În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum poți scăpa de datorii.
– Care este prețul incertitudinii financiare. 


Milenialii sunt o generație descurcăreață, dar care întâmpină foarte multe greutăți. Circumstanțele nu au fost întotdeauna de partea lor în privința banilor. Provocările care le ies în cale în acest domeniu sunt multe și împovărătoare. Vă propun să le trecem în revistă și să vedem ce s-ar putea face cu fiecare dintre ele.

Conform New York Federal Reserve, Generația Y a acumulat datorii în valoare de 1 trilion de dolari. În medie, fiecare milenial poartă cu sine o datorie de 29.800 de dolari, sub formă de împrumut de studii, are mai puțin de 5.000 de dolari în conturile de economii și stă mult mai rău din punct de vedere financiar decât generațiile anterioare.

Și asta nu se întâmplă din cauză că milenialii nu ar fi capabili să se autogestioneze ci, mai ales, din cauza circumstanțelor. Marea Recesiune, costurile crescute ale traiului cotidian și cheltuielile uriașe legate de studii au atras după sine credite greu de susținut. Nu mai e deloc surprinzător, în aceste condiții, că milenialii sunt caracterizați drept cea mai stresată generație

Toate aceste schimbări sunt mult prea complexe pentru a putea fi surprinse în câteva fraze, așa că o să ne oprim puțin asupra lor în continuare. În plus, vom formula câteva sfaturi pentru gestionarea incertitudinilor  determinate de câștigarea și cheltuirea responsabilă a banilor. 

Traiul de la un salariu la altul

Aproximativ 50% dintre cei din generația milenarilor susțin că s-au obișnuit să trăiască de la un salariu la altul. Asta înseamnă că nu câștigă destul ca să pună și ceva deoparte, dar și că, de fapt, mulți dintre ei preferă să cheltuie acum, în loc să facă economii pentru viitor. Să te descurci cu cât câștigi și să te și răsfeți din când în când nu este deloc simplu. Oricât de provocator ar părea, există întotdeauna o cale de a pune bani ”la saltea” pentru ”la bătrânețe” sau pentru ”zile grele”. Cât de mult vei reuși să strângi în pușculiță depinde de veniturile pe care le ai. Încearcă să fii disciplinat și să pui deoparte cel puțin cinci la sută din cât câștigi (asigurarea de pensie). Fă asta câteva luni și apoi caută o cale să înmulțești acei bani. 

Datorii după datorii

Sunt puține țări în lume în care accesul la educație să fie complet gratuit. Pe de altă parte, multe țări, printre care și Statele Unite, percep costuri uriașe pentru educația post-liceală. Și ca și cum creditele de studii n-ar fi suficiente, cei din Generația Y sunt nevoiți să facă împrumuturi și pentru a-și cumpăra o locuință, o mașină, pentru nuntă sau pentru vacanțe. De fapt, s-a ajuns la un punct la care milenialii percep ratele ca pe o componentă constantă a existenței lor. 

În realitate, cea mai bună cale de a gestiona această situație este să iei frâiele propriei situații financiare. Începe, pentru o vreme, să-ți notezi care sunt cheltuielile absolut necesare și care sunt cele care țin, mai degrabă, de răsfăț. Apoi, redu cheltuielile și caută să scapi, una câte una, de datorii.

Scor de credit scăzut

Punctul acesta este în strânsă legătură cu cel dinainte. Acumularea de datorii distruge scorul de credit. Mulți dintre mileniali nici măcar nu se obosesc să-și verifice scorul de credit din când în când pentru că nu sunt conștienți de modul în care acesta le influențează viața. Scorul de credit scăzut atrage dobânzi mai mari la creditele ipotecare, la împrumuturi și poate chiar să determine creșterea costurilor pentru anumite depozite bancare cu mii de dolari. 

Chiar dacă ai reușit până acum să eviți să te împrumuți la bancă sau să folosești carduri de credit, trebuie să știi că și lipsa unui istoric de creditare poate determina refuzul de a-ți fi acordat un împrumut. Dacă ai, însă, o datorie și-ți plătești la timp ratele, situația se schimbă radical în bine. 

