În următoarele 5 minute vai afla:

– Care e cea mai bună răzbunare.
– De ce nu trebuie să te străduiești să fii pe placul tuturor.


Lumea aceasta, pe care am construit-o și am moștenit-o, ne învață că toate lucrurile de care avem nevoie sunt în exteriorul nostru, chiar și iubirea.

Nu numai că am fost învățați să căutăm înțelepciunea și iubirea în exterior, dar am fost și condiționați să ne încredem mai degrabă în cei din jur decât să ne ascultăm inimile. Așadar, nu este surprinzător că, învățând din fragedă pruncie să trăim din minte, nu știm să reperăm momentele în care trebuie să ascultăm șoaptele inimii și să le integrăm într-un mindset echilibrat. 

Maeștrii spirituali New Age ne spun că acum este momentul să ne transferăm înțelepciunea din minte în inimă, însă adevărul este că provocarea pe care o avem de înfruntat în prezent este aceea de a învăța să ne ascultăm inimile și de a ne regăsi starea de echilibru – mental, fizic și sufletesc. 

1. Identificarea capcanelor și a seducțiilor

Creștem cu convingerea că ”cineva” din exterior deține răspunsurile la întrebările noastre și că tot acolo este și sursa puterii noastre. Atât de mulți suntem cei care-și doresc să fie parte a ceva mai mare decât noi înșine. Am auzit mulți oameni lăudându-se că au capacitatea de a-și da seama atunci când sunt ademeniți către o credință sau când sunt manipulați pentru a face ”jocurile” cuiva. Însă, de cele mai multe ori, aceia dintre noi care se cred prea înțelepți pentru a se lăsa păcăliți, cad în capcana promisiunii dezvoltării personale și a comunității. De fapt, peste două treimi dintre adepții diferitelor credințe sunt inițiați în acea credință de către membri ai familiei sau de către prieteni considerați demni de încredere.

Atunci când i se oferă un loc în primul rând pentru aflarea secretelor Universului, orice persoană aflată în căutarea unor răspunsuri este tentată să accepte. Iar ceea ce căutăm cei mai mulți dintre noi este sentimentul iluzoriu că suntem iubiți și importanți pentru cineva. Oricine a trecut printr-o relație abuzivă sau a căzut victimă unui mincinos abil și energiei sale perfide – persoane care pretind a fi tocmai ce nu sunt în realitate – are astfel de nevoi. Dar din clipa în care-ți dai seama de manipularea și de înșelătoria la care ești supus poți începe să lucrezi asupra rănilor tale și să cauți vulnerabilitatea care te-a făcut să cazi în mrejele seducției. E nevoie de multă compasiune, de introspecție și de curiozitate pentru a ne putea vindeca. 

Dacă nu reușim să identificăm acele lucruri de care ne lăsăm seduși și păcăliți, vom continua să avem parte de același fel de oameni, experiențe sau șefi în viețile noastre. Primul pas este acela de a identifica la ce gen de povești și la ce fel de persoane ești vulnerabil și să pui la îndoială totul: nu numai ce izvorăște din propria minte, ci și intuițiile profunde pe care le ai. Ascultarea cu atenție și punerea la îndoială sunt cheile descoperirii propriei persoane și ale reconectării cu sine. Nimeni nu are răspunsurile la întrebările tale!

2. Munca cu noi înșine

Lucrul cu sine presupune doze sănătoase de deconstruire și de dezvăluire. Consistența este secretul conectării cu inteligența naturii. Putem alege să luptăm împotriva curentului și să ne lăsăm loviți de către acesta cu mii de valuri de suferință, sau putem învăța cum să prindem valul, cu încredere în curenți. Fiecare dintre noi o mai și dă în bară de-a lungul drumului și apleacă urechea la persoane aparent de încredere, care se dovedesc a fi toxice pentru starea noastră de bine. Dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem închiși atunci când ni se oferă ocazia de a învăța și de a crește în propriul ritm. 

Cea mai bună răzbunare este să poți să nu te răzbuni deloc; cea mai bună răzbunare este atunci când poți trăi în pace, înțelegând că energia și atenția îți sunt cele mai valoroase atuuri și că-ți aparține întru totul decizia de a le investi sau de a le folosi într-o anumită direcție. E nevoie de iertare de sine și de curaj pentru a ne găsi propriul drum. Altminteri, nu facem decât să trăim iar și iar aceeași poveste, repetând aceleași strategii și obținând aceleași rezultate. 

Rumi, poetul persan din secolul al XIII-lea, ne amintește că: ”fiecare dintre noi a venit pe lume cu o misiune și s-a născut cu dorința în inimă de a îndeplini această misiune”. Alegerea de a accepta oportunitățile și provocările îți aparține. Poți să lucrezi pentru pacea interioară sau poți fi în război cu tine și cu cei din jur. Atunci când îți imaginezi din inimă, devii conștient că totul începe de la un gând. Ai capacitatea ca, pe cont propriu sau în mijlocul unei comunități, să imaginezi și să construiești. 

