atunci când ne întorceam acasă cu mâna goală. Cum gestionăm, însă, această trăsătură de a fi ușor de distras sau goana după răsplăți neprevăzute în zilele în care pare că avem o nevoie din ce în ce mai mare de timp?

Iar când vorbim de timp, nu ne referim la productivitate, sau la dorința de a înghesui cât mai multe activități într-o zi, ne referim la nevoia de a face loc în calendarele noastre pentru ce ne dorim cu adevărat, indiferent dacă este vorba despre timp petrecut cu cei dragi, de timpul necesar pentru a începe o afacere sau de a scrie o carte, sau orice altă activitate care ne aduce împlinire. 

În căutarea timpului pierdut, întrebările estențiale pe care ni le putem adresa încă de la început sunt: ”de ce ducem o viața așa de aglomerată?”, ”de ce ne simțim din ce în ce mai stresați și distrași?”, ”la ce am putea renunța?”. O altă întrebare importantă pe care eu mi-am adresat-o a fost care este costul timpului petrecut pe ”ecrane”, pe aplicațiile de tip infinity pools, care folosesc răsplățile neprevăzute să ne țină conectați, cum este Facebook, Instagram, Netflix, Pinterest?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Nu știu dacă acest cost poate fi estimat cât mai exact sau dacă este același cost pentru toată lumea. Însă, citind Make Time: How to Focus on What Matters Every Day, scrisă de Jake Kanpp și John Zeratsky, mi-am dat seama că și atunci când nu-mi pot controla programul zilnic, cu siguranță pot controla atenția pe care o am în fiecare moment. Iar schimbarea în program și recuperarea timpului vin odată cu resetarea mecanismenlor automate, cu crearea barierelor sănătoase și cu regândirea modului cum aleg să-mi petrec timpul.

Jake și John au făcut multe experimente cu timpul lor, ajungând astfel la o formulă care a avut succes pentru ei. Dacă vrei să o testezi și tu, folosește următorii patru pași, pentru a-ți planifica următoarea perioadă:

  • Highlight: Începe fiecare zi alegând un punct de interes, o sarcină pe care vrei tu să o faci, nu pentru că trebuie.
  • Laser: Îndepărtează distracțiile care sunt peste tot și nu se termină. (Facebook, Instagram, știri).
  • Energize: Încarcă-ți bateriile cu excerciții, mâncare de calitate, somn și timp petrecut cu cei dragi.
  • Reflect: Înainte de a merge la culcare, analizează ce ai făcut peste zi și alege ce vrei să păstrezi și ce nu pentru ziua următoare.

Dacă nu știi cum să începi să eliberezi timp din agenda zilnică, uite câteva idei:

  • Programează-ți timp special în calendar pentru ce-ți dorești să realizezi.
  • Spune NU activităților pe care de obicei le faceai din alte motive, pentru că trebuie, obligații, etc.
  • Planifica-ți ziua în detaliu.

Ce am constatat este că voința nu e de ajuns. Îmi trebuie o strategie mai detaliată pentru a duce la bun sfârșit orice plan. Așa că am ales să scriu ce-mi doresc. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să creez bariere în calea distracțiior oferite de telefon și am dezinstalat aplicațiile menționate mai devreme.

Printre sugestiile enumerate de autori pentru a nu pierde timpul aiurea sunt: nu primi notificări automate, șterge pictogramele aplicațiilor de pe ecranul telefonului, ignoră știrile, pune-ți cronometru la internet, lasă telefonul în altă încăpere, ia-ți vacanțe ”fără internet”.

Însă Jake și John spun că, dacă ai găsit loc în calendar, nu e suficient să ai și rezultate, ar fi fain să te asiguri că folosești intervalul eliberat așa cum îți dorești. Însă cum să rămânem concentrați pentru o perioadă de timp în contextul în care n-avem exercițiu? Dacă ai nevoie să-ți găsești flow-ul, autorii propun să încerci unul sau mai multe dintre aceste instrumente:

  • Inventează un termen limită;
  • Ascultă muzică;
  • Pune un ceas la vedere;
  • Începe orice proiect pe hârtie

Nu putem fi mereu la fel de energici sau de inspirați însă, dar pentru a te asigura că ai energia necesară sunt câteva lucruri pe care le poți face:

După ce pui în practică mai multe idei care să te ajute să te organizezi mai bine și să te ții de obiectivele alese, reflectează la ce a funcționat pentru tine și la ce nu, și ajustează programul viitor în trei pași:

  • Observă;
  • Experimentează;
  • Măsoară.

Eu am început să scriu mai des ce-mi doresc și să planific următorii pași în fiecare direcție: familie, dezvoltare personală, carieră. Am limitat timpul petrecut pe ”ecrane”, am încercat să ignor știrile care mă țin blocată nu foar fizic, dar și mental în subiecte pe care nu le pot controla și mi-am propus să planific mai multe ieșiri în natură, pentru a mă încărca de energie, dar și pentru a-mi liniști mintea.

M-aș bucura să-mi spui ce a funcționat pentru tine.

Citește și:

Cum ne găsim timp pentru noi?

Cum să câștigi timp simplu și eficient

Author(s)

  • Mihaela Manea

    Customer Friendship Manager Bookster

    Mihaela Manea este Customer Friendship Manager la Bookster și mamă a trei copii. Pe lângă cărțile pe care le citește lor în fiecare seară, scrie povești pentru copii cu rolul de a le stimula imaginația și a le dezvolta empatia. Mihaela este în căutarea echilibrului între rolul de părinte și toate celelalte roluri: soție, fiică, soră, prietenă. Orientată către educație, are convingerea că poveștile ne stimulează imaginația și ne dezvoltă empatia. Cu ajutorul lor, spunea ea, putem să înțelegem diferite perspective și să ne înțelegem mai bine pe noi înșine. Poți descoperi recenzii la cărțile care i-au plăcut, dar și poveștile scrise de ea, pe povestisirecenziicusuflet.blogspot.com