Lipsa banilor puși deoparte pentru pensie

Pentru un tânăr, pensia poate părea la mii de ani lumină distanță sau poate, chiar dintr-o altă galaxie. În zilele noastre, milenialii trăiesc clipa, nu sunt îngrijorați de viitorul îndepărtat, să-și asigure o ”plasă de salvare” sau să cheltuiască banii responsabil. Ca să fim sinceri, așa făceau tinerii și în trecut, însă timpurile erau altfel.

Din păcate, timpul trece repede și, înainte să-ți dai seama, ajungi la vârsta pensionării. Atunci constați că n-ai suficienți bani pentru a te bucura din plin de epoca ta de aur. Cu cât începi mai devreme să pui bani deoparte pentru pensie, cu atât mai mari îți vor fi șansele de a avea un venit lunar care să-ți satisfacă nevoile, la vremea aceea.

Asigurarea, un pilon de siguranță

Când ai douăzeci sau treizeci de ani, asigurarea nu este în topul priorităților tale. Dar accidente se mai întâmplă, iar dacă te prind nepregătit, ajungi să acumulezi datorii și mai mari. 

De exemplu, un accident cu mașina. Nimic grav, câteva zgârieturi, dar a căror reparație te poate costa în jur de o mie de euro. Dacă e nevoie și de spitalizare, alți bani. Adunate, toate aceste cheltuieli te pot împinge către faliment. Așadar, asigurările de viață, cele medicale și asigurările de bunuri și proprietăți sunt instrumente valoroase care ți-ar putea salva, la un moment dat, viitorul. Doar să le dai o șansă. 

Efortul de a avea propria casă

Raportul Millennial homeownership report din 2019 susține că din ce în ce mai mulți mileniali renunță la ideea de a avea o casă în proprietate, alegând să rămână chiriași pentru toată viața. Și asta mai ales pentru că nu-și pot permite achiziționarea unei locuințe. Dar și situația aceasta este ca o sabie cu două tăișuri pentru că prețurile chiriilor cresc de la un an la altul. Practic arunci bani pe fereastră cumpărându-ți dreptul de a petrece un timp într-o locuință care nu este a ta și sfârșind prin a nu avea vreodată o casă a ta, sigură. 

Chiar dacă imaginea idilică a căsuței din suburbii a celor este inaccesibilă milenialilor, există soluții. Unii dintre mileniali le și adoptă. În Statele Unite, unii optează pentru locuințe ieftine obținute prin amenajarea unor containere de mărfuri, în timp ce alții sacrifică nevoia de spațiu alegând căsuțe sau apartamente minuscule. Ambele opțiuni sunt economice și prietenoase cu mediul înconjurător. 

Stres, stres și… iar stres

Dacă la prima vedere pare că milenialii nu-și iau situația materială prea în serios, concluzia ar fi nedreaptă. Realitatea este că milenialii trăiesc vremuri foarte diferite de cele în care au trăit părinții sau bunicii lor. Împrumuturile, vremurile schimbătoare și traiul de pe o zi pe alta își pun amprenta asupra sănătății acestei generații încercate. Stresul poate determina foarte multe probleme grave de sănătate: de la anxietate, insomnie, tulburări de alimentație și depresie până la riscul de a dezvolta boli cardiace și hipertensiune arterială. Așadar, trecând prin toate aceste dificultăți, ai grijă de sănătatea și de starea ta de bine. 

Chiar și parcurgerea acestui articol îți poate spori îngrijorările. Însă cu cât vei lua mai repede o poziție față de aceste provocări, cu atât vei acționa mai repede, pentru a-ți găsi pacea interioară.

Citește și:

Recomandarea Thrive: Anxietatea. O poveste personală despre frică, speranță și căutarea liniștii interioare

Pentru a trăi liber, nu mai amâna asta!


Author(s)

  • Caitlin spune despre sine că este "șoarece de bibliotecă", fotograf și dansatoare. Studiază medicina, o pasionează știința, iar atunci când nu cercetează tainele vieții și ale Universului, Caitlin scrie despre sănătate, stare de bine și succes în viață. Trăiește în armonie cu dependența sa față de artă, tofu la grătar și cățărare.