Fiecare dintre noi a plâns, a țipat, a judecat, a blamat și a arătat cu degetul. Însă odată ce ne recuperăm puterea lucrând cu noi înșine, nu mai putem fi victime. Nu ne mai putem permite să ne ascundem. Singurul drum pe care-l mai putem apuca este cel către înainte, acceptând că avem puterea de a ne fi propriii ghizi atunci când ne ascultăm inima care bate în armonie cu Universul. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. A renunța înseamnă a face loc celor mai îndrăznețe creații ale noastre

Majoritatea am fost încurajați să fim buni cu ceilalți, însă n-am fost învățați, în mod egal, să fim buni, blânzi și răbdători cu noi înșine, în cel mai simplu și iubitor mod cu putință. Dar acum avem ocazia să ne rescriem istoriile și să ne debarasăm de vechile obiceiuri care ne-au fost lăsate moștenire de societate și de către cei ce au trăit înaintea noastră. 

Putem să devenim din ce în ce mai conștienți de forțele interioare care conduc oamenii și de impactul acestora asupra noastră. ”Omul trebuie să se descotorosească de prostul obicei de a încerca să fie pe placul tuturor. Binele nu mai este bine atunci când este accesibil oricui. Și atunci, ce devine sintagma ”binele tuturor”? De fapt, este o contradicție de termeni: lucrurile comune nu sunt prea valoroase. Până la urmă, lucrurile sunt și trebuie să fie așa cum sunt și dintotdeauna ce e măreț a fost atributul celor măreți, profunzimea a aparținut celor profunzi, nuanțele și emoția artistică celor rafinați… Pe scurt, ce e rar a fost dintotdeauna atributul celor puțini”, scria Friedrich Nietzsche în Dincolo de bine și de rău

În ciuda tuturor poveștilor de succes din jurul nostru, din ce în ce mai mulți oameni devin conștienți că, de fapt, fiecare om are o poveste. Putem să ne permitem să devenim victime sau putem înțelege că avem controlul și putem alege cum răspundem și cum rămânem fermi pe poziție în viețile noastre. Ceea ce contează este felul în care alegem să reacționăm: vom rămâne captivi în trecut sau ne vom elibera de el alegând un alt drum, unul necunoscut, dar poate mai bun pentru noi?

Ai puteri nebănuite și abilitatea desăvârșită de a naviga prin viață. Zgomotul și haosul lumii exterioare sporesc încontinuu, însă adevărata întrebare este dacă te poți baza pe tine însuți și dacă poți renunța la temerile sădite adânc în interiorul tău, la tristețe, ori la furie. E firesc să ai tot felul de trăiri, însă adevărata libertate vine atunci când înveți să le lași pe acestea să treacă prin tine. Atunci când te agăți de trecut cu toată puterea, nu faci decât să te învârți în aceeași buclă. Necunoscutul poate fi înspăimântător și incitant. Renunțând la falsele plase de siguranță și intrând pe teritorii încă necunoscute, îți revendici forța și libertatea. A renunța înseamnă a face loc pentru cele mai îndrăznețe creații ale noastre. 

4. Nu avem nevoie de cineva care să ne conducă

Nu avem nevoie de cineva din exterior care să ne conducă și e momentul să înțelegi că nu-ți trebuie falși profeți, deschizători de drumuri sau orice fel de profitori pentru a avea parte de o viață împlinită. Aceste vremuri sunt ale sufletelor care au conștiința echilibrului și a venit vremea ca acestea să-și primească locul meritat în istorie și să ne asumăm propria putere. A venit vremea să construim o viață și o lume sănătoasă. 

Ție ce-ți spune inima?

Inima ta este o sursă infinită de informații și înțelepciune la care poți apela. Tot ce trebuie să faci este să asculți și să întrebi. Spre deosebire de lava care țâșnește din vulcan și care nu se abține vreodată din a erupe, noi am fost învățați să ne controlăm trăirile, gândurile și dorințele interioare. Și tu ai pornirea de a te abține sau îți acorzi permisiunea de a te elibera?

Fisurile pe care le observăm apărând acum în lume sunt precum fisurile care apar în arterele solidificate ale inimii umane. Poți simți felul în care lumea se zguduie și adevărata noastră natură, din centrul său?

O viață trăită din inimă este un dar neprețuit

Fiecare dintre noi are propria lui călătorie unică și irepetabilă, iar odată ce ne descoperim calea și avem curajul de a înainta spre necunoscut, putem începe să explorăm ce se ascunde cu adevărat în inimile noastre și îi putem cunoaște pe cei cu care împărtășim aceleași pasiuni, care ne animă. Poate fi vorba despre amenajarea unei grădini sau construirea unui lucru care să aprindă imaginația copiilor. Cu toate că tu crezi în creația ta, vei întâlni oameni care să te ridiculizeze sau care să te judece, și va fi doar alegerea ta dacă să-ți continui drumul ridicându-te, și refuzând să te lași molipsit de fricile altcuiva.

Citește și:

Puterea fleurului: când îți vorbește vocea interioară, taci și ascult-o!

Cum te ajută intuiția să iei decizii înțelepte

Author(s)

  • Ayelet Baron

    autoare și speaker

    Ayelet Baron este autoare și speaker vizionar, fost tech executive care și-a asumat misiunea de a obține un impact transformațional asupra companiilor, în beneficiul întregii umanități. Ea ajută liderii de toate vârstele să se conecteze cu propria sursă de putere și intuiție. Ayelet aduce componenta înțelepciunii inspiraționale în demersul de clădire a unei lumi mai bune și de aprindere a scânteii creative în interiorul fiecăruia dintre noi.