În următoarele 3 minute vei afla:
– De ce este somnul cel mai bun medicament.
– Cum să te concentrezi pe ceea ce poți controla.
Ai grijă de corpul tău și el te va răsplăti! E un sfat bun, mai ales în vremurile pe care le trăim, pe măsură ce COVID-19 se răspândește cu viteză în întreaga lume. Chiar dacă iei măsuri pentru a-ți proteja sănătatea, s-ar putea să fi pierdut din vedere un obicei banal, însă foarte important: somnul!
Da, am mai vorbit de multe ori despre acest subiect. Dar, dacă până acum nu ai ținut foarte tare cont de asta, te rog să nu-l treci cu vederea și de această dată.
Cercetările au demonstrat că odihna asigură funcționarea în parametri a sistemului imunitar, iar dacă nu dormi suficient, ești mult mai susceptibil să dezvolți infecții virale, bacteriene și parazitoze. ”Pentru a ne menține sistemul imunitar în formă, pregătit de luptă, odihna este o prioritate!”, spune nutriționistul Chris Mohr, Doctor în Științe, de la MohrResults.com.
”Cu toate că studiile au demonstrat că mai multă odihnă nu te ferește complet de boli, lipsa somnului îți afectează serios imunitatea și te lasă vulnerabil în fața bolilor. ”
Efectele lipsei de somn
Odihna nu este esențială numai pentru imunitate. Dacă știrile din ultima perioadă îți alimentează anxietatea și-ți hrănesc temerile, un somn bun este esențial. Cercetările efectuate asupra unor persoane care nu dorm bine au demonstrat că acestea sunt mult mai anxioase și au un risc dublu să ajungă la depresie, în comparație cu oamenii care se odihnesc corespunzător. ”Când vorbim despre somn și anxietate, avem de-a face cu o situație de tipul ”oul sau găina””, susține Kara Mohr, Doctor în Științe, MohrResults.com. ”Anxietatea, grijile și stresul psihic ne fac să adormim mai greu și să ne trezim pe parcursul nopții. Dar, în mod egal, privarea sistematică de somn poate determina apariția tulburărilor din sfera anxietății.”
Beneficiile somnului de calitate
Pentru a fi pe deplin odihnit, e important nu numai să dormi numărul recomandat de ore pe noapte, ci și să ai parte de un somn de calitate. Pentru unii, un pui de somn în timpul zilei este o necesitate. Și oricât ar suna a ”răsfăț”, (un sondaj realizat de CBS News a concluzionat că 1 din 5 americani consideră că ”să tragi un pui de somn” e o dovadă de lene), orele de somn în timpul programului de lucru sunt, de fapt, un trend adoptat de multe companii în ultimul timp.
Chiar dacă nu te numeri printre norocoșii angajați ai unei astfel de companii, ar fi util să reabilităm ideea de ”pui de somn”, pentru că obiectivul este odihna. Somnul de după amiază are efecte extraordinare: în anul în care cei de la Boston Red Sox au decis să amenajeze camere speciale pentru somnul de după amiază la club, echipa a câștigat Campionatul Mondial. Coincidență? Decide tu!
Îmbunătățirea performanțelor sportive nu este singurul beneficiu al odihnei suficiente. Fie că tragi un pui de somn în timpul zilei sau că te culci puțin mai devreme seara, atunci când oamenii sunt mai odihniți se concentrează mai bine și devin mai creativi. Indiferent ce griji te frământă și nu te lasă să dormi, iată câteva sfaturi care te pot ajuta să te relaxezi, să dormi mai bine și să fii sănătos:
Nu te uita la știri înainte de culcare!
Ideal ar fi să decuplezi toate gadget-urile (televizor, telefon mobil, tabletă, computer) cam cu două ore înainte de a merge la culcare. Astfel, lumina artificială nu-ți va perturba ciclurile naturale de somn-veghe. Iar riscul de a te îngrijora sau panica înainte de a pune capul pe pernă va fi mai mic.
Limitează consumul de alcool și de substanțe cu rol stimulent
S-a demonstrat că substanțele precum alcoolul, cofeina și nicotina interferează cu calitatea somnului, mai ales a somnului profund REM, de care corpul are nevoie pentru a se reface. În locul unui pahar de vin băut seara-târziu, eu prefer o ceașcă de ceai fierbinte fără cofeină, în fiecare seară, înainte de culcare.
Încearcă aromoterapia
S-a constatat că anumite parfumuri, precum cel de lavandă, ar fi eficiente în inducerea somnului. Alt studiu sugerează că aromoterapia cu ulei de lavandă ar contribui și la calmarea anxietății.
Concentrează-te asupra lucrurilor care stau în puterea ta
Pentru mine, știrile au fost dintotdeauna o sursă de anxietate. De aceea, nu las televizorul pornit tot timpul, ca sunet de fundal. Prefer să caut ce mă interesează și citesc informațiile de care am nevoie. În rest, mă concentrez asupra somnului, nutriției și a exercițiilor fizice. Sunt lucrurile pe care le pot controla. Cum mediul înconjurător nu poare fi întotdeauna controlat, ne putem concentra pe odihna de bună calitate în fiecare zi. Ne va ajuta să facem față lucrurilor care ne stresează în prezent și ne menține sănătoși pe termen lung.
Citește